Boheemi Tallinnan Telliskivi ja vierailu desingstudiolla

Onko Tallinnan vanhakaupunki jo tuttu ja kaipaat jotain uutta ja mielenkiintoista nähtävää? Haluatko tutustua virolaiseen innovatiiviseen suunnitteluun ja tehdä itsekin jotain?

Suosittelen suuntaamaan askeleet Telliskiven inspiroivalle alueelle, josta löytyy muun muassa yksilöllisiä nahkalaukkuja valmistavan Stella Soomlaisin Studio. Minä pääsin tutustumaan tähän nuoreen ja innostavaan suunnittelijaan osana Viro100 -lehdistömatkaa* ja vierailu ja siihen kuuluva työpaja oli yksi matkan kohokohdista.

Stella Soomlais Studiolla on myyntinäyttely ja tuotteiden valmistustilat. Täällä pääsee itse näkemään kuka ja missä olosuhteissa nahkatuotteet valmistuvat. Aitoa virolaista käsityötä siis. Stella järjestää myös työpajoja, joissa pääsee itse valmistamaan nahkaisen muiston joko itselleen tai lahjaksi. Työpajan aluksi Stella kertoo nahan valmistuksesta ja käsittelystä ja esittelee erilaisia nahkoja. Itse en todellakaan ollut edes ajatellut, että kalankin nahkaa voisi käyttää tuotteisiin. Stella esitteli meille norjalaisesta lohesta tehtyä nahkaa.

Stella Soomlais on nuori virolainen nahkasuunnittelija, joka valmistaa minimalistisia nahkalaukkuja ja -asusteita.

Stella Soomlais kertoi meille kattavasti nahan valmistuksesta, käyttämisestä ja kestävän kehityksen mukaisesta ideologiastaan. Hän pyrkii valmistamaan nahkatuotteensa niin, että niitä voi käyttää mahdollisimman pitkään ja käytön jälkeen kierrättämään raaka-aineen uusiksi tuotteiksi. Stella Soomlaisin laukuissa kuluvat osat, esimerkiksi hihnat, voi vaihtaa uusiin, joka pidentää laukun käyttöikää huomattavasti. Hän myös käyttää ekologisempaa, ympäristölle turvallisempaa kasviparkittua nahkaa. Pientuotannosta syntyvä leikkuuylimäärä pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin ja mekin pääsimme valmistamaan itse näistä ylijäämäsuikaleista yksinkertaisen tyylikkäät rannekorut.

Työpaja on ympäristönä viihtyisä, inspiroiva  ja mielenkiintoinen. Kaikki työvaiheet ja valmistusvälineet ovat siellä nähtävillä ja työntekijöiden toimintaa pääsee seuraamaan omin silmin. Työhuoneella on myös kahvi- ja keksitarjoilu ja itse viehätyin ihastuttavista kierrätetyistä retrokahvikupeista. Lapsivieraita varten sohvaryhmän luokse oli varattu myös muutamia leluja ja pelejä.

Jos vierailu Stellan työpajassa kiinnostaa, voit lukea lisätietoja siitä täältä studion omilta sivuilta englanniksi (tai viroksi). Työpaja pidettiin englanniksi.

Suomeksi lisätietoja suunnittelija Stella Soomlaisista voit lukea Visit Estonian sivuilta.

Telliskiven luova keskus – Loomelinnak

Stella Soomlais studio sijaitsee Tallinnan ehkä inspiroivimmassa, boheemissa Telliskiven kaupunginsosassa. Alue herätti mielenkiintoa ja viehätystä näin loskaisena maaliskuun päivänäkin ja voin vain kuvitella, miten viehättävä se olisi kesäaikaan. Telliskiven suosittu suosittu luova keskus, Loomelinnak tarjoaa esimerkiksi mielenkiintoisesti kontteihin toteutetun katuruoka-alueen, lukuisia ravintoloita ja monia mielenkiintoisia pikkuputiikkeja, joista voi mm hankkia virolaista ja baltialaista vaatetta ja sisustustuotteita. Siellä on esillä myös katutaidetta ja erilaisten taiteilijoiden työtiloja. Loomelinnakissa pidetään myös kirpputoreja ja tansseja.

Itse kurkkasin sisään muutamaan piensuunnittelijan liikkkeeseen sekä luomua että luonnonkosmetiikkaa myyviin liikkeisiin. Silmiini osui virolainen luonnonkosmetiikkasarja Nurme, johon täytyy päästä tutustumaan paremmalla ajalla tarkemmin. Olen vannoutunut luonnonkosmetiikan käyttäjä ja haluan aina kokeilla uusia tuotesarjoja. Etenkin tuollaisia käsintehtyjä, paikallisia tuotteita.

Lue lisää Telliskiven Loomelinnak -luovasta keskuksesta Visit Tallinnan sivuilta.

Oletko sinä käynyt Telliskiven ja Kalamajan alueilla? Onko sinulla suosituksia esimerkiksi hyvistä ravintoloista sille alueelle? Oletko kokeillut virolaista luonnonkosmetiikkaa? Kaikki lisävinkit Tallinnan Kalamajan ja Telliskiven alueelle ovat enemmän kuin tervetulleita, sillä tämä ensimmäinen visiittini sinne ei tule taatusti jäämään viimeiseksi!

*vierailu työpajassa oli osa Viro100 -lehdistömatkaa, jonka järjestivät yhdessä Visit Tallinn sekä laivayhtiöt Eckerö Line, Tallink Silja ja Viking Line


Posted

in

by

Comments

16 vastausta artikkeliin “Boheemi Tallinnan Telliskivi ja vierailu desingstudiolla”

 1. Virpi/Hätälasku matkablogi avatar
  Virpi/Hätälasku matkablogi

  Tallinna on vielä harmittavan vieras, vaikka ”lähellä” onkin. Olen nyt keväällä, viimeistään kesällä suunnitellut Tallinnan reissua joten mukava lukea tämä ja pistää korvan taakse.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minulla itselläni oli edellisestä Tallinnan visiitistä päässyt vierähtämään yli 6 vuotta (jota toki selittää viisi Saksassa asuttua vuotta), joten oli kyllä aika päivittää omat mielipiteet ja tiedot kaupungista. Yllätyin, miten paljon Tallinna oli muuttunut ja miten paljon siellä on uusia ravintoloita ja museoita. Itselle jäi polte päästä pian uudestaan!

 2. Jenni / Unelmatrippi avatar

  Hei ihan loistava vinkki tuo työpaja! Olen nahkatuotteiden fani ja nuo minimalistiset tuotteet kuulostavat todella kivoilta. Täytyy painaa tämä mieleen. Telliskivissä on tullut käytyä syömässä mm. Lendav Taldrikissa (nam!) ja F-Hoonessa (hampurilainen oli surkea, mutta miljöö kaikkien kehujen arvoinen). Kesällä alue on todellakin viehättävä illan viettämiseen, jos on kaunis sää ja voi istuskella terassilla.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos ravintolavinkeistä, näihin on kiva palata , kun seuraavan kerran suuntaan Tallinnaan. Stella Soomlaisin Studio on auki ma-pe klo 11-19 ja la 11-17, osoite Telliskivi 62. Kannattaa poiketa ihastelemaan tuotteita! Tuollainen työpaja olisi varmasti kiva idea vaikka kaveriporukallekin.

 3. Matkapsykologi avatar

  Hei, kiinnostava juttu!! Itse viehätyin Telliskivestä muutama viikko sitten, siellä kun yhdistyy niin moni asia. Kirjoitin vierailusta blogiini:
  https://www.matkapsykologi.fi/l/vapaus-ja-itsenaisyys-tallinnassa-nuoret-kertovat/

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos linkistä, mielenkiintoinen juttu! Olen samaa mieltä, että Telliskivessä yhdistyy innovatiivisuus, luovuus ja tuottavuus oman näköiseen elämään ja yhteisöllisyyteen. Kuvastaa varmasti hyvin etenkin nuorten virolaisten elämänasennetta. Ja tosi hauskat vinkit smoothiepyöräilystä (Kniks & Kraaps -ravintolassa) ja Vintaaz Kopli -vintagebaarista 😀

 4. Rosa avatar

  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta. Telliskiven alueella tulee pyörittyä jokaisella Tallinnan reissulla, mutta tämä nahkapaja oli uusi tuttavuus. Täytyy käydä siellä seuraavalla kerralla. Sesoon-ravintolassa olen käynyt muutaman kerran. Suosittelen.

  1. Jonna avatar

   Kiitos ravintolausosituksesta, laitan ylös seuraavaa kertaa varten 🙂

 5. Annemaria/Samppanjaa muovimukista avatar

  Keskittymät, jotka kokoavat yhteen taidekäsityöläisiä ovat aina mielenkiintoisia. Tosi hienoa, että Telliskiven teollisuuskiinteistöt ovat saaneet uuden elämän ja artesaanit kohtuuhintaisia työ- ja putiikkitiloja. Mua viehättää tuossa alueessa visuaalisten asioiden lisäksi myös hyvät ja kohtuuhintaiset ravintolat,.

  1. Jonna avatar

   Juuri näin, hyvin kuvattu!

 6. Jenna / Enemmän kuin äiti avatar

  Aina on kiva löytää uusia kulmia paikasta, jossa on tullut käytyä jo niin monta kertaa, että kuvittelee jo nähneensä kaiken. Mutta siltikin pinnan alta löytyy jatkuvasti uusia mielenkiintoisia paikkoja, eikä tarvitse mennä edes kaupungin ulkopuolelle! Tallinnassa käymisestä on kulunut nyt jo pari vuotta, yleensä siellä on tullut käytyä vuoden välein.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tallinna kyllä muuttuu ja kehittyy huimaa vauhtia! Varmasti parin vuoden tauon jälkeen löytyy vaikka mitä uutta ihmeteltävää. Itse vaikutuin uusista (uudehkoista) museoista, joissa aion seuraavilla Tallinnan visiiteillä ehdottomasti poiketa ajan kanssa.

 7. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA avatar

  Telliskivi tai ylipäätään koko Kalamajan alue on omia suosikkeja Tallinnasta. En malta odottaa, että kesä tulee – bongasin talven reissulla pari uutta paikkaa itselle, jossa näytti olevan tosi kivan näköiset puitteet kesäkaudelle.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kesällä täytyy kyllä päästä uudestaan! Kalamajan värikkäät puutalot ihastuttivat myös minua.

 8. hetamentaries avatar
  hetamentaries

  Ei vitsi! Vähän siistiä tommonen nahkatyöpaja. Itse rakastan Telliskiveä just ravintoloiden takia, mutta pitääpä ens kerralla oikeesti kiertää enemmän ajatuksella!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiva kuulla, että kokeneempikin Telliskiven kiertäjä sai tästä uusia ideoita 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *