Paras paikka Helsingissä: Suomenlinna

Päiväretki Suomenlinnaan alkoi hauskoissa tunnelmissa. Olimme siskoni kanssa malttamattomia pääsemään lauttaan ja onnistuin epähuomiossa (saanhan syyttää kiirettä) ostamaan meille molemmille lippuautomaatista lasten liput. Hälytyskellloni ei soinut edes siinä vaiheessa, kun automaatti pyysi 2,50€, vaikka olin etukäteen netistä selvittänyt Helsingin kaupunginliikenteen lautan maksavan 5€. Vasta, kun olin saanut sekä omani, että siskoni liput käteen ja katsoin niitä tarkemmin. Hups, lastenlippujahan ne.  Ei auttanut muu kuin marssia info-tiskille kysymään voisiko liput vaihtaa yhdeksi aikuisten lipuksi. Ystävällinen asiakaspalvelija kertoi ettei voinut, mutta uskoi jonkun lukuisista lauttamatkaa odottavista kyllä lunastavan liput meiltä. Ja samalla hän kertoi, ettemme tarvitse lauttaan kuin yhden aikuisten lipun, koska meillä on matkassa lastenrattaat. Ja näinhän siinä kävi, että saimme lastenlippumme kaupattua eteenpäin ja ehdimme seuraavaan lauttaankin vallan mainiosti.

Parin sateisen päivän jälkeen oli kaunis aurinkoinen päivä ja sen huomasi. Lautta oli täpötäynnä matkustajia. Emme suinkaan olleet ainoat sinne haluavat. Toisaalta Suomenlinnan on sen verran suuri, että siellä kierrellessä tuntui jopa melko autiolta. Sinne saa katoamaan isotkin kävijämäärät.

Suomenlinna on yksi Suomen seitsemästä Unesco -maailmanperintokohteesta.

Maailmanperinnön katsotaan olevan koko ihmiskunnan yhteistä omaisuutta ja pääomaa, ja siten sen suojelu on maailman kaikkien maiden asia. Suomenlinna liitettiin maailmanperintöluetteloon vuonna 1991 esimerkkinä 1700-luvun eurooppalaisesta linnoitusarkkitehtuurista. Lähde Suomenlinnan hoitokunnan internetsivut

Ja ai että miten nautin Suomenlinnasta! Olin kyllä käynyt siellä kerran aikaisemmin, ehkä 13 vuotta sitten, mutta en oikein muistanut paikasta mitään. Totesimme siskoni kanssa ykskantaan, että Suomenlinna on parasta Helsingissä ja siellä viettäisi helposti pidempäänkin kuin käytössämme olleet parisen tuntia. Mietimme myös, että tämä on juuri sitä Suomea, jota esimerkiksi saksalaisille turisteille kannattaisi mainostaa. Kaunista luontoa, mutta rauhaa ja hiljaisuutta. Saksaan palattuani näytinkin Suomenlinnan kuvia yhdelle ystävälleni ja hän ihasteli kuvia kovin. Ja kauneuden lisäksi mainitsi heti ensimmäiseksi kuinka ihanan vähän ihmisiä saaressa oli.

Parasta Suomenlinnassa oli sen karun kaunis luonto.

Tällä kertaa emme vierailleet Suomenlinnassa yhdessäkään museossa, vaan keskityimme kuuntelemaan tuulen suhinaa ja katselemaan aaltojen iskeytymistä rantakiviin, ihmettelemään huojuvaa ruohikkoa ja imemään auringonsäteitä itseemme. Mukana kulkenut vauvaikäinenkin nautti selvästi Suomenlinnasta ja veteli tyytyväisenä päiväuniaan raikkaassa ilmassa.

Minulle Suomenlinna oli kuin miniretki ulkomaille. Minulle järvien läheisyydessä sisämaassa kasvaneena meri merkitsee ennen kaikkea lomaa.

Tämä on muuten aihe, josta yllättävän usein ulkosuomalaiset keskustelevat. Että mitä he kaipaavat Suomesta, mikä heille edustaa Suomea. Joidenkin mielestä Suomeen kuuluu ehdottomasti meri, kun taas joillekin Suomi on järvien maa. Mutta oli sitten kotoisin meren rannalta tai järvien läheisyydestä, uskallan väittää, että Suomenlinna on joka tapauksessa käymisen arvoinen kohde.

Lisäys: Vierailin Suomenlinnassa uudestaan huhtikuussa 2018. Lue täältä kokemuksiani Suomenlinnan museoista ja vasta-avatusta Susisaaren Ruokalasta.


Posted

in

,

by

Comments

11 vastausta artikkeliin “Paras paikka Helsingissä: Suomenlinna”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Totta puhut. Mikä olisi ihanampaa kuin kaunis kesäpäivä Suomenlinnassa merimatkoineen kaikkineen. Minä, sisämaan asukas, olen käynyt kahdesti Suomenlinnassa. Tykkäsin . Viime kerralla sää ei suosinut. Tykkäsin silti. Jo merimatkakin tuulessa ja sateessa sinne on elämys. Tässä näyttäisi olevan jonkinlainen kieliongelma. Visit Finlandin tekstisivulla on saksaksi mainittu Suomenlinna, mutta englanninkiliesen otsikon takaa sitä ei arvaa. Etsin yuotubesta lisää. Löysin Deutsche Wellen videolta muutaman sekunnin esittelyn Suomenlinnasta. Tosin kaikki oppaat puhuivat silläkin viedolla englantia. Suomalaiset moittivat näköjään saksalaisia siitä, että he eivät puhu tai puhuvat huonosti, tai eivät mielellään puhu englantia.Suomeen toivottu kohderyhmä on näköjään amerikkalaiset. Sinne toivotaan näköjään pääsiassa amerikkalaisia, englanninkielisiä tai hyvin englantia osaavia turisteja. Oletan, että huonosti englantia osaavat saksalaiset lähtevät sinne, mihin tuntevat olevansa paremmin toivottuja ja missä eivät tarvitse tulkkia. Heitä on paljon 80 miljoonan kansassa. Joulupukki näkyy puhuvan saksaa, mutta sehän on satua, kun joulupukkia ei olekaan. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä, jo se merimatka on elämys! Suomenlinnan omat nettisivut ovat myös saksaksi (ja kattavat ja hyvät sivut ovatkin), mutta toki niille sivuille pitää ensin löytää.

 2. Sateenmuru avatar

  Suomenlinna on ihana paikka – pitäisi käydä siellä taas! Minä ostin kerran vahingossa lastenliput junaan itselleni ja miehelleni, konduktööri ei sanonut mitään… ^_^ Joskus onnistaa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ei meiltä itse asiassa kumpaankaan suuntaan kukaan lippuja kysynyt, että olishan sitä voinut riskillä matkustaa niillä väärillä lasten lipuilla. Mutta onneksi saimme ne kuitenkin eteenpäin.

 3. Hanneli/ duunireissaaja avatar

  Suomenlinna on tosi hieno paikka, ja siellä kannattaa käydä muinakin vuodenaikoina. Ja Kustaanmiekan ohittava risteilijä on mieletön näky. Pitäiskin itsekin taas mennä, sillä mullakin on museokäynnit vielä tekemättä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Varmasti on upea paikka muinakin vuodenaikoina. Ja mielenkiintoista aina seurata luonnon muuttumista vuodenaikojen mukana.

  2. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

   Meillä on myös melkein aina kohteena Kustaanmiekka ja kyylätään risteilijöitä. On niin hauskaa, kun ensin näkyy puiden takaa laivan piippu (vai mikä se on?) ja sitten koko upeus lipuu ohi ihan edestä. Niin hienoa, joka kerta! Samoin Kuninkaanportin luona on hyvä vilkutuspaikka.

   Minä mietin, että olenkohan käynyt Suomenlinnan museoissa koskaan… Hanneli – tää ois nyt meidän retken paikka!

 4. Niko / Finnoy Travel avatar

  Hienoa artikkeli. Helsingin edustalla on muitakin hienoja saaria, joten suosittelen niitä ensi kerralla. Suomenlinna toki aina on hyvä valinta.:)

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ehdottomasti haluaisin muihin saariin, ainakin Lonnasta on viime aikoina ollut paljon positiivista juttua 🙂 Ulkosuomalaisen elämän huonoja puolia, että Suomessa ei ehdi viettää kuin muutaman viikon kesässä.

 5. Pirkko / Meriharakka avatar

  Melko harvakseltaan on viime vuonna tuolla tullut käytyä, vaikka pääkaupunkiseudulla asunkin. Eivätkä pari viikkoa sitten mediassa julkaistut jutut jonoista lautoille suuntaan ja toiseen houkutelleet lähtemään yhtään sen enempää. Mutta toki, taas jonakin vuonna retkeillään tuollakin. Ehkä syksyllä, kesävieraiden jo lähdettyä 🙂

 6. Katariina / Raidallisia hetkiä ja retkiä avatar

  Ihanasti kirjoitettu: ”keskityimme kuuntelemaan tuulen suhinaa ja katselemaan aaltojen iskeytymistä rantakiviin, ihmettelemään huojuvaa ruohikkoa ja imemään auringonsäteitä itseemme.” Kuulostaa täydelliseltä lomapäivältä! Joskus pitäisi vain malttaa olla, vaikka kävisikin vierailulla tai retkellä! Ei aina tarvitse varsinaisesti tehdä mitään. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *