Junalla Berliiniin

Melkein hävettää myöntää, ettemme ole vielä käyneet Berliinissä, vaikka Saksassa on asuttu pian 5 vuotta! Parin päivän päästä asiaan tulee vihdoinkin muutos, sillä olemme menossa Berliinin kautta Suomeen kesälomalle. Olimme jo pitkään miettineet Berliinissä käymistä ja keväällä kesän lentohintoja tutkiessamme totesimme Berliinistä pääsevän Suomeen melkein puolet halvemmalla kuin kotimme läheltä Düsseldorfista! Lentolippujen hintaerolla saimme kevyesti junaliput perheellemme Kölnistä Berliiniin ja takaisin, kaksi yötä hotellissa ja jäljelle jää vielä reippaasti shoppailurahaakin 🙂 Ja mikä tärkeintä, tuleepahan vihdoinkin mentyä sinne Berliiniin.

Junaliput Köln-Berliini ovat todella edulliset!

Junaliput Köln-Berliini maksoivat koko meidän 5 hengen perheeltä vain 48€. Siihen päälle otimme varatut istumapaikat ja niiden kanssa kokonaishinta on 57€. Meno-paluu Köln-Berliini viideltä hengeltä kustantaa siis vaivaiset 114€. Matka-aika on yhteydestä riippuen 4-5 h ja yhteys on suora. Etäisyys Kölnin ja Berliinin välillä on noin 570 km. Ostimme junaliput heinä-elokuulle suht ajoissa eli toukokuussa. Olen vieläkin hieman yllättynyt siitä, että miten edullisesti Berliiniin Kölnistä matkustaa ja miten emme ole tätä mahdollisuutta aiemmin tajunneet hyödyntää.

Tämä hinta innoitti minut vertaamaan vastaavaan junamatkaan Suomessa. Köln-Berliini väli on hyvinkin verrattavissa Helsinki-Oulu väliin, sillä etäisyys on vain nelisenkymmentä kilometriä lyhyempi. Laitoin vr:n hakuun saman menopäivän eli olisin ostaassa junalippua hyvissä ajoin etukäteen. Järkytyksekseni meidän perheen hinta Helsingistä Ouluun oli halvimmillaan 214€/meno. Paluulippua en viitsinyt edes katsoa… Ja se matka-aika, sekin pari tuntia pidempi.

Noh myönnetään, että Saksassa junissa saavat perheen omat lapset ja lapsenlapset matkustaa ilmaiseksi, joten se hieman tiputtaa meidän perheen junalippujen hintaa. Mutta eipä tuo yhden aikuisen menolippu Köln-Berliini 24€ mitenkään paha ole. Junamatkailu Saksassa on siis usein hyvinkin edullista ja suositeltavaa. Itse tykkään käyttää junia ja kuljenkin niillä melko usein. Lue lisää vinkkejäni edulliseen junailuun Saksassa täältä.

Vähän jo haaveilen, että lähtisin elokuussa kiertämään Saksaa laajemminkin junalla. Vähän niin kuin interreilille. Tai miksipä ei voisi poiketa naapurimaihinkin. Tässä kerran katselin junalippuja Kölnistä Brysseliin. Sinne saa halvimmillaan menolipun 20 eurolla ja matka-aikakin olisi vain 2 tuntia. Siellä ehtisi siis aivan hyvin poikkemaan päiväseltään.

Mutta ensin täytyy suunnittella mitä Berliinissä haluamme lyhyellä ensivisiitillämme tehdä! Ruokakaupasta käteen osui jo edullinen (2,90€) Berliiniopas karttoineen, joten se ainakin lähtee junamatkalle mukaan matkalukemiseksi. Vielä ehtii matkablogienkin tarjontaan hyvin tutustua. Aikaa on toki vain 2 päivää, joten kaikkea ei ehdi, mutta jos edes pienen pintaraapaisun. Uskoisin kyllä, että tämä visiitti Berliiniin ei tule jäämään viimeiseksi. Sen verran paljon Berliiniä aina hehkutetaan.

Mikä on sinun ehdoton must-juttu, mitä Berliinin ensikertalaisen täytyy nähdä ja kokea?

LISÄYS: Lue täältä mitä me teimme Berliinissä ja mitä mieltä olimme kaupungista:

Berliini ensikertalaisen silmin.

Seuraavana kesänä matkustimme Berliinistä Kölniin junan ykkösluokassa ja sehän se vasta hienoa olikin! Lue kokemuksia ykkösluokasta täältä.


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Junalla Berliiniin”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Päärautatieasema on jo ensimmäinen nähtävyys. Kölnin junat tulevat ”kellariin” (tief), pohjakerroksessa pohjoisenpuoleisen oven vieressä on turistineuvonta, josta saa neuvoja ja brosyyreja, etelänpuoleiselta ovelta pääsee kävellenkin Kanzleramtiin ja Brandenburgin portille tai sitten U 55:llä ”kellerista” eli ”tief”. S-Bahnit lähtevät ylimmästä kerroksesta Obergeschoß( +2) Gleis 15 ja 16 (itä- ja länsisuunnassa) S-Bahnilla on helppo ja nopea kulkea. (Jos oppaassasi ei ole selvää reittikarttaa ja ohjetta, niin katso Wikipediasta Berlin Hauptbahnhof 5. Verkehrsanbindung 5. 3 S- und U-Bahn.) Tarvitset automaatista (tai infopisteestä) liput AB. (Kannattaa kysyä, mitkä liput ovat perheelle edullisimmat). Seuraava nähtävyys S7:llä on itään 3 minuutin päässä ”Tränenpalast” eli entinen raja-asema Friedrichstraße ja Checkpoint Charlie, (jonka lähellä on myös lapsille hauska Currywurstmuseo). Nykyisin Friedrichstraße se on S-bahnin risteysasema pohjois- ja eteläsuuntaan.( Friedrichstraßelta itään S7:llä ovat Hackersche Höfe ja legendäärinen Alexanderplatz, pohjoiseen S2:lla Potsdamer Platz tai jos kiinnostaa, niin edelleen entiselle rajanylityspaikalle Bornholmer Straßelle, missä keskiyöllä 9.10.1989 ”muuri murtui”.) Berliini on muuten minulle numeroa liian iso, mutta tämä S-Bahnrasteri pysyy minun päässäni. Siellähän pitää käydä passiakin anomassa! (Aluksi tarvitsin lunttilapun takataskuun, mistä kerroksesta ja mikin juna ja miltä pysäkiltä bussi lähtee.)
  Berlin.de Das Offizielle Hauptstadtportal´in sivulla on mielestäni hyviä neuvoja (saksaksi parempia kuin englanniksi), esim. ”So macht Berlin auch Kindern Spaß”, ”Berlin für den Anfänger”, ”Berlin mit dem 100er Bus”ja Berlins Top 20 Sehenswürdigkeiten. Viehättävää kesällä lasten kanssa on myös 1 tunnin pituinen jokiristeily Spreellä (Schiffstour ”City-Spreefahrt”, lähtöpaikka Anlagestelle Alte Börse/Hackerscher Markt 12/6 €,300 metriä S7:n pysäkiltä. Voi olla lapsista hauskempi kuin Alexanderplazin näköalatorni, mutta ainakin säästää vanhempien jalkoja. )
  Ja sitten syödään Imbissbudella parasta Currywurstia ja aikuiset juovat Berliner Weiße mit Schuß ihan niin kuin paikalliset tekevät. Berliinissä on kaikenikäisille kaikenlaista tekemistä ja näkemistä. Hauskaa matkaa ja hyvää lomaa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos hyvistä vinkeistä! Katselinkin jo julkisen liikenteen lippuhintoja ja yllätyin miten edulliset ne Berliinissä ovat. Meidän perheelle kannattaa ehdottomasti ottaa päivälippu (7€/aikuinen), koska sillä saa ottaa kolme lasta mukaan ilmaiseksi. Mahtava etu, että aikuisen päivälipulla kulkiessa lapset tulevat ilmaiseksi mukaan. Niin, ja alle 6-vuotiaat olisivat toki aina ilmaisia, mutta meitä tämä ei enää koske. Jossain vaiheessa vähän haaveilin Charlottenburgin linnasta, mutta ehkäpä suosiolla jätämme sen nyt väliin. Sen sijaan DDR-museo tai luonnontieteellinne museo voisivat olla kiinnostavia myös lapsille. Currywurstimuseo olisi myös aika metka kohde, mutta melkeinpä pitää näin lyhyelle visiitille suunnitella vain yksi museovierailu. Noita jokiristeilyitä täytyy myös vielä tutkailla paremmin.

 2. Aila avatar

  Jos asutte Charlottenburgin suunnalla, myös vain piipahdus sen puistoon voisi olla kiva, se on kaunis. Museoista minun suosikkini olisi Jüdische Museum, myös kouluikäisille lapsille, koska siellä on myös erilaisia vuorovaikutteisia juttuja. Ennen sinne menoa kannattaisi kyllä tietää juutalaisuudesta jotain, silloin sen anti aukeaa paremmin, ja ainakin itselläni siellä kuluu tuntikausia. Toinen kiva lyhyellä käynnillä on DDR-museo, lähivuosikymmenien nostalgiaa. Asisin panorama, joka kuvaa Itä- ja Länsi-Berliinin rajan tunnelmaa on visuaalisuudessaan mielenkiintoinen, eikä vaadi kovin paljon aikaa. Fernsehturm veisi lyhyestä lomastanne ehkä turhan paljon aikaa, mutta Potsdamer Platzin vieressä on Panoramapunkt, jonne ei ole jonoja ja sieltä näkee Berliinin maisemat ylhäältä aivan yhtä hienosti. Ihan vieressä siinä on myös Lego Zentrum, jonne pääsee vain lasten kanssa ja Sony Center sisäpihoineen. Ekakertalaisena en missaisi myöskään Brandenburgin porttia ja samalla Reichstagin kupoliin poikkeaminen olisi hieno. Sinne kannattaa varata netistä aika jonotuksen minimoimiseksi. Berliinissä on niin paljon kaikkea, että pitäisi enemmän tietää teidän varsinaisista mielenkiinnon kohteista, että osaisi suositella. Olen meidän kolmesta viime käynnistä kirjoittanut matkapäiväkirjan muotoon tosi pitkän jutun tänne: http://www.lomaberlin.vuodatus.net. Se sisältää viiden viikon hitaasti nautiskellut jutut, mutta jos jaksat vilkaista, niin ehkä löydät jotain. Kivaa ekaa matkaa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos hyvistä vinkeistä 🙂 DDR museo olisi varmasti ainakin meidän aikuisten mieleen ja vahvassa harkinnassa. Toinen museovaihtoehto on luonnontieteellinen museo, se olisintakuulla lapsistakin kiinnostava. Hotellimme sijaitsee tosiaan lähellä Charlottenburgin linnaa, joten sen puutarha voisi olla loistava jaloittelupaikka pitkän junamatkan päätteeksi. Itse linnakin kiinnostaisi, mutta se täytyy ehkä jättää nyt väliin lyhyen ajan takia. Muuten olemmekin saksalaisissa linnoissa useasti käyneet ja täytyy myöntää, että lapset ovat jo tainneet saada pienen yliannostuksen niistä. Tuo mainitsemasi jutalaismuseokin voisi olla hyvä,kohde, mutta ehkä seuraavalla kerralla sitten.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *