Päiväretki Kölnissä: Panorama ja Reinin puisto

Kun Kölnin tuomiokirkko, söpö vanhakaupunki ja lukkosilta on nähty, on aika suunnata askeleet Reinin toiselle puolelle. Köln tarjoaa matkailijalle nähtävää ja koettavaa molemmin puolin tätä mahtaa jokea, isä Reiniä.

Tämän postauksen vinkit sopivat myös budjettimatkailuun sillä esittelemäni vinkit ovat joko ilmaisia tai ainakin hyvin edullisia. Kölnissä voi siis viettää lomaa myös pikkurahalla!

köln_panorama_messe

Ihaile Kölniä korkeuksista.

Syyskuun lopun helteisenä sunnuntaina, kun kaikki kaupat ovat kiinni, tein kahden nuoremman lapseni kanssa kivan päiväretken Kölniin. Jäimme pois maanalaisesta (U-Bahn) Köln Messen pysäkillä ja suuntasimme ihailemaan maisemia yläilmoista. Aivan Messen aseman lähellä, Reinin tuntumassa, on näköalapaikka Köln TrianglePanorama. Korkean modernin rakennuksen huipulta, 28. kerroksesta, avautuu näköalat jokaiseen ilmansuuntaan. Hissikyytiä ylös jouoduimme hetken aikaa odottamaan, koska juuri meitä ennen paikalle saapui suuri hollantilaisten matkalaisten ryhmä. Toisaalta hissikyyti oli todella nopea, joten hissi kuljettaa kävijöitä ylös ja alas hyvin joutuisasti. Matkabudjettiinkaan vierailu Panoramassa ei tee kovin isoa lovea. Sisäänpääsy maksaa aikuiselta vain 3€ ja alle 12 -vuotiaat lapset pääsevät ilmaiseksi!

Itse olisin viihtynyt näköalatasanteella paljon pidempään, mutta toinen lapsistani alkoi voida ylhäällä huonosti. Ilmeisesti korkeus teki hänelle tepposet. Olo koheni nimittäin heti, kun olimme takaisin maantasalla. Panoramasta löytyy lisätietoja kotisivuilta: www.koelntrianglepanorama.de

köln_yläilmoista
Kuvassa etualalla hohenzollernbrucke, joka johtaa Kölnin päärautatieasemalle (Hbf). Oikealla olevan sininen kupoli on Ooppera. Kuvassa keskellä takana Kölnin Tuomikokirkko, Dom ja sen etuvasemmalla on Kölnin Filharmonia. Vanha kaupunki (Altstadt) jää kuvasta vasemmalle.

panorama_köln panorama_näköalakölnin tuomiokirkko panorama_köln_näköala

Kölnin kuvatuin silta.

Panoramasta suuntasimme matkamme kohti rakkauslukkosiltaa, Hohenzollernbrückeä. Kyllä nyt ainakin kerran täytyy tässä kuuluisassa kohdassa käydä Kölniä valokuvaamassa. Aiemmin olenkin käynyt kuvaamassa sillan lukkoja Tuomiokirkon puolella. Nämä kuvat löytyvät täältä.

Kuvaustuokion jälkeen lähdimme kävelemään Reinin rantaa pitkin kohti Reininpuiston leikkipuistoa. Matkalla kävimme myös etsimässä kauniita pikkukiviä ja simpukoita Reinin rannassa. Joen pinta on nyt alhaalla, joten rantaa oli hyvin näkyvillä. Varoituksen sana kyllä lasten kanssa siinä kulkeville: kivien seassa on paljon lasinsiruja ja muuta roskaa! Joessa on myös kova ja vaarallinen virtaus, joten sinne ei saa mennä uimaan.

köln_lukkosilta köln_lukkosilta_dom köln_reininranta köln_rhein

Lasten kanssa ykköskohde on iso ilmainen leikkipuisto keskellä Reininpuistoa.

Reininpuiston (Rheinpark) leikkipaikan lähellä bongasimme vielä erikoisemman aarteen kuin simpukat. Löysimme ison puun alta papukaijan sulan! Kölnissähän asuu villi vihreiden papukaijojen parvi. Täällä ne olivat ilmeisesti viettäneet edellisen yön. Itse olen kerran onnistunut näkemään papukaijaparven omin silmin ja vanhin lapseni on nähnyt ne kahdesti. Tällä toisella kerralla ne olivat ihan kotimme lähellä eli kiertelevät aika laajalla alueella.

Kölnin villit papukaijat ovat mitä todennäköisimmin kauluskaijoja (Psittacula krameri). Niitä elää monissa paikoissa Keski-Euroopassa villeinä parvina. Alunperin nämä vihreäsulkaiset kauluskaijat ovat kotoisin Afrikan keskiosista, Intian niemimaalta ja Kaakkois-Aasiasta. Kauluskaijat ovat suosittuja lemmikkilintuja ja karanneet lemmikit ovat noiden kaupunkipopulaatioiden takana.

köln_papukaijan sulka

reininpuistoleikkipuisto köln

Ylitä Rein vaijeria pitkin.

Jonkun aikaa leikkipuistossa kiipeiltyämme jatkoimme matkaamme gondolihissien (Kölner Seilbahn) suuntaan. Reinin puistosta pääsee joen yli eläintarhan lähelle tällaisella perinteisellä koppihissillä vaijeria pitkin. Koko radan pituus on 935 m ja korkeimmillaan hissit ovat noin 50 metrin korkeudessa joen yllä. Seilbahn on rakennettu 1960-luvulla. Kyytiin voi nousta kummalta asemalta vain, mutta maksun voi suorittaa vain eläintarhan päässä. Me menimme vain yhteen suuntaan ja palasimme kotiin U-Bahnilla eläintarhan edestä. Yhteen suuntaan kyyti maksaa aikuiselta 4,50€ ja lapsilta 2,50€.

Jos intoa riittää, voi hissikyydin jälkeen mennä vaikkapa Kölnin eläintarhaan. Ihan lähellä on myöskin (ilmainen) iso ja upea kasvitieteellinen puutarha. Näistä voit lukea lisää aiemmista postauksistani: Kölnin kasvitieteellinen puutarha ja Kölnin eläintarha.

seilbahn_köln

 

Comments

2 vastausta artikkeliin “Päiväretki Kölnissä: Panorama ja Reinin puisto”

  1. Veera avatar

    Nyt taas kerran vähän harmittaa, että ainoalla Kölnin-reissullani oli siellä niin vähän aikaa, etten kerinnyt nähdä paljon mitään, vaikka olin siis yötäkin siellä. Tuomiokirkko ja eläintarha oli oikeestaan ainoot mitä ehdin käydä katselemassa. Näistä mainituista toi kasvitieteellinen, näköalapaikka ja köysirata olis olleet just hyviä kohteita mullekin….

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Ehkä pääset vielä toistekin Kölniin 🙂 Köln on tosiaan sen verran suuri kaupunki, ettei päivässä tai kahdessakaan mitenkään ehdi kaikkea näkemään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *