Miksi pidin Berliinistä?

Berliini ei saanut minua huokailemaan ihastuksesta, enkä voi sanoa edes ihastuneeni kaupunkiin ensi silmäyksellä. Berliinissä kulkiessa ei tule huudahdeltua spontaanisti sanoja ihana tai kaunis, kuten vaikkapa Reinin varren kauneimmassa kylässä Linz am Rheinissa.

Berliini ei ole myöskään kovin eksoottinen. Ennemminkin tuttu ja turvallinen, helppo. Vai onko sittenkään. Siis helppo. Sillä Berliini on kuitenkin täynnä yllätyksiä ja niihin minä Berliinissä ihastuin ja niiden takia haluan sinne uudestaan.

Berliinin viehätys ei piilekään sen kauneudessa. Päin vastoin. Jossain määrin sen rumuus, loputtomat rakennustyömaat ja rapistuneet kulmat ovat kiehtovia. Berliiniin ei mennä ihastelemaan arkkitehtuuria tai eksoottisia kasveja, vaan sinne mennään kokemaan urbaania kaupunkikulttuuria. Tätä päivää maustettuna omintakeisella lähimenneisyydellä.

Berliinissä voi mutkan takaa paljastua jotain uutta ja yllättävää, odottamatonta. Kun pitää silmät auki, niin voi yhtäkkiä olla esimerkiksi vaikkapa keskellä Trabanttien kokoontumisajoa.

Tai huomata olevansa askartelemassa tulevaisuuden oppikirjoja upeiden näköalojen edessä. Iso suositus siis mielenkiintoista tutkittavaa ja tekemistä tarjoavalle Humboldt-Boxille! Tarjolla oli niin katsaus Berliinin kaupunkihistoriaan, opettavainen näyttely lasten oikeuksista ja ohjattua askartelua lapsille. Kaupan päälle hienot näköalat tuomiokirkolle. Eikä edes sisäänpääsyä, mutta oman tunnn mukaan saa lahjoittaa rahaa Berliinin linnan entisöintityöhön.

Ja ihmiset. Berliinissäkin saimme todeta saman kuin vaikka Kölnissä. Saksalaiset ovat ystävällisiä ja odottamattoman ihania. Me esimerkiksi saimme yllättäen ilmaisen bussimatkan lentoasemalta päärautatieasemale. Bussikuski kieltäytyi myymästä meille lippuja, koska siitä olisi tullut muka niin kallista isolle perheelle, koska emme tarvinneet lippuja koko päiväksi.

Berliinistä jäi tunne, että sinne voi mennä sen suuremmin suunnittelematta ja vain olla ja mennä minne jalat vie. Ja siitä huolimatta löytää nähtävä ja koettavaa. Berliinistä jäi tunne, että mitähän mahtavaa seuraavan nurkan takaa paljastuu.

Sen haluan ottaa selville.

 

Pidätkö sinä Berliinistä? Mikä on saanut sinut ihastumaan Berliiniin? Tai mikä ei?

 


Lue blogistani lisää Berliini-vinkkejä:

Berliinin ensifiilikset.

Ravintolasuositus: hampurilaisravintola Peter Pane.

Makutesti: kumpi voittaa Berliinin vai Kölnin currywurst?

Comments

6 vastausta artikkeliin “Miksi pidin Berliinistä?”

 1. Viherjuuria avatar

  Berliini on ihana, koska se on niin monipuolinen ja osaa yllättää, kuten sanoit. Noin kymmenen Berliinin reissun jälkeen voin sanoa, että Berliini on myös urbaani viidakko, joka väsyttää. Kaupunki on valtavan laaja ja välimatkat ovat pitkiä. Pitkään haaveilin Berliiniin muuttamisesta mutta en enää. Kölnissä arki on niin paljon helpompaa 🙂
  Hauska, jos tapasitte ystävällisiä saksalaisia. Berliiniläisillä on maine epäkohteliaina, ja toisaalta kaupungissa asuu kohta varmaan enemmän ulkoaalaisia kuin saksalaisia. Mutta hieno kaupunki se on silti!

  1. Jonna avatar

   Kaupungin laajuus ja pitkät välimatkat tuli kyllä jo ensivisiitillä huomattua ja varsinkin lasten kanssa olivat vähän hankalat. Toisaalta julkisilla oli kyllä helppo kulkea.

 2. tiatones avatar
  tiatones

  Berliini on sellainen kaupunki, johon voisin mennä mielelläni joskus uudestaan. Tykkäsin, koska se on niin monipuolinen, ja siksi yllätyksellinen, sieltä löytyy monennäköistä aluetta ja olen kokenut siellä jännittävää seikkailun tuntua… Ja sitten se eräänlainen rosoinen ’kauneus’… 🙂

  1. Jonna avatar

   Minäkin ehdottomasti haluan Berliiniin uudestaan, eih’n siellä ehtinyt juuri mitään muutamassa päivässä!

 3. Katriina avatar
  Katriina

  Turistit(n. 13 miljoonaa) näkevät tavallisia berliiniläisiä (3,5 miljoonaa) ehkä vain palveluammateissa tai riesana täysissä yleisissä kulkuneuvoissa. Pidän Berliinistä, koska siellä on jokaiselle jotakin. On Hollywood-tähdille (Oh, I LOVE Berlin!) visiitillä yhtä lailla kuin ammattipoliitikkoille maailmalta ja kotimaastasitten meitä muita. Jokainen keksii jotakin leivän syrjässä pysyäkseen – kuten kuvaamasi mainio sateenvarjoa ja grilliä kantava makkaranmyyjäkin + sekä ¼ muuta turistien palvelijaa !
  Suomalaiset ”ammattituristit” eivät näytä olevan ihastuneita, mutta muutama tuhat suomalaista pitää Berliinistä niin paljon, että he jäivät asumaan sinne ja muuttuivat berliiniläisiksi.
  Itse pidän Berliinistä siksikin, että tavalliset ihmiset pikkulapsineen, koululaisineen ja vaikka huonojalkaisine mummoineen voivat asua periferiassa melkein kuin maaseudun idyllissä Muutaman minuutin kävelymakan päässä olet rakentamattomilla ja asumattomilla alueilla. Toisaalta bussi, raitiovaunu-, S-Bahn, U-Bhn pysäkit ovat joka nurkan takana ja yleisillä kulkuneuvoilla olet nopeasti joka paikasta joka paikkaan. Puolessa tunnissa periferiasta pääset keskustaan ja nähtävyyksiä, turistrysiä tai DDR:n raunioita ja jotakin kummallista ”rosoisuutta” pällisteemään. (Junayhteydet joka ilmansuuntaan ja pääkaupunkiin ovat fenomenaalise- Rail Balticaa rakennetaan jo Tallinnaan asti! Kylläkin autolla matkaajalle se on turhan ”syrjässä”Saksan koillisssa nurkassa.) Berliiniläiset tykkäävät käymäsltäänkin tulleista turisteista- mitä enemmän sitä parempi, puhuvat heille jopa englantia(!)-ja ovat pääsäätöisesti ystävällisiä tungoksesta ja stressistä huolimatta, mutta heillä on sanavalmis humorinsa (Berliner Schnautze).

 4. Katriina avatar
  Katriina

  Korjaus: 1/4 miljoonaa muuta turistien palvelijaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *