Tanunda – loma Barossa Valleyn sydämessä

Tanunda on pienehkö, n. 5000 asukkaan paikkakunta noin tunnin ajomatkan päässä Adelaidesta.

Adelaiden matkan yhteydessä oli alusta asti selvää, että haluamme nähdä muutakin kuin itse Adelaiden kaupungin. Barossa Valleyn viinialue oli haavelistalla, sillä australialaisia viinejä löytyy suosikkiviiniemme listoilta useita. Niinpä varasimme  majoituksen kahdeksi yöksi Tanundasta. Me emme oikeastaan tienneet juuri mitään Tanundasta – tai oikeastaan koko Barossa Valleystä – etukäteen, vaan Tanunda valikoitui yöpaikaksi sieltä löytyvän meidän tarpeisiin sopivalta kuulostavan majapaikan vuoksi. Vasta majoituksen varaamisen jälkeen aloimme selvittää mitä kaikkea Tanundasta löytyisi. Yllätys olikin suuri, kun huomasimme sen olevan alueen turistikeskus ja siellä olevan useita viinitiloja jopa kävelymatkan päässä majapaikastamme.

Tanunda saksalaisten kirkko
Tanundan keskusta oli aika mitäänsanomattoman näköinen. Ehkä hienointa oli meille tutunoloinen eli aikanaan saksalaisten sinne rakentama kirkko.
Majoituimme Tanundassa edullisesti leirintäalueella pikkumökissä.

Majapaikka: Discovery Parks

Discovery Park on lomakeskus (leirintäalue), josta löytyy eritasoisia majoitusvaihtoehtoja pienistä lomataloista edullisiin pikkumökkeihin ja leirintäalue pistokepaikkoineen. Sopii siis budjettimatkailuun ja perheille. Alueelta löytyy (lämmittämätön) ulkouima-allas ja leikkipaikka lapsille. Tämä majoitus oli nipin napin halvin ja tasoltaan huomattavasti huonompi kuin muut majapaikkamme. Huonompi kuin mitä olimme odottaneet.

Edullinen (Economy luokan) lomamökkimme oli todellakin pieni ränsistynyt koppi, jonka sisustus tuntui olevan suoraan 80-luvulta (tummunutta puuta, likaiset verhot, haalistunut päiväpeitto, vetävät ikkunat) ja olimme tyytyväisiä, että olimme varanneet täältä vain kaksi yötä! Omaa pesuhuonetta ei ollut vaan wc- ja suihkut olivat leirintäalueella yhteiskäytössä. Leirintäalueen palvelut muuten olivat ihan hyvät ja lapset tykkäsivät käydä leikkipaikalla ja etenkin pompputyyny sai suuren suosion. Myös pieni uima-allas tuli testattua lasten toimesta. Vähän kyllä jäi sellainen maku, että ensi kerralla panostaisimme muutaman kympin lisää, jolloin saa jo tasokasta majoitusta. Toisaalta tuntui, että pääsimme tutustumaan myös tavallisten australialaisten lomanviettoarkeen ja nautimme leirintäalueen illan elokuvanäytöksestä yhdessä paikallisten kanssa ja ostimme vastapaistetut donitsit paikalle tulleelta myyjältä.

leirintäalue majoitus barossa valley tanunda leirintäalueen leikkipaikka

Ja toisaalta, mitä väliä majoituksen pienillä puutteilla, emmehän olleet tulleet Australiaan asti makoilemaan majapaikoissa, vaan tutustumaan kattavasti alueen tarjontaan. Barossa Valleyssä on niin paljon erilaista nähtävää, että siellä viettäisi kyllä pidempäänkin kuin kaksi yötä.

Viinitilavierailut: Château Tanunda, Jacob’s Creek, Whistler Wines ja Peter Lehmann.

Päädyimme Tanundassa vierailemaan yhteensä neljällä viinitilalla. Tämä oli sopiva määrä, sillä olimme liikkeellä vuokra-autolla ja luonnollisesti myös lasten kanssa. Näin ollen pääpaino oli todellakin vain viinien maistelussa – ei juomisessa. Nämä 4 viinitilaa valikoituivat kohteiksemme muutamasta eri syystä. Ensiksikin kaikki sijaitsivat majapaikkamme läheisyydessä. Toisekseen näitä suositeltiin joko matkaesitteessä tai -oppaassa, toisen bloggaajan suosituksesta tai kuten Jacob’s Creekin ja Lehmannin kohdalla – ihan vaan siksi, että heidän viininsä ovat tunnettuja Suomessakin! Valinnan varaahan Barossa valleyssä – ja jo pelkästään Tanundassa – viinitilojen suhteen on liikaakin. Siellä voisi helposti viettää viikon-kaksi ja siltikin vierailtavia viinitiloja riittäisi. Viinejä saa tilojen maistelupaikoissa ja viinimyymälöissä (Cellar door tai Visitor Center) maistaa ilmaiseksi. Henkilökunta kertoo mielellään viineistä. Pienemmillä tiloilla pääsee helposti puheisiin myös omistajien kanssa. Joillakin tiloilla voi olla myös mahdollisuus ruokailuun tai pienten naposteltavien ostamiseen.

Château Tanunda on Australian vanhin ja suurin viinilinna. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu jo vuonna 1840.
Château Tanunda on Australian vanhin ja suurin viinilinna. Ensimmäiset viiniköynnökset on istutettu jo vuonna 1840.

Tarkempia kuvailuja voit lukea viinitiloista omasta postauksestaan: 4 x viinitila Barossa valleyssa

Tanundassa käydessä kannattaa ehdottomasti tutustua Seppetsfieldiin.

Seppeltsfieldin palmujen reunustama tie on nähtävyys jo sinällään. Lisäksi sen varrella on lukuisia viinitiloja. Me pysähdyimme myös Seppeltin perheen rakennuttamalle mausoleumille.

seppeltsfield tanunda barossa valley
seppeltsfield mausoleum tanunda
Seppelt Family Mauseleum
seppeltsfield mausoleum tanunda barossa valley
Mitä muuta Tanundassa ja Barossa Valleyssä voi tehdä kuin maistella viinejä?

No, vaikka tutustua viinien vastapainoksi paikalliseen pienpanimoon! Olutpanimo Barossa Valley Brewing sijaitsi aivan leirintalueen vieressä ja kävimme siellä lounaalla. Paikka oli ilmeisen suosittu ja ruoka oli hyvää! Minä valitsin bulled pork -hampurilaisannoksen ja kyytipojaksi pienpanimon omaa olutta. Mieheni söi herkullista lammasta niin ikään paikallisella käsintehdyllä oluella alashuuhdottuna. Tästä vuonna 2005 perustetusta olutpanimosta voit lukea lisää kotisivuiltaan: http://bvbeer.com.au/

Lyndoch laventelifarmi ja kahvila tanunda

Barossa Valleyssä viljellään muutakin kuin viiniä.

Me kävimme viinitilojen lisäksi myös laventelitilalla. Lyndochin laventelitilalla voi kierrellä puutarhassa tai tutustua myymälän ja/tai kahvilan tuotteisiin. Sää ei meitä oikein suosinut, mutta onneksi myymälästä sai lainata pirteän värisiä sateenvarjoja. Ilman niitä ei kierroksesta laventelien keskellä olisi tullut mitään. Lyndoch Laventelifarmi löytyy osoitteesta Hofnungsthal Rd, Lyndoch ja lisätietoja voi lukea kotisivuilta: http://www.lyndochlavenderfarm.com.au/

laventelitila tanunda australia

laventelitilalla tanundassasateinen sää lokakuu australiatanunda puutarha sadesäällä

Barossa Valleyn viininviljelmien ympärillä on hiljaista ja rauhallista maaseutua.

Meillä oli vuokra-auto ja oli kiva ajella sadesäällä Barossa Valleyn ympäristössä maisemia katselemassa. Autossa pysyi mukavan kuivana ja lämpimänä. Lokakuun sää oli todellakin meidän kohdalla hyvin epävakaa, kylmä ja sateinen! Siellä täällä laidunsivat valtavat lammaslaumat ja teiden varsilla oli näköalapaikkojakin, joille pysähtyä. Sadesää toi mukanaan plajon sumua, mutta siitä huolimatta maisemat olivat paikoin hyvinkin avarat. Miten lie upeaa olisikaan kirkkaalla säällä!

australian maaseutua australian maisemia maaseudulla myrsky nousee maaseudulla australiassa

Automme vei meidät myös Gumerachaan, josta löytyy maailman suurin keinuhevonen puulelutehtaan vierestä.
Automme vei meidät myös Gumerachaan, josta löytyy maailman suurin keinuhevonen puulelutehtaan vierestä.
Herbig Family Tree

Springtonissa, myös lyhyen ajomatkan päässä Tanundasta, voi tutustua valtavaan kumipuuhun, joka on palvellut saksalaista Herbigin perhettä asuinsijana 1850 -luvulla. En kyllä tiedä kuinka mahtavat olosuhteet tuolla on ollut, ainakin meidän siellä käydessä sade ja tuuli vihmoivat ikävästi. Vaikuttavan kokoinen kyllä kumipuuvanhus on, siitä ei pääse mihinkään.

herbic family tree australia

Loppuun vielä kartta Barossa Valleystä:

kartta barossa valley


Posted

in

by

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *