Suomalaisen prinsessan jalanjäljillä Braunfelsin linnassa

Oletteko kuulleet suomalaisesta prinsessa Ebbasta, joka asui ihan oikeassa linnassa Saksassa?

Minä kuulin tästä joku aika sitten, kun kirjailija Päivi Honkakoski otti yhteyttä suomikouluihin ja kertoi kirjoittamastaan historiallisesta lastenkirjasta. Kirja kertoo tositapahtumiin perustuvan tarinan suomalaisesta tytöstä, josta tuli ihan oikeasti prinsessa. Innostuin tarinasta heti. Ajatella, suomalainen prinsessa! Ja kun vielä selvisi, että Braunfelsin linna, jossa hän on asunut, on Saksassa ja vieläpä melko lähellä asuinpaikkaamme! Mahtavaa. Haluan päästä sinne käymään.

Meiltä kotoa (Kölnin läheltä) Braunfelsin kylään ajaa noin 1,5 tunnissa, joten kohde sopi meille mainiosti sunnuntairetkipaikaksi. Lähin lentokenttä on Frankfurtissa. Braunfelsin linna on siis sopiva päiväretkikohde vaikkapa Frankfurtissa lomaa viettäville.

Schloss Braunfels sijaitsee noin 50 km päässä Frankfurtista.
Schloss Braunfels sijaitsee noin 60 km päässä Frankfurtista.
DSC_1967
Braunfelsin keskusta on todella kaunis.

DSC_1983

Braunfels on sievä, noin 10 000 asukkaan paikkakunta.

Braunfelsin kylä oli kaunis, vaikka päivä oli melko pilvinen ja tuuli kylmästi. Linna sijaitsee korkealla rinteessä ja kävelymatka sinne parkkipaikalta ei ollut kovin pitkä, mutta sitäkin viehättävämpi. Braunfelsin kylässä on paljon perinteistä ristikkorakentamista edustavia taloja. Kylästä löytyy myös useita kahviloita, ravintoloita ja pieniä putiikkeja. Braunfelsin ympärillä on rauhallista maaseutua ja vehreää luontoa, joten paikka sopii myös luontomatkailusta kiinnostuneille.

Näkymä parkkipaialta ylös rinteeseen. Siellä se linnakin keskellä ylhäällä jo häämöttää!
Näkymä parkkipaikalta ylös rinteeseen. Siellä se linnakin keskellä ylhäällä jo häämöttää!

DSC_1989

Matka keskustasta ylös linnalle on täynnä viehättäviä yksityiskohtia alhaalta asti.
Matka keskustasta ylös linnalle on täynnä viehättäviä yksityiskohtia alhaalta asti.

DSC_1975 DSC_1981

12095155_10154083540353324_2671136864360532273_o

Linnan sisäänpääsy oli edullinen, vain 15€ perheeltä.

Braunfelsin linnalla on melkein 800-vuotinen historia!

Braunfelsin linnan rakentaminen on aloitettu jo vuonna 1246 eli se on jo 770 vuotta vanha. Linna edustaa goottilaista tyylisuuntausta ja linnassa on kaikkiaan 21 tornia! Todellinen prinsessalinna siis.

Linnaan voi tutustua sisältä vain opastetuilla kierroksilla. Sisäänpääsymaksu oli edullinen, 7€ aikuiselta, 2,50€ lapsilta ja vain 15€ perheeltä. Linna on edelleen asuinkäytössä ja vierailijat pääsevät vain pieneen osaan. Linnassa kuljettiin sisätossuissa, jotta lattiat pysyisivät hyvässä kunnossa. Kierros oli sopiva lapsiperheellekin, se kesti vain noin 50 minuuttia. Linnasta löytyy niin taidetta kuin vanhoja huonekaluja ja arvoesineitä. Valokuvia ei saanut sisällä ottaa, koska linna on yksityisomistuksessa.

Linnan sisäpiha suorastaan huokui romantiikkaa.
Linnan sisäpiha suorastaan huokui romantiikkaa.

DSC_2010 DSC_2009

12841256_10154083535768324_8187115139996034576_o

Prinsessa Ebba -kirja kertoo tarinan oululaisesta aatelistytöstä Ebba Lavoniuksesta, joka rakastuu saksalaiseen prinssiin Albrecht zu Solms-Braunfelsiin.

Linna on yhä tänäkin päivänä suvun omistuksessa. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka haluavat lukea hieman erilaisen prinsessasadun. Tämän sadun päähenkilö on itsenäinen ja älykäs suomalainen nainen! Omille lapsilleni yllättävintä kirjassa oli se, että prinssi oli pyörätuolissa. Kirjassa kerrotaan myös siitä, miten 1800-luvulla elettiin, joten kirjaa lukemalla lapset oppivat samalla myös hieman historiasta. Kirjasta löytyy lisätietoja suomeksi täältä: Prinsessa Ebba. Myös Braunfelsin linnan kotisivuilta voit lukea Ebban historiasta englanniksi tai saksaksi.

Ihan samasta suunnasta en päässyt linnaa kuvaamaan. Mutta tunnistettavissa se on silti. Kirja on saatu kustantajalta (Nordbooks).

Comments

4 vastausta artikkeliin “Suomalaisen prinsessan jalanjäljillä Braunfelsin linnassa”

 1. Ansku BCN avatar

  Vau, mahtava päiväretkikohde! Ajatella, Oulusta prinsessaksi: siihen ei ihan joka tyttö kykenekään 😀

 2. jujukas avatar

  Niin, ajatella! Kaikki on siis mahdollista!

 3. Kirsti Tuominen avatar
  Kirsti Tuominen

  Sukuni tarinaa äitini kautta ( Anna-Liisa Itäkylä os. Lavonius 1911-2003 )
  Sain mahdollisuuden vierailla Braunfelsin linnassa keväällä 2023 tyttärieni kanssa, jossa syntymäpäivänäni tuli itse linnan tämänhetkinen suvun jäsen ja nykyinen asukas kreivi Oppensdorff Solms-Braunfels tuli kättelemään ja onnittelemaan minua. Meille tarjottiin myös kakkukahvit linnan kahviossa.
  Uskomaton ja mieleenpainuva kokemus.

  1. Jonna avatar

   Voi miten upea kokemus, varmasti ikimuistoinen syntymäpäivä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *