Museovinkki Tukholmaan: lounas kansallismuseossa

Itämeren joulu -lehdistömatkan* yhteydessä Tukholmassa pääsin tutustumaan kansallismuseon intendentin Helena Kåbergin johdolla uudistettuun museoon sekä nauttimaan lounasta museon ravintolassa.

Kansallismuseo on Ruotsin suurin taide- ja desingmuseo.

Lokakuussa viiden vuoden remontin jälkeen avattu kansallismuseo on käymisen arvoinen kohde paitsi kaikille taiteesta ja muotoilusta kiinnostuneille, myös ihan vain esteettistä museoelämystä haluaville. Sisälle päänäyttelyihin pääsee ilmaiseksi, joten pääsymaksukaan ei ole este kohteessa vierailuun. Museo on maanantaisin suljettu, mutta muina päivinä se avautuu klo 11 ja sulkeutuu klo 19 (paitsi torstaisin klo 21). Kansallismuseo sijaitsee Tukholman keskustassa osoitteessa Södra Blasieholmshamnen.

Kansallismuseo on remontoitu ja restauroitu alkuperäistä rakennusarkkitehtuuria ja aikakautta kunnioittaen. Kansallismuseon rakennus on noin 150 vuotta vanha ja remontin yhteydessä haluttiin luoda kävijöille tunnelma ja kokemus siitä, että he ovat 1800-luvun miljöössä. Kaikki nykyaikainen museo- ja rakennustekniikka on piilotettu katseilta. Toimiva ratkaisu on esimerkiksi se, että ilmanvaihtokanavat ja sprinklerit on piilotettu kattorosetteihin.

Kansallismuseossa on esillä kaikkiaan 5000 teosta. Koko kokoelma kattaa sellaiset 700 000 esinettä. Museossa on esillä maalauksia, veistoksia, miniatyyrejä, keramiikkaa, taidekäsitöitä ja paljon muuta aina 1500-luvulta lähtien. Jokainen näyttelytila on sisustettu eri värillä ja teoskokoelmien kokoamisessa on käytetty mielikuvitusta. Näyttelyt on koottu erilaisten teemojen ympärille eri aikakausia yhdistellen ja sekoittaen.

Tällä kierroksella emme ehtineet perehtyä esineistöön kovin tarkasti, mutta nautin suunnattomasti jo esteettisestä, kauniista ympäristöstä, joka houkuttelee viettämään aikaa museossa. Teosten tutkimista helpottaa kansallismuseon appi, joka kannattaa ladata, jos haluaa lisätietoja teoksista. Esillä on niin paljon esineistöä, joten kaikista ei ole kattavaa opastaulua museon seinille saatu mahdutettua.

Museosta löytyy myös uutta ruotsalaista desingnia.

Museon ravintola haluttiin sisustaa uusien ruotsalaisten muotoilijoiden tuotteilla. Kaikki ravintolan huonekalut, astiat ja valaisimet on sinne vartavasten suunniteltuja. Tuotteita suunnitteli kaikkiaan 30 ruotsalaista muotoilijaa. Muotoiluvaiheet piirrustuksista valmiiksi tuotteiksi ovat nähtävillä museon desingnäyttelyssä.

Kansallismuseon ravintolassa on tarjolla niin lounasta kuin illallista kauniissa miljöössä. Ravintolaan voi piipahtaa myös kahville tai nauttimaan juomia lasibaariin. Ravintolaelämys on kokonaisuus, jossa kauniit desingastiat täydentävät kokonaisuuden. Itse ihailin erityisesti viinilasia, josta heijastui pöydälle kauniit kuviot.

Kansallismuseon nettisivut: Tervetuloa ruotsin taide- ja desingmuseoon

*Kansallismuseokierros ja lounas kansallismuseon ravintolassa Tukholmassa olivat osa lehdistömatkaa: Joulu Tukholmassa, Tallinnassa ja kolmella Itämeren laivalla. Lehdistömatkan järjestivät kolme varustamoa Viking Line, Tallink Silja ja Eckerö Line yhdessä.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *