Sukkuloita ja alligaattoreita avaruuskeskuksessa Floridassa

Miamin lisäksi vierailu Kennedy Space Center -avaruuskeskuksessa oli Floridan lomaviikkomme odotetuimpia kohteita. Tämä NASAn avaruusrannikolla (Space Coast) sijaitseva valtava vierailukeskus tarjoaa nähtävää ja koettavaa amerikkalaiseen tapaan suureellisesti, mutta myös kalliisti. Pääsylippuihin viidelle hengelle hupeni pitkälle yli 200 dollaria, mutta onneksi rahalle sai vastinettakin.

Valmiina laukaisuun!

Avaruuskeskus sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Orlandosta. Me ajoimme sinne tosin Melbournesta, jossa majoitumme lomamme kaksi viimeistä yötä. Melbournesta on  myöskin noin tunnin matka avaruuskeskukseen. Etukäteen olin saanut vinkkiä, että laukaisualustakierrokselle kannattaa suunnata heti vierailun alkupuolella, koska kierroksia ei loppupäivästä enää järjestetä. Tämä olikin hyvä vinkki, sillä laukaisualustakierros on myös ajallisesti pitkä, mutta sitäkin antoisampi. Oikeastaan se oli koko avaruuskeskusvierailun parasta antia. Kierroksella hahmottaa hyvin kuinka suuresta alueesta on kyse ja saa paljon tietoa NASAn toiminnasta ja näkee myös villiä luontoa.

Avaruusrannikolla asuu lukuisia villieläimiä, esimerkiksi useita kotkia pesii alueella ja sellaiset 6000 alligaattoria myös majailee alueella. Alligaattoreita näkeekin siellä täällä. Kierroksen bussikuljettajakin kertoili alueen eläimistä avaruusaiheiden lisäksi. En sitten tiedä kuinka paljon amerikkalaista liioittelua ja yleisön viihdyttämistä jutussa oli mukana, mutta kuljettaja kertoili alligaattoreita löytyvän joskus myös työntekijöiden rakennuksesta. Rakennuksen ovet nimittäin toimivat liiketunnistimella ja ovet kuulemma aukeavat myös lämpöön öisin hakeutuville alligaattoreille.

Laukaisualustakierroksella jäätiin pois Apollokeskuksessa, jossa sai viettää aikaa haluamansa verran. Me pidimme siellä myös lounastauon Apollosukkulaan ja avaruustutkimuksen alkuaikoihin tutustumisen lisäksi. Keskuksen ravintolassa oli ihan kohtuulliset valikoimat evästä. Ehdottomasti suosittelen varaamaan aikaa laukaisualustakierroksen yhteyteen myös Apollokeskuksessa vierailua varten.

Apollo-sukkulaa ei mitenkään saanut mahtumaan yhteen kuvaan. Se täytti kokonaisen ison näyttelyhallin.

Laukaisualustakierroksen lisäksi vierailimme avaruuskeskuksessa Atlantis-sukkulaa esittelevässä rakennuksessa ja 3D-elokuvassa. Lasten mielestä tämä 3D-avaruuselokuva oli päivän parasta antia.

Itselleni oli hieman vaikeaa välillä käsittää, että näillä aluksilla on ihan oikeasti avaruuteen lennetty. Ettei keskuksessa ollut mitään malleja tai näköispatsaita vaan ihka oikeita avaruusaluksia. Alla olevan kuvan Atlantis-sukkulalla on takanaan 33 avaruuslentoa, uskomatonta! Atlantis-avaruussukkula teki ensilentonsa vuonna 1985 ja 2011 vuonna se laskautui viimeiseltä lennoltaan. Vuodesta 2013 asti sitä on yleisö saanut ihailla Kennedyn avaruuskeskuksessa. Lue lisää Atlantis-sukkulasta wikipediasta.

Atlantis-avaruussukkula

Meidän vierailumme jälkeisenä päivänä avaruusrannikolta laukaistiin kansainväliselle avaruuskeskukselle rahtialus, jonka mukana maapalloa lähti kiertämään myös suomalainen satelliitti, Aalto-2. Voi siis sanoa, että olemme melkein nähneet suomalaisen satelliitin laukaisun, kun näimme kaukaa bussin ikkunasta laukaisualustalla odottavan rahtialuksen 😀 Aalto-2-satelliitti laskeutui onnistuneesti avaruusasemalle 22.4.17 ja lähtee sieltä toivon mukaan myös onnistuneesti kiertämään maapalloa muiden piensatelliittien kanssa 23.5.2017.

Aalto-2 osallistuu muiden piensatelliittien kanssa kansainväliseen QB50-missioon, jonka tarkoituksena on tuottaa ensimmäistä kertaa kattava malli Maan ilmakehän ja avaruuden välisen rajakerroksen termosfäärin ominaisuuksista. lähde: spacecraft.aalto.fi/


Posted

in

,

by

Comments

3 vastausta artikkeliin “Sukkuloita ja alligaattoreita avaruuskeskuksessa Floridassa”

 1. Kohteena maailma / Rami avatar

  Tuo oli kyllä kiva paikka vierailla! Itseä jäi hieman harmittamaan se, että emme ehtineet päivän viimeiselle laukaisualustakierrokselle. Eiköhän sitä tule mentyä tuonne ja Orlandoon uudemman kerran, niin täytyy ottaa uusiksi!

  Itsestä nämä avaruuskohteet on upeita! Euroopassa olen käynyt Belgiassa ja Moskovassa, joita voi molempia suositella niin kuin tätä Kennedy Space Centeriä :http://kohteenamaailma.fi/matkailu/007-ja-kuuraketti-avaruusmatkakohteita-maan-paalla

  P.S. En itse huomannut tuota raketinnousutestausistuinta ollenkaan. Joko jäi huomaamatta tai sitten se ei ollut muutama vuosi takaperin siellä. Hauska kuva!

  Olikos tuo muute

  1. Jonna avatar

   Kiitos tuosta Euro Space Center vinkistä!!! Ihan mahtava paikka ja vain 250 km päässä meiltä kotoa!!! Ihan varmasti mennään sinne joku päivä, vaikutti todella kivalta perhekohteelta. eikä näytä olevan kalliskaan. Just laskin, että vaikka ottaisimme koko perheelle kalleimmat liput, niin alle 100 euroon jää hinta. Vähän toista kuin tuo reilut 230 dollaria Floridassa. Toki pitää muistaa, että Euroopassa oletettavasti tämä piakka saa veroeuroja. Kennedy Space Center mainosti, ettei saa senttiäkään tukirahoja, vaan kaikki keskuksen kustannukset katetaan pääsylipputuloilla.

   1. Kohteena maailma / Rami avatar

    Kiva kuulla, että menette joku päivä Euro Space Centeriin ja saitte hyvän vinkin! On erittäin kiva paikka, suosittelen teille sitä avaruusmiehistöohjelmaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *