Kaupunkikierros Kölnissä

Kölnistä varmasti useimmille tulee ensimmäisenä mieleen kuuluisa Kölnin tuomiokirkko, Kölner Dom. Tämä unesco-kohteeksikin valittu mahtipontinen katedraali on kyllä paikkansa Kölnin ykkösvetonaulana ansainnut. Mutta Köln on niin paljon muutakin kuin Domi ja lukkosilta ja pieni vanhakaupunki söpöine taloineen. Köln on monipuolinen ja moderni. Täynnä mielenkiintoista arkkitehtuuria ja elävää kaupunkikulttuuria.

Tässä postauksessa vien teidät valokuvapainotteiselle tutkimusmatkalle siihen Kölniin, josta itse eniten pidän. Siihen Kölnin, jota ei niin usein turistioppaiden sivuilla esitellä. Siihen Kölniin, jossa paikallisetkin elävät. Tervetuloa matkaani!

Aloitetaan kierros Reinin rannalta Deutzer Freiheit -raitovaunu/metropysäkiltä. On tammikuu ja kylmä, mutta aurinkoinen lauantai. Köln sopii mielestäni loistavasti myös talvimatkakohteeksi, tosin läheskään aina sää ei tarjoa talvella näin upeita puitteita kaupunkikierrokselle. Mutta sateisella säällä voi nauttia kaupungin tarjonnasta sisätiloissa, lukuisissa kahviloissa, ravintoloissa, museoissa, ostoksilla jne.

köln rein rahtialus

Pysäkiltä suunnataan tietysti kohti Kölnin keskustaa ja ylitetään Rein Deutzer Brücke -siltaa pitkin. Sillalta avautuvaa näkymää ei voita mikään! Oikealla näkyy Kölnin vanhakaupunki ja kuuluisat kirkot, lukkosilta ja ooppera. Vasemmalle katsottaessa taas näkyy aivan toisenlainen Köln. Moderni ja enemmän suurkaupunkia muistuttava. Reiniä pitkin lipuu ohitse useita jokilaivoja ja rahtialuksia, joiden kyydissä on milloin mitäkin lastia. Sillalla on niin kiireisiä pyöräilijöitä kuin rauhassa näkymää valokuvaavia ihmettelijöitä. Tällä kertaa minäkin liityn valokuvaajien joukkoon.

Köln kaupunkikuva

Deutzer Brücke -silta ylitettyä on aika laskeutua alas Reinin rantaan ja suunnata satamaa (Köln Rheinauhafen) kohti. Satamasta löytyy niin Lindtin suklaamuseo kuin urheilumuseo. Suklaamuseo on ihan kiva, ja jos museot kiinnostavat, niin suosittelen. Siellä pääsee seuraamaan suklaan valmistusta  ja voi perhehtyä suklaan valmistuksen historiaankin.  Urheilumuseossa yksi lapsistani on ollut koulun kanssa retkellä ja on kuulemma kiva lapsillekin: siellä pääsee testaamaan itse kaikenlaisia urheilujuttuja.

köln hafen suklaamuseo
Schokoladenmuseum

köln satama hafen

Tällä kertaa itse halusin vain kävellä rauhassa sataman ja tullin alueella ja ihmetellä arkkitehtuurin upeita näytteitä. Sataman alueelta löytyy erilaista modernia arkkitehtuuria, joista nämä nosturitaloiksi (Kranhäuser) kutsutut talot ovat hyvä esimerkki. Näistä noin 60 metriä korkeista taloista on varmasti hienot näkymät.

moderni köln

köln kran hause tulli
Kranhaus Nord satama-alueella tullin vieressä on upea moderni asuintalo, josta on varmasti hulppeat näköalat. Talo valmistui 2010.

Rheinauhafen on niin elävä asuinkaupunginosa kuin aktiivinen satama ja alueella on monia tulli ja monia toimistorakennuksia, mutta myös taidetta, museoita ja ravintolatarjontaa. Ehdottomasti itsenikin on otettava tämä alue tarkemman tarkastelun kohteeksi.

köln satama rein

Satamasta jatketaan takaisin kohti vanhaa kaupunkia ja matkalla ihaillaan Reinin promenaadia pitkin kulkiessa erilaisia matkustaja-aluksia. Jonain päivänä itsekin haluan Reinin jokiristeilylle! Nyt ei kuitenkaan ollut sen aika, vaan suuntasin ripeästi vanhan kaupungin läpi ja tuomiokirkon ohitse kohti entuudestaan tuntemattomampia alueita.

kölnin tuomiokirkko on valtava
Matkalla on kuitenkin otettava kuva tuomiokirkosta. Vaikka olen vieraillut Domissa jo lukuisia kertoja, saa sen suuruus minut silti joka kerta yhtä hämilleen.
moderni Köln, ostoskatu Breite Strasse
Breite Strassen kulmassa Kölnin tuomiokirkko näkyy vielä talojen välistä.

Kölnin keskustan pääostoskadulle (Schildergasse) minua ei kovin helposti lauantaisin saa, sillä sinne ei sekaan oikeasti mahdu. Sen sijaan otin suunnaksi Breite Straβen. Hiljakseen matkani jatkuu Ehrenstraβen ja Pfeilstraβen kautta kohti Rudolfplatzia. Totesin ihmismäärän olen yllättävän inhimillinen näillä alueilla ja tarjonnan olevan monipuolinen. Seuraavan kerran, kun haluan ostoksille Kölniin, suuntaan näille kaduille. Nyt olin vain valokuvaamassa ja ihailemassa nykyarkkitehtuurin ja historiallisen tyylin sekamelskaa. Välillä tuli jopa sellainen olo, että olenkohan Kölnissä lainkaan.

eksoottinen kölnvälillä kannattaa katsoa ylös!kapita kujia Kölnissä

köln

Rudolfplatz ja sen lähelle sijoittuva Belgisches Viertel ovat kölniläisten suosimia alueita mitä tulee iltaelämään tai vaikka kahvilatarjontaan. Esimerkiksi Aachenerstraβen varrelta löytyy monta suositeltavaa kahvilaa. Yksi oma suosikkini on Herr Pimock.

aachenerstrasse köln

perinteinen köln

Aachenerstraβen varrella on lukuisia perinteisiä rakennuksia, joista osan julkisivu on suojeluksessa. Nämä tunnistaa Denkmal -kyltistä. Oma lauantainen valokuvakierrokseni alkoi olla lopuillaan. Jatkan matkaani Aachener Weiherin ohitse hakemaan lastani kotiin kaverinsa keilaussynttäreiltä. Mieleen jäi monta uutta aluetta ja paikkaa, joissa haluan käydä uudestaan paremmalla ajalla. Kölnissä riittää uutta ihmeteltävää pitkäksi aikaa!

köln talvipakkasella
Harvinainen näky Kölnissä. Jäätynyt Aachener Weiher.

 

Kiinnostaako Köln? Lue blogistani lisää!

Kölnin turistinähtävyydet osa 1: vanhakaupunki 

Kölnin turistinähtävyydet osa 2: Panorama ja Reinin puisto (nämä  vinkit sopivat erityisen hyvin myös lapsiperheille)

Kölnin viiniviikot, 

Kölnin tuomiokirkko Kölner Dom, 

kasvitieteellinen puutarha Flora, 

eläintarha, 

Kölniläistä ruokaa, 

Lempipaikkojani Kölnissä  

Joulumarkkinoista: Herkuttelemassa Kölnin joulumarkkinoilla

Joulumarkkinoiden ohella karnevaalit ovat hyvä aika vierailla Kölnissä: Kölnin karnevaalit.


Posted

in

,

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *