Kölnin viiniviikot

Yksi miljoonakaupunki Kölnin vieressä asumisen parhaita puolia ovat lukuisat kaupungissa järjestettävät tapahtumat.

Toukokuun lopulla Kölnissä on mahdollisuus tutustua saksalaisiin viineihin Kölnin viiniviikoilla (Kölner Weinwoche). Kahden viikon ajan Kölnin keskustassa, Heumarktilla esitellään eri puolelta Saksaa tulevia viinejä. Kölnin viiniviikot on järjestetty jo vuodesta 1974 lähtien eli tapahtumalla on pitkät perinteet. Seuraavan kerran Kölnin viiniviikot järjestetään 16.-27.5.2018!

13235186_10154287639168324_7140206160368630436_o
Kylmä kupliva maistuu aina. Saksalaiset kuohuviinit (Sekt) ovat omia suosikkejani. Prost!
Tässä artikkelissa pääset mukaan tunnelmiin vuoden 2016 viiniviikoille.

Silloin tapahtumassa oli mukana kaikkiaan 26 viinitilaa.

Viiniviikoilla juomia voi tilata 0,1 ja 0,2 l annoksina tai pulloittain. Pienen lasillisen hinta vaihtelee tilasta ja laadusta riippuen 2,50 – 4,00€ välillä. Laseista maksetaan 2,5 € pantti, jonka saa takaisin, kun lasin palauttaa. 2016 oli ensi kertaa mahdollisuus ostaa myös viiniviikkojen teemalasi. Viinien lisäksi jokaisen tuottajan kojusta on mahdollisuus ostaa myös alkoholittomia juomia, mineraalivettä tai rypälemehua.

Jokaisella viiniviikoilla mukana olevalla tilalla on hinnastot helposti tutkittavissa. Vielä, kun noista osaisi päättää mitä haluaa!
Jokaisella viiniviikoilla mukana olevalla tilalla on valikoimat ja hinnastot helposti tutkittavissa.
Viiniviikkojen parasta antia on mahdollisuus tutustua hyvin erityyppisiin tuotteisiin.

Itse käytin tilaisuutta hyväkseni ja halusin ehdottomasti maistella viinejä sellaisilta viinialueilta, joissa en ole vielä käynyt. Aina ei siis tarvitse itse matkustaa viinien luokse, vaan viljelijät tulevat sinun luoksesi. Samalla oli kiva maistella keskenään erityyppisiä viinejä. Me olimme liikkeellä neljän hengen porukalla, joten kätevästi viinejä pystyi maistamaan toistenkin laseista.

Saksassa viiniä viljellään kaikkiaan 13 eri alueella. Oheisessa kuvassa näkyvät kaikki Kölnin viiniviikoilla edustettuna olevat viiniviljelyalueet numeroituna.
Saksan viinialueet ovat: 1.Ahr 2. Mosel 6 Pfalz 3 Nahe 7 Franken 4 Rheingau 8 Württemberg
Viinialueet: 1 Ahr 2 Mosel 3 Nahe 4 Rheingau 5 Rheinhessen 6 Pfalz 7 Franken ja 8 Württemberg. Kuvan lähde Kölner Weinwoche
Viinialue Nahe oli meille kaikille entuudestaan tuntematon ja päätimme aloittaa viiniviikkojen kierroksemme Nahesta tuleviin tiloihin tutustumalla.

Lounais-Saksan jalokivi

Mosel- ja Rein-jokien laaksojen välissä sijaitseva Nahe on saanut nimensä joesta, joka halkoo metsäistä Hunsrückia matkallaan kohti Reinin varrella sijaitsevaa Bingeniä. Omalaatuiset kalliomuodostelmat, mineraalikertymät ja puolijalokivet todistavat upeasta geologisesta moninaisuudesta. Sama piirre näkyy Nahen laajassa rypälevalikoimassa. Notkea, pikantti Riesling, tuoksuva Rivaner ja voimakas Silvaner ovat jo vanhoja viiniklassikoita. Val­koisten ja punaisten Pinot-viinien, esimerkiksi Grauburgunderin, Weissburgunderin ja Spätburgunderin sekä punaisen Dornfelder-rypäleen suosio on kasvussa.

lähde Saksan viinitiedotus

Ensimmäiseksi suuntasimme Nahelaisen Weingut Eckes&Eckesin pisteelle. Viinitilan historia ulottuu yli 125 vuoden taakse. Tilalla viljellään sekä perinteisin menetelmin että luomuviljelynä. Lisää viinitilasta voit lukea heidän kotisivuiltaan: Eckes&Eckes.

13227237_10154287641068324_2497784142182287267_o
Eckes&Eckes tilan maukasta Gewurtztraminer Kabinett valkoviiniä ja saksalaista tyypillistä Spätburgunder trocken (kuivaa) punaviiniä.
13235105_10154287642983324_336985990878918600_o
Minä ihastuin kovin Eckes&Eckes viinitilan kuivaan Riesling rypäleistä valmistettuun kuohuviiniin (Sekt). Siinä oli todella kepeä ja raikas maku. Tällä oli hyvä aloittaa viinikierros.
Seuraavaksi suuntasimme niin ikään Nahesta tulevan viinitila Glockin myyntipisteeseen.

Viinitila Glock on toiminut vuodesta 1898 ja nyt sitä pyörittää kolmas sukupolvi. Tilalla viljellään 15 erilaista rypälelajiketta. Lisää viinitilasta voit lukea heidän kotisivuiltaan: Weingut Glock. Kölnin viiniviikoilla tila on vieraillut jo 30 vuoden ajan. Valitsimme listalta kukin erilaisen juoman.

13268017_10154287646408324_8489099491089550818_o
Ensimmäiseen lasiin kaadettiin Glockin tilan kuivaa Merlot Roseeviiniä.
13268137_10154287647153324_948918831868126817_o
Seuraavasta lasista löytyi Merlot kuivaa (trocken) punaviiniä, kolmannesta lasista Riesling Spätlese valkoviini ja seurueen neljännen (eli minun) valinta oli kuiva Riesling Sekt.
Kölnin viiniviikoilla on tarjolla myös erilaisia naposteltavia ja täytettyjä voileipiä omissa myyntikojuissaan.

Hieman suurempaan nälkään voi ostaa vaikkapa herkullista Flammkuchenia, eräänlaista kermaviilillä täytettyä ohutpohjaista piirakkaa. Me jouduimme tällä kertaa tyytymään pikaisesti tilattuihin makkarasämpylöihin, sillä ei huvittanut jonottaa tuntia laadukkaampaa ruokaa. Mutta ei se mitään. Nälkä lähti Krakauerillakin 😀

13268495_10154287586533324_2484506082993407622_o

Pienen suolaisen huikopalan jälkeen suuntasimme tutkimaan uutta viinialuetta, Rheinhesseniä.

Tältä Saksan suurimmalta viininviljelyalueelta on Kölnin viiniviikoilla esittäytymässä yhteensä 7 tilaa, joten valinnanvaraa on.

Tuhat kukkulaa joen mutkassa

”Tuhannen kukkulan maa” sijaitsee Reinin mutkassa, jossa joki virtaa Wormsista kohti Mainzia ja edelleen länteen kohti Bingeniä. Tällä Saksan suurimmalla vii­nialueella tuotetaan runsaasti erilaisia viinejä. Innova­tiiviset viinimuunnokset, esimerkiksi RS (Rheinhessen Silvaner) tai Selection Rheinhessen sekä valkoisten ja punaisten Pinot-viinien kasvava suosio ovat todiste seu­dun laatupotentiaalista. Klassiset Rivaner-, Silvaner- ja Riesling-valkoviinit hallitsevat alueen tuotantoa, mutta siellä viljellään myös aromaattisia muunnoksia, esi­merkiksi punaisia Portugieser- ja Dornfelder-rypäleitä.

Lähde Saksan viinitiedotus

Me valitsimme maistelukohteeksemme viinitila Haus Thielin, koska heillä oli maisteltavana myös kiinnostavia harvinaisuuksia (Raritäten).

En ole koskaan maistanut jääviiniä ja olin iloinen, että siihen tarjoutui nyt mahdollisuus. Tämä 34 vuotta vanha erikoisuus nousi omalla kohdallani Kölnin viiniviikkojen yllättäjäksi. Tästä Rheinhesseniläisestä viinitilasta voit lukea lisää heidän kotisivuiltaan: Weingut Haus Thiel.

13243977_10154287585398324_63450262604281188_o
Tämä jääviini on vuodelta 1982 oleva Scheurebe Eiswein. Hintaa 0,05 l lasillisella on 3,50€.

Jääviini eli Eiswein tehdään BA-laadun rypäleistä, jotka on poimittu ja puristettu jäisinä. Suurenmoisen hedelmäisen hapokkuutensa ja makeutensa ansiosta erinomaiset ikääntymisedellytykset. EISWEIN on keräilijöiden etsimä viini, jonka tuotantomäärät ovat pieniä. Arvokas viini sopii aperitiiviksi, digestiiviksi tai hedelmäisten jälkiruokien seuraksi. EISWEIN kohottaa aterian ikimuistoiseksi kokemukseksi.

Lähde Saksan viinitiedotus

Eiswein Raritäten nousi päivän yllätysvoittajaksi.
Eiswein Raritäten nousi päivän yllätysvoittajaksi. Makea ja täyteläinen. Oikein passeli jälkiruoka, päätös Kölnin viiniviikkojen maistelukierrokselle.
Kölnin viiniviikot sulkee ovensa joka ilta klo 22. Se oli oikein passeli aika meillekin suunnata raitiovaunupysäkille ja kotia kohti. Ensi vuonna ehdottomasti uudestaan!
Ilta pimenee ja Kölnin vanhan kaupungin kupeessa järjestettävä Kölnin viiniviikot muuttuu tunnelmalliskeis illanviettopaikaksi.
Illan pimetessä Kölnin vanhan kaupungin kupeessa järjestettävä viiniviikot muuttuu tunnelmalliseksi illanviettopaikaksi.

Kölnin viiniviikoista voit lukea lisää täältä. Sivuilta löytyy kaikkien mukana olevien viinitilojen esittely.

Yhteistyössä Saksan viinitiedotuksen kanssa.

banneri

Comments

26 vastausta artikkeliin “Kölnin viiniviikot”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Prost! Olipa teillä varaa valita. Harvat ovat tosiaan saaneet maistettavakseen jääviiniä, eikä Riesling/Winzersektiäkään raaski grillijuhlissa tarjoilla. En halua olla nenäkäs, mutta huomasin, että viiniviikkojen omassa esitteessä on on edustettuna vain ne 8 viljelyaluetta, jotka toivat viinejään maisteltavaksi. Saksan viinitiedotuksen esitteessä ovat kaikki 13. Meikäläisen kuplavesitietous on tietyistä järkisyistä (ajokorttisyistä) parempi kuin viini- ja sektitietoustietous. Absurdia, kun asuu viininviljelyalueella. Nyyh!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos kommentista Katriina ja hyvä, että huomautit asiasta. Korjasin tekstiäni hieman, oli tullut ajatusvirhe. Kölnin viiniviikoilla oli kyllä hyvin edustettuna myös harvinaisuuksia. Oli kyllä hienoa päästä maistamaan jääviiniä.

 2. salaine avatar

  Tuo jääviini kiinnostaa ja listalla on matka saksan viinialueille. Ollaan myös haaveiltu Oktoberfestistä mutta kyllä tuollainen viinijuhlakin olisi ihana. Viinien ystävänä nyt tapetilla Italian Piemonten alueen viinit ja viinitilat, jos Italian matkalla edes yhteen sellaiseen pääsisi tutustumaan. Olen kerran ollut täällä kotosuomessa syömässä niin, että joka ruokalajin kanssa oli oma viininsä. Silloin loksahti se todellisuus, että todellakin maut ovat erilaisia ja sopiva ruoka vaikuttaa todella paljon asiaan miltä viini maistuu. Erityisesti nuo harvinaisemmat ns alkuperäislajikkeet ovat kiinnostavampia kuin massalajikkeet.

  1. Jonna avatar

   Olen nyt päässyt maistelemaan paikallisia viinejä useammallakin viinitilalla näiden viiniviikkojen lisäksi ja olen todellakin alkanut paremmin ymmärtää saksalaisten viinien päälle. Myös täältä löytyy laadukkaita viinejä (ja maultaan sopivia juurikin tiettyihin ruokalajeihin) ja erittäin mielenkiintoisia viinitiloja. Saksan viinialueista olen käynyt vasta Reinin varrella, Moselissa ja Ahrissa ja etenkin kaksi jälkimmäistä ovat mykistävän upeita myös maisemallisesti. Suosittelen lämpimästi viinimatkaa Saksaan!

 3. Ansku BCN avatar

  Olemme puhuneet monesti mieheni kanssa, että pitäisi tehdä viinireissu Saksaan. Olemme kiertäneet viinitiloja Ranskassa ja Espanjassa, mutta Saksan viinit ovat jääneet vieraiksi. Harvoin tulee niitä edes maistettua, kun aina tulee vaan ostettua tuttua tavaraa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ehdottomasti suosittelen kiertelemään myös saksan viinitiloilla. Ja usein tilojen tuotteita ei juuri muualla myydä, kuin suoraan tilalta, ovat sen verran pieniä.

 4. Teija / Lähdetään taas avatar

  Saksalaiset viinit jäävät minullakin usein taka-alalle, vaikka sieltä tulee tosi hyviä viinejä. Tuo on kyllä niin hyvä, kun pääsee samassa tilaisuudessa maistelemaan useita eri viinejä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   On tosiaan kätevä, kun voi samassa tilaisuudessa maistella eri tilojen/alueiden viinejä. Saa hyvän kokonaiskuvan.

 5. Anna / Muuttolintu avatar

  Viiniviikot olis kyllä niin meidän tapahtuma! Hyvä idea tuo laseista maksettava pantti. Toki täältä Melbournestakin löytyy paljonkin ruoka- ja viinitapahtumia, mutta täällä tapahtuma tuntuu oikeuttavan aina hintojen nostamisen kattoon, ja sen takia ei ole tullut osallistuttua.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Oli kyllä kiva tapahtuma! Täällä on sama panttisysteemi myös esimerkiksi joulumarkkinoilla. Eipä tuu lasiroskaa, kun kaikki taatusti palauttavat lasin/mukin takaisin kojulle. Yllätyin jopa vähän siitä, että viinit olivat noinkin edullisia viiniviikoilla. Ei siis kovin suurta hintalisää tapahtumassa. Ja oli myös kivaa, että viinejä myytiin 0,1 l annoksina myös. Ravintoloissa se normikoko tuppaa olemaan 0,2 l ja sitä määrää viiniä ei montaa laatua pystyisi maistamaan.

 6. duunireissaaja avatar
  duunireissaaja

  Mä tykkään matkustaa Saksassa, ja Kölnissä olen käynyt joulumarkkinoilla. Kesäiseen matkaan yhdistäisin ilolla viinien maistelun, joten viiniviikot olis täysin mun juttu. Rieslingiä löytyy viinikaapista aina, uusille tuttavuuksillekin voisin raivata tilaa. Mutta pakko kysyä, onko meininki samanlaista kuin joulumarkkinoilla? Juututtiin nimittäin niillä Domin joulumarkkinoilla sellaisen humppashown keskelle ettei tosikaan.

  1. Jonna avatar

   Eikun suunnittelemaan ensi vuodelle Kölnin viiniviikkoihin osallistumista! Me olimme perjantai-iltana, tosin sateisella säällä ja meininkin oli oikein leppoisaa. Ihmiset iloisia ja hyväntuulisia. Saksalaista humppaa ei kyllä kuullut. Joulumarkkinat ovat kyllä oma lukunsa ja jokainen Kölnin kymmenestä joulumarkkinasta on erilainen! Tyyliä ja musiikkiakin löytyy joka makuun.

 7. Laura avatar

  Mahtavaa, Jonna! Ensi vuonna sa voit toimia mun paikallisviiniviikko-oppaana, jooko? 😀

  1. Jonna avatar

   Ehdottomasti 😀 Voitais jo vaikka syksyllekin suunnitella bloggaajatapaamista jonnekin kivalle viinialueelle 😀

   1. Laura avatar

    Ma oon niin mukana!! 🙂

    1. lena avatar

     Laura ja Jonna, mä tuun lokkimaan tähän kommenttiketjuun 😀 Olisko ainakin ens vuonna treffit Kölnissä näiden viiniviikkojen aikana? Muulloinkin käy! Meillä olis jo asiantunteva opas Kölnin viikoilla mukana, joten mikäs sen parempaa. Ja mun on nyt aika tutustua saksalaisiin viineihin!

     1. Jonna avatar

      Tämä on sitten sovittu 😀

 8. Anna / Tämä matka -blogi avatar

  Me emme harmillisesti osuneet viiniviikolle omalla Kölnin vierailullamme.

  Saksan viinialueet ovat niin upeita. Olen niitä paljon kiertänyt ja jotenkin naurattaa, kun ihmiset eivät ymmärrä millainen viinimaa Saksa onkaan. Kaikki tutut mieltävät Saksan vain olutmaaksi.

  Olemme lähdössä lapsien kanssa Saksaan kesälomalla. Baijerin suuntaan varmaankin mennään, mutta salaa kyllä katselen Badenin aluettakin sillä silmällä. Jos koukkaisikin sinne : )

  1. Jonna avatar

   Täytyy kyllä myöntää, etten minäkään ennen mieltänyt Saksaa viinimaaksi! Mutta sellainen(kin) se on. Olen nyt aivan myyty viinialueiden kauneudelle ja haluaisin ehtiä käymään jokaisessa. Mukavaa Saksan matkaa teidän perheelle!

 9. Terhi / Muru Mou avatar

  Oijoi, tuonne minäkin haluaisin! Mä vaan aina nautiskelen viinejä niin hitaasti, että pitäisi mennä joka päivä että ehtisin maistelemaan mahdollisimman monia 😀 Jääviiniä haluaisin ehdottomasti testata, vaikka makeista viineistä en muuten tykkääkään.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Oli kyllä huippu tapahtuma! Viiniviikot on onneksi auki kahsi viikkoa, joten hitaammatkin ehtivät hyvin maihtelemaan 😀 Minäkään en ole makeiden viinien ystävä, mutta jääviini oli hyvää. Voisin toistekin maistaa.

 10. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Vaikuttaa ihanalta, heti ensimmäinen kuva huurteisesta lasista vei sydämeni! 😀 Nyt harmittaa entistä enemmän, etten ole päässyt Kölniin. Poikaystävän siskon snapchatista olen tosiaankin saanut sen käsityksen, että tapahtumia ja karnevaaleja kaupungissa riittää. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä, Kölnissä on jatkuvasti jotain happeningiä 😀 Kannattaa kyllä tulla käväsemään, jos vaan pääsee!

 11. Heidi / Maailman äärellä avatar

  Näiden matkablogien ansiosta kuvani Saksasta on muuttunut tosi paljon ja nyt on tosiaan alkanut houkutella tutustuminen Saksan viinitiloihin. Tällaisella tapahtumalla voisi tietysti myös aloittaa. Jääviini kuulostaa tosi mielenkiintoiselta! Sitä ainakin pitäisi päästä maistamaan.

 12. Laura / Tuntemattomaan ja takaisin avatar

  Tässä ois tapahtuma mun makuun! Haluaisin oppia lisää viineistä muutenkin, kuin vain mututuntumalla arvioimalla. Tosin täytyy myöntää, että minäkin tähän saakka olen Saksan enemmän olutmaaksi mieltänyt. On muuten ainakin ekoissa kuvissa aika reilun kokoisia nuo lasit näin niin kuin maistelulasillisia ajatellen 😀

 13. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos kommenteista Laura ja Heidi 🙂 Saksassa tosiaan riittää viinitiloja tutkailtavaksi, onhan maassa vallan 13 viininvieljelyaluettakin. Itselläni myös tavoitteena perehtyä viineihin tarkemmin ja postauksiakin aiheesta on tulossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *