Katutaiteen täyttämä Heerlen Hollannissa

Heerlen on Limburgin provinssin toiseksi suurin kaupunki Maastrichtin jälkeen. Asukkaita siellä on vajaat 90 000. Heerlenissä on kätevä poiketa vaikka Maastrichtin loman yhteydessä. Etäisyyttä näillä kahdella kaupungilla on noin 25 km. Junallakin pääsee kätevästi. Saksan puolelta Heerlen on myös helposti tavoitettavissa, sijaitseehan se ihan rajan tuntumassa.

Meidät Heerlen vei ensijaisesti siellä oleva Ikea, tuo ruotsalaisten lahja maailmalle. Ja ulkosuomalaiselle. Ikeasta mukaamme lähti valmista piparkakkutaikinaa, näkkileipää, olohuoneeseen uusi jalkalamppu ja säilytyslaatikoita. Mutta Ikeasta ei ollut tarkoitukseni kirjoittaa, vaan esitellä lyhyesti Heerlen kaupunkia. Ajelimme jonkin aikaa sen keskustassa ruokakauppaa etsimässä ja silmiimme osui joka puolella toinen toistaan hauskempia tai hienompia katumaalauksia. Osa oli pienehköjä, mutta osa oli valtavia, monikerroksisen kerrostalon seinän kokoisia. Mielenkiintoinen paikka, jonne täytyy päästä uudemman kerran paremmalla ajalla.

automatka hollantiin Heerlen katutaide katutaidetta Hollannissa kaupunkikuva Heerlen Hollanti

Kävimme Heerlenissä Maanplein ostoskeskuksessa, jossa lähinnä teimme täsmäiskun Jumbo-ruokakauppaan. Itse Maanplein ostoskeskus oli mielenkiintoisen näköinen moderni rakennus. Kuten vaikutti koko Heerlen kaupunki olevan. Pohjalta ruman ja tylsän näköinen tavallinen kaupunki, mutta hauskalla tavalla elävöitetty modernein rakennuksin ja graffitein. Heerlenistä löytyy varmasti myös mielenkiintoisia tapahtumia ja ehkäpä myös museoita. Ainakin roomalaisesta historiaa ja arkeologiaa esittelevä Thermenmuseum. Tämä museo on rakennettu yli 2000 vuotta vanhaan roomalaiseen kylpylään.

Maanplein ostoskeskus Heerlen
Maanplein ostoskeskuksen aukiolla oli moderni joulukuusi.

Heerlenistä löytyy myös useita arkkitehtuurisesti merkittäviä modernistisia rakennuksia 1920-1930 -luvulta. Näistä merkittävin on hollantilaisen arkkitehdin Fritz Peutzin vuonna 1935 suunnittelema Glaspaleis, lasipalatsi.

Oletko sinä käynyt Heerlenissä? Tai Maastrichtissa? Nämä kaupungit kiinnostaisivat itseäni kovasti ja olisi kiva saada molempiin vinkkejä. Aivan varmasti tulemme vierailemaan näissä vielä toisenkin kerran, sen verran kiinnostavilta vaikuttavat.

Glaspaleis front-east.jpg
Glaspaleis, Heerlen. kuvan lähde: wikipedia

Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Katutaiteen täyttämä Heerlen Hollannissa”

 1. Laura / Laura's Itinerary avatar

  Ostitteko muuten Ikeasta glögiä? sitä meille tuttua versiota tekisi mieli…

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ei ostettu kotiin glögiä, mutta sitä oli siellä tarjolla, joten joimme sitä rusinoiden ja manteleiden kera 😀

 2. Laura / Laura's Itinerary avatar

  Annoin blogillesi tunnustuksen blogissani, käyhän kurkkaamassa: https://www.rantapallo.fi/laurasitinerary/blogitunnustus-ja-joulun-odotusta/ 🙂 Kivaa joulun aikaa!

  1. Jonna avatar

   Kiitos kaunis <3

 3. Salla avatar
  Salla

  Ei ole vinkkejä Herleniin tai Maastrichtiin, mutta puolen tunnin matkan päässä Maastrichtista on Kerkrade ja Gaiazoo eläintarha. Toissakesänä saksan matkalla käytiin pyöräilemässä Hollannin puolella Kerkradessa. Yleensä en ikinä käy eläintarhassa koska en halua nähdä eläimiä apaattisina ankeissa häkeissä poissa luonnollisesta elinympäristöstä. Gaiazoo pääsymaksu kuitenkin oli aika kallis ja päättelin siitä, että ehkä siellä on asiat paremmin. Ja olikin hieno tarha. Hienosti rakennettu alueet ja polut. Ei mitään käytävä aitaus käytävä meininkiä. Eläimillä oli tilaa aika kivasti (paitsi kirahveilla). Tuolla kannattaa käydä jos ette jo ole ?

  1. Jonna avatar

   Kiitos vinkistä 🙂 Kerkrade voisikin olla kiva kohde meille, kun seuraavan kerran Hollannin puolelle piipahdamme. Tuon Gaiazoo:n nettisivuille tässä päädyinkin, kun tutkailin googlemapsista noita seutuja. Ja kiva kuulla, että vaikutti hyvältä eläintarhalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *