Syyslomareissu Tallinnaan

*yhteistyö Eckerö Line

Päivä Tallinnassa -risteily perheen kanssa alkaa herkullisimmin aamiaisbuffetissa

Laivamatka Tallinnaan alkaa heti aamusta ja sujuu mukavasti täyttämällä vatsat m/s Finlandian notkuvista aamiaisvalikoimista. Aamiaisen syöminen laivamatkalla säästää aikaa, kotoa voi lähteä varaamatta aikaa aamupalan valmistamiseen ja perillä Tallinnassa ei tarvitse ensimmäisenä etsiä ruokapaikkaa.

Eckerö Buffet tarjoaa mahdollisuuden jokaisen koota lautaselleen mieleisen annoksen. Itse valitsin harmaata syyspäivää piristävän värikkään ja vitamiinipitoisen aamiaisen.
Ota haltuun Tallinnan julkinen liikenne

Emme ole aiemmin käyttäneet Tallinnassa julkista liikennettä, vaan yleensä pysyneet kävelymatkan etäisyydellä satamasta/vanhasta kaupungista. Tällä kertaa halusimme ottaa Tallinnan laajemmalti haltuun, joten oli aika selvittää miten julkinen liikenne Tallinnassa toimii. Lisäksi satoi vettä lähes koko ajan, joten pitkien matkojen käveleminen ei kastumisenkaan takia houkutellut.

Ostimme matkustajasataman R-kioskilta matkakortit, joihin ladattiin yhden päivän (24h) liput. Tämä päivälippu maksaa 3€/hlö ja lisäksi kortista maksetaan 2€ pantti, jonka saa takaisin, kun palauttaa matkakortin. Matkakortti aktivoidaan lukulaitteella ensimmäisen kerran julkiseen kulkuvälineeseen noustessa. Lukulaitteitteita on joka ovella ja bussiin/raitiovaunuun voi nousta mistä tahansa ovesta sisään. Matkakortti tulee näyttää lukijalle joka matkan alussa.

Tallinnan julkinen liikenne on ilmaista alle kouluikäisille lapsille sekä alle 3-vuotiaan kanssa kulkevalle aikuiselle. Kouluikäisille lapsille ostetaan sama matkalippu kuin aikuiselle. Me koimme julkisilla kulkemisen todella helpoksi ja reitit (+ tarvittavan linjan) katsoimme aina googlemapsin reittioppaasta. Jatkossa tulemme taatusti käyttämään myös julkista liikennettä ja rohkeammin liikkumaan pidempiä matkoja Tallinnassa.

Japanilaista animea ja mangaa harrastavan teinin shoppailuvinkki Tallinnaan: ABC Anime

Tallinnan reissua suunniteltaessa kyselimme tietysti myös lasten toiveita päivän sisältöön. Esikoinen toivoi pääsevänsä anime-kauppaan ja googlaamalla sellainen Tallinnasta onneksi löytyikin. ABC anime sijaitsee noin 6 km päässä satamasta Lasnamäen kaupunginosassa Paen asuinalueella. Me menimme sinne sataman läheltä rautiovaunulinjalla 2. Raitiovaunulla ei ihan viereen pääse, mutta pieni kävelymatka ei pahaa tehnyt laivalla nautitun aamiaisen sulattamiseksi.

ABC Animen valikoimista löytyy niin manga-kirjoja, piirustustarvikkeita, anime-hahmoja ja erilaisia fanituotteita sekä tietysti erilaisia japanilaisia herkkuja. Liikkeen tiloissa järjestetään myös harrastustoimintaa esimerkiksi erilaisia pelitapahtumia.

ABC Animekauppa löytyy osoitteesta Punane 6. Kauppa on avoinna ma-ti klo 10-19, ke-to klo 11-21 ja la-su klo 11-22. Aukioloajat ja tapahtumavinkit löydät helpoten kaupan Facebook-sivulta: facebook.com/abc.anime.shop/ ABC Animella on myös nettikauppa: abcanime.ee

Ostoksia ja pikakiinalaista Ülemisten ostoskeskuksessa

Animeostosten aikana sade oli vain yltynyt, joten katsoimme googlemapsista miten pääsisimme kaupalta kätevimmin (eli bussilla 13) kastumatta Ülemisten ostoskeskukseen.  Kaksi nuorempaa lasta olivat toivoneet pääsevänsä lelukauppaan ja karkkiostoksille ja mikäpä siihen parempi paikka kuin Viron suurin kauppakeskus.

Ülemisten ostoskeskuksesta löytyi useita huokuttelevan näköisiä oleskelupaikkoja ja muun muassa tämä kuvassa näkyvä hurjan pitkä liukumäki.

Ülemisten ostoskeskuksessa voisi varmasti viettää vaikka koko päivän, mutta me teimme vain täsmäiskun yhteen lelukauppaan, pelikauppaan ja Rimiin, josta löytyi karkkia ja muun muassa virolaista mustaa leipää kotiin viemisiksi. Poikkesimme myös syömään ostoskeskuksessa Chopsticks -ravintolassa.

Chopsticks -pikaruokaravintola tarjosi edullista ja maistuvaa vatsantäytettä koko perheelle. Lasten annokset maksoivat 4€ ja aikuisten nuudelikulhot 5,50€.

Ülemisten ostoskeskus sijaitsee lähellä Tallinnan lentokenttää. Terminaalista matkaa sinne on noin 4 kilometriä. Terminaalista pääsee ostoskeskuskeen kätevimmin raitiovaunulla 2. Tallinnan Vanhastakaupungista ostoskeskukseen pääsee helposti raitiovaunulla 4 (pysäkki Viru vanhankaupungin kupeessa). Matkaa ostoskeskuksen ja vanhankaupungin välillä on noin 3 km.

Ostoskeskuksen nettisivut: ulemiste.ee/en

Lomaohjelmassamme on aina piipahdus paikalliseen ruokakauppaan

Aina ulkomailla käydessä tykkäämme tutkia paikallisia ruokia ruokakaupoissa. Tällä kertaa silmiimme osui ostoskeskuksen Rimissä myös nämä alla olevat kuivatut kalatuotteet. Ostamaan niitä emme kuitenkaan uskaltautuneet. Onko joku lukija maistanut tällaisiä virolaisia kuivattuja kaloja?

Tallinnassa on paljon koko perheelle sopivia toiminnallisia museoita.

Tallinnasta löytyy lukuisia museoita, joista valita omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Tätä reissua suunnitellessa ensimmäisenä ajatuksena oli mennä Tallinnan TV-tornille ja sen viereiseen kasvitieteelliseen puutarhaan. Eckerö Linen Päivä tallinnassa -risteilyllä maissa on aikaa seitsemisen tuntia, joten siinä ajassa ehtisi hyvin kauempanakin sijaitseville nähtävyyksille. Päivän sää osoittautui kuitenkin olevan kaikkea muuta kuin näköaloja ja puistoilua suosivaa, joten puutarha ja Teletorni unohdettiin heti.

Seuraava ajatus oli suunnata lasten toivoman shoppailukierroksen jälkeen Lentosataman Merimuseoon, mutta Ulemisten ostoskeksessa ravintolassa istuessamme huomasimme kellon olevan jo niin paljon, ettei niin laajaan museokohteeseen enää kannattanut lähteä. Sitä ei ehtisi kunnolla kiertää alle kahdessa tunnissa! Onneksi oli vielä yksi varasuunnitelma tehtynä. Päätimme suunnata Tallinnan vanhassakaupungissa sijaitsevaan Viron terveydenhoitomuseoon. Ajattelimme sen olevan koko perhettä kiinnostava, pienehkö museo, jossa viettäisimme lopun maissaoloajan sateelta suojassa.

Viron terveydenhoitomuseo yllätti ja innosti koko perhettä tutkimaan mm. ihmisen anatomiaa ja aisteja.

Kolmas suunnitelmamme Tallinnapäivän museokohteeksi osoittautui lopulta todella onnistuneeksi valinnaksi, suorastaan yllättävän monipuoliseksi, laajaksi ja kiinnostavaksi museoksi. Ehkä museon nimi, Viron terveydenhoitomuseo – Eesti tervishoiu muuseum, ei anna täysin oikeaa kuvaa sen sisällöstä. Museo on paljon enemmän kuin nimi antaisi odottaa! Terveydenhoitomuseo on hyvin toteutettu, toiminnallinen ja interaktiivinen ihmisen anatomiaa ja aisteja ja terveyteen liittyviä asioita esittelevä kokonaisuus.

Opastekstit ja ohjeet ovat viroksi, venäjäksi ja englanniksi. Lapset eivät näin ollen toki voi itse helposti näyttelyä tutkia, vaan vanhempien on oltava suomentamassa ja auttamassa interaktiivisiin tehtäviin osallistumisessa. Mutta mikäpä se parempi onkaan perheen yhteisellä lomalla kuin juurikin tehdä ja oppia yhdessä. Tuli samalla kaiveltua sisäelinten ja muiden anatomiaan tai terveyteen/sairauksiin liittyvien termien nimityksiä muistista.

Museo on jaettu erilaisiin teemahuoneisiin, jotka esittelevät kaikki ihmiset elimistöt ja aistit sekä terveyteen ja ravitsemukseen liittyviä asioita monipuolisesti. Museo osoittautui laajemmaksi kuin kuvittelimme ja siellä viettämämme puoltoistatuntinen ei riittänyt koko museon huolelliseen tutkimiseen. Nähtävää, tutkittavaa ja tehtävää olisi ollut pidemmäksikin ajaksi.

Museossa ihmisen kehoon pääsee tutustumaan monelta kantilta. Museossa on muovisten mallien lisäksi myös aivan aitoja, oikeita palsamoituja ihmisiä! Erilaisten havainnollistavien pelien avulla pääsee itse kokemaan ja oppimaan. Museossa voi muun muassa tunnistaa sisäelimiä, testata reaktionopeutensa sekä haju- ja näköaistinsa. Yläkerrassa pääsee myös kurkistamaan millaiselta näyttää päätäi tai kirppu mikroskoopilla katsottuna.

Terveydenhoitomuseo sijaitsee osoitteessa Lai 30 Tallinnan vanhassakaupungissa. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18 (ke 19 asti). Museon kotisivut: tervishoiumuseum.ee/en

Museokohteissa riittää valinnanvaraa useammallekin matkalle

Terveydenhoitomuseon lisäksi suosittelen perhekohteeksi ihan sataman vierestä löytyvää Energian oivalluskeskusta. Sinne kävelee terminaalista alle kymmenessä minuutissa, joten perheen pienimmätkin sinne itse jaksavat. Energian oivalluskeskuksesta löytyy mielenkiintoista tekemistä ja opittavaa koko perheelle. Isommat lapset taatusti viihtyvät alakerran toiminnallisessa näyttelyssä, jossa pääsee itse kokeilemaan ja tutkimaan erilaisia energiamuotoja. Ihan pienimpiä lapsia varten on lisäksi leikkipaikka.

Lue lisää perheemme kokemuksista Energian oivalluskeskuksesta.

Suosittelen myös tutustumaan viron 100-vuotiseen historiaan Maarjamäen kartanossa. Museon yhteydessä on erillinen lapsille suunnattu toiminnallinen näyttely: Laste vabariik – Lasten tasavalta. Siellä voi leikin ohessa tutustua tasavallan perusteisiin. Näyttely on siis yhdistetty oppimis- ja leikkipaikka. Siellä voi tutustua vaikkapa äänestyksen perusteisiin tai rakentaa oma maansa.

Lue täältä lisää Maarjamäen kartanosta ja museoista
Perhelipuilla Tallinnan museoihin pääsee todella edullisesti!

Itse olen erityisen ilahtunut paitsi Tallinnan museoiden monipuolisuudesta ja laadukkuudesta, myös edullisista sisäänpääsyhinnoista. Pääsylippujen hinnat eivät päätä huimaa ja moniin museoihin 0-8 -vuotiaat pääsevät ilmaiseksi. Isompien lastenkaan kanssa museoihin meneminen ei kevennä liikaa kukkaroa, sillä perhelipulla saa reilusti alennusta. Etenkin näin kolmen kouluikäisen lapsen perheenä perhelipuilla säästää tuntuvasti. Eikä ole Suomessa niin tavallista kahden lapsen rajoitusta, vaan perhelippuihin kuuluvat kaikki omat alle 18 -vuotiaat lapset. Esimerkiksi keväällä käymässämme Energian oivalluskeskuksessa perhelippu maksoi 25€. Tämän reissun museokohteessa, Viron terveydenhoitomuseossa, perhelipun hinta on vain 18€.

Kotimatkalla nautimme Buffet Eckerön Riistapöydän antimista

Antoisan ja  monipuolisen Tallinnapäivän jälkeen oli ihana istua laivalla pöytään ja täyttää lautanen toisensa perään syksyisillä satokauden antimilla ja erilaisilla riistaruoilla. Juuri nyt eckerö Linen buffeessa on menossa riistaviikot eli aina 13.11.2018 asti saa laivalla nauttia muun muassa villisikaa, sorsaa ja peuraa maustettuna marjoilla ja yrteillä. Mieheni kehui erityisesti kanttarellikastiketta ja graavipeuraa. Itse herkkusuuna pidin eniten jälkiruokapöydän tyrnimoussesta ja puolukkarahkasta.

*Eckerö Line tarjosi perheelleni Päivä Tallinnassa -risteilyn, hytin ja ruokailut laivalla mennessä ja tullessa. Kohteet Tallinnassa on itse valittu ja maksettu.

 

Comments

14 vastausta artikkeliin “Syyslomareissu Tallinnaan”

 1. Henna / sooloiluja.com avatar

  Onpa teillä ollut aktiivinen reissu Tallinnaan! Mukana monta paikkaa, joissa minä en ole koskaan käynyt. Manga-kauppa kiinnostaa erityisesti. Kiitos vinkeistä!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Seitsemässä tunnissa ehtii paljon ☺️. Kiva kuulla, että tässä oli uusiakin vinkkejä joukossa. Tallinna on kyllä niin monipuolinen kohde, että aina sieltä löytyy uutta koettavaa, vaikka useinkin kävisi.

 2. Sisko / Hieman_vino avatar

  Täytynee joku kerta kokeilla tuota julkisenliikenteen korttia. Tallinna card ei kyllä lunastanut meidän odotuksia sitten alkuunkaan.. Me kävimme kesällä Tallinnassa perheen kanssa ja suuntasimne juuri Energia keskukseen ja Lentosatamaan. 🙂
  Tässä vielä linkki juttuuni:
  http://hiemanvino.blogspot.com/2018/09/oivalluskeskus-ja-lentosatama.html?m=1

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minä myös laskeskelin etukäteen kannattaisiko TallinnCard, mutta totesin, että pitäisi poiketa vähintään kolmessa, ellei jopa neljässä museossa, jotta kortti kannattaisi. Pelkkää julkisen liikenteen matkakorttia kyllä suosittelen, mikäli yhtään haluaa pidemmälle suunnata. Ja siihen korttiinhan voi 3 euron vuorokausilipun sijasta ladata myös rahaa ja maksaa kertalipppuina matkat. Kortilla yhden matkan hinta on 1,10€.

 3. miraorvokki avatar

  Meikäläinenkään ei ole testannut tuota Tallinnan julkista liikennettä, pitäisi siis testata joskus itsekin! Eckerö Linellä on kyllä järjettömän hyvät pöperöt buffassa ja loungessa, Eckeröstä on tullut mun lemppari laivayhtiö välillä Helsinki-Tallinna. Teidän reissu vaikuttaa erittäin hyvältä! 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos ☺️. Suosittelen kyllä käyttämään julkista liikennettä, jos haluaa käydä keskustan ulkopuolella. Helppoa ja edullista. Eikä ollut ruuhkaakaan eli hyvin mahduttiin aina istumaan.

 4. Sannahof // Unelmamaja avatar

  Mulla on jostain syystä päällä ihan hirvittävä Tallinna-kuume. Katselen harva se päivä sopivia laivamatkoja, mutta loppuvuosi ei valitettavasti anna nyt periksi reissulle. Ehkä sitten alkuvuodesta. Kiitos julkisen liikenteen korttivinkistä! Menee ehdottomasti kokeiluun, kun hintahan on aivan puoli-ilmainen ja ostaminen näköjään hyvinkin helppoa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Julkinen liikenne on tosiaan edullista Tallinnassa. Just tarvi Helsingissä yhden metrolipun ja ostin sen R-kioskilta. Maksoi 2,90€! Eli Tallinnassa kulkee 24 h julkisilla samalla hinnalla kuin Helsingissä yhden matkan…. Kortin ostaminen oli Tallinnassa myös helppoa eli heti terminaalin R-kioskilta niitä saa.

 5. Maisemaonnellinen Johanna avatar

  Elokuisella Viron autoreissulla mietimme tuota Eckerö Linea, mutta päädyimme sitten kuitenkin taas ruuhkaisen Tallinkin kyytiin, kun emme lomapäivänä jaksaneet herätä riittävän aikaisin… Eikös tuosta Eckeröstä sanota, että se on ainoa kotimainen vaihtoehto?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä, eckerön m/s finlandia on ainoa Tallinnaan liikennöivä Suomen lipun alla oleva alus. M/s Finlandialla on lisäksi avainlippu-tunnus.

 6. Annemaria/Samppanjaa muovimukista avatar

  Olettepa te paljon yhden päivän aikana ehtineet. Täytyisi tehdä itsekin sama ja laajentaa Tallinna-tuntemusta julkisilla uusille hoodeille. Sitä vaan jää turhan paljon aina pyörimään akselille Vanha kaupunki -Kalamaja.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Toisaalta onhan vanhassakaupungissa ja kalamajassakin niin paljon nähtävää, ettei välttämättä olekaan tarvetta sen kauemmaksi lähteä. Vaihtelu kuitenkin virkistää ja kauempaakin löytyy tosiaan mielenkiintoista nähtävää.

 7. Periaatteen Nainen avatar

  Tallinnan museotarjonta on kyllä yllättävän kova. Etenkin olen hämmästynyt siitä, että tällaisia lapsille sopivia, käytännönläheisiä kohteita on tosi paljon. Hyvä syy reissata lahden yli!

  1. Jonna avatar

   Näin on, Tallinnassa on todellakin useita koko perheelle sopivia loistavia museoita eri teemoista. Uskallan väittää, että parempi valikoima kuin Helsingissä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *