Kroatia: Trogir, Split ja Sukosan

Viime lokakuussa teimme viikon omatoimimatkan Kroatiaan, dalmatian alueelle. Lensimme Zadariin, josta jatkoimme vuokra-autolla noin 100 km päähän Primosteniin. Lomaviikon ensimmäiset neljä yötä yövyimme tässä viehättävässä pienessä kylässä. Primostenista käsin teimme päiväreissuja muihinkin lähialueiden kyliin ja kaupunkeihin. Tässä postauksessa kerron ihanasta pienestä Trogirista ja isommasta Splitin kaupungista sekä loppuloman yöpaikasta Sukošanista Zadarin kaupungin lähellä. Primostenista kirjoitin edellisessä Kroatia-postauksessani ja sen pääset lukemaan tästä.

Tämä hyvä kartta löytyy osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/
Kartta löytyy osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/

WP_20151006_052

Trogir on viehättävä noin 10 000 asukkaan vanha kaupunki. Se on ollut UNESCOn maailmanperistöluettelossa mukana vuodesta 1997. Me ihastuimme etenkin pienellä saarella sijaitsevaan linnoitukseen ja kuljeskelimme sen kapeilla kujilla ja kävimme syömässä rantaterassilla herkulliset pizzat. Pizzaa tuli muutenkin syötyä matkan aika melkein päivittäin. Kroatian ruuassa on paljon italialaista vaikutetta ja italialaisia ravintoloita ja jäätelökojuja oli joka paikassa.

WP_20151006_055

WP_20151006_059

Trogirin vanhan kaupungin kadut olivat hyvin kapeat ja talot vaaleaa kiveä ja katot oranssia tiiltä. Kuten muuallakin käymissämme paikoissa. Trogirin vanha linnoituskaupunki sijaitsee pienellä saarella, jonka yli pääsee siltaa pitkin. Vasemmalla on varsinainen kaupunki, oikealla linoitussaari. Rannalla oli erilaisia turistikojuja houkutuksineen, mutta myös oikea tori, josta voi ostaa esimerkiksi erilaisia kasviksia, hedelmiä ja muuta ruokaa.

Trogirin vanha linnoituskaupunki sijaitsee pienellä saarella, jonka yli pääsee siltaa pitkin.

WP_20151007_004
Splitin vanhan keskustan kadut olivat aivan samanlaisia kapeita kujia kuin Trogirissakin.

Toisena päivänä ajelimme Primostenista vielä edemmäs rannikkoa pitkin ja kävimme isommassa Splitin kaupungissa. Jostain syystä kaupunki oli meille pienoinen pettymys. Olihan sen vanha keskusta toki hieno, mutta muuten kaupunki vaikutti jokseenkin rumalta. Siellä oli myös huomattavasti enemmän turisteja (vanhan kaupungin kapeat kujat olivat todella ahtaita!) ja hintataso esimerkiksi ravintoiloissa oli kovempi.

WP_20151007_006
Splittiin tulee myös isoja risteilijöitä, joiden rantautuminen selittää kaupungin ajoittain kovatkin turistiryysikset.

Kävimme Splitissä myös isossa ostoskeskuksessa ja sieltä kyllä löytyi kivoja vaate- ja kenkäkauppoja ja muutamia hankintoja sieltä teimmekin. Mutta kuten sanottu, jostain syystä Split ei auennut meille emmekä saaneet kovin hyvää kuvaa kaupungista. Meidän perhettä miellytti enemmän pienemmät kylät Trogir ja Primosten sekä Krkan luonnonpuisto, josta kirjoitankin juttusarjan seuraavan osan.

Lomamme viimeiset kolme yötä yövyimme Zadarin lentokentän lähellä sijaitsevassa Sukošanin kylässä. Kävimme myös Zadarin kaupungissa yhtenä päivänä. Sieltä löytyi isot ostoskeskukset, joista oli helppo tehdä tuliaisostoksia. Ostimme muun muassa mausteista paprikatahnaa, jota Kroatiassa tarjoillaan liharuuan kyytipoikana. Sukošan oli viehättävä pieni kylä meren rannalla ja siellä(kin) on viehättävä vanha keskusta. Yhtä ihana se ei ole kuin esimerkiksi Primosten tai Trogir, mutta kätevä lentokentän läheisyyden takia. Yöpaikastamme oli matkaa lentokentälle vain 6 kilometria! Hintatasokin oli oikein edullinen. Me maksoimme kahden makuuhuoneen huoneistosta noin 60€/yö ja se on vähän ottaen huomioon, että meitä on 5 henkeä.

Näkymä Sukosanin majapaikkamme ikkunasta
Näkymä Sukosanin majapaikkamme ikkunasta
WP_20151009_070
Aavaa merta ja rauhaa tarjosi Sukosan. Tämä näkymä on Sukosanin vanhan keskustan rannalta.

Tämä postaus on toinen osa Kroatian matkasta kirjoittamaani juttusarjaa. Ensimmäisen osan viehättävästä, pienestä kylästä Primostenista löydät täältä. Krkan luonnonpuistosta taas voit lukea täältä.

Comments

2 vastausta artikkeliin “Kroatia: Trogir, Split ja Sukosan”

  1. Annmaija avatar
    Annmaija

    Kiitos kivasta matkatarinasta:)! Oma kokemukseni Splitin ja Trogirin kaupungeista tältä syyskuulta oli jotakuinkin päinvastainen. Paljon ympäri maailmaa omatoimimatkoja tehneenä ja Splitistä ensimmäisen Kroatian matkani aloittaneena oli Trogir viimeisenä kohteena minulle melkoinen pettymys. Reissasin ennen Trogiria muutamalla saarella Bracissa ja Korculassa ja Trogiriin saavuttuani oli epäkohtelias palvelu miltei kaikkialla tyrmäys. En saanut majoituspaikkani henkilökuntaa kiinni ennen saapumistani Trogiriin useista viesteistä ja puhelinsoitoista huolimatta, pyytäessäni ohjeita ja apua sain miltei ykskantaan vastauksia että en voi auttaa ja palvelu oli ylipäätään heikointa Trogirissa, kun siinä olisi toivomisen ja oppimisen varaa muuallakin Kroatiassa. Trogir oli täpötäynnä turisteja sinne syyskuun toisella viikolla saapuvana – ja ehkä kyllästymisessä turisteihin syy palvelun tylyyteen?! Splitissä vietin useamman päivän ja huolimatta kroatialaisesta ylimalkaisesta palvelukulttuurista koin saavani siellä kuitenkin parempaa palvelua ja viihtyväni paremmin. Tapasin matkallani myös muita Kroatian ensikertalaisia, mm. yhden hollantilaisen pariskunnan joka totesi Kreikassa matkanneena, että epäkohteliaan kohtelun vuoksi Kroatian matka jäänee ensimmäiseksi ja viimeiseksi. Meille suomalaiseen palvelu- ja vuorovaikutuskulttuuriin tottuneille törmäys ei ehkä ole niin iso..;)! Mutta näin se on, erilaisia kokemuksia Kroatiastakin näemmä ihmisille kertyy!

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Hei ja kiios omien kokemustesi jakamisesta! Meidän matkasta on pian 2 vuotta aikaa ja ajankohta oli lokakuu, joten se vaikuttaa luonnollisesti turistimääriin. Uskon hyvin, että turistimäärät ovat valtavat lomakaudella ja varmasti se vaikuttaa (negatiivisesti) myös työntekijöihin. Vaikka ei tietenkään pitäisi, mutta ehkäpä liika on liikaa heillekin 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *