Kölnin tuomiokirkko

kölnin kaupunkikuva
Kölnin tuomikirkko on maailman kolmanneksi korkein kirkko!

Kölnin kuuluisin nähtävyys lienee katolinen tuomiokirkko, Kölner Dom. Tämä goottilaistyylinen kirkko, 157 metrin korkeuteen kohoavine torneineen, onkin vaikuttava näky. Kirkko valmistui vuonna 1880, 600 vuotta rakentamisen aloittamisen jälkeen. Toisessa maailmansodassa se kärsi vaurioita, mutta ei onneksi sortunut. Nykyään Kölnin tuomiokirkko on mukana UNESCO:n maailmanperintöluettelossa.

köln ja tuomiokirkko sodan jälkeen köln_lukkosilta

Kölnin vieressä asuvana olen luonnollisesti käynyt ihailemassa Domia moneen kertaan. Tuomiokirkkoa voisi ihailla loputtomasti ja siitä löytää uutta katseltavaa joka kerran. Kirkko on täynnä toinen toistaan upeampia ja yksityiskohtaisempia koristeita ja patsaita.

kölnin tuomiokirkko on valtava
On se suuri! Tiesitkö, että Kölnin tuomiokirkko painaa 160 000 tonnia?

kölnin tuomikirkko on täynnä yksityiskohtaisia koristeitakölnin tuomiokirkko

Domin joulumarkkinat ovat yhdet Kölnin suosituimmista ja kauneimmista joulumarkkinoista.

Tuomiokirkon aukiolla järjestetään myös erilaisia tapahtumia, mm mielenilmauksia. Joka vuosi marraskuun loppupuolelta jouluun asti Kölnin tuomikirkon edessä on myös joulumarkkinat. Nämä Domin joulumarkkinat ovat yhdet kölnin suosituimmat markkinat. Omaan makuuni ehkä jo liiankin suositut, sillä väenpaljous ja tungos on näillä markkinoilla taattu! Mutta toisaalta tuomiokirkko tarjoaa aivan mielettömät puitteet joulumarkkinoille. Että kyllä sen tungoksenkin kestää.

joulumarkkinat köln tuomiokirkkodomin joulumarkkinat köln

Kölnin tuomiokirkko ei siis ole vain turistinähtävyys vaan aktiivisesti toimiva katolinen kirkko.

Kirkon suuruuden ymmärtää ehkä parhaiten astumalla sisälle. Domissa vierailee päivittäin 20 000 kävijää. Tuomiokirkko on auki päivittäin 6-19:30 (marraskuusta huhtikuuhun) ja 6-21 (touko-lokakuussa). Kirkkoon voi tutustua omatoimisesti tai ohjatuilla kierroksilla. Tuomiokirkossa järjestetään myös jumalanpalveluksia sekä kuoro- ja urkukonsertteja. Jumalanpalvelusten aikana sinne ei pääse etuosaa pidemmälle, mutta muina aikoina iso osa kirkosta on vierailijoille auki.

Tuomiokirkon toiseen torniin pääsee kiipeämään, jos 533 porrasta ei pelota. Hissiä ei ole! Lue täältä lisää tornivierailusta.

Olen sopinut muutaman kerran treffit Kölnin päärautatieasemalle, kun meille on tullut matkailijoita Düsseldorfin lentokentältä. Olen etukäteen pyytänyt matkalaisia tulemaan tuomiokirkon puoleisille rappusille, jossa odottaisin heitä junan saavuttua. Matkailijat ovat olleet hieman huolissaan, että osaavatkohan he reitin tuomiokirkolle. Olen vakuutellut, että ei huolta. Aivan varmasti näette Domin päärautatieasemalta ulos astuessanne. Ja voin taata, että kaikki ovat Domin nähneet 😀 Ja vaikuttuneet sen mahtavasta koosta. Itse asiassa domi toimii loistavasti suunnistusmerkkinä Kölnin vanhassa kaupungissa kulkiessa. Se näkyy melkein joka paikasta.

WP_20140608_002
Kölnin tuomiokirkko Reinin suunnasta lähestyttäessä. Edessä Kölnin filharmonia (Kölner Philharmonie).

Kölnistä löytyy toki muutakin kaunista ja historiallista katsottavaa. Kölnin vanhankaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä voit lukea lisää muista postauksistani: Kölnin vanhakaupunki ja Näköalatorni Panorama ja Reinin puisto. Kannattaa tutustua myös tekemääni kattavaan Kölnin kaupunkioppaaseen.

postaus päivitetty 27.10.2017

Comments

2 vastausta artikkeliin “Kölnin tuomiokirkko”

 1. Minna avatar
  Minna

  Hei, kehuin jo eilen blogiasi…mukavaa luettavaa.

  Tiedoksi vain: Kölnin tuomiokirkko rakenuksena kuuluu vain itse itselleen ja on riippuvainen yksityisten lahjoituksista. Tukijaisia antavat varsinkin yksityishenkilöt (tukiyhdistyksessa on lähes 14.000 jäsentä), jotta rakennus saadaan pidettyä kunnossa (n. 3-4 miljoonaa euroa vuodessa).
  Katolinen kirkko käyttää rakennusta ja hoitaa kirkollisen toiminnan ja siitä syntyvät kulut (toiset 3 milj. euroa vuodessa). Tuomiokirkossa on noin 2700 jumalanpalvelusta vuosittain.

  Unescon titteli ei valitettavasti tuota tukirahoja, mutta tietysti kansainvälistä huomiota.

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Kiitos tarkennuksista ja lisätiedoista 🙂 Itsekin aina Domissa vieraillessa pudotan muutaman kolikon keräyslippaaseen, enemmänkin kyllä pitäisi. Olin kyllä itse yllättynyt siitä, että messuja on tosiaan useita päivittäin. Ei ole siis pelkästään nähtävyys vaan aktiivinen toimiva kirkko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *