Piilolammi, Suomies ja Kaukanen: 3 x luontopolku Hyvinkäällä

Piilolammilla saat nauttia metsälammen rannoilla kauniista maisemista, mutta myös hyvistä näköaloista vanhan mustan graniitin louhoksella. Uimiseenkin tarjoutuu tilaisuus.

Suomies taas tarjoaa välillä epätodellisen näköistä maisemaa vanhaan soranottamoon ennallistetussa alueessa. Sieltä löytyy myös mielenkiintoista ympäristötaidetta eli ihmisen kädenjälki näkyy alueella myös uudella tavalla.

Kaukasten luontopolku poikkeaa edellisistä kiertämällä osittain kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa vanhassa tehdasmiljöössä, mutta vie kulkijan myös pienen kosken partaalle ja kuusien alle.

Asetin itselleni kesän alussa tavoitteeksi kiertää läpi kaikki Hyvinkään seitsemän luontopolkua ja ilokseni olen nyt tavoitteeni saavuttanut! Tässä esittelen teille kolme niistä. Aiemmin olen kirjoittanut Vaskivuoresta ja Sveitsistä, kannattaa tutustua myös niihin:

Sukellus saniaisten valtakuntaan Vaskivuorella

Hellepäivän pikkupatikka Sveitsin luontopolulla

Piilolammin luontopolulla vastaan tuli myös ehkä kaunein (erikoisimman värinen) näkemäni luonnonvarainen kukka, kevätlinnunherne.
Piilommin luontopolku toukokuisessa asussa

Kävimme Piilolammilla toukokuussa aurinkoisena sunnuntaipäivänä. Piilolammi sijaitsee Kytäjä-Usmin ulkoilualueella. Hyvinkään Kytäjä-Usmi on suosittu retkeilypaikka ja sieltä löytyy luontopolkujen lisäksi useita muitakin pidempiä patikointireittejä. Meidänkin vierailupäivänä luontopolun lähellä ja varrella oli useita telttailijoita.

Piilolammin luontopolku kiertää metsälammen ympäri. Pituudeltaan se on noin 2,3 km, mutta on vaativa suurien korkeuserojen ja epätasaisuuden takia. Lyhyydestään huolimatta reitillä tuntee välillä kuntoilevansa, mutta nousuissa hengästyminen palkitaan upeilla näköaloilla. Köyhän miehen Koliksikin on paikkaa luonnehdittu enkä ihmettele miksi.

Suomiehessä yhdistyvät ympäristötaide ja luonnon ennallistaminen

Suomiehen luontopolku kulkee ihmisen muokkaamassa ympäristössä. Reitti on tehty entiselle soranottamolle ja soranoton jäljet näkyvät alueella yhä. Aluetta on ennallistettu istuttamalla mäntyjä, mutta myös annettu luonnon levitä alueelle vapaasti. Suomieheen on jätetty paahderinteitä ja jyrkkiä hiekkarinteitä lintujen pesimäpaikoiksi.

Suomiehessä on hyönteisille jätetty suojia moniin paikkoihin. Ehkä hauskimmat ja vaikuttavimmat näistä hyönteishotelleista ovat juuret taivasta kohti olevat puunrungot, joita alueella on parissakin paikassa. Myös Riku Lumiaron ympäristötaideteos Mennyttä aikaa etsimässä -on vaikuttava ja mielenkiintoinen teos.

Suomiehen luontopolun varressa näkyy ihmisen jälkien lisäksi myös jääkauden merkkejä. Näistä vaikuttavin lienee jätinkatu eli pirunpelto.

Luontopolun pituus vaihtelee valitusta reitistä riippuen. Lyhimmillään polku on noin 2 km ja helppokulkuista leveää soralla päällystettyä tietä. Halutessaan voi tehdä pari pidempää lenkkiä vaativammissa oloissa kapeita polkuja ja jyrkkiä rinteitä pitkin. Suosittelen kiertämään näitä, sillä näin alueesta näkee enemmän.

Kaukasten luontopolku esittelee kylähistoriaa

Kauimpana Hyvinkään keskustasta sijaitsee Kaukasten luontopolku. Se on melko lyhyt (vain 1,3 km) ja kiertää osittain vanhaa kylänraittia pitkin. Luontopolku kertookin luonnon monimuotoisuuden lisäksi myös paikallisesta historiasta. Kaukasissa on ollut sekä lankarullatehdas että vanutehdas. Kaukasten luontopolku kiertää kylänraitin lisäksi paikoin pitkospuupolkuna Keravajoen reheviä rantoja pitkin.

Kaukasten luontopolku on sen verran lyhyt, että samalla päivälle ehtii ottaa kohteeksi muitakin paikkoja. Suosittelen erityisesti samoilla suunnilla olevaa lumoavan kaunista Nukarinkoskea!

Jokainen Hyvinkään luontopolku on tarjonnut jotain uutta näkemistä ja kokemista. Ja jos ei niin ihmeellinen itsessään polku ole ollutkaan, on polun varrella aina paljon pieniä luonnonihmeitä nähtävissä. Kun vain malttaa hieman hiljentää ja tarkasti katsoa.

Hyvinkään luontopoluista meidän perheen suosikki on kuitenkin selkeästi Piilolammin luontopolku. Se on monipuolisin ja mielenkiintoisin maastoltaan.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *