Viininmaistelua Dernaun upeissa maisemissa

Mistä on leppoisa lauantai tehty? Upeista maisemista, tutustumiskierroksesta viiniviljelmillä ja viininmaistelusta viinikellarissa. Niistä on minulle mieleinen lauantai tehty!

Tutustumismatkani Saksan viinien maailmaan on hyvässä vauhdissa. Olen aloittanut perehtymisen aiheeseen (ja niihin viineihin!) kotiamme lähinnä olevalla Ahrin viiniviljelyalueella. Ahrin laakso on tunnettu punaviineistään, sillä Ahrin alueella viljellyistä rypälelajikkeista melkein 85% on punaviinirypäleitä. Näistä eniten viljellään Spätburgunderia (Pinot Noiria). Saksa onkin Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin tuottajamaa.

WP_20160528_006
Ahrin laaksossa viljeltävät viinilajikkeet. Kuva Ahrin alueen turistiesitteestä.

Ahrin laaksoon pääsee ehkä kätevimmin omalla autolla, mutta myös junilla kulkeminen on mahdollista. Dernauhun on matkaa Bonnista n. 30 ja Kölnistä n. 60 km, joten sinne on helppo tehdä vaikka päiväretki näistä isommista kaupungeista käsin. Vierailumme kohde, Dagernovan viinimyymälä sijaitsee vain 500 m päässä Dernaun juna-asemalta. Sinne pääsee helposti myös julkisilla, jos ei ole autoa käytetettävissä. Junamatka Bonnista Dernauhun kestää noin 50 minuuttia. Kölnin päärautatieasemalta matka-aika on noin 1h20 min (junanvaihto Remagenissa). Vinkkejäni junamatkailuun Saksassa voit lukea täältä. Dernaussa on toki mahdollisuus myös yöpyä, jos haluaa tutustua Ahrin alueeseen useamman päivän ajan.

WP_20160521_002

Me ajoimme Dernauhun Bonnin kautta pienempiä teitä pitkin. On uskomatonta, miten ensin maisema muuttuu suurkaupungin ankeista teollisuusalueista maaseutuun ja lopulta viinirinteisiin. Ja tämä kaikki vain muutaman kymmenen kilometrin matkalla! Ohitimme keltaisia rypsipeltoja, vehreitä viljapeltoja ja pian olimme todellisella näköalapaikalla. Ennen Dernaun kylään laskeutumista kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan edessä aukeavaa maisemaa alas Ahr-joen laaksoon.

WP_20160521_004
Toukokuun puolivälissä viinirinteet alkavat jo hieman vihertää.

WP_20160521_007

Meitä kiinnosti Dernaussa eniten  mahdollisuus osallistua Viinintuottaja Dagernovan ohjattuun kierrokseen viiniviljelyalueella Dernaun kylän ympäristössä. Dagernova on toiminut Ahrin laaksossa jo 140 vuoden ajan ja menossa on nyt kuudes viinintuottajasukupolvi. Tila kuuluu Generation Riesling -nuorten viinintuottajien ryhmittymään. Lisää Dagernovan historiasta ja viineistä voit lukea heidän verkkosivuiltaan (vain saksaksi): Dagernova Weinmanufaktur.

WP_20160521_134
Dagernova Vinothek sijaitsee Dernaun kylän kupeessa ihan Ahr-joen rannalla.

Dagernovan kaikille avoin maistelutilaisuus (Öffentliche Weinprobe) järjestetään joka lauantai klo 11:00 ja se maksaa vain 8,50€/hlö. Siihen sisältyy ohjattu kävelykierros näköalareittiä pitkin ja sen jälkeen kolmen viinin maistelu myymälän viinikellarissa. Kierrokselle ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, vaan paikalle voi vain tulla ja ostaa lipun myymälästä (Dagernova Vinothek, osoite Ahrweg 7, Dernau). Kierrokselle lähdetään myymälän edestä. Kierros ja maistelu ovat luonnollisesti saksaksi, mutta ei minua ja miestäni ainakaan haitannut, ettemme ihan kaikkea oppaan selostuksesta ymmärtäneet. Sujuvasti kuljimme joukon mukana ja nautimme kaikesta näkemästämme. Meidän lisäksemme tuona toukokuisena lauantaina kierroksella oli 14 muuta. Osallistujien ikähaarukka oli kaikkea väliltä noin 25-80 vuotta. Tarkempaa tietoa viinikierroksesta löytyy täältä.

WP_20160521_073

Oppaanamme toimi charmikas vanhempi herrasmies, joka tuntui asiansa kyllä osaavan. Pitkä kokemus alalta näkyi. Kävelykierroksen aikana pysähdyimme usein tutkimaan eri lajikkeita ja kasvatusmenetelmiä. Opas kertoi kattavasti viininkasvatuksesta ja alueen historiasta. Ja välillä pysähdyttiin vitsailemaan tai vaihtamaan kuulumisia alueen muiden viljelijöiden kanssa. Pelloilla ja rinteillä oli useampia viininviljelijöitä työn touhussa.

WP_20160521_060
Pienet taimet täytyy suojata hyvin. Viinitaimet ovat hyvin makeita ja helposti häviäisivät esimerkiksi kaniinien suihin ilman suojausta. Ensimmäinen rypälesato saadaan jo kolmen vuoden kuluttua istutuksesta.
WP_20160521_040
Paikallisjunat liikennöivät Ahrin laaksoa pitkin. Alueelle pääsee siis hyvin myös ilman omaa autoa.

Saksan viinitiedotuksen sivuilla Ahrin viiniviljelyalueesta kerrotaan näin:

Löydä Ahrin aarteet

Saksan punaviiniparatiisin viinitarhat reunustavat Bonnin eteläpuolella Reiniin yhtyvän Ahr-joen laaksoa. Jyrkkien viinirinteiden täyttämät jylhät maisemat ulottuvat idän basalttikallion korkeuksista länteen Bad Neuenahr-Ahrweilerin tyylikkääseen kylpylään. Riesling on pääasiallinen valkoviinirypäle, mutta Ahrin pieni alue tunnetaan varsinkin hienoista punaviineistään, eri­tyisesti Spätburgunderista (Pinot Noir) sekä sen varhain kypsyvästä sukulaisesta, harvinaisesta Frühburgunde­rista. Portugieser on täällä myös tärkeä punaviinirypäle.

WP_20160521_102 WP_20160521_104 Kierroksen alussa ihmettelimme viinipeltoja alhaalla jokilaaksossa, mutta kierroksen edetessä nousimme korkealle viinirinteisiin. Työskentelyolosuhteet jyrkillä, kivisillä ja kuivilla rinteillä eivät kyllä ole helpot.

Viiniä viljellään niin laaksossa tasaisella maalla kuin jyrkissä rinteissä suorassa paahteessa. Paras sato kuulemma tulee siltä rinteeltä, jonne aurinko aamulla ensimmäisenä osuu, mutta myös illalla viimeisenä paistaa. Ahrin laaksossa viiniä on viljelty 770-luvulta lähtien. Jo roomalaiset huomasivat Ahrin jokilaakson maaperän ja ilmaston olevan ihanteellinen punaviininviljelyyn. Saksalaisella punaviinillä on siis pitkät perinteet tällä alueella.

WP_20160521_121 Kävelykierros kesti kaksi tuntia ja itselle kyllä tuli jano kierroksen aikana. Lämpötila kohosi pilvisestä aamusta huolimatta 25 asteeseen ja aurinko porotti viinirinteelle armottomasti. Suosittelen siis varaamaan vesipullon mukaan! Ja taisipa niskanikin saada hieman liikaa aurinkoa, kun en aamun pilvisyyden takia ollut ymmärtänyt suojautua auringolta riittävästi.

Kierros kulki osittain samaa reittiä kuuluisan punaviinivaellusreitin (Rotweinwanderweg) kanssa ja päättyi alas Dernaun kylään. Kylän keskustan läpi kuljettuamme olimme takaisin Dagernovan viinimyymälässä ja oli aika päästä maistamaan tilan tuottamia viinejä. Maistelu oli järjestetty tunnelmalliseen viinikellariin myymälän yhteydessä. Ensimmäisenä maistoimme puolikuivaa valkoviiniä, joka ei ollut yhtään hullumpaa omaan suuhun. Kevyttä ja raikasta.

WP_20160521_138 WP_20160521_141

Toisena maistelussa oli myös valkoviini, mutta kuvaa ei tullut pullosta otettua. Pakko myöntää, ettei se ollut niin mieluista. En suinkaan ollut ainoa tätä mieltä oleva, koska maisteluporukastamme moni muukin kaatoi lasin sisällön pois. No, kaikki viinit eivät ole kaikkien mieleen.

Kolmantena tuli sitten todellinen yllätys. Olen ollut hieman epäileväinen saksalaisia punaviinejä kohtaan, mutta alan jo uskoa, että ehkä olen kokeillut vain vääriä tuotteita. Tämä Dagernovan Spätburgunder oli todella miellyttävän makuista. Etiketin mukaan siinä olisi karhunvatukkainen tuoksu ja maku pehmeä ja mieto. Näin minäkin sitä arvioisin. Tuoksu oli todella ihana, sellainen marjainen tai hedelmäinen ja maku vain hyvin lievästi tanniininen. Kevyenä viininä sopisi erinomaisesti vaikkapa pastan seuraksi. Laadukas ja oikein käypä ruokaviini, siitä ei pääse mihinkään. Kotiinkin lähti yksi pullo mukaan myöhemmin nautittavaksi.

WP_20160521_144 WP_20160521_155

Dagernovan myymälässä oli erilaisten viinien ohella myös paikallisia herkkuja myytävänä. Myymälä oli tilava ja kauniisti sisustettu. Pääsipä siellä kurkistamaan myös viinikellariin. Myymälän yhteydessä on myös iso laadukas ravintola. Ravintolan ruokalistaan voi tutustua ravintola/viinituvan omilla sivuilla: Dagernova Culinarium. Me emme jääneet tällä kertaa tänne syömään, vaan lähdimme tutustumaan Dernaun kylän muuhun ravintolatarjontaan ennen kotiin lähtöä.

WP_20160521_016 WP_20160521_018

Olipa kiva päivä. Todellinen pieni irtiotto, päiväretki ihan toisenlaiseen maailmaan. Dernaun kylä ja Dagernovan viininmaistelukierros saavat vilpittömät suositukseni.

Tämä postaus on toinen osa Ahrin viinialueesta kertovaa juttusarjaani. Ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä: Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä.

Yhteistyössä Saksan viinitiedotus:

banneri

Comments

27 vastausta artikkeliin “Viininmaistelua Dernaun upeissa maisemissa”

 1. Ulla avatar
  Ulla

  Menkääpä ensi kerralla tänne : KLIK
  Parasta Dernauta!

  1. Jonna avatar

   Itseasiassa kävimme miehen kanssa juuri tuolla 😀 Siitä on tulossa juttua toiseen postaukseen!

 2. Teija / Lähdetään taas avatar

  No niin olisi minullekin mieluinen lauantai koostettu ihan samanlaisista asioista! Tosin saksankielinen viinikierros voisi olla aika haastava. Menisi täysin fiilistelyn puolelle 😀

  1. Jonna avatar

   On se pelkkä fiilistelykin ihan kivaa (ja maisemista nauttiminen), vaikka toki enemmän irti saa, jos jotain ymmärtääkin.

 3. lena avatar

  Tosi kattava juttu Jonna! Täysin sun ansiosta nämä lähiseudut alkavat kiinnostaa. 🙂 En oikein edes malta odottaa että vauva syntyy ja päästään tutkimaan mitä kaikkea tässä lähellä on tarjolla – mukaanlukien nämä viinijutut. Kysyn sulta vinkkejä ja tosiaan järkkäillän jotain omia leidien tapaamisia kuten ollut puhetta. Ps. Omien kokemusteni mukaan noiden ankeide teollisuusalueiden jälkeen löytyy usein todella kauniita paikkoja. Olin tulossa Aacheniin ja heti Dusselista lähdettyäni oli maisema… no, hyvin karu 😀 Mutta nopeasti se muuttui kauniiksi pelloiksi!

  1. Jonna avatar

   Kiitos Lena 🙂 Syksy on kyllä kaunista sadonkorjuuaikaa eli loistava aika ottaa vauva rintareppuun mukaan ja lähteä viinirinteille kävelemään. Helppoa, kun asuu sen verran lähellä, että voi vaikka päiväseltään käväistä.

 4. Lotta | Watia.fi avatar

  Ois kyllä hirmu kiva käydä joskus viinitilakierroksella. Euroopassahan noita tosiaan olisi tarjolla vaikka kuinka, mutta ihan liian vähän tulee Euroopassa reissattua. Uudessa-Seelannissakin olisi ollut mahdollisuus, mutta ei muka ehtinyt. Äh! Viinit on herkkua ja olisi joskus kiva nähdä mistä ja miten ne tulee. Ja päästä siinä sivussa vähän maistelemaankin. Onpahan lähellä tuotettua! 😉

  1. Jonna avatar

   Olen kyllä iloinen, kun meillä on vain tunnin matkan päässä jo tämä lähin viinialue ja kahden tunnin päässä jo pari muutakin viinialuetta. Tutkittavaa riittää kyllä pitkäksi aikaa!

 5. Pirkko / Meriharakka avatar

  Autollakin pääsee, mutta sitten jää toiselta maistelut vähän vähäisiksi 🙂
  Uudessa Seelannissa olimme joskus viinibussikierroksella, olisiko meitä ollut kymmenen ihmistä pienessä bussissa, toisillemme tuntemattomia, alkumatkasta, mutta 5. viinitilan jälkeen juttu kyllä jo luisti!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Näinhän se on, että kuski ei paljoa voi maistella. Mutta onneksi voi ostaa kotiin viemisiksi niitä löytyneitä suosikkiviinejä. Tämä oli kyllä siitä kiva viinitila, että paikalle pääsee myös junalla, lähin asema oli vain 500m päässä ja katsoin, että siihen liikennöi junat Kölnistä tunnin välein. Tuollainen pikkubussikierros kuullostaa kyllä hauskalta.

 6. Maarit Johanna avatar

  Ihan pari vuotta sitten vasta innostuin kunnolla viineistä ja vasta tänä kesänä olen alkanut oppimaan punaviineilyynkin. Kyllä ne makuhermot tottuu kun niitä vähän opettaa! Tottumisen ja viinistä nauttimisen myötä on kyllä alkanut hinkua viinitilakierroksille. Haaveissa olisi joku kaunis päivä lähteä Etelä-Ranskaan tai Italiaan, mutta hyvä kuulla, että Saksastakin näitä viinitiloja löytyy! Tosin saksankielinen kierros saattais olla mulle ihan liian saksaa 😀

  1. Jonna avatar

   Kyllä varmaan jossain saisi englanniksikin kierroksen, mutta toki saksankielellä valinnanvaraa on enemmän. Ranskassa asuessa ei vielä niin viinit kiinnostaneet ja kävimme vain kerran Alsacen viinialueilla ja ne kyllä jäivät mieleen (etenkin Colmar) kauniina paikkoina. Pitäisikin lähteä uudemman kerran. Tuolla edellisellä visiitillä odotin esikoista, niin ei päässyt paikallisia viinejä maistelemaan.

 7. Laura avatar

  No tuo olisi lauantai minunkin mieleen! Ihanaa! Täytyy myöntää, että minä olen kyllä ollut hieman epäileväinen myös ylipäänsä saksalaiseen viiniin, mutta toisaalta en tunne kuin saksalaisen rieslingin (joka kyllä on siis hyvää!)! Eli mun täytyy laajentaa tutustumisaluetta ehdottomasti. Tosi kivoja nää sun viinipostaukset!

  1. Jonna avatar

   Kiitos Laura 🙂 Ja juu, kyllä kannattaa tutustua myös saksalaisiin viineihin. Maine on totuutta paljon huonompi!

 8. Stacy Siivonen avatar
  Stacy Siivonen

  On todella hidasta elämää entisaikana, kun roomalaiset totesivat paikan hyväksi viininviljelyyn ja silti meni useita satoja vuosia ennen kuin viininviljely oikeasti aloitettiin! Mutta lopulta sittenkin ja siitäkin on jo pitkä aika ja paljon myrskyisää historiaa ja vallanpitäjä vaihtunut moneen kertaan. 770-luvulla islam oli uususkonto ja viikingit vasta alkoivat tulla muotiin ja hansakauppakin taisi olla vielä kaukaista tulevaisuutta. Mietin, mahtoivatko hansakauppiaat roudata viinejä näille pohjoisille rannoille.

  1. Jonna avatar

   Ahrin alueella, kuten nyt koko Euroopassa on kyllä vaihteleva ja monipuolinen historia! Siihen täytyisikin perhetyä tarkemmin 🙂

 9. meidänmatkassa avatar

  Mua on alkanut kiinnostamaan viinit ja viinitilat enenevissä määrin, mutta vielä en ole viinitilalla päässyt poikkeamaan. Kuulostaa hienolta kokemukselta, vaikkei ensimmäisenä Saksa tulekaan viinistä mieleen. Haaveilen myös autolla Euroopan roadtripistä, joten täytyykin pistää ylös, jos se reissu toteutuisi.

  1. Jonna avatar

   Ehdottomasti kannattaa ottaa suunnaksi Ahrin viinilaakso ja Moselin myös, jos Saksaa tulee autolla kiertelemään!

 10. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Saksa on sitten monipuolinen maa! 🙂 En tiedä viineistä lähes mitään, mutta mielelläni oppisin, ja nautin juurikin kaikenmaailman viininmaisteluista ja muista. Ja viiniviljelmät itsessään ovat jo niin kauniita!

  1. Jonna avatar

   En minäkään vielä paljoa viineistä tiedä, mutta aina voi oppia lisää 🙂 Saksa on yllättävän monipuolinen maa, sen olen huomannut näiden 3,5 täällä asutun vuoden aikana!

 11. Paula - Viinilaakson viemää avatar

  Ompa upean näköinen laakso. Ei ihme että ilmasto on suotuisa viinikasvatukseen tuon kaltaisessa paikassa. Vaikka Saksassa olen käynyt, en ole vielä päässyt siellä viinitiloja kiertelemään. Sekin olisi mielenkiintoinen kokemus. Saksastahan tulee varsin hyviäkin viinejä.

  Bannerikuvan jäätelö johti hiukan harhaan 😉 mutta mielenkiintoinen viinipostaus jätskikuvan takana.

  1. Jonna avatar

   Jostain syystä Facebookkin jakaessa bannerikuva on usein jotain ihan muuta kuin postaukseen valittu bannerikuva! Mutta joo, Ahrin laakosi, kuten Moselin laakso ovat kyllä upeita viinialueita ja ehdottomasti kannattaa tulla kiertelemään!

 12. Tiia / Fangirl Quest avatar

  Mä en ole jotenkin ikinä ollut ihan järjetön Saksa-fani, mutta kyllähän tuollaisen päivän mielellään jo viettäisi 🙂

  1. Jonna avatar

   En mäkään ollut Saksa-fani ennen tänne muuttoa ja on ollut kiva huomata olleensa Saksan suhteen monessakin asiassa väärässä 🙂 Kyllä kannattaa antaa Saksalle mahdollisuus!

 13. Arna | Cocoa etsimässä -matkablogi avatar

  Onpa kiinnostavaa lukea saksalaisista punaviineistä, minä kun olen pitänyt Saksaa ihan valkoviinimaana. Ja kovasti iloitsen siitä, että viinitilalle pääsee julkisilla, mun mielestä viininmaistelussa ei ole omalla autolla liikkuen oikein mitään mieltä :D. Me ollaan kyllä Saksan roadtripistä haaveiltu pitkään, vaan nähdä koska toteutuu, näitä haaveita kun alkaa olla jo aikamoinen pino…

 14. Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com avatar
  Juha-Petteri Kukkonen | Sirbizler.com

  ”Dagernovan kaikille avoin maistelutilaisuus (Öffentliche Weinprobe) järjestetään joka lauantai klo 11:00 ja se maksaa vain 8,50€/hlö. ” – Tämä kuulostaa minun paikalta! 😀

 15. Sanna | Siveltimellä avatar

  Viinitilat on kyllä ihania! Niissä on ihan oma tunnelmansa. Tykkään itse kovin saksalaisista valkkareista, mutta jotenkin en ole edes osannut ajatella vierailua saksan viinitiloilla 🙂 Pitäisi varmaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *