Ruska kauneimmillaan!

Lokakuun loppu ja marraskuun alku ovat parasta aikaa ihailla ruskan värejä Saksassa.

Täällä on paljon erilaisia lehtipuita ja pensaita, joten ruska-aikaan on tarjolla kaikkia mahdollisia värejä heleästä keltaisesta, vaalenapunaisesta voimakkaaan oranssiin ja tumman viininpunaiseen asti. Kamerani on tallentanut silmiin osuneita kauneimpia puita tässä viime viikkoina ahkerasti. En varmaan ikinä kyllästy ihmettelemään miten paljon luonto ja sen värit muuttuvat vuoden kiertokulun mukana!

Miltä siis näyttää vuoden kiertokulku syksyn osalta Saksassa ja ennen kaikkea, minkä värinen se on?

Aloitetaan voimakkaan punaisilla ja oransseilla sävyillä. Niitä löytyy sieltä täältä ja niiden voimakas väriloisto todellakin piristää mieltä.

halloween_koristeet_pensaassa kirsikka_villiviini_saksa_lokakuu ruska_saksa_lokakuu

Seuraavaksi katsellaan eri sävyisiä keltaisia. Ne pääsevät parhaiten oikeuksiinsa auringonpaisteessa, mutta piristävät toki myös pilvisiä ja sateisia päiviä.

mantelipuu_lokakuu
Tätä mantelipuuta ihailin ja esittelin blogissakin maalis-huhtikuussa, kun se on täynnä hempeitä vaaleanpunaisia kukkia. Kaunein kukkiva puu mitä tiedän! Mutta ei yhtään huono syyspuvussaankaan. Lehdet ovat hillityn vaaleanoransseja.

ruskamatka_saksaan syksyn_värit_saksassa

Viime viikonloppuna kävimme perheen kanssa patikoimassa kotimme lähellä Bergishen Landin alueella eli vähän ylempänä kukkuloilla. Teimme pienen kävelyn Engelskirschenissä ja löysimme mun muassa alla näkyvän pienen riippusillaan. Maasto tuolla oli erittäin kaunista, auringonpaisteessa paikoin jopa kullanhohtoista.

patikointi_lokakuu_saksa riippusilta_perhepatikointi

Juuri alkaneesta marraskuusta huolimatta myös monet kukat ovat edelleen kukassa. Esimerkiksi asterit, syyshortensiat ja ruusut kukkivat yhä edelleen.

ruusut_kukkivat_marraskuussa

Harmikseni oma kasvituntemukseni rajoittuu pitkälti Suomessa tuttuihin ja tavallisiin puihin ja pensaisiin, joten valitettavan monet näissäkin kuvissa esiintyvistä puista ovat minulle outoja.

 

Näistä postauksista pääset ihmettelemään Saksan luontoa eri vuodenaikoina:

helmikuu: Kevätaurinko paistaa!

maaliskuu: Saksan kukkiva kevät

huhtikuu: Kevätkukkapaivitys

syyskuu: Syyskuisia kuvia

lokakuu: Syksy etenee

marraskuu: Viinirinteet ruskan väreissä

ja yleisesti: Oodini Saksan metsille!

 


Posted

in

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Ruska kauneimmillaan!”

 1. Janni avatar

  Vau mitä väriloistoa! Varsinkin pari ensimmäistä kuvaa on aivan ihania. (: Kyllä Suomessakin kauniita värejä on, mutta nyt ne on jo ohi, ja tilalle on tullut tämä marraskuun harmaus. ;/

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Täällä Saksassa syksy on vähän myöhemmin kuin Suomessa (syyskuun saa lukea vielä kesäkuukaudeksi) ja tosiaan ruska-aika nyt juuri parhaimmillaan. Täällä on ehkä enemmän noita voimakkaan punaisia ja oransseja puita kuin mitä Suomessa. Toki sitten vastapainona myös paljon rusehtavaksi muuttuvia puita (joita kas kummaa en ole niin kameraani tallentanut!). Täällä on nyt ollut lisäksi ihanan aurinkoista ja kuivaa, lämpimimpinä päivinä yhä edelleen lämpötilat nousee jopa +15 iltapäivisin. En valita. Kyllä se pimeä ja harmaa syksy tännekin vielä tulee.

 2. Katriina avatar
  Katriina

  Ruska on erityisen intensiivinen ja kaunis auringon paisteessa. Se on kaunis myös ilman aurinkoa. Talvellakin ja ilman lunta on luonnossa ihmeen paljon värejä. Ajelin tänään sateessa Heidelbergin suuntaan moottoritietä ja nautin. Veden ja tien pinnan harmaus sulauti pehmeästi autojen takavalojen ja tien reunusten puitten ja pensaitten värien kanssa toisiinsa kuin akvarellissa. Nautin siitäkin , että sain istua lämpimässä autossa sateelta ja tuulelta suojassa, jalat ja vaatteet kuivina . En muista muinoin Satakunnan pikkupitäjässä erityisesti kärsineeni pimeästä ja harmaudesta, mutta kylläkin syysmyrskyistä ja sateesta koulumatkoilla tai sähkökatkoista juuri kun piti tehdä koulutehtäviä. Auto on syksyllä aika kätevä laite.

  1. Jonna avatar

   Kyllä, jokaisessa vuodenajassa ja säätilassa on omat kauniit hetkensä. Suomessa lumi helpottaa sitä pimeyttä paljon. Saksassa ei juuri lunta tule, mutta toisaalta keskellä talveakin aurinko paistaessaan valaisee ja lämmittää kasvoja.

 3. Veera A/ Kaukana Kotona avatar

  Onpa kauniita kuvia ja värejä! Kunnon ruskaa tulee ikävä täällä meilläpäin kun kaikki on joko vihreää tai kuivuudesta ruskeaa. Ajateltiin lähteä huomenna vähän korkeammille alueille syysvärien perässä. Toivottavasti nähdään edes pieni pilkahdus jotain syksyistä :).

  1. Jonna avatar

   Kiitos ? mukavaa syksynetsimisreissua teille! Itse muistan miten hauska oli Grenoblessa Ranskassa asuessa lähteä talven perässä 30 min ajomatkan päähän vuorille. Siellä ylhäällä oli kaunis lumipeite ja kunnolla pakkasta, vaikka meillä alhaalla kaupungissa oli helposti +15.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *