Syötin kengurua – kokemuksia Australian villieläinpuistoista

Varmaan jokaisen Australian matkailijan haaveisiin kuuluu toive kenguruiden näkemisestä. Näin meilläkin. Hartaista toiveistamme huolimatta ja lukuisista teiden varsien varoituskylteistä huolimatta emme nähneet luonnonvaraisia kenguruita kuin neljästi auton ikkunasta. Valitettavasti näiden neljän elävän lisäksi näimme myös kuolleita yksilöitä tien reunassa eli ilmeisen paljon villejä kenguruita kuitenkin alueella pomppii.

Klassikko kuva, joka varmaan jokaisen Australian matkaajan on pakko napata!
Klassikko kuva, joka varmaan jokaisen Australian matkaajan on pakko napata!

Siispä vuokra-automme vei meidät kenguruita tapaamaan villieläinpuistoon. Erilaiset villieläinpuistot ovat etenkin lasten kanssa matkustaessa meille mieluisia kohteita. Olen kyllä viime aikoina antanut enenevässä määrin ajatuksia bisneksille eläinpuistojen taustalla, mutta siitä huolimatta edelleen hyvillä mielin käyn matkoilla tai kotona Saksassa erilaisissa eläinpuistoissa. Mihin tahansa tarhaan en tietenkään tukeani (rahojani) anna, vaan eläinpuiston täytyy olla hyvätasoinen ja eläinten olot hyvin huomioon ottava. Arvostan puistojen taustalla olevaa luonnonsuojelutyötä tai niiden tekemää loukkaantuneiden eläinten pelastustyötä.

Australian matkalla päädyimme vierailemaan kahdessa eri villieläinpuistossa.

Jätimme monen suositteleman Adelaiden eläintarhan väliin ja menimme sen sijaan vähemmän tunnettuun, Victor Harborissa sijaitsevaan Urimbirran ulkoilmavillieläinpuistoon. Lisäksi kävimme myös monien suosittelemassa Gorge Wildlifeparkissa.

urimbirra_ulkoilmavillieläinpuisto
Kuumana päivänä kengurut viihtyvät mieluiten puiden varjoissa. Urimbirra.

urimbirran villieläinpuisto oli viehättävä paikka

Urimbirrassa näet australaisia eläimiä lähietäisyydeltä.

Victor Harborin keskustasta noin 5 km päässä sijaitseva Urimbirran villieläinpuisto oli mainoa päiväretkikohde lasten kanssa. Urimbirrassa on vain paikallisia eläimiä ja se onkin hyvä paikka juuri Australian eläimistöön tutustumiseen. Alue on iso ja eläimillä on paljon tilaa. Itse pidin aluetta muutenkin kauniina ja viihtyisänä ja eläinten lisäksi siellä voi ihailla myös australialaista kasvillisuutta. Alueelta löytyy kahvila, matkamuistomyymälä ja pieni leikkipaikka lapsille. Paikassa on mahdollista nauttia myös omia eväitä viehättävällä piknik-alueella lammen rannalla keskellä eläinpuistoa.

Urimbirrassa voit nähdä kenguruiden ja koaloiden lisäksi monia muitakin australialaisia eläimiä ja matelijoita ja alueella on myös vapaana eläviä lintuja. Urimbirrassa hoidetaan myös loukkaantuneita eläimiä eli siellä tehdään tärkeää työtä eläinten hyväksi. Suosittelen Urimbirraa muillekin matkailijoille! Urimbirran aukioloaikoihin ja hintoihin voi tutustua puiston kotisivuilla.

kenguruita saa syöttää urimbirra kenguruita_syöttämässä_urimbirra_wildlifepark kenruita saa syöttää kädestä

Kenguruita saa syöttää kädestä.

Parasta villieläinpuistoissa on se, että monien eläinten joukkoon pääsee itse kävelemään ja eläimiä voi syöttää niille tarkoitetulla ruoalla. Osa Urimbirran kenguruista – etenkin harmaakengurut – olivat erityisen uteliaita ja persoja ruuan perään. Myös Gorgen villieläinpuistossa sai kenguruita ruokkia. En tiedä onko tällainen eläinten joukossa liikkuminen ja syöttäminen Suomessa mahdollista, mutta asuinmaassamme Saksassa se on ihan tavallista jokaisessa villieläinpuistossa.

Gorge Wildlifeparkissa oli erityisen paljon albiinokenguruita.
Gorge Wildlifeparkissa oli erityisen paljon albiinokenguruita.
kengurusaaren_kengurut_olivat uteliaita
Partasuiset kengurusaaren kengurut olivat uteliaita.

kenruita sai syöttää kädestä

kenguruilla on isot aitaukset_eläinpuisto
Myös Gorge Wildlifeparkissa oli kenguruilla isot aitaukset.
Yksi Australian kävijöiden yleisistä haaveista on myös Koalan halaaminen.

Itselläni oli tästä aktiviteetista etukäteen hieman ristiriitaiset tunnelmat. Mietin, että se ei ehkä olisi kovin järkevää koalan kannalta. Siitä huolimatta löysin itseni matkamme viimeisenä päivänä koalaa pitelemästä. Tähän päädyin Gorgen villieläinpuistossa, jossa kävimme viimeisenä matkapäivänä.

Siellä oli mahdollisuus joko silittää hoitajan sylissä olevaa koalaa tai saada koala omaan syliin. Tämä kaikki tapahtui hyvin valvotusti ja esimerkiksi ihan pienille lapsille koalaa ei anneta lainkaan syliin. Jokaiselle kävijälle annettiin pääsylipun yhteydessä toinen lippu koalatapaamista varten. Näin oleen kukaan ei voinut käydä koalakohtaamisessa kuin kerran ja toki muutenkin koalan sylittely oli rajattu kolmeen kertaan päivässä tapahtuvaksi. Koala ei tuntunut olevan tilanteesta millänsäkään ja oli tyytyväinen niin kauan kuin mutusteltavaa riitti. Gerge Wildlife -puistosta löydät lisätietoja täältä.

koala-aitaus_gorge_wildlifepark_australia
Koala-aitaus Gorge wildlifepark

koalaa_kutittaa_gorge_wildlifepark_australia

Itselle jäi hieman parempi maku Urimbirrasta, jossa koalaa ei saanut lainkaan syliin. Urimbirrassa koaloita sai mennä katsomaan (rajoitetusti kolmesti päivässä) ja myös silittää, mutta koalat olivat vapaasti puunoksilla ruokailemassa. Hoitajakaan ei pidellyt niitä sylissään. Ja Urimbirrassa koala sai myös itse poistua tilanteesta niin halutessaan. Meidänkin vierailun aikana kolmesta koalasta yksi oli koko ajan nukkumassa kaukana yläoksilla, toinen postui silittelyn alkuhetkinä ja kolmaskin lähti pois ennen ajan päättymistä. Ja heille se täysin sallittakoot.

koala päiväunillakoala_urimbirra_victor Harbor

koalaa silittämässä Urimbirrassa
Urimbirrassa koalaa silittelemässä.

Molemmat käymämme vilieläinpuistot olivat kivoja kohteita lapsiperheille ja varmasti myös ilman lapsiakin. Ehkä vähän parempi mieli ja maku jäi Urimbirran villieläinpuistosta kuin Gorge Wildlifeparkista. Ei vain koaloiden takia vaan kokonaiskuvaltaan. Urimbirrassa oli vähän tilavammat alueet eläimille. Gorgessa oli myös eksoottisempia (australialaisnäkökulmasta) eläimiä, mutta niitä emme olleet tulleet katsomaan ja etenkin apinoiden pikkuruiset häkit jäivät surettamaan. Meidän perheen kokemuksien perusteella suosittelen ajamaan Adelaidesta hieman kauemmaksi Victor Harboriin, jos haluaa vierailla (vain yhdessä) villieläinpuistossa eläimiä katselemassa. Ajomatka Groge Wildlifeparkiin on noin 40 minuuttia ja Victor Harboriin ajaa tunnissa.

Victor Harbor oli muutenkin mahtava paikka ja vierailun arvoinen kohde. Mitä muuta nähtävää Victor Harborissa on, siitä kerron omassa postauksessa.

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *