Kroatian tuntematon helmi: Primosten

Viime lokakuussa lasten syysloman aikana halusimme lähteä jonnekin matkalle. Vaihtoehtona oli joko lentää Suomeen sukuloimaan (kuten yleensä lomilla teemme) tai viettää ”oikea” loma oman perheen kesken.

Kallistuimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja päädyimme viikon omatoimimatkalle Kroatiaan.

Olimme kuulleet monilta kehuja Kroatiasta ja saimme todella hyviä vinkkejä miehen työkaverilta, joka käy Kroatiassa säännöllisesti veneilemässä. Lensimme RyanAirilla Saksan Frankfurth-Hahnin kentältä Kroatian Zadariin. Lentoaika on lyhyt, noin tunti. Helppoa ja kätevää lasten kanssa! Lennot olivat todella edulliset. Maksoimme viiden hengen lipuista alle 400€. Matkan tarkoituksena oli kierrellä vuokra-autolla Dalmatian alueella, tutustua useampaan kohteeseen ja nauttia rantojen lisäksi myös luonnosta. Emme ole matkailijoina mitään yhdessä paikassa viihtyviä, vaan haluamme nähdä enemmän ja mielellään myös muuta elämää kuin turistikohteita. Matkan aluksi suuntasimme Zadarista noin 100 km päähän, pieneen Primostenin kylään, jossa yövyimme 4 yötä.

Huoneistomme parvekkeelta sai ihailla komeita maisemia. Mikäs siinä nauttiessa lasillinen viiniä lasten nukkuessa omissa huoneissaan :P
Huoneistomme parvekkeelta sai ihailla komeita maisemia.
Majapaikkamme sijaitsi parin kilometrin päässä Primostenin vanhasta kaupungista.

Kokoa huoneistollamme oli 100 neliötä ja 3 makuuhuoneta. Hinta oli huoneiston kokoon nähden edullinen eli noin 80€/yö! Ei lainkaan paha, kun ottaa huomioon, että meitä on 5 henkeä.

Primostenin huoneistomme parvekkeelta näkyi hotellialueen ykstiyiselle ranalle. Lokakuussa ei juuri muita majoittujia ollut, joten saimme käyttää rantaa oiekastaan yksin.
Huoneistomme parvekkeelta näkyi hotellialueen yksityiselle rannalle. Lokakuussa ei juuri muita majoittujia ollut, joten saimme käyttää rantaa oikeastaan yksin.
Kroatiassa rannat ovat pientä kiveä, joten uimakengät ovat tarpeen.

Samaten meidän käyttämällämme hotellialueella oli jyrkkiä portaita ilman kaiteita, joten ihan pienten lasten kanssa siellä liikkuminen olisi ollut hieman hankalaa. Näin isompien lasten (nuorin 4v) kanssa asialla ei ollut niin väliä ja komeat maisemat rinteestä peittosivat haitat monin verroin.

WP_20151005_036

Kroatiassa on myös merisiilejä, joita oli meidänkin hotellin rannassa. Lisäksi näimme matkan aikana pienen taskuravun ja mustekalakin tuli meitä tervehtimään. Minä tein mustekalan kanssa melko läheistäkin tuttavuutta, sillä se hyökkäsi kenkäni kimppuun ja tarttui samalla jalkaani!

WP_20151005_042

Taustalla näkyy Primostenin vanhakaupunki.
Taustalla näkyy Primostenin vanha kaupunki.
WP_20151006_046
Rannan kivistä oli hauska etsiä fossiileita.
WP_20151008_087
Primostenin vanha kaupunki kuvassa vasemmalla. Kaunista, autiota ja rauhallista. Ihanaa!
WP_20151008_081
Kroatia on suosittu veneilykohde. Dalmatian rannikollakin joka välissä oli isompia tai pienempiä venesatamia. Tämä kuva on ihan Primostenin vanhan kaupungin kupeesta.
Kroatiassa on myös hyttysiä, jotka kiusasivat meitäkin tuossa ekassa majapaikassamme.

Emme olleet varautuneet niihin etukäteen ja ne ehtivätkin pistää meidät täyteen kutisevia paukamia ekoina öinä. No, apteekista saimme voidetta kutiseviin paukamiin ja karkoitetta niitä estämään. Seuraavan kerran tiedämme suojautua niiltä alusta asti, jolloin niistä ei ehtisi tulla niin ikävää riesaa kuin mitä nyt tuli.

WP_20151006_030
Rantakivillä ja kallioilla seikkaileminen oli suosikkipuuhaamme.
Luonto, etenkin rantojen kauneus, oli meille loman parasta antia.

Oli kivaa vain kävellä rannoilla ja kallioilla erilaisia kasveja tutkien ja maisemia ihaillen. Paikoitellen luonto oli hyvin karua. Havupuita ja erilaisia kaktuksia oli paljon.

WP_20151008_001

WP_20151006_016
Passionhedelmän kukka on ihmeellisen kaunis.
Lokakuu osoittautui oikein sopivaksi ajankohdaksi meille sen puolesta, että pahin turistikausi on ohi ja majoitukset olivat edullisia, joka paikassa oli hyvin tilaa ja sääkin oli kohtuullinen.

Toki jos haluaa viettää lomansa pelkästään rannalla, ei lokakuu ole säiden puolesta enää paras rantalomalle. Meidän lomaviikon ajalle osui pari sadepäivää, mutta lämpimimpänä päivänä oli kuitenkin +23, joten auringostakin pääsi nauttimaan. Ja merivesi on mukavan lämmintä syksyllä, joten uida tarkeni mainiosti.

Primostenista löytyy merenrantaa, jossa näin lokakuussa ei kyllä ruuhkaa ollut. Hyvin mahtui uimaan :D
Primostenista löytyy merenrantaa, jossa näin lokakuussa ei kyllä ruuhkaa ollut. Hyvin mahtui uimaan 😀

WP_20151008_061

Tämä matkakertomus koski Kroatian lomamatkamme ensimmäistä osiota ja myöhemmin kirjoitan loman loppuosasta. Silloin yövyimme Sukosanissa lähellä lentokenttää ja kävimme myös päiväretkellä Krkan kansallispuistossa. Reissu oli todella mahtava, olimme kaikki aivan myytyjä maan kauneuteen ja monipuolisuuteen! Aivan varmasti teemme sinne vielä uuden matkan!

Tämä hyvä kartta löytyi osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/
Tämä hyvä kartta alueesta löytyi osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/

Tämä postaus on ensimmäinen osa Kroatian matkasta kirjoittamaani juttusarjaa.

Upeasta Krkan luonnonpuistosta kirjoitamani jutun voit lukea täältä.

Splitin, Sukosanin ja Trogirin vierailuista puolestaan voit lukea lisää täältä.


Posted

in

by

Comments

18 vastausta artikkeliin “Kroatian tuntematon helmi: Primosten”

 1. Maarit Johanna avatar

  Siis miten voikaan olla noin HALPAA! Olen ollut edullisilla lomilla, mutta en koskaan kyllä noin edullisilla 😀 Kroatia on ollut pitkään haaveissa, mutta tästä kohteesta en ollut kyllä kuullutkaan. Split, Makarska ja läheiset saaret taitaisivat olla minun haavelistan kärjessä. Lokakuussa niissäkin saattaa vain olla vielä aika paljon turisteja. Kroatian kansallispuistot olis myös huippua päästä kokemaan. ^^

  1. jujukas avatar

   Mekin kyllä yllätyttiin kuinka edullisesti Kroatiaan pääsi ja oli sentään täällä Saksassa koulujen loma-aika menossa! Meidän koko matka maksoi noin 1100€. Siis lennot, auton vuokra viikoksi ja majoitukset huoneistoissa 7 yöksi. Ei tee kyllä paljoakaan henkeä kohti, kun tuon jakaa viidellä. Kävimme myös Splitissä, mutta se oli pienoinen pettymys. Ja siellä oli vielä suht paljon turisteja. Pidimme paljon enemmän noista pienemmistä kylistä eli Primostenista ja Trogirista. Krkan kansallispuisto oli vaikuttava kokemus myös ja siitä kirjoitan ihan oman postauksen. Seuraavan kerran kun menemme Kroatiaan, aiomme varata enemmän aikaa luonnonpuistoissa kiertelemiseen.

 2. Salla avatar
  Salla

  Kesäkuu oli kanssa hyvä aika matkustaa Kroatiassa. Ei ollut kunnon turistikausi käynnissä ja tilaa oli myös siellä saaristossa. Bracilla oltiin muutama päivä. Bolin kylässä huoneistohotelli merinäköalalla neljälle maksoi 26 euroa yö. Mantereella oltiin Zadarissa ja Trogirissa. Yhtenä päivänä Krkan vesiputouksella. Oli kyllä ihanaa, helppoa ja halpaa. Ihmiset olivat ystävällisiä ja paikallisten vinkeillä ja eksymällä löydettiin hiekkarantojakin pari.

  1. jujukas avatar

   Saaristo olisi kyllä ihana ja varmasti käymisen arvoinen myös! Te olette kyllä löytäneet vielä halvemmat majoitukset kuin me! Meillä Sukosanissa huoneisto maksoi noin 60€/yö. Kesäkuu on varmasti myös hyvä ajankohta. Meille se ei vaan koskaan käy, kun silloin täällä on vielä koulua (ja Saksassa on koulunkäyntiPAKKO). Ja itse mietin myös sitä, että merivesi on myös lämpimämpää alkusyksystä. Me kävimme Krkan vesiputouksilla myös, mutta myös toisessa paikassa kallioilla. Molemmat olivat käymisen arvoisia. Ja kuten edellisellekin kommentoijalla vastasin, ensi kerralla Kroatiassa tulemme panostamaan luonnonpuistoihin vielä enemmän!

 3. sannintaikasaappaat avatar
  sannintaikasaappaat

  Onpa aivan ihania kuvia! Kroatiasta olen haaveillut jo jonkin aikaa, mutta en ole vielä sinne asti päässyt. Toivottavasti jonain päivänä 🙂

  1. jujukas avatar

   Kiitos kommentista ? Kroatia on ehdottomasti matkan arvoinen!

 4. Terhi / Muru Mou avatar

  Primostenista en ollutkaan kuullut, vaikka olenkin käynyt Trogirissa ja Sibenikissä. Ihanan näköinen paikka, ja etenkin Makarskan rivieraan verrattuna ranta näyttää todella isolta, ja tilaa varmastikin olisi ihan hyvin jopa keskikesällä (Makarskan rannalla kun sai olla kuin sillit purkissa etenkin elokuussa)!

  1. jujukas avatar

   Me saimme Primostenin vinkkinä miehen saksalaiselta työkaverilta, joka viettää lomansa Kroatiassa veneilemällä ja oli kyllä nappivinkki! Primostenin ranta oli todella pitkä eli uskon siellä olevan tilaa myös suosituimpaan turistiaikaan. Suosittelen kyllä Primostenia, jos ja kun Kroatiassa lomailee 🙂

 5. Heidi / Maailman äärellä avatar

  Vaikuttaa tosi kivalta paikalta ja haluaisin muutenkin tutustua paremmin Kroatiaan, sillä olen käynyt siellä vain kerran päiväsiltään Välimerenristeilyllä. Ja ootte kylä saanu tosi halvat lennot!!

  1. jujukas avatar

   Kroatiaan kyllä kannattaa matkustaa, niin on kaunis maa. Mekin ehdimme nähdä vain pienen osan viikon matkalla ja kaipuu jäi päästä uudestaan. Kieltämättä noi lennot sinne oli uskomattoman halvat!

 6. Anna / Muuttolintu avatar

  Ihanan näköinen paikka. Kroatiaan pitäisi kyllä päästä pian, pitääkin miettiä josko sen voisi yhdistää kesän Suomen reissuun.

 7. Mira / Exploras avatar

  Kroatia viehättää itseäni kovasti. Sinne haluan joskus, toivottavasti aika piankin, kiertelemään – ja itsekin valitsisin joko kevään tai syksyn, kun on rauhallista. Näytti ja kuulosti oikein houkuttelevalta – ja edulliseltakin – keskellä kesää tuskin saisi esim. kämppää tuohon hintaan;)

 8. jujukas avatar

  Kiitos kommenteista Anna ja Mira 🙂 Minäkin suosittelen Kroatiaa keväällä tai syksyllä. Ja näistä ehkä kallistuisin jatkossakin syskyyn, koska silloin meri on lämmin. Meidän molemmat majoitukset olivat Booking.comin kauta ja taisivat olla noin 25-30% normaalihintaa edullisemmat. Ja varmasti lentojakaan ei lomakautena saa noin edullisesti!

 9. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Mullakin jo vuosia ollut suunnitteilla autolla reissaaminen Kroatiassa. Isä oli Balkanilla 20 vuotta töissä, joten nuorempana tuolla on tullut vietettyä kesä jos toinenkin. Pikkukiviä ja jyrkkiä portaita, sitä nuo kylät tuntuvat olevan. 🙂

  1. jujukas avatar

   Oi, varmasti sinulla on ihania kesämuistoja Kroatiasta!

 10. mamal avatar
  mamal

  Lennot varattu Splitiin kesäkuussa, tarkoituksena lähteä kiertelemään lähialueita, kiva lukea kokemuksianne. Osaatko vinkata autonvuokrauksesta mikä firma olisi luotettava?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Jos en ihan väärin muista, niin meillä oli auto Europcarilta tai sitten Hertziltä. Autolla kyllä pääsee kätevästi kiertelemään eri paikoissa ja näkee paikkoja ihan eri lailla kuin yhdessä paikassa olemalla. Mukavaa matkaa!

 11. Riina avatar
  Riina

  Ettei ollut luteita ne yölliset purenmat… ? Mekin kerran luultiin, että hyttyspaukamia, mutta taisi olla luteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *