Sankt Nikolaus

Saksassa juhlitaan pyhää Nikolausta joulukuun kuudes päivä. Adventtikalentereiden luukuista paljastuu 6.12. yleensä joulupukin kuva tai (suklaa)hahmo. Sankt Nikolaus vierailee tuona päivänä joulumarkkinoilla, kaupoissa, kouluissa ja päiväkodeissa ja hän saattaa johtaa myös erilaisia kulkueita.

Tänä vuonna 6.12. on sunnuntai, joten meidän päiväkodissa pyhä Nikolaus tuo lahjat lapsille maanantaina. Hän salamyhkäisesti jättää jälkeensä ison säkin oven taakse, josta paljastuu jokaiselle lapselle oma lahjapussi. Sen sisällä on saksanpähkinöitä, keksejä, omena ja mandariini. Monina vuosina Nikolaus on tuonut myös päiväkodin lapsille yhteiseksi lahjaksi jonkun isomman lelun, esimerkiksi potkulaudan pihaleikkejä varten. Jälkeensä Nikolaus jättää kultahippuja ja kulkiessaan kuuluu kellojen kilinää. Onnekkaimmat lapset ovat kuulemma nähneetkin tämän mystisen hahmon, lasten mielikuvitus on ihana asia 🙂

Sankt Nikolauksen perinne pohjautuu 200-luvulla Turkissa eläneeseen Nikolaokseen. Legendan mukaan Nikolaos kohdisti paljon huomiota lapsiin, jonka vuoksi häntä pidettiin keskiajalla lasten suojelijana. Nikolauksen päivänä lahjojen jakamisen tapa levisi Hollannista protestanttien mukana Pohjois-Amerikkaan, jossa vuosisatojen kuluessa Nikolaoksen legendasta muodostui yhdysvaltalainen joulupukki, Santa Claus. Nimensä Santa Claus sai hollannin Sinterklaas-nimestä, joka puolestaan polveutui Nikolaoksesta. Euroopassa puolestaan Martti Luther halusi korvata mielestään liian paavillistuneen Nikolaoksen juhlan, ja kehitti jouluaatoksi Christkind-juhlan (Kristus-lapsi), jossa lahjat toi Jeesus-lapsi eikä Nikolaos. (Lähde Wikipedia)

Täällä päin Saksaa Sankt Nikolaus tuo lahjoja siis Nikolauksen päivänä ja jouluaattona lahjoja tuo joko joulupukki (Weihnachtsmann) tai Kristus-lapsi (Christkind) perheestä riippuen. Tapa vaihtelee myös alueittain. Tämä, kuten monet muutkin perinteet, ovat erilaisia eri puolilla Saksaa. Mutta yhtä kaikki, Nikolaus on eri hahmo kuin joulupukki!

Pyhä Nikolaus on myös siitä mukava kaveri, että jos on edellisenä iltana asettanut saappaan oven eteen, tuo hän siihen yön aikana herkkuja. Meillä on niin ihanat naapurit, että he käyvät muistuttamassa meitä saappaista aina edellisenä päivänä ja aamulla lapset löytävätkin niistä maistuvia yllätyksiä.

Ylläolevat kuvat ovat toissavuodelta. Tänä vuonna lapset miettivät, että pitäisiköhän laittaa Nikolausta varten aikuisten saappaat oven taakse 😀

Tänä vuonna naapurin mukava rouva huolehti meille myös lähikauppamme Nikolaus-saappaan askartelusetit, etteivät lapset varmasti jää ilman yllätyksiään. Täällä on tapana, että Rewe Markt -kauppaan voi viedä etukäteen lapsen värittämän ja nimellä varustetun pahvisaappaan, jonka saa sitten hakea kaupasta täytettynä Nikolauksen päivänä. Tai tänä vuonna saappaat toki haetaan lauantaina 5.12., sunnuntainahan kaupat ovat kiinni. Niinpä mekin eilen toimitimme valmiit saappaat kauppaan odottelemaan lauantaita.

askartelujuttu

Viime vuonna saappaista paljastui mahtavat määrät erilaisia hedelmiä, pähkinöitä ja suklaita!

rewe

 

Comments

2 vastausta artikkeliin “Sankt Nikolaus”

 1. Martta / Martan Matkassa avatar

  Kiva tarina ja ihanat naapurit teillä 🙂

  1. jujukas avatar
   jujukas

   Kiitos 🙂 Meillä todellakin on ihanan huomaavaisia ja ystävällisiä naapureita!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *