Saksalaista viiniä suomalaisen metsän keskellä

Serlachius-museot ja Mäntän kuvataideviikot ovat ehkä tunnetuimmat syyt tutustua pieneen Mäntän kaupunkiin noin 90 km päässä Tampereelta.

Kesäkaudella auki olevien Kuvataideviikkojen (lue vierailustani täältä) lisäksi Mäntästä löytyy ympäri vuoden avoinna olevia museo- ja taidekohteita eli Serlachius-museot Göstä ja Gustaf. Itse olen käynyt molemmissa viime kesänä (2015). Olin todella vaikuttunut molemmista ja etenkin Gustaf yllätti modernilla tekniikallaan. En lainkaan ihmettele, että Serlachius-museot on valittu sekä vuoden 2015 kotimaan matkailun huippukohteeksi että vuoden 2016 kotimaan matkailuyritykseksi. Lisätietoja, ajo-ohjeet ja aukioloajat Serlachius-museoihin löydät museoiden omilta verkkosivuilta.

Tänä kesänä vierailimme vain ihailemassa Göstän taidemuseon piha-alueen upeaa luontoa, puistosta löytyvää taidetta ja Göstan mielenkiintoista arkkitehtuuria. Kannattaa ehdottomasti poiketa paikalle, vaikka vain puistossa käyskentelemään. On mahtavaa, että alueelle on jätetty kaikkia palveleva puisto ja pieni saari, jossa pääsee nauttimaan kauniista Suomen luonnosta ja silmiähivelevästä järvimaisemasta. Kyllä Suomen kesä on sitten kaunis!

13640814_10154478738618324_2230724340894607557_o
Serlachius-museo Gösta, Joenniementie 47, Mänttä, tarjoaa silmänruokaa myös arkkitehtuurista kiinnostuneille.

13914059_10154478737923324_5762472775080837722_o

Taide ei suinkaan ole ainoa syy miksi Mänttään kannattaa suunnata.

Ajatella, että keskellä Suomea on mahdollista tutustua myös saksalaiseen viini- ja ruokakulttuuriin!

Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan, tai tässä tapauksessa viinilasilliselle. Ja jos saksalainen viini ei innosta, niin Viinitupa Vuorenmajalla on mahdollista nauttia toki kotimaisiakin pienpanimotuotteita. Mukava ja maistuva sekoitus lähituotteita ja eurooppalaisia makuja.

Vuonna 1928 rakennettu kulttuurihistoriallisesti arvokas Vuorenmaja sijaitsee keskellä kaunista Mäntänvuoren luonnonsuojelualuetta.
Vuonna 1928 rakennettu kulttuurihistoriallisesti arvokas Vuorenmaja sijaitsee keskellä kaunista Mäntänvuoren luonnonsuojelualuetta.

Mäntänvuoren luonnonsuojelualueella (osoitteessa Vuorentie 70) sijaitseva Viinitupa Vuorenmaja on avattu vuonna 2015 ja se palvelee asiakkaita kesäkaudella 2016 päivittäin 14.8. asti ja 15.8.-4.9. torstaista sunnuntaihin. Viinituvalle pääsee joko omalla autolla tai Mäntässä matkailu- ja taidekohteesta toiseen liikennöivällä Serlachius bussilla. Bussin aikataulun löydät täältä. Viinitupavierailun yhteydessä kannattaa ehdottomasti ihailla myös Mäntänvuoren upeaa luontoa!

Kävimme Viinituvalla ystäväporukalla ja yhdistimme sujuvasti saksalaiset viinit paikallisiin herkkuihin. Oma viinivalintani kallistui Nahe:n viinialueen puolimakeaan valkkariin. Nahen viineistä olen järjestäen tykännyt. Niitä olen maistellut esimerkiksi Kölnissä järjestettävillä Kölnin viiniviikoilla (lue viiniviikoista lisää täältä.) Viinitila Simonin valkoviini Bacchus fruchtig ei pettänyt odotuksia. Ja sopi oikein kivasti yhteen niin valitsemani Lähilautasen kuin Raparperibritan kanssa.

Minusta on hienoa, että Vuorenmajalla tarjottavat viinit ovat enimmäkseen itse maahantuotuja saksalaisten pientilojen laatuviinejä. Nahen jokilaakson lisäksi Vuorenmajan viinilistalla on viinejä Moselin ja Reinin jokilaaksojen viiialueilta.

13923275_10154478744763324_6650416850134647914_o13923870_10154478746853324_5576001437613273832_o

Viinituvalla on listallaan suomalaisten lähiruokien lisäksi saksalaisia makuja ja niistä kiinnostuneille suosittelenkin esimerkiksi Flammkuchenia (saksalainen versio pitsasta). Itse olen syönyt sitä usein Ahrin, Moselin tai Alsacen viinialueilla käydessäni. Erityisen hyvää on lohitäytteinen Flammkuchen.

Vuorenmaja palvelee asiakkaitaan viinitupana ja kahvilana.  Herkullinen tarjonta eurooppalaisten pientilojen viinejä, kotimaisia pienpanimotuotteita, Sveitsin ja Saksan makuja sekä kotitekoisia leivonnaisia yhdessä ystävällisen palvelun ja tunnelmallisen miljöön kanssa takaavat ainutlaatuisen elämyksen sinulle ja seurueellesi – tervetuloa!

lähde vuorenmaja.fi

Viinitupa Vuorenmajan sisutuksesa on tyylikkäästi yhdistetty vanh
Viinitupa Vuorenmaja on sisustettu kauniisti vanhoilla kalusteilla ja henkilökunnan perinneasut antavat viime silauksen paikan keskieurooppalaiseen tunnelmaan.

 

Comments

28 vastausta artikkeliin “Saksalaista viiniä suomalaisen metsän keskellä”

 1. lena / london and beyond avatar

  Hauska löytö tämä! Mä oon oppinut tykkäämään Flammkuchenista tooosi paljon, se on oikeasti ihan herkkua. Mennään flammkucheneille kun oot seuraavan kerran Dusselissa, tiiän yhden kivan paikan 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Eikös vaan olekin 😀 Mä oon syönyt muuten Flammkuchenia ekan kerran reilut 10 vuotta sitten, kun asuin Ranskasa ja teimme matkan Saksan rajan tuntumaan. Mun lähin Flammkuchenia tarjoava ravintola löytyy kotikadultamme, mutta heidän tarjoamansa ei ole kovin hyvää. Ilomielin otan tarjouksesi vastaan, voiskin alkaa suunnittelemaan seuraavia treffejä, kun nyt olemme taas kotona 🙂

 2. miraorvokki avatar

  Mä oon kuullut tästä viinituvasta mutten ole koskaan vielä vieraillut! Vaikuttaa mukavalta kokonaisuudelta, pitääkin ottaa vierailukohteeksi jossain vaiheessa… Kesällä varmasti kivoin kokemus 🙂

  1. Jonna avatar

   Kannattaa kyllä vierailla. Tosin talvellahan se ei sitten ole auki kuin tilauksesta!

 3. Heli avatar

  Ihanaa, että Suomessakin löytyy näitä originelleja ravintoloita pienemmiltäkin paikoilta nykyisin.

  1. Jonna avatar

   Näin on. Ja itsekin mieluummin suosii tällaisia pienempiä paikkoja ketjuraflojen sijaan.

 4. Helinä avatar

  Todella kivaa että tällaista tarjontaa on muuallakin kuin isoissa kaupungeissa. Niistä pitäisi vaan jotenkin saada tietää. Onneksi on tällaiset blogit! 🙂

  1. Jonna avatar

   Markkinointi on kyllä varmasti haastavaa. Vuorenmajan viinitupakin on tavallaan vähän syrjässä, sinne ei voi vahingossa eksyä ohikulkeissaan.

 5. Kaisa avatar

  Tällaiset löydöt on parasta Suomen kesässä 🙂

  1. Jonna avatar

   Niin on. Koko Mäntän kaupunki on ollut mulle viime vuosina positiivinen yllätys. Siellä on matkailumielessä paljon nähtävää. Mänttä on onnistunut uudistumaan hienosti ja sieltä löytyy monenlaista rohkeaa yrittäjää.

 6. Teija / Lähdetään taas avatar

  No enpä ollut vielä tuosta kuullutkaan aiemmin. Hyvä kun kirjoitit. Tällaiset paikat on kyllä tosi mielenkiintoisia, kunhan ne tosiaan vaan löytää 😀 Täytyykin katsoa, jos vielä elokuussa ehtisi käydä tuolla.

  1. Jonna avatar

   Samalla kannattaa Viinituvan ja Göstan lisäksi piipahtaa vaikkapa Mäntän kuvataideviikoilla ja vaikkapa kakkukahveilla Cafe Herkkuhetkessä Myllyrannassa. Näistä voi lukea lisää edellisestä Mänttä-aiheisesta postauksestani: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/07/24/mantan-kuvataideviikot/

 7. Laura / Laura's Iitinerary avatar

  Upeannäköinen paikka, enkä todella ollut tietoinen moisen paikan olemassaolosta! Hyvännäköistä ruokaa ja tosiaan iso peukku pientuottajien viineille! Sä olit tuolla varmaan kuin kotonasi 😉

  1. Jonna avatar

   Joo, ei päässyt koti-ikävä vaivaamaan 😀

 8. Veera avatar

  Mä tykkään tällaisista yllättävistä matkakohteista! Olin vähän miettinyt uusia paikkoja kotimaanmatkoja varten ja Mänttä olis just sopivalla etäisyydellä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ei muuta kuin mukavaa Mänttää!

 9. IKILOMALLA avatar

  Aivan ihastuttava nimi tällä paikalla! Pelkkä nimi Vuorenmaja houkuttelee pistäytymään. Kiitos vinkistä, eli ei muuta kuin kaverkööri kasaan ja viinejä maistelemaan! Itse fanitan myös lähiruokaa. ???

  Titta

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Vuorenmaja on aikanaan, melkein 90 vuotta sitten, rakennettu hiihtomajaksi Mäntänvuorelle ja siinäkin mielessä toimii kivasti nykyään alppimajatunnelmaisena viinitupana 🙂

 10. Elämää ja Matkoja avatar

  Tällaista sen olla pitää, että suositaan lähiruokaa ja pientilojen tuotantoa! Vaikuttaa kaikin puolin käymisen arvoiselta paikalta, täytyy pitää tämä mielessä, jos ajelemme siellä suunnassa – kiitos vinkistä!

 11. Erja/ Andalusian auringossa- ruokamatkablogi avatar

  Ei hitsi, mikä löytö 🙂 Olen ihan fiiliksissä että Suomestakin löytyy jotain tällaista 🙂 Tuo, että pistetän pystyyn jotain ihan absurdin kuuloista keskelle ei mitään on tuttua monesta muusta maasta, mutta ihanaa, että vastaavia luovia hulluja löytyy täältäkin!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Viinitupa keskellä ei mitään on kyllä aika hullu ajatus, mutta toimiva sellainen 🙂 Juuri tällaista meininkiä pitäisi olla paljon enemmänkin!

 12. Pirkko / Meriharakka avatar

  Serlachiuksessa on tullut käytyä ja siitä jopa kirjoitettua, mutta viinit jäivät kyllä väliin. Ei kyllä niistä tiedettykään silloin – ja vähän sääli tietysti sikäli, että hiukan harvinaista kyllä, olimme julkisilla liikenteessä niin ei olisi lasi tai pari viiniäkään haitannut 🙂
  Göstan ravintola on muuten sekin tosi hyvä!

  http://meriharakka.net/2015/03/19/serlachius/

  1. Jonna avatar

   Viinitupa avattiin vasta viime vuonna, joten ei ihme, jos ette siitä mitään tienneet, kun ihan uusi oli. Göstässä haluan kyllä syödä ensi vierailulla eli ensi kesänä 😀 Siitähän oli hesarissakin juttua ja kehuja.

 13. Anna / Tämä matka -blogi avatar

  Käytiin museota ihalilemassa ja Göstassa syömässä erinomainen lounas noin kuukausi sitten.
  Mä kuukkeloin silloin Mäntän nähtävyyksiä ja hoksasin kyllä tuon viinituvan. Mutta koska oltiin kotimatkalla Ouluun ja jo syöty, niin ei menty sitten tuonne enää.

  1. Jonna avatar

   Mäntässä on tosiaan yllättävänkin paljon hyviä kohteita matkailumielessä 🙂 Göstan ravintola on alkanut kiinnostaa itseäni ja ehdottomasti haluan sinne ensi kesänä syömään.

 14. Tanja / Tanjan matkassa avatar

  Onpas kivan oloinen paikka. Jos joskus liikun noilla suunnilla, niin täytyy stopata 😀 Saksalaisia hyviä viinejä kun harvoin saa varsinkaan pienten tilojen tuotantoa muuta kuin käymällä viinitiloilla.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Monet saksalaiset viinitilat ovat hyvin pieniä ja viinit myydään lähinnä paikallisesti. Viinitupa vuorenmajan emäntä tuo siellä tarjottavista viineistä osan itse maahan, joten Vuorenmajalalla pääsee maistelemaan muitakin kuin Alkosta löytyviä viinejä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *