Punaviinivaellusreitti Ahrin jokilaaksossa

Pidätkö hyvästä viinistä? Vai onko luontomatkailu sydäntäsi lähellä? Haluatko tutustua viehättäviin kyliin? Tämä kaikki on mahdollista yhdistää!

Ahrin jokilaaksoa pitkin kulkee punaviinivaellusreitti, Rotweinwanderweg. Mikäs sen upeampi kokemus voi olla kuin yhdistää luonto- ja viinimatkailu näin mahtavalla tavalla: vaeltamalla upeissa maisemissa viinirinteillä ja pysähtyä välillä johonkin Ahrin laakson lukuisista pikkukylistä tai viinitiloista!

WP_20160528_001
Rotweinwanderweg koostuu lukuisista pienemmistä pätkistä, joista voi valita mieleisensä tai vaeltaa koko reitin päästä päähän. Reitti on merkitty punaviinirypäletunnuksilla ja on vaikeustasoltaan keskitasoa.
Punaviinivaellusreitin kokonaispituus on 35,5 km.

Me emme ole itse tätä kokonaan vaeltaneet, vaan olemme erikseen käyneet tekemässä lyhyempiä päiväretkiä eri puolilla Ahrin laaksoa. Meillä lapset ovat käytännössä aina mukana, joten siksikin olemme itse kokeneet kätevimmäksi tutustua vaellusreittiin pikku pätkissä. Lisäksi olemme menneet paikalle aina omalla autolla, jolloin vaellusreitiltä on pitänyt myös palata takaisin lähtöpisteeseen. Jonain päivänä olisi kyllä mahtavaa tehdä joku hieman pidempi vaellus. Silloin kannattaa mennä paikalle junalla, jolloin on helppo ottaa juna kotiin eri paikasta kuin lähtöpisteestä. Punaviinivaellusreitin varrella on lukuisia juna-asemia, joista valita.WP_20160528_019

Heimersheim tarjoaa silmiähivelevän upeat näköalat.

Punaviinivaellusreitin yhdeksi lähtöpisteeksi voi valita vaikkapa Heimerheimin juna-aseman. Itse asemarakennus on todella viehättävän näköinen ja maisemat Heimersheimin yläpuolella viinirinteistä ovat silmiähivelevän upeita! Heimersheimissa voi poiketa vaikkapa Weingut Nelles viinitilan myymälässä. Viininmaistelustamme Nellesissä voit lukea täältä aiemmasta postauksestani.

Banhof Heimersheim punaviinivaellusreitiltä kuvattuna. Toukokuu 2016.
Banhof Heimersheim punaviinivaellusreitiltä kuvattuna. Toukokuu 2016.
WP_20160528_026
Ahrin jokilaakson ylittävä mottoritiesilta on kyllä uskomaton näky.

WP_20160528_036 WP_20160528_054

Försterhof viinitila on hauska koko perheelle sopiva kohde.

Reimersheim sijaitsee Bad Neuenahr-Ahrweilerin itäpuolella ja länteen päin punaviinivaellusreittiä pitkin kulkiessä päätyy esimerkiksi Ahrweilerin länsipuolella olevalle Försterhofin viinitilalle. Olemme vierailleet tilalla kahdesti ja kokemuksiamme tilan viineistä voit lukea täältä. Viinitilalla on myymälä, terassi ja ravintola ja pihapiirissä on myös leikkipaikka lapsille. Tilan ohitse kulkevaa punaviinivaellusreittiä kävimme kävelemässä syyskuussa 2015 ja alla olevat kuvat ovat siltä reissulta.

WP_20150913_030 WP_20150913_061

Vaelluksen varrella voi viinien lisäksi tutustua myös Saksan historiaan.

Puvaniinivaellusreitin lähellä, Ahrweilerin ja Dernaun välissä lähellä Försterhofin viinitilaa sijaitsee myös Dokumentationsstätte Regierungsbunker (Saksan hallituksen bunkkeri). Itse emme ole siellä vielä vierailleet, mutta suosittelen sitä Saksan historiasta kiinnostuneille. Lisää paikasta voit lukea kotisivuilta osoitteesta www.regbu.de. Sivut ovat myös englanniksi.

WP_20150913_044

Punaviinivaellusreitillä Dernaun kylän yläpuolella.
Punaviinivaellusreitillä Dernaun kylän yläpuolella toukokuussa 2016.
 Dernau on kaunis pikkukylä ja sopiva taukopaikka.

Bad Neuenahr-Ahrweilerin ympäristön lisäksi olemme kävelleet punaviinivaellusreittiä myös Dernaun ympäristössä. Dernaun kylässä osallistuimme viinitila Dagernovan kierrokselle viinirinteillä. Dagernovan viinitilasta voit lukea lisää aiemmasta postauksestani. Myös Dernauhun pääsee kätevästi junalla.

Dernausta löytyi myös todella kiva ravintola, Hofgarten, jossa pääsee maistelemaan myös paikallisia viinejä. Ravintola on hyvin värikkäästi sisustettu ja katseltavaa ja ihmeteltävää riittää ruokaa odotellessa. Me valitsimme perinteiset saksalaiset Flammkuchenit ja niiden kyytipojaksi tietenkin paikallista Ahrilaista viiniä. Hofgarten -ravintolassa tarjoillaan viinitila Weingut Meyer-Näkel:n viinejä. Ravintolan kotisivut: Hofgarten.

dernau_hofgarten dernau_hofgarten_ravintola flammkuchen_dernau

Altenahrin luonto kukkuloineen on mykistävän kaunis.

Yksi oma suosikkini Ahrin laakson alueella on Altenahrin kylä ja sitä ympäröivä luonto. Olemme käyneet kylässä kahdesti ja molemmilla kerroilla tehneet muutaman tunnin kävelylenkin. Altnahrista lähtee useita vaellusreittejä ja kylästä pääsee kiipeämään useammalle näköalapaikalle.

Burg Are, vanhan linnan rauniot Altenahrin yläpuolella ovat osana punaviinivaellusreittiä ja ehdottomasti kiipeämisen arvoinen paikka. Kävimme siellä lasten kanssa toukokuussa 2016.

Tämä kuva on otettu Altenahrin kylän ja Ahr-joen toiselta puolelta, näköalapaikalta jonne kiipesimme elokuussa 2015. Oikealla näkyy Berg Are linnan rauniot, jotka olivat kohteenamme Altenahrin toisella vierailullamme.
Tämä kuva on otettu Altenahrin kylän ja Ahr-joen toiselta puolelta, näköalapaikalta jonne kiipesimme elokuussa 2015. Oikealla näkyy Burg Are linnan rauniot, jotka olivat kohteenamme Altenahrin toisella vierailullamme.
WP_20160507_018
Burg Are linnan raunioille johti kapea ja kivinen polku tiheässä metsikössä.
WP_20160507_045
ja yhä ylemmäs Altenahrin yläpuolelle matka jatkuu

WP_20160507_070 WP_20160507_073

Burg Aren raunioilta palasimme takaisin punaviinivaellusreitille ja jatkoimme jonkin matkaa eteenpäin Altenahrer Eck -näköalapaikalle asti. Päivä oli helteinen ja aurinkoinen ja huomasi, että miksi nuo paahteiset rinteet todellakin sopivat hyvin punaviinin viljelyyn. Suosittelen varaamaan paljon juotavaa mukaan, jyrkissä rinteissä kiipeäminen paahteessa tekee janoiseksi!

WP_20160507_095
Altenahrer Eckiltä näkyy suoraan Burg Are linnan raunioiden näköalatornille.

 

WP_20160507_096 altenahr_viinirinne

Ahrin jokilaakso sijaitsee ihan Bonnin ja Kölnin kaupunkien lähellä.

Ahrin jokilaaksoon pääsee Suomesta esimerkiksi lentämällä Köln-Bonnin lentokentälle, joka on aluetta lähimpänä oleva lentokenttä. Kaukana eivät ole Frankfurtin tai Düsseldorfinkaan lentokentät, joihin molempiin tulee suoria lentoja Helsingistä. Ahrin jokilaakso on ihan Bonnin lähellä. Esimerkiksi Heimersheimiin on Bonnista vain noin 30 km. Kölnistä ajomatkaa sinne on noin 50 km. Vierailu Ahrin viinialueella on helppo yhdistää Kölnin tai Bonnin kaupunkilomaan.

Lopuksi liitän tähän vielä havainnekuvan koko punaviinivaellusreitistä. Siinä näkyvät kaikki punaviinivaellusreitin varrella sijaitsevat kylät Ahr-joen varrella. Ei muuta kuin suunnittelemaan omaa reittiä!

Punaviinivaellusreitti Ahrin viinilaaksossa. Lähde www.ahrtal.de

Tutustu myös muihin Ahrin jokilaakson viinialueesta kertoviin postauksiini:

Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä

Parsaa, viiniä ja kauniita maisemia

Ahrweiler – Ahrin värikäs helmi

Viininmaistelu Dernaussa

Viininmaistelu Heimersheimissä

*yhteistyössä Saksan viinitiedotus

banneri

 

 


Comments

14 vastausta artikkeliin “Punaviinivaellusreitti Ahrin jokilaaksossa”

 1. miraorvokki avatar

  Mä olin myyty jo kolmen ensimmäisen kysymyksen jälkeen, KYLLÄ, KYLLÄ, KYLLÄ! Tämähän näyttää (jälleen) oivalta kohteelta. Mä kirjoittelin joskus muinoin omia viinihaaveitani ( https://www.rantapallo.fi/pondekengissa/2015/06/15/haluun-juoda-viinii-wienissa-ja-poksauttaa-skumpan-champagnessa/ ), tällainen olisi mahtava lisä tuohon bucket listiin! 🙂 Näyttävät lapsetkin nauttivan paikasta! 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä! Paikallinen viini paikanpäällä juotuna on aina hyvää 😛 Ahrin jokilaakso on Saksan tunnetuin punaviinin tuotantoalue. Ja joo, meidän lapset tykkäävät luonnossa liikkumisesta ja uusien paikkojen tutkimisesta kovasti. Sopivia päiväretkikohteita koko perheelle 🙂

 2. Laura / Laura's Iitinerary avatar

  Nam nam ja kiitos! Reissu mun makuun 😉 Mitä viinilasi tuolla teidän taukopaikassa maksoi? Entä pääseekö tiloille vierailemaan? Pitääkö osata saksaa? Milloinkahan mä pääsisin tuonne… 🙂

  1. Jonna avatar

   Tuossa ravintolassa juomani suositeltu valkkari maksoi 0,1l 4,20€ ja 0,2l 7,40€ eli ei ehkä ihan halvimmasta päästä oleva viinilista. Saksan kielen osaamisesta on kyllä hyötyä, koska takeita ei ole siitä, että englanniksi pienillä paikoilla pärjäisi. Viinitiloja, joille pääsisi vierailemaan, ei taida kovin paljoa Ahrissa olla. Erilaisiin myymälöihin ja/tai maistelupaikkoihin ja ravintoloihin pääsee helpommin viineihin tutustumaan.

 3. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi avatar

  Punaviinivaellus 🙂 My kind of luontoretki!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   😀 E iyhtään hullumpi luontoreitti, ei.

 4. Pirkko / Schildt avatar

  Nopeasti ajatellen ei tulisi mieleen, että punaviini olisi se oikea juoma 35 kilometrin vaellukselle (ellei sitten vasta sen päätteeksi) 🙂 Mutta tarkemmin ajatellen olen kyllä itsekin joskus lukenut ja jäänyt pohtimaankin, että pitäisikö tällaista kokeilla, jossain taisi olla Englannissa siiderireittiä! Siiderin enemmän kuin punaviinin ystävänä moinen melkein kiehtoisi 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Juu, ehkä ennemminkin reitin jälkeen juotavaksi, jos useamman lasin meinaisi maistella. Ideana taitaa ehkä ennemminkin olla se, että reitillä kävellään punaviiniviljemien keskellä. Toki halutessaan voi poiketa matkan varrella haluamaansa määrään kyliä ja tiloja ostoksille tai ravintolaan.

 5. Merja / Merjan matkassa avatar

  No nyt löytyi mielenkiintoinen vaellusreitti. Kiitos vinkistä, pidetään mielessä! 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   suosittelen kyllä! Niin on upeat maisemat. Ja kyliä on matkan varrella tiheästi, niin helppo valita mitä pätkiä kulkee vai jopa ihan kokonaankin reitin päästä päähän.

 6. Kohteena maailma / Rami avatar

  Tuo reitti olisi kokonaisuudessaan kiva mennä parissa päivässä, mutta ehkä pitäisi varata kolme niin voisi nauttia enemmän punaviiniä matkalla 😀 Tämä olisi ehdottomasti mun juttu, täytyy laittaa korvan taakse!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Me ei tosiaan olla itse kokoaan tätä menty, kun lapset kulkee mukana. Mutta joku päivä haluan kyllä kävellä kokonaan. Tai ehkä just kahdessa-kolmesa päivässä. Jos joskus tuut reittiä testaamaan, niin ilmoittele. Tulen kyllä sitten moikkaamaan 🙂

 7. Miika ♥ Gia | matkakuume.net avatar

  Jumankekka! Keksin juuri tekemistä meille 😀

  Uudessa-Seelannissa oli tarjolla fillarikierroksia punaviinitiloille, mutta tää oli kyllä jotain uutta. Konseptihan on suorastaan nerokas.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tekisi mieli ottaa joku päivä juna alle ja lähteä ilman lapsia vähän pidemmälle kävelylle. Vielä löytyy käymättömiä pätkiä minultakin. Polkupyöräkään ei olisi huono idea.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *