Luonnollisempaa hiustenvärjäystä kasviväreillä

Luokittelen itseni sellaiseksi sopivasti hipiksi. Elämäntavoissani pyrin ottamaan luonnon huomioon, en nyt kaikissa valinnoissani, mutta useimmissa. Saksaan muuttamisen jälkeen olen innostunut luonnonkosmetiikasta ja pikku hiljaa olen siirtynyt käyttämään lähes yksinomaan sitä. Valikoimat ja saatavuus (ja hinnat) kun ovat Saksassa hyvinkin kohdillaan.

Olen värjännyt hiukseni Sante -jauhemaisella kasvivärillä pian kahden vuoden ajan. Sain kimmokkeen siirtyä luonnonmukaisempaan ja turvallisempaan mentelmään myös hiusten värjäämisessä, kun lähipiirissä puhkesi todella paha hiusväriallergia. Etsin hänelle apuja ja vinkkeja netistä ja samalla päätin itsekin kokeilla. Olin jo sitäkin ennen miettinyt, että haluanko värjätä hiuksiani kemikaaleilla, mutta laiskuus aina voitti. Tuntui vaikealta alkaa selvittää miten hiukset voi värjätä turvallisemmin, mitä väriä voisi käyttää ja mistä niitä saa. Oli helpompi marssia lähikauppaan ja ostaa tuttu tuote.

Netin kautta löysin Sante -kasvipohjaiset hiusvärit, joita myydään täällä Saksassa ainakin DM -ketjun kemikalioissa. Suomessa niitä voi ostaa vaikkapa Natural Goods Companyn verkkokaupasta. (Kaupasta löytyy myös muita kasvivärejä kuin Santen värit!) Santen värit ovat 100% luonnollisia ja niillä on Natrue ja BDIH -sertifikaatit. Osa väreistä on lisäksi vegaanisia. Pienen pohdinnan jälkeen ostin paketin pähkinän ruskeaa jauhemaista väriä. Ensimmäinen kokeilu ei antanut kovin hyvää tulosta ja hiuksistani tuli melko kellertävät. Oma luonnollinen värini on keltaiseen taittuva ruskea ja tämä hiusväri tuntui vain korostavan sitä keltaisuutta. Yksi paketti oli määrältään myös hieman liian pieni pitkiin hiuksiini.

En kuitenkaan lannistunut tästä ensimmäisestä kokeilusta, vaan päätin antaa väreille toisen mahdollisuuden. Seuraavalla kerralla sekoitin yhteen paketilliseen pähkinää puoli pakettia mahongin punaista. Tulos oli parempi, mutta ei vieläkään sävyltään täysin mieleiseni. Jonkun erän tein myös veden sijasta mustaan teehen, mutta sillä ei ollut vaikutusta värin tummuuteen.

WP_20160202_001

Nykyään sekoitan yhden paketin mahonkia puolikkaaseen pakettiin mustaa ja olen tyytyväinen saamaani lopputulokseen. Toivoisin ehkä vielä hiukan tummempaa sävyä ja ehkä jossain vaiheessa lisään mustan osuutta. Hiuksistani tulee kuitenkin tasaisen väriset ja mikä parasta, harmaa juurikasvukin peittyy kokonaan! Uskoakseni tähän vaikuttaa myös se, että olen värjännyt hiuksiani jo yli vuoden ajan ja värjäystulos parantuu kerta kerran jälkeen. Ihan ensimmäisillä kerroilla varmasti pohjalla olevat vanhat kemialliset hiusvärit haittasivat luonnonvärin imeytymistä. Omasta kokemuksestani suosittelen ajan antamista kasvipohjaisille väreille. Ne eivät välttämättä toimi optimaalisesti ensimmäisellä kerralla.

Jauhemaisella kasvivärillä hiusten värjääminen on hieman työläämpää kuin mihin olin tottunut synteettisten värien kanssa. Ensin pitää sekoitella jauhetta kiehuvaan veteen, odotella jäähtymistä ja vaikutusaikakin on pitkä. Itse olen pitänyt väriä päässä 1-2 tuntia, alussa pidempäänkin. Lisäksi värimassan levittäminen hiuksiin tuntuu hieman vaikealta. Toisaalta sitä se oli kyllä ennenkin, etenkin, kun on pitkä ja paksu tukka! Olen kuitenkin sinut näiden huonojen puolien kanssa, koska edut voittavat ne. Etuja on etenkin se, ettei tarvitse pelätä allergisoituvansa synteettisille aineille, värjätessä ei tule mitään kutinaa tai ihoärsytystä, hiusväri ei värjää ihoa ja lähtee suojapyyhkeistäkin pois ihan tavallisessa pesussa. Lisäksi se on tietenkin omalle terveydelle ja luonnolle parempi valinta. Pakkauksen mukana tulee selkeät värjäysohjeet ja ohjeita on helppo noudattaa.

Kannattaa toki muistaa myös se, että jokaisen oma hiuslaatu ja hiusväri vaikuttaa lopputulokseen. Kasvivärillä saa hiuksistaan luonnollisen väriset eli luonnollisen kauniit. Itse ainakin saan hiuksistani usein kehuja. Ja tuntuu, että hiukseni ovat myös alkaneet kasvaa entistä nopeammin! Miten on, löytyykö lukijoistani vannoutuneita luonnonkosmetiikan käyttäjiä tai hiuksensa kasviväreillä värjääviä? Olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne ja suosituksianne.

13064734_10154285790438324_5358995420569874139_o


Posted

in

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Luonnollisempaa hiustenvärjäystä kasviväreillä”

 1. laura / to travel is to live avatar

  Kiva postaus! Olen itse niin kyllästynyt ainaiseen värjäysrumbaan, ja värien kemikaalit on alkaneet arveluttaa.. Varsinkin kun olen muutenkin herkkä esim. tuoksullisille tuotteille. Olen miettinyt jotain hellävaraisempaa vaihtoehtoa, ehkä kokeilen kasvivärejä seuraavaksi 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Rohkeasti vaan kokeilemaan! Kannattaa muuten huomioida vielä sekin, että jos pohjalla on kemiallisia hiusvärejä, saattaa se vaikuttaa alussa kasvivärien värjäystuloksiin.

 2. Terhi avatar

  Mä käytän kamomillateetä. En sitten tiedä onko sillä mitään vaikutusta, mutta kuvittelen, että aurinkoon yhdistettynä se vaalentaa asteen, kaksi.

  1. Jonna avatar

   Kuulostaa mielenkiintoiselta. Eikä siitä ainakaan missään nimessä ole haittaa hiuksille, toimii sitten tai ei 🙂 Pitäisiköhän minun kekeilla seuraavan kerran värjäystuloksen tehostamista tekemällä värjäysseos tummaan punaviiniin, sitä olen kuullut monien käyttävän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *