Monschau – historiallinen kylä Rurin mutkassa

Viime aikojen ehkä positiivisin yllättäjä oli ex-tempore päiväretki Monschaun historialliseen kaupunkiin. Sinne lähtö oli pienimuotoinen päähänpisto miehen työkaverin houkuttelemana ja täytyy myöntää, etten tiennyt yhtään mitä oli odotettavissa. Mutta sitä suurempi yllätys olikin, kun sinne saavuimme.

Monschau on helpoiten saavutettavissa omalla autolla, mutta sinne liikennöi myös busseja Aachenin kaupungista. Kölnistä Monschauhun ajaa ruuhkista riippuen 75- 90 minuutissa, Aachenista ajoaikaa on noin 45 minuuttia. Monschau sijaitsee lähellä Belgian rajaa, joten sinne pääsee helposti myös Belgian puolelta. Esimerkiksi Belgian Liegestä sinne ajaa alle tunnissa. Saksassa Monschauta lähimmät lentokentät ovat Köln-Bonnin ja Düsseldorfin lentokentät.

Me ajoimme Monschaun kaupunkiin pieniä teitä Eifelin luonnonpuiston halki ja korkeimmillaan tie kiemurteli 620 m merenpinnan yläpuolella. Maisemat olivat upeat ja korkeuden takia jo melko havupuuvoittoiset.

WP_20160526_063 WP_20160526_062

Monschau sijaitsee korkealla pohjois-Eifelin kukkuloilla kapeassa Rur-joen laaksossa. Monschaun vanhakaupunki (Monschau historische Altstadt) käsittää noin 300 suojeltua perinteistä ristikkotaloa ja se on säilynyt syrjäisen sijaintinsa ansiosta sodissa vaurioitumatta. Keskustan kapeat kadut ja talot ovat säilyneet lähes muuttumattomina jo 3oo vuoden ajan! Matka sinne on kuin aikamatka vuosisatoja taaksepäin. Vanhassa kaupungissa on kuvattu monia TV-sarjoja ja elokuvia.

WP_20160526_095

WP_20160526_072
Taide- ja kulttuurikaupunkina tunnettu Monschau tarjoaa myös modernimpaa ihmeteltävää kuin historialliset perinnetalot.

Monschaussa on asukkaita 14 000, mutta siellä käy vuosittain 2 000 000 vierailijaa. Monschau on siis kiistämättä Eifelin turistihoukute numero yksi! Enkä kyllä ihmettele miksi. Vanhankaupungin lukuisat perinnetalot ovat jo pelkästään nähtävyys. Lisäksi siellä on lukuisia viehättäviä kahviloita ja ravintoloita ja erilaisia pieniä putiikkeja. Hauskin näkemämme liike oli joulukauppa (Weichnahtshaus).

WP_20160526_119

WP_20160526_105
Perinteistä tyyliä. Ristikkotalo -rakentaminen on ollut etenkin Saksassa suosittua.

WP_20160526_185

WP_20160526_111

Luonto Monschaun ympäristössä tarjoaa myös parastaan. Monschaun ympäristö, kuten Eifelin luonnonpuisto ylipäänsä, onkin suosittu pyöräily- ja vaelluskohde. Me teimme vain lyhyehkön kävelyretken Monschaun vanhasta keskustasta ylös näköalapaikalle.

WP_20160526_151 WP_20160526_147

Monschaun historia ulottuu 1100 -luvulle ja yllä olevissa kuvissa näkyvä Monschaun linna on peräisin 1300-luvulla. Kaupunki on rakennettu hyvin kapeaan laaksoon Rur-joen mutkaan, joten keskusta on hyvin tiivis. Auto kannattaakin jättää suosiolla hieman kauemmaksi parkkiin. Ajo-ohjeet ja pysäköintipaikat löytyvät kätevästi täältä Monschaun kaupungin sivuilta.

WP_20160526_115

Valinnanvaraa kahvila- ja ravintolatarjonnassa tuntui olevan mukavasti. Ja Belgian läheisyyden ansioista myös belgialaisia oluita oli hyvin saatavilla. Me ruokailimme perinteisessä ravintola Rur-Cafe:ssa aivan Rur-joen partaalla. Tämä perheravintola on Moschaun vanhin ja sen historia ulottuu 300 vuoden taakse. 1770-luvulla tälle paikalle perustettiin leipomo. Ravintolassa tarjoillaan erityisesti paikallisia perinneruokia. Lisätietoa ravintolasta löytyy heidän verkkosivuiltaan.

WP_20160526_174

WP_20160526_213
Lapsille tarjoiltiin alkusalaatin tilalta itsetehtyä omenasosetta puolukkahillolla.

WP_20160526_218

Maha tuhdista pihvistä pullollaan oli hyvä kävellä autolle ja suunnata kotia kohti sulattelemaan niin ruokaa kuin kaikkea näkemäänsäkin. Mieleen jäi kytemään toive päästä tuonne uudestaan. Monschau on todellinen Eifelin helmi, maineensa veroinen paikka!

Lisätietoja kaipaaville: Monschaun turisti-infon sivut löytyvät täältä.

Lue lisää Eifelin -alueesta blogistani:

Mechernich-Kommernin villieläinpuisto

Luontomatkailua Eifelissa


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Monschau – historiallinen kylä Rurin mutkassa”

 1. Martta / Martan Matkassa avatar

  Kylläpä oli idyllinen kaupunki, voin hyvin kuvitella tuon kuvauspaikaksi, ihania taloja ja jokimaisemia, unohtamatta tuota pihviä joka toi veden heti kilelle 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Pihvi oli kyllä hyvää! Osa ravintolan lihasta oli muuten peräisin läheiseltä kotiseutumuseolta eli ”onnellisten” possujen lihaa, ei mitään tehotuotettua.

 2. Saana avatar

  Onpa kaunis kaupunki. Nämä Saksan ja Sveitsin (todennäköisesti Itävallankin, en ole koskaan käynyt… vielä) historialliset kylät ja kaupungit ovat äärettömän upeita. Vanhatkaupungit kiehtovat mua muutenkin, johtuneeko siitä, että asun sellaisen kupeessa. Monschaun maisemat näyttävät kyllä valloittavilta, tämä menee ehdottomasti käyntikohteiden listalle, jos tuonne suunnalle matkustelen. Harmi, etten ymmärtänyt käydä silloin, kun vielä asuin Düsseldorfissa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Näitä viehättäviä käymisen arvoisia pikkukyliä on kyllä vähän joka puolella ja mitenkään kaikkiin ei voi ehtiä saati vahingossa eksyä. Monschau oli kyllä todellinne helmi ja ehdottomasti kannattaa poiketa, jos lähistöllä liikkuu! Ja tuo koko Eifelin alue on muutenkin etenkin luontomatkailijan unelmapaikka!

 3. Liza in London avatar

  Aika hurja tuo ero asukkaiden ja matkailijoiden valilla, enka mukaan ihmettele miksi! Tosi kiva näköinen paikka.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kaupunki todellakin houkuttelee vierailijoita! Useimmat tosin viettävät kaupungissa vain päivän tai pari.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *