Kevätkukkia Lemmenlaakson luontopolulla Järvenpäässä

Lemmenlaakson luontopolun opas lupaa lehtoluonnon olevan  kevätkukkien aikaan parhaimmillaan.

Kukkeimmillaan sanoisin minä. Sitä se todellakin oli ja esitteen lupaukset tulivat lunastetuiksi. Tuo Keravanjoen rantoja seuraileva lehto oli täynnään metsän pohjassa kukkivia valkovuokkoja. Siellä täällä näkyi muitakin varhaisia kevään kukkijoita ja linnunlaulu säesti kulkua.

Keltavuokkoja kasvaa valkovuokkojen ohella Lemmenlaaksossa paikoin runsaastikin.

Minulla oli kaksi toivetta: nähdä näsiän kukkivan ja löytää keltavuokkoja. Molemmat toteutuivat. Lisäksi löytyi monta muutakin uutta tuttavuutta. Mielikuvituksen värittämänä saattoi näkyä myös keijun koteja tai maahisten sammalpesiä. Hieman etukäteen pelkäsin, josko ihan vielä ei olisi kevätkukkien aika, mutta turhaan. Aurinkokin paistoi aamupäivästä sen verran mukavasti, että kukat olivat avanneet terälehtensä kohti lämmittäviä säteitä. Muutama sitruunaperhonenkin kisaili kukasta toiseen ja kimalainen etsi myös mettä.

Me pysäköimme Lemmenlaakson eteläiselle parkkipaikalle (Skogsterintie 6, 04430 Järvenpää) ja aloitimme reitin pellon reunaa seuraillen. Luontopolku seuraa jokitörmää toiseen suuntaan ja toiseen suuntaan voi kulkea vähän metsäisemmissä maisemissa. Reitin varrelle osuu niin polkua kuin pitkospuita ja rappusia. Kanssakulkijoita oli jonkin verran, mutta olimme odottaneet sään ja ajankohdan (viikonloppu) huomioiden paljon suurempaa kävijämäärää. Autokin mahtui parkkiin ongelmitta. Toinen parkkipaikka sijaitsee alueen pohjoispäässä. Se on lähempänä nuotiopaikkaa.

Luontopolun pituus taitaa olla vain parisen kilometriä plus matkat parkkipaikalle, mutta aikaa saimme kulumaan vähintään 1,5 tuntia. Maasto on paikoin hidaskulkuista, mutta enemmän matkantekoamme hidasti kevätkukkien ihailu- ja tunnistustauot ja nuorimmaisen koulutehtävän (kevätbongaus) suorittaminen. Kevätbongaukseen Lemmenlaakon luontopolku oli kyllä mainio kohde, sillä siellä sai listaan merkittyä lähes kaikki kevään merkit! Vielä ei käenkaali kukkinut eikä koivuissa hiirenkorvia ole, mutta esimerkiksi valko-, sini- ja keltavuokkoja kukki siellä täällä runsaastikin, samoin leskenlehtiä. Sitruuna- ja nokkosperhoset lentelivät, samoin kimalaiset ja muurahaisetkin ahersivat työn touhussa keoissaan.

pystykiurunkannus
Mukulaleinikki

Lemmenlaakson luontopolku sijaitsee Järvenpäässä Keravanjoen rantamilla. Matkaa sinne on Järvenpään keskustasta nelisen kilometriä. Hyvinkäältä kilometrejä on kolmisenkymmentä ja Helsingistäkin vain noin 40. Lemmenlaakson lehto edustaa keskiuusmaalaista luontoa parhaimmillaan ja olen samaa mieltä. Etenkin näin keväällä sinne todellakin kannattaa mennä.

Lisätietoja luontopolusta ja kätevä opas lajintunnistuksen avuksi löytyy Lemmenlaakson esitteestä.

Blogistani löytyy myös vinkkejä muihin lähiseudun luontopolkuihin:

Nukarinkoski – upea luontoretkikohde Nurmijärvellä

Sukellus saniaisten valtakuntaan Vaskivuorella (Hyvinkäällä)

Piilolammi, Suomies ja Kaukanen: 3 x luontopolku Hyvinkäällä

Luontoelämys Riihimäellä: Hatlamminsuo pitkospuita pitkin

Comments

2 vastausta artikkeliin “Kevätkukkia Lemmenlaakson luontopolulla Järvenpäässä”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Näyttääpä hienolta. Täytyykin pitää tämä paikka mielessä. Kevätkukkia ihailemaan ei tarvitse lähteä Sipoonkorpeen, vaan rauhallisemmassakin paikassakin niitä pystyy ihailemaan.

    1. Jonna avatar

      Nämä vähemmän tunnetut kohteet on kyllä siitä kivoja, etteivät ole niin ruuhkaisia kuin suosituimmat paikat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *