Valkenburg: Hollannin kaunein joulukaupunki

Lauantai-iltana mieheni alkoi miettimään, josko lähtisimme sunnuntaina pitkästä aikaa Hollannin puolelle ostoksille. Täällä Saksassahan kaupat eivät ole sunnuntaisin auki (paitsi erikoistilanteissa – kuten vaikkapa äitienpäivänä tai kyläjuhlien yhteydessä). Meiltä kotoa on matkaa Hollannin rajalle noin 100 km, joten mistään kovin pitkästä matkasta ei ole kyse. Innostuin ajatuksesta, mutta mietin, että mitä muuta nähtävää siellä olisi kuin ruokakauppa tai Ikea (josta kävimme hakemassa yhden jalkalampun). Niinpä aloin etsimään googlesta tietoa mahdollisista Hollannin joulumarkkinoista. Ja löytyihän niitä. Ihan aluksi mietimme menevämme jo entuudestaan meille tuttuun Maastrichtin kaupunkiin, jossa olisi ”Magical Maastricht” -joulumarkkinat. Mutta luettuani toisenkin artikkelin googlen kautta, löysin Maastrichtin läheltä joulukaupungiksi (Kerststad) nimetyn Valkenburgin. Tänne me menisimme!

valkenburg_hollanti

valkenburg_santa's village

Valkenburg aan de Geul sijaitsee Hollannissa Maastrichtin ja Heerlen kaupunkien puolivälissä ja sinne on lyhyt matka (noin 30 km) Saksan puolelta Aachenista. Meiltä kotoa sinne oli matkaa 110 km, joten ei niin kaukana ole meiltäkään. Valkenburgissa on asukkaita noin 17 000.  Ihastuin Valkenburgiin kovasti ja ehdottomasti aiomme tehdä sinne uuden päiväretken ensi kesänä. Ei Valkenburgia kyllä suotta joulukaupungiksi ole nimetty! Ja vaikka Saksan joulumarkkinat ovatkin kuuluisia (ja upeita) niin osataan sitä Hollannissakin joulumarkkinat järjestää.

joulumarkkinat hollannissa joulumarkkinat hollannissa_valkenburg karuselli joulumarkkinoilla

Valkenburgin joulumarkkinat ovat avoinna 18.12.2016-8.1.2017, joten sinne ehtii hyvin vielä tänäkin joulukautena ihastelemaan joulutunnelmaa. Kuuluisin kaupunki on maanalaisista luoliin rakennetuista joulumarkkinoistaan. Me emme näissä käyneet aikataulullisista syistä, mutta siinä olisi houkutteleva syy itselle poiketa kaupunkiin uudestaan ensi jouluna! Valkenburgin vanhan keskustan maanpäälliset joulumarkkinat (Santa’s Village) riittivät meille. Tunnelma oli niilläkin upea ja nautimme niin karusellikyydistä kuin vain markkinatunnelmasta.

valkenburg keltainen kaupunki hollannissa valkenburg_hollanti_kanaali2 valkenburgin joulukaupunki hollannissa

Valkenburgin vanha keskusta oli koristeellinen ja viehättävä erikoisine keltaisine taloineen ja keskustaa halkovine kanaaleineen. Ylhäällä seisoi vanhat Valkenburgin linnan rauniot. Kävelykatu ja jokainen liike ja ravintolan terassi oli koristeltu kauniisti ja jouluisesti. Oli kuin olisimme astuneet toiseen maailmaan. Väkeä oli tosin kävelykadulla hieman liikaakin. Valkenburg on suosittu turistikohde ja siellä vieraileekin vuosittain miljoona matkalaista.

valkenburg_hollanti_kävelykatu valkenburgin linnan rauniot

valkenburg_hollanti_2

Ja totta tosiaan, tekipä hyvää piipahtaa ulkomailla! Vaikka etäisyyttä kotiin ei ole kuin sen reilut 100 km, niin on se silti eri maa. Lapsetkin kiinnittivät heti huomiota esimerkiksi siihen, että talot ovat Hollannin puolella usein rakennettu punaruskeasta tiilestä tai näissäkin kuvissa näkyvästä kellertävstä kivestä ja näyttävät erilaisilta kuin kotona. On myös hauska kääntää radiosta kuuluviin hollannin kanava ja koittaa saada hollannin kielestä selvää. Ja nyt on taas noitapillivarastot täydennetty vähäksi aikaa 😛

Oletko käynyt joulumarkkinoilla Hollannissa?

Kiinnostuitko Valkenburgista ja joulumarkkinamatkasta Hollantiin? Täältä löytyy lisäinfoa joulukaupunki Valkenburgista englanniksi: kerststadvalkenburg.nl/en.

 


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Valkenburg: Hollannin kaunein joulukaupunki”

 1. Sari avatar

  Kiva lukea juttuja Hollannista! Me olemme menossa joulua viettämään Hollantiin. Tuosta Valkenburgista puhuimme mutta nyt jätämme visiitin sinne väliin. On se hienon näköinen paikka!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Varmasti Hollannista löytyy monia muitakin hienoja paikkoja viettää joulua 🙂 Minne päin olette menossa? Itselleni Hollanti ei ole kovin tuttu, mutta mitä enemmän siellä on tullut käytyä, sen kivemmaksi vaikutelma maasta on muodostunut. Hollanti olisi myös oiva maa viettää rantalomaa. Toissakeväänä kerran ajoimmekin sinne päiväksi merenrantaan ja sekin täytyy ottaa uusiksi ensi keväänä/kesällä.

 2. Susanna avatar

  Hollanti on vielä näkemättä mutta näin kivat joulumarkkinat Innsbruckissa tänä vuonna, jopa ostoskeskuksessakin näkyi markkinakojupöytiä sen lisäksi että myös keskustassa ulkona

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Taitaa olla koko Keski-Eurooppa joulumarkkinoitten luvattua aluetta 🙂

 3. duunireissaaja avatar
  duunireissaaja

  Olipas kiva kun toit esiin Hollannin markkinat. Maastricht on jäänyt lähtemättömästi mieleen, nimenomaan siellä ensi kertaa tajusin miten hulluna olen vanhoihin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Samaan reissuun voisi yhdistää nämä molemmat.

  Ja mitä tulee salmiakkiin, niin olin totaalisen yllättynyt hollantilaisten valikoimista. Siellä on paremmat karkit kuin meillä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minäkin pidän Maastrichtista kovasti ja toiveissa olisi tehdä sinne uusi päiväretki lähiaikoina. Joo, Hollannin kaupoissa on kilometritolkulla salmiakkia ja lakritsia ja vaikka mitä muuta karkkia. Voi sitä autuutta! Niin, ja kilohinnat ovat todella alhaiset…

 4. sari/ matkalla lähelle tai kauas avatar

  Kaunista. Olin joulun Hollannissa. Suunnittelimme ensin matkustavamme Valkenburgiin mutta päädyimme Leidenin joulumarkkinoihin, Oli kyllä hienoa sielläkin,

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos vinkistä, pistänpä Leidenin korvan taakse. Ehkä poikkeamme sinne tänä vuonna joulun alla 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *