Tunnelmaa ja laatuviinejä Nellesin viinikellarissa

Ahrin punaviinialueena tunnetussa jokilaaksossa on lukuisia tutustumisen arvoisia kyliä ja viinitiloja. Bad Neuenahr-Ahrweilerin itäpuolella olevassa Heimersheimin kaupunginosassa sijaitsee yksi hyväksi havaitsemani viinitila, Weingut Nelles. Kölnistä ajomatkaa Heimersheimiin on noin 50 km ja Bonnista vain noin 30 km. Heimersheimissa on oma juna-asema, joten sinne pääsee oman auton lisäksi myös kätevästi junalla. Nellesin viinimyymälä sijaitsee vain noin puolen kilometrin päässä juna-asemalta.

WP_20160528_086
Sankt Mauritius Basilika, Heimersheim
WP_20160528_081
Viiniköynnösaiheinen suihkulähde Heimersheimin keskustassa.

Heimersheim on vajaan 1000 asukkaan kaupunginosa. Heimersheimin kuuluisin vuosittainen tapahtuma on joka elokuun kolmas viikonloppu pidettävät keskiaikaiset viinijuhlat (mittelalterliches Weinfest). Itse Heimersheimin keskustassa ei paljoa nähtävää ole. Sen keskipisteenä on kaunis katolinen 1300 luvulta peräisin oleva St Mauritiuksen kirkko. Heimersheimin ympäristö viinirinteineen sen sijaan on todella kaunis ja sen ohitse kulkeekin punaviinivaellusreitti (Rotweinwanderweg). Punaviinivaellusreitille on opasteet Heimersheimin juna-asemalta, joten se on helppo aloituspiste vaelluksesta kiinnostuneille.

viivitilavierailun yhteydessä kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös viinirinteillä kiertelyyn.
Viinitilavierailun yhteydessä kannattaa ehdottomasti varata aikaa myös viinirinteillä kiertelyyn.

Viinitila Nellesin viinimyymälä löytyy osoitteesta Göppinger Str. 13a, 53474 Heimersheim. Viinitilan historia ulottuu vuoteen 1479 asti, joten tilalla on todellakin pitkät perinteet viiniviljelyssä. Nykyisin tilaa pyörittävät Thomas Nelles ja Philip Nelles. Viinimyymälään voi mennä maistelemaan ja tutustumaan viineihin ympäri vuoden. Myymälä on avoinna ma-pe klo 9-12 ja 14-18 ja lauantaisin 10-14. Lisäksi viinitila järjestää kellarissaan viinijuhlat kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Me olimme heidän kevätmaistelutilaisuudessaan (Frühlinsweinprobe) toukokuussa.  Ajankohtaiset tiedot ja tapahtumat löytyvät kätevimmin viinitilan kotisivuilta osoitteesta weinhaus-nelles.de.

Viinimyymälän yhteydessä on myös hotelli ja ravintola.
Viinimyymälän yhteydessä on myös hotelli ja ravintola.

Weingut Nellesin järjestämä kevätviinimaistelutilaisuus oli melkoinen yllätys. Huomasin maininnan siitä Ahrin alueesta kertovasta paikallislehdestä ja ehdotin miehelle poikkeamista tilaisuudessa tuona toukokuisena lauantaina. Ennen tilaisuuden alkamista kävimme kävelemässä Heimersheimin ympäristössä punaviinivaellusreitillä. Ylhäältä viinirinteistä avautui todella upeat maisemat Ahrin jokilaaksoon. Menimme myymälälle hieman epäileväisin ajatuksin, ulospäin paikka näytti melko vaatimattomalta. Astuimme pääovista sisään ja meitä ohjattiin varastohallin läpi kapeisiin portaisiin kohti viinikellaria. Alhaalla kellarissa oli todellakin nähty vaivaa ja joka paikka oli tyylikkäästi koristeltu. Seinillä oli erilaisia valo- ja ruusukoristeita ja taidetta. Saimme käsiimme viinilasit ja meidät ohjattiin peremmälle. Toisessa huoneessa oli tilan valko- ja kuohuviinejä ja toisessa huoneessa punaviinejä. Lapsille (tai alkoholitonta muuten suosiville) oli tarjolla rypälemehua.

WP_20160528_109 WP_20160528_145

Viinitila Nellesin viljelemiä viinilajikkeita ovat Spätburgunder, Frühburgunder,Domina, Riesling ja Grauburgunder. Tilalla panostetaan perinteisiin lajikkeisiin ja laadukkaaseen tuotantoon. Tilalla onkin VDP-laatuluokitus eli tila kuuluu prädikaattiviinituottajiin. Kansainvälinen viini-instituutti on valinnut tilan viinin myös vuoden 2014 Ahrin viiniksi. Tilalla on useita erittäin laadukkaita Prädikatswein-laatuluokkaan kuuluvia viinejä. nämä viinit täyttävät erittäin korkeat laatuvaatimukset. Tämän linkin takaa pääsee katsomaan lisätietoja tilan yhdestä laadukkaimmasta punaviinistä, 2013 B-52 Nelles Spätburgunder. Tämä viini on saanut myös 94/100 pistettä Meiningers Weinweltin järjestämässä spätburgunderien arvioinnissa.

Saksan tärkeimmät laatuviinit, DEUTSCHE PRÄDIKATSWEINE, valmistetaan täysin kypsistä ja/tai jalohomeisista rypäleistä. Ne ovat tyylikkäitä, jaloja ja pitkäikäisiä. Lähde Saksan viinitiedotus.

WP_20160528_134
Tilan laadukkaimmat Prädikatswein- laatuiset punaviinit. Valmistettu käsinkerätyistä rypäleistä hitaasti tynnyrissä kypsyttämällä.
WP_20160528_132
Oma suosikkini, vuosikerran 2013 B-52 Nelles Spätburgunder. Hinta 45€.

Itse pidän eniten hedelmäisen ja marjaisen tuoksuisista kevyemmistä Spätburgunder-rypäleistä tehdyistä punaviineistä. Mieheni taas kallistuu hieman enemmän Frühburgunderin suuntaan.

Frühburgunder (Pinot Noir Précose, Pinot Madeleine) Aikaisin syksyllä kypsyvä Pinot Noir -mutaatio. Pienet satomäärät tuottavat ensiluokkaisia viinejä, ja syvää, samettisen punaista viiniä arvostetaan harvinaisuutena. lähde Saksan viinitiedotus

Maistelutilaisuudessa sai pienen tilkan jokaista haluamaansa tuotetta ja palvelua ja tietoa viineistä sai muuten myös englanniksi. Tämä ei ole mitenkään itsestään selvää Saksassa, mutta ainakin Nellesin tilalla nuorempi väki englantia osasi.

WP_20160528_141

WP_20160528_140
Ruber Spätburgunder 2013, deutscher Qualitatswein, 10,50€

Maistelluista punaviineistä pidin eniten kalliimman hintaluokan viinistä, mutta tällä kertaa emme raaskineet sitä kotiin ostaa. Kotiin lähti melkein yhtä hyvää, mutta hintaluokaltaan huokeampaa Ruber Spätburgunderia. Mieto ja miellyttävä maku, kaunis väri ja loistava viini vaikkapa pitsan tai pastan kaveriksi.

SPÄTBURGUNDER (Pinot Noir) Saksan paras ja merkittävin punaviinilajike, josta saadaan täyteläisiä, samettisen pehmeitä, aromiltaan makeahkoja ja hedelmäisiä punaviinejä. Viime vuosina Pinot Noirin viljelyala on kasvanut Saksassa tasaisesti nykyiseen lähes 12 000 hehtaariin. Tämän ansiosta Saksa on maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin tuottaja. lähde Saksan viinitiedotus

WP_20160528_148
Maistoimme myös hieman makeahkoa Spätburgunder Feinherb -punaviiniä. Ei huonompaa sekään, mutta kuivat punaviinit ovat kyllä enemmän mieleeni. Toisaalta tuollainen hieman makeahko viini voisi olla oiva seuralainen esimerkiksi jälkiruualle tai juustoille.

Lopuksi vielä pari tunnelmakuvaa Nellesin viinikellarin korsteluista. Miten kauniisti paikka olikaan sisustettu!

WP_20160528_136 WP_20160528_116

Tämä postaus on osa Ahrin -alueesta kertovaa sarjaani. Aiemmat Ahr-postaukset ovat: Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä ja Viininmaistelua Dernaun upeissa maisemissa

Yhteistyössä Saksan viinitiedotus

banneri

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *