Ryhmämatkalla Saksan jokilaaksoissa

Finventuran järjestämä ryhmäkiertomatka Moselin ja Reinin jokilaaksoissa on ohi ja nyt on aika käydä läpi tunnelmat ja tuoreet mietteeni matkalta. Millaista oli? Menisinkö uudestaan? Kenelle ryhmämatkoja suosittelisin? Kenelle ne sopivat? Ja se tärkein, missä kaikkialla pääsimme käymään? Saatte tässä hieman kuvamaistiaisia matkan varrelta. Varsinaiset kohdekertomukset kirjoittelen erikseen. Sen verran upeissa paikoissa reissulla käytiin, että niistä riittää kerrottavaa pitkäksi aikaa!

Bernkastelu-Kues teki minuun jälleen kerran suuren vaikutuksen. Tämä ihastuttava pikkukylä on mielestäni kaunein Moselin kylistä!
Bernkastel-Kues teki minuun jälleen kerran suuren vaikutuksen. Tämä ihastuttava pikkukylä on mielestäni kaunein Moselin kylistä!
loreley_saksanviinit_sekt
Matkan aikana pääsimme ihailemaan useammassakin paikassa upeitä näköaloja. Tässä olemme Reinin varrella Loreleyn näköalapaikalla.
Takana on mahtavat kolme päivää Saksan kauneimmissa paikoissa.

Ensinnäkin täytyy sanoa, että  minulla oli suuret odotukset matkan varalle. Tiesin pääseväni omille suosikkialueilleni ja näkeväni sitä kauneinta Saksaa, Moselin ja Reinin jokilaaksojen viinialueita. Suuret ennakko-odotukset ovat pieni riski, koska silloin saattaa pettyä. Onnekseni voin sanoa, että kaikki odotukseni täyttyivät. Ja vähän ylikin. Löysin uusia mahtavia paikkoja ja sain paikallisoppaiden ja mahtavan matkanvetäjän ansiosta alueesta paljon enemmän irti kuin mitä tuossa ajassa ehtisi omatoimisesti tutkia. Ei siis lainkaan haitannut, että osa ryhmämatkan käyntikohteista oli minulle jo entuudestaan tuttuja.

Takana on aivan loistavat kolme päivää mahtavassa porukassa. (Sivuhuomautus: muut ryhmämatkalaiset olivat 5 päivää ja neljä yötä reissussa, minä olin mukana vain osan aikaa.) Matkaseurakin oli oikein mukavaa. En voi moittia. Sain tutustua oikein kivoihin ihmisiin (Terveisiä vaan matkaseuralle, jos tätä tulette lukemaan!). Sääkin suosi meitä oikein kunnolla. Toisin sanoen oli kesäisen lämmintä, mutta vain ensimmäisenä päivänä aurinko porotti kirkkaalta taivaalta. Lämpötila oli sellainen minulle mieleinen 25-30 astetta, mutta hieman pilvistä.

tuolihissi_bobbard
Boppard

gedeonseck_rhein_finventura

Valitse ryhmämatkan teema huolella.

Sanoisin, että onnistunut ryhmämatka vaatii huolellisen etukäteisvalinnan. Mille tahansa pakettimatkalle ei kannata lähteä mukaan, vaan valita matkan kohde ja teema luonnollisestikin omien mieltymystensä mukaan. Tällä Reini liekeissä -matkalla teemana oli saksalaiset viinit, pittoreskit jokilaaksojen kylät, jokiristeilyt ja viinijuhlat. Näistä kiinnostuneille tämä matka tarjosi todella kattavan katsauksen aiheisiin. Nappivalinta siis minulle!

Risteilimme matkan aikana kahdesti, ensin Moselilla jokilaivalla Bernkastel-Kuesista Traben-Trarbachiin ja myöhemmin Reini Liekeissä -tapahtuman yhteydessä Oberweselissä. Traben-Trarbachissa kiersimme kaupungin alla viinikellareissa paikallisen oppaan johdolla ja maistelimme viinejä paikallisen viinintuottajan maistelutilaisuudessa. Traben-Trarbachissa oli varattu aikaa myös omatoimiseen paikalliseen viinikulttuuriin tutustumiseen eli viinijuhlilla kiertelyyn. Oberweselin Reini Liekeissä -tapahtuma ja viinijuhlat olivat yksi matkan kohokohdista. En ole ikinä nähnyt niin vaikuttavaa ilotulitusta! Myös muu matkaseurue oli mykistynyt sen upeudesta.

mosel_viinilaakso

traben_viikellari_finventura

Oberweselin Reini Liekeissä -tapahtuma ja viinijuhlat olivat yksi matkan kohokohdista.

rheinamflamme_finventurareinin jokiristeilyreiniliekeissä_oberwesel

Yöpaikka maalaisidyllissä Hunsrückin ylängöllä

Tällä Finventuran kiertomatkalla yöpaikkana toimi sama hotelli koko matkan ajan. Majoitus oli idyllisessä Birkenhof -hotellissa maalaismaisemien keskellä. Sijainnin puolesta Hunsrückin ylänkö toimii loistavasti. Se on lähellä sekä Moselin että Reinin jokilaaksoja. Matkaa Frankfurtin lentokentältä hotellille on vajaat 100 km. Itse en ollut koskaan tuolla alueella käynyt ja aloin jo suunnittelemaan mielessäni uutta reissua sinne perheeni kanssa. Hotellilta lähti houkuttelevan näköisiä vaellusreittejä. Hotellin takapihalla oli heti lehmälaitumet ja viljelykset, hotelli on siis samalla toimiva maatila! Birkenhof oli valoisa, tilava ja modernisti sisustettu. Ja täytyy kehua, etten missään muussa hotellissa Saksassa ole saanut niin loistavaa, monipuolista ja herkullista aamupalaa kuin tuolla!

birkenhof_hotelli hotelli_ylänkö_lehmät hunsrueck_birkenhof_saksa

Viinin lisäksi tutustuimme myös alueen luontoon

Itselleni yksi kiertomatkan kohokohdista oli vierailu Saksan pisimmällä riippusillalla, Geierlayllä. Silta on osa vaellusreittiä ja mekin kävelimme sillalle laakean peltomaiseman halki melkein 2 km matkan suuntaansa. Itse silta on avattu vasta vuosi sitten, mutta on jo nyt kerännyt sellaiset 300 000 kävijää. Sillalla on pituutta 360 m ja korkeutta 100 m. Pikkuisen huojui ja heilui ja kyllä siinä tunsi korkealla kävelevänsä. Huikea kokemus!

geierlay_riippusilta geierlay_riippusilta2

Kenelle ryhmämatka sopii?

Ensimmäisenä ryhmämatkoista tulee mieleen useimmille eläkeläisten tai kielitaidottomien seuramatkat. Tämäkin varmasti pitää paikkaansa. Ensinnäkin eläkeläisillä on aikaa matkustaa ja toisekseen heillä ei välttämättä ole yhtä hyvää kielitaitoa kuin nuoremmilla. Ryhmämatka on siis oiva valinta, jos kielitaito ei ole kovin hyvä. Ryhmämatka sopii myös sellaiselle, joka ei halua matkustaa yksin. Ryhmän mukana on helppoa ja turvallista kulkea. Ryhmämatka sopii vastaavasti myös kokemattomalle matkailijalle, kun matkan järjestäjä hoitaa kaikki varaukset.

Sanoisin silti, että ryhmämatka sopii myös kokeneille ja kielitaitoisillekin matkailijoille. Pariskunnille ja ystäväporukoillekin ne käyvät. Erityisen hyvin ryhmämatkat sopivat kiireiseen elämäntilanteeseen. Kaikki, jotka ovat omatoimisesti kierrelleet ja matkanneet, tietävät kuinka paljon aikaa suunnitteluun, nähtävyyksien selvittämiseen, majoitusten etsimiseen ja kaikkiin varauksiin saa menemään. Ryhmämatkalla näistä ei tarvitse huolehtia. Lisäksi ryhmämatkan etu on se, että saat käyttöösi asiantuntevat paikallisoppaat ja kokeneen matkanjohtajan. Heidän ansiostaan saat täsmätietoa matkan kohteista. Ryhmämatkoilla pääsee myös helposti sellaisiin paikkoihin, joihin ei omatoimisesti välttämättä löydä, tai joihin voi olla vaikea päästä esimerkiksi julkisilla liikennevälineillä.

Minä luokittelisin itseni uteliaaksi ja avoimeksi matkustajaksi. Tutustun helposti uusiin ihmisiin. Haluan nähdä matkoillani mahdollisimman paljon ja täysi matkaohjelma sopii minulle mainiosti. Vaikka olenkin suht kielitaitoinen ja tykkään matkojen suunnittelusta ja paikkojen omatoimisesta etsimisestä, tykästyin todellakin myös tähän ensimmäiseen ryhmäpakettimatkaani. En mielelläni matkusta yksin (reissaan eniten perheeni kanssa, mutta myös ystäväporukalla), joten ryhmän seura ja tuki on minulle mieleistä. Koen myös saaneeni kolmessa päivässä valtavasti uutta tietoa ja päässeeni paikkoihin, joihin en välttämättä itse olisi löytänyt. Valmiilla ryhmäpakettimatkalla koin saaneeni enemmän irti paikoista lyhyemmässä ajassa, kun aikaa ei tuhraannu kohteiden etsimiseen ja miettimiseen. Toisaalta vapaata aikaa oli ihan riittävästi omatoimiseen kiertelyyn ja omien mieltymystensä mukaisiin asioihin. Ihan koko aikaa ei kuljettu tiiviinä ryhmänä, vaan muutamissa kylissä oli pari tuntia aikaa keskittyä omiin kiinnostuksen kohteisiin. Joku haluaa shoppailla, joku taas istua kivassa ravintolassa kaikessa rauhassa.

Minä itse erosin pääjoukosta useammankin kerran. Bernkastel-Kuesissa esimerksiksi halusin ehdottomasti paahtavasta kuumuudesta huolimatta kivuta vanhoille linnanraunioille maisemia ihailemaan. Samaten Cochemissa jätin opastetun linnakierroksen välistä, koska olen linnassa jo aiemmin vieraillut. Toisaalta oli hauskaa niin halutessaan lounastaa yhdessä uuden tuttavuuden kanssa tai istua iltaa isommassa porukassa.

mosel_maisena_bernkastelkues
Bernkastel-Kues

viini_bernkastelkues

Cochemia vartioi komea linna.
Cochemia vartioi komea linna.

cochem_ryhmämatka_finventura

Kenelle ryhmämatka ei sovi?

Mielestäni ryhmämatka voisi sopia kenelle vaan, kunhan matkan teema ja seura on omien mieltymysten mukaan valittu. Tai no, eihän sitä seuraa sinänsä voi etukäteen valita, mutta toivon mukaan muut matkalaiset olisivat suht samoista asioista kiinnostuneita ja toiset huomioon ottavia. Näin oli asianlaita ainakin tällä matkalla!

Ryhmämatkoja löytyy taatusti jokaiseen makuun. Myös nuorille on erikseen omia matkoja, esimerkiksi Kilroyn järjestämänä. Ryhmämatka ei ehkä sovi sellaiselle, joka arvostaa sitä, että saa liikkua vain omien mieltymysten mukaan tai joka mieluummin matkustaa yksin. Ryhmämatkalla enimmäkseen kuljetaan ryhmänä (vaikka varmasti omaa vapaata aikaa löytyy myös joka reissulta) ja matkan kohteet on etukäteen päätetty. Omatoimisesti kulkiessa saa valita spontaanisti käyntikohteensa. Ryhmäkiertomatkalla myös käydään useissa ei paikoissa lyhyen ajan sisällä. Jos ennemmin viettää rauhallista ja hidastempoista lomaa yhdellä paikalla, ei ryhmäkiertomatka varmastikaan ole se paras valinta lomamuodoksi.

Kippis! Ja kiitos mahtavasta matkasta!
Kippis! Ja kiitos mahtavasta matkasta!

Ryhmämatkasta kertovat muut postaukset:

Trier, Saksan vanhin kaupunki

Viinikeskus Traben-Trarbach

Boppard

Loreley ja Reini liekeissä

yhteistyössä Finventura Oy:n kanssa.

 

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *