Lentoyhtiökokemus: Qatar Airways ja Airbus A350

Takana on nyt yhteensä neljä lentoa Qatar Airwaysillä ja on aika kirjoitella ylös mietteitäni ja kokemuksiani tästä maailman toiseksi parhaimmaksi valitusta lentoyhtiöstä!

Perheemme (2 aikuista ja kolme lasta) lensi Qatar Airwaysillä Saksan Frankfurtista Dohan kautta Adelaideen, Australiaan ja samaa reittiä takaisin kaksi viikkoa myöhemmin. Molemmat välit operoitiin mahtavalla Airbus A350 -koneella.

Sateinen Saksa lähtöaamuna.
Sateinen Saksa lähtöaamuna.

Tämä oli meidän lapsille (5-10v) ensimmäinen kaukomatka ja itsellenikin vasta toinen kerta. Etukäteen jännitin hieman miten noin pitkistä lentomatkoista oikein selviää järjissään, mutta onnekseni ja helpotuksekseni pelkoni olivat lähes turhat. En olisi etukäteen uskonut miten kivuttomasti lopulta nämä 6 + 13 h lentomatkat kuitenkin menivät. Toki niihin mahtui jalkojen puutumista ja kipeytyviä niskoja ja menomatkan runsaiden ilmakuoppien takia myös lapsen (syliin) oksentamista. Mutta loppujen lopuksi lennot siis sujuivat yllättävänkin joutuisasti. Lapset viihtyivät loistavasti elokuvia katselemalla, välillä syöden tai jotain pelaten. Meidän lapsilla on tietysti noiden koneessa näytettävien elokuvien suhteen se etu, että he ymmärtävät saksaa täysin. Suurin osa koneessa tarjolla olevista lasten elokuvista oli saatavilla saksaksi. Muutaman elokuvan kaksi isompaa katselivat myös englanniksi. Englantia he ymmärtävät jonkin verran, etenkin vanhin, joka on lukenut sitä koulussa jo 4 vuotta.

Isossa osassa pitkien lentojen hyvälle sujumiselle on varmasti tilava ja mukava Airbus A350 -XWB -kone, jonka penkit olivat ainakin meidän perheen aikuisten mielestä yllättävän mukava istua. Säädettävän pääntuen ansiosta nukkuminen onnistui melko hyvin. Koneessa oli myös runsaasti jalkatilaa. Ainakin verrattuna niihin pieniin purkkeihin, joilla olemme Euroopan sisällä lentäneet. Airbus A350 -koneessa minulle jäi tyhjää polvien ja edellisen penkin väliin reilusti, kun joissakin pienissä koneissa polveni ovat osuneet edelliseen penkkiin. Nyt oli hyvin jalkatilan ansiosta tilaa jumpata jalkoja ja vaihtaa mukavammin asentoa.

qatar_airways_A350

qatar_airways_A350_sisustus

Mutta palataas sitten itse lentoyhtiöön. Odotuksemme olivat aika kovat paljon kehutun Qatar Airwaysin suhteen ja täytyy sanoa, että odotuksemme täyttyivät. Ensinnäkin tykkäsin kovasti matkustamohenkilökunnan tyylikkäistä asuista ja koneen värimaailmasta. Lisäksi henkillökunta oli ystävällistä. Erityisen ystävällistä miehistö oli ensimmäiselleä lennolla Frankfurtista Dohaan. Tällä välillä lapset huomioitiin erityisen kivasti. Itse asiassa joka lennolla lapsille tuotiin puuhapakkaukset ja erikseen tilaamamme lasten ateriat tuotiin aina aikaisemmin kuin aikuisten ruuat. Muutenkin lapsiperheenä saimme erityiskohtelua lentoasemilla. Meidät yleensä pyydettiin/ohjattiin turvatarkastuksissa ja passitarkastuksissa lyhyempiin jonoihin ja samoin lentokoneeseen lapsiperheet saivat nousta ensimmäisten joukossa.

Nappasinpa lennoilla aikani kuluksi myös kuvia osasta tarjotuista aterioista. Tässä niitä teillekin iloksi. Mites on, maistuisiko sinulle? Täytyy kyllä myöntää, että ihan kaikkien kohdalla ulkonäkö ei ole ehkä kaikkein houkuttelevinta, mutta useimmiten maku oli kuitenkin kohdillaan. Ja pisteet tyylikkäistä aterimista!

Kasvispasta oli todella maukasta.
Kasvispasta ja suklaakakku olivat todella maukkaita.
Aikuisten suolainen aamupala sisälsi kananmunaa ja kanamakkaraa.
Aikuisten suolainen aamupala sisälsi kananmunaa ja kanamakkaraa.
qatar_airways_A350_makea_aamupala
Aikuisten makea aamupala lennolla Adelaidesta Dohaan.
qatar_airways_A350_lastenateria_adelaide
Lasten ateria Australiasta.
qatar_airways_A350_lasten_aamupala_adelaide
Lasten kanamakkara-munakas aamulla lennolla Dohasta Frankfurtiin.
qatar_airways_A350_lasten_aamupala
Lasten aamiainen Doha-Adelaide välillä.
qatar_airways_A350_lastenateria
Lasten kana-ateria Qatar Airwaysin lennolla Frankfurtista Dohaan.

Parasta ruokaa sai ensimmäisellä lennolla eli Frankfurtista Dohaan. Vähiten ruuat miellyttivät Dohasta lähtevillä lennoilla eli Doha-Adelaide ja Doha-Frankfurt väleillä. Tässä ehkä kyse osittain ruuan valmistusmaasta. Ylipäätään joka lennolla kaikki ruoka on islamin uskonnon mukaista eli tarjolla ei ollut sianlihaa. Lennoilla tarjottiin kasvisruokaa, kanaa eri muodoissaan ja välillä lammastakin. Jokaisella pääaterialla oli tarjolla kolme vaihtoehtoa ja välipallallakin aina kasvisvaihtoehto. Vettä ja muita juomia oli saatavilla koko ajan, kuulemma koneen takaosasta sai hakea suklaapatukoitakin vapaaasti jos mieli teki. Alhoholitarjoilu kuului myös ja kahvin kanssa olisi tarjolla ollut jopa konjakkia.

Menolentomme olivat pari päivää ennen kuin Qatar Airways aloitti lennot Helsingista Dohaan ja Helsinkiä mainostetiin koneessa uutuuskohteena. Lentöyhtiön lehteä lukiessani silmiin osui myös juttu korvapuustista. Kyllä tuli ulkosuomalaiselle siitä hyvä mieli 🙂

qatar_airways_lehti

Dohassa oleva uusi ja moderni lentoasema Hamad International Airport oli hyvä paikka viettää molempiin suuntiin noin 3,5 tunnin mittainen vaihtoaika. Lentokentällä on paljon taidetta ja lapsille useampi leikkipaikka. Me vietimme eniten aikaa isoimman lasten leikkipaikan luona. Mielenkiintoista miten taide ja leikkipaikka on saatu yhdistettyä. Lasten leikkipaikka on siis samalla Tom Ottermessinin suunnittelema kuparinen taideteos. Ja kivana lisäpuuhana voi vaikka laskea kuinka monta pikkukaveria teoksista löytyy!

7m_nallelamppu_doha

kuparinen_leikkipaikka_dohan_lentoasemadoha_lentoasema_leikkipaikkahamad_doha_leikkipaikka

Lentokentällä on myös ilmainen nettiyhteys (joka toimi ihan hyvin) eli mikäs siinä odotellessa. Pidemmillä vaihtoajoilla voisi lähteä vaikkapa tutustumaan Dohan kaupunkiin ilmaisella kaupunkikierroksella. Itselläni jäi hieman tuo Doha ja Qatar mietityttämään tulevana lomakohteena. Siellä olisi mielenkiintoista joskus viettää päivä tai pari. Tai miksei pidempäänkin. Upealta näytti kaupunki lentokoneen ikkunasta yöllä katseltuna!

Joko sinä olet lentänyt Qatar Airwaysillä?

Olisi kiva kuulla myös kokemuksia Dohasta tai Qatarista ylipäätään.

Kokemuksiamme lentomme määränpäästä Adelaidesta voit lukea täältä.


Posted

in

,

by

Comments

24 vastausta artikkeliin “Lentoyhtiökokemus: Qatar Airways ja Airbus A350”

 1. Maarit Johanna avatar

  En ole lentänyt, mutta kovasti kiinnostaisi! Oliko nimenomaan tuo Doha-Adelaide väli se kuoppaisin? Tätä olen kuullut hiekkayhtiöistä, että heidän reittinsä Australiaan on yleensä suht turbulentti. Mua ahistaa ajatus sellaisesta, vaikka liikennöivät yhtiöt olisivatkin laadukkaita ja kokeilun arvoisia. 🙂

  1. Jonna avatar

   Joo, juuri tuo Doha-Adelaide oli todella heittelevää kyytiä välillä. Oli yö ja välillä heräsi siihen, kun kone pomppi miten sattui. Muakin se meno vähän oksetti, mutta tosiaan keskimmäinen kakoi jo yöllä ja laskeutuessa sitten alkoi oksentaa. Siinä vaiheessa oli itselläkin huono olo. Toisaalta taas kotimatkalla Adelaidesta Dohaan lentäessä ei ollut juuri mitään ilmakuoppia.

  2. Jani avatar

   Ei ole yhtiöstä kiinni onko turbulenttia vai ei – yleensä kaikki yhtiöt lentävät samoja ”reittejä” pitkin. Doha-Adelaide turbulentit joutuvat päiväntasaajan ylityksestä, ja myös Intian ja Aasian välinen meri aiheuttaa paljon turbulenssia. Myös suihkuvirtaukset erityisesti Himalajan alueella ovat kovat ja rynkytystä voi olla aikalailla. Sekä myös Australian mantereen ylityksessä ainakin viimeksi oli todella kova myötätuuli, joka heitteli pyrstöä kunnolla. Jos haluaa niin turbulenssi-ennusteet löydät netistä — on niin sitten mitä ”odottaa”.

   1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

    En tosiaan ihmettele yhtään, jos on turbulenttia, kun ylitetään valtameri! Menomtkalla oli pahimmat röykytykset Malediivien kohdalla.

 2. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Mä niiiiin ootan, että pääsen lentämään Qatarilla Helsingistä jonnekin! 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Meille jäi ainakin näistä lennoista tosi hyvä maku ja jos vaan mahdollista, niin varmasti jatkossakin lennetään Qatar Airwaysillä. Meille tuo Frankfurtin kenttä oli aika kätevä, kun asutaan alle 2 h ajomatkan päässä sieltä 🙂

 3. kati avatar

  Vastaan nyt tännekkin. Lensin viime marraskuussa Dohaan Qatar Airwaysilla, ihan mahtava palvelu ja se A350 ihan omaa luokkaa. Olin Dohassa kaksi viikkoa ystäväni luona, joten hotelleista ei kokemusta. Kaikki hotellit näytti olevan huippuluokkaa. Banana Island ois ollut kiva nähdä mut ei sit menty. Ehkä ens kerralla. Käytiin ajelulla ja piknikillä dyyneillä meren rannalla, ihan mahtava kokemus vieläkin ottaa mahasta. Shoppailu mahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon, hinnat normituotteissa eivät olleet halpoja. Merkkituotteet todella hintavia. Länsimaalaisia ei ole paljoa joten siellä näkee aitoa oikeaa menoa. Pukeutumisessa pitää olla tarkka, olkapäät, polvet ja varpaat piiloon. Ruoka oli hyvää ja halpaa. Hmm. Tästähän tulisi oma postaus… no mut Doha on jotain erilaista ja voin suositella sinne matkustamista. Siellä on paljon kaikkea tekemistä, golfia, uimista, veneilyä, dyynisafareita. Marraskuussa lämpöä oli n. +29 astetta, ihan sopivasti. Vesipuistot vaan meni kiinni just silloin kun olin siellä, muka liian kylmä. Heh.

  http://www.suomalainenimallgau.blogspot.de

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos kattavasta kommentista Kati 🙂 Nyt tosiaan alkoi Doha kiinnostaa myös matkakohteena! Dyynisafari kuulostaa just mahtavalta. Me ei olla mitään shoppailijoita, mutta just erilainen kulttuuri kiinnostaisi. Lentoasemalla muuten huomasi pukeutumisessa huiman eron. Siellä näkyi paljon hunnutettuja naisia ja miehiä perinneasuissa. Ja lentokoneissa oli mainosten ja turvaohjeiden seassa ohjeet myös turvalliseen rukoiluun lennon aikana ”turvallisuuden takia suosittelemme rukoilemaan paikallaan istuen”.

   1. Kati avatar

    Sait mut just niin innostumaan tästä aiheesta että pakkohan se on palata hetkeksi niihin tunnelmiin. Ai että kun pääsisi taas lämpimään (lue:kuumaan). Mä en muista huomanneeni rukoiluohjeita, mä olin ehkä kiinnostunut tv-tarjonnasta, ruuasta ja juomasta enemmän. 😉

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

     Siellähän oli koraanikin äänikirjoina viihdekeskuksen vaihtoehdoissa. 😀

 4. Rita ressam avatar
  Rita ressam

  No matkat varattu. Tammikuussa Thaimaahan Dohan kautta qatar airways llä tiedossa.
  Sitä odotellessa

 5. Kthetraveller avatar

  Qatar on kokematta, mutta kiinnostaa tosi paljon. Hiekkayhtiöistä on tuttu vain Emirates ja olin siitä aikoinani jo niin innoissani (jösses, mikä palvelu, penkit ja lasten huomioiminen), etten yhtään epäile sitä, etteikö Qatar hoitaisi hommaa myös kotiin. Kiitti postauksesta.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   No juuri näillä sanoilla ”jösses mikä palvelu, penkit ja lasten huomioiminen” kuvailisin Qatar airwaysiä 🙂

 6. Meri avatar
  Meri

  Meillä Sydney-Helsinki-Sydney lennot tulossa alkuvuodesta, kiva kuulla että suju noin kivasti! Finnair on Australiaan lentäessä tarjonnu pettymyksiä toisensa perään, joten mahtavaa saada kilpailua noille reiteille ?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Eiköhän teilläkin suju kivasti! Mukavia lentoja, niin mukavia kuin nuo pitkät lennot nyt voivat olla!

 7. Anna avatar
  Anna

  Qatarilla tammikuussa Dohan kautta Balille ? niin innolla ootan että en jaksa enää odottaa ??

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kuulostaa mahtavalta! Huippua reissua!

   1. VM avatar
    VM

    Mielellämme kuulisimme kokemuksiasi reissustasi ja käyttämistäsi lentoyhtiöistä 🙂 Aikeissamme olisi lentää häämatkalle Balille maaliskuun alussa. Lennot ovat vielä varaamatta.

 8. Rami avatar
  Rami

  Kiva kuulla kokemuksista. Meillä lennot varattuna tämän vuoden joulukuu ja takaisin paluu vuonna 2018 tammikuulle välille Helsinki-Doha-Adelaide-Doha- Helsinki. Me kun harvoin ehditään reissuun, satsattiin kolmen hengen perheellemme businessluokan paikat. Onko kellään kokemuksia niistä? Finskillä ollaan pari kertaan mannertenvälinen lento menty busineksessa ja se on ollut kyllä leppoisa kokemus. Voin sitten vuoden vaihteessa laittaa omat kokemukset tänne.

  1. Mikael avatar

   Qatar Airwaysin business-luokka on aivan mahtava! Itse käytän oikeastaan ainoastaan Oneworld-allianssin lentoyhtiöitä, joiden joukossa Qatar on omaa luokkaansa. Isoin ero on mielestäni palvelussa, mutta muutkin osa-alueet ovat huippuluokkaa. Ja tietysti ei voi unohtaa A380 -koneessa olevaa baaria, joka vie lentomatkustamisen uudelle levelille. Kirjoitin aikanaan myös A380-kokemuksista tarkemmin englanniksi, löytyy myös kuvia business-luokan baarista: https://www.alwaysflybusiness.com/qatar-airways/review-qatar-airways-a380-business-class-from-doha-to-bangkok

 9. Tarzan avatar
  Tarzan

  QR:lla tuohon aikaan Helsingin reitillä 787 ja Adelaideen A350 eli molemmissa sama maailman parhaaksi businessluokaksi rankattu (Skytrax) serviisi penkkiä (Zodiacin podi reverse herringbone- asettelussa): parempaa ei siis rahalla voi odottaa saavansa. Sama penkki vähän halvempana versiona Finnairilla A350:ssa ja palvelu kotimaisella enemmän skandinaavisen niukka kuin Lähi-Idän ylitsepursuava. Adelaiden siivu vaatii istumalihaksia busineksessakin: hyvä että otit jakkaran jossa voi vaihtaa asentoa ja nukkua suht ok.

 10. Heikku avatar

  Saako Qatarilla tehtyä paikkavarauksia jossain netissä, vai voiko luottaa siihen että samalla varauksella matkustavat saavat viereiset paikat automatic? Lähdemme mieheni kanssa tammikuun lopulla Sri Lankaan ja olisi kiva saada istua pitkät lennot vierekkäin 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Valitettavasti en yhtään muista, mutta vierekkäiset paikat meidän perheellä oli.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *