Mistä on leppoisa lauantai tehty? Upeista maisemista, tutustumiskierroksesta viiniviljelmillä ja viininmaistelusta viinikellarissa. Niistä on minulle mieleinen lauantai tehty!
Tutustumismatkani Saksan viinien maailmaan on hyvässä vauhdissa. Olen aloittanut perehtymisen aiheeseen (ja niihin viineihin!) kotiamme lähinnä olevalla Ahrin viiniviljelyalueella. Ahrin laakso on tunnettu punaviineistään, sillä Ahrin alueella viljellyistä rypälelajikkeista melkein 85% on punaviinirypäleitä. Näistä eniten viljellään Spätburgunderia (Pinot Noiria). Saksa onkin Ranskan ja USA:n jälkeen maailman kolmanneksi suurin Pinot Noirin tuottajamaa.

Ahrin laaksoon pääsee ehkä kätevimmin omalla autolla, mutta myös junilla kulkeminen on mahdollista. Dernauhun on matkaa Bonnista n. 30 ja Kölnistä n. 60 km, joten sinne on helppo tehdä vaikka päiväretki näistä isommista kaupungeista käsin. Vierailumme kohde, Dagernovan viinimyymälä sijaitsee vain 500 m päässä Dernaun juna-asemalta. Sinne pääsee helposti myös julkisilla, jos ei ole autoa käytetettävissä. Junamatka Bonnista Dernauhun kestää noin 50 minuuttia. Kölnin päärautatieasemalta matka-aika on noin 1h20 min (junanvaihto Remagenissa). Vinkkejäni junamatkailuun Saksassa voit lukea täältä. Dernaussa on toki mahdollisuus myös yöpyä, jos haluaa tutustua Ahrin alueeseen useamman päivän ajan.
Me ajoimme Dernauhun Bonnin kautta pienempiä teitä pitkin. On uskomatonta, miten ensin maisema muuttuu suurkaupungin ankeista teollisuusalueista maaseutuun ja lopulta viinirinteisiin. Ja tämä kaikki vain muutaman kymmenen kilometrin matkalla! Ohitimme keltaisia rypsipeltoja, vehreitä viljapeltoja ja pian olimme todellisella näköalapaikalla. Ennen Dernaun kylään laskeutumista kannattaa ehdottomasti pysähtyä ihailemaan edessä aukeavaa maisemaa alas Ahr-joen laaksoon.

Meitä kiinnosti Dernaussa eniten mahdollisuus osallistua Viinintuottaja Dagernovan ohjattuun kierrokseen viiniviljelyalueella Dernaun kylän ympäristössä. Dagernova on toiminut Ahrin laaksossa jo 140 vuoden ajan ja menossa on nyt kuudes viinintuottajasukupolvi. Tila kuuluu Generation Riesling -nuorten viinintuottajien ryhmittymään. Lisää Dagernovan historiasta ja viineistä voit lukea heidän verkkosivuiltaan (vain saksaksi): Dagernova Weinmanufaktur.

Dagernovan kaikille avoin maistelutilaisuus (Öffentliche Weinprobe) järjestetään joka lauantai klo 11:00 ja se maksaa vain 8,50€/hlö. Siihen sisältyy ohjattu kävelykierros näköalareittiä pitkin ja sen jälkeen kolmen viinin maistelu myymälän viinikellarissa. Kierrokselle ei tarvitse etukäteen ilmoittautua, vaan paikalle voi vain tulla ja ostaa lipun myymälästä (Dagernova Vinothek, osoite Ahrweg 7, Dernau). Kierrokselle lähdetään myymälän edestä. Kierros ja maistelu ovat luonnollisesti saksaksi, mutta ei minua ja miestäni ainakaan haitannut, ettemme ihan kaikkea oppaan selostuksesta ymmärtäneet. Sujuvasti kuljimme joukon mukana ja nautimme kaikesta näkemästämme. Meidän lisäksemme tuona toukokuisena lauantaina kierroksella oli 14 muuta. Osallistujien ikähaarukka oli kaikkea väliltä noin 25-80 vuotta. Tarkempaa tietoa viinikierroksesta löytyy täältä.
Oppaanamme toimi charmikas vanhempi herrasmies, joka tuntui asiansa kyllä osaavan. Pitkä kokemus alalta näkyi. Kävelykierroksen aikana pysähdyimme usein tutkimaan eri lajikkeita ja kasvatusmenetelmiä. Opas kertoi kattavasti viininkasvatuksesta ja alueen historiasta. Ja välillä pysähdyttiin vitsailemaan tai vaihtamaan kuulumisia alueen muiden viljelijöiden kanssa. Pelloilla ja rinteillä oli useampia viininviljelijöitä työn touhussa.


Saksan viinitiedotuksen sivuilla Ahrin viiniviljelyalueesta kerrotaan näin:
Löydä Ahrin aarteet
Saksan punaviiniparatiisin viinitarhat reunustavat Bonnin eteläpuolella Reiniin yhtyvän Ahr-joen laaksoa. Jyrkkien viinirinteiden täyttämät jylhät maisemat ulottuvat idän basalttikallion korkeuksista länteen Bad Neuenahr-Ahrweilerin tyylikkääseen kylpylään. Riesling on pääasiallinen valkoviinirypäle, mutta Ahrin pieni alue tunnetaan varsinkin hienoista punaviineistään, erityisesti Spätburgunderista (Pinot Noir) sekä sen varhain kypsyvästä sukulaisesta, harvinaisesta Frühburgunderista. Portugieser on täällä myös tärkeä punaviinirypäle.
Kierroksen alussa ihmettelimme viinipeltoja alhaalla jokilaaksossa, mutta kierroksen edetessä nousimme korkealle viinirinteisiin. Työskentelyolosuhteet jyrkillä, kivisillä ja kuivilla rinteillä eivät kyllä ole helpot.
Viiniä viljellään niin laaksossa tasaisella maalla kuin jyrkissä rinteissä suorassa paahteessa. Paras sato kuulemma tulee siltä rinteeltä, jonne aurinko aamulla ensimmäisenä osuu, mutta myös illalla viimeisenä paistaa. Ahrin laaksossa viiniä on viljelty 770-luvulta lähtien. Jo roomalaiset huomasivat Ahrin jokilaakson maaperän ja ilmaston olevan ihanteellinen punaviininviljelyyn. Saksalaisella punaviinillä on siis pitkät perinteet tällä alueella.
Kävelykierros kesti kaksi tuntia ja itselle kyllä tuli jano kierroksen aikana. Lämpötila kohosi pilvisestä aamusta huolimatta 25 asteeseen ja aurinko porotti viinirinteelle armottomasti. Suosittelen siis varaamaan vesipullon mukaan! Ja taisipa niskanikin saada hieman liikaa aurinkoa, kun en aamun pilvisyyden takia ollut ymmärtänyt suojautua auringolta riittävästi.
Kierros kulki osittain samaa reittiä kuuluisan punaviinivaellusreitin (Rotweinwanderweg) kanssa ja päättyi alas Dernaun kylään. Kylän keskustan läpi kuljettuamme olimme takaisin Dagernovan viinimyymälässä ja oli aika päästä maistamaan tilan tuottamia viinejä. Maistelu oli järjestetty tunnelmalliseen viinikellariin myymälän yhteydessä. Ensimmäisenä maistoimme puolikuivaa valkoviiniä, joka ei ollut yhtään hullumpaa omaan suuhun. Kevyttä ja raikasta.
Toisena maistelussa oli myös valkoviini, mutta kuvaa ei tullut pullosta otettua. Pakko myöntää, ettei se ollut niin mieluista. En suinkaan ollut ainoa tätä mieltä oleva, koska maisteluporukastamme moni muukin kaatoi lasin sisällön pois. No, kaikki viinit eivät ole kaikkien mieleen.
Kolmantena tuli sitten todellinen yllätys. Olen ollut hieman epäileväinen saksalaisia punaviinejä kohtaan, mutta alan jo uskoa, että ehkä olen kokeillut vain vääriä tuotteita. Tämä Dagernovan Spätburgunder oli todella miellyttävän makuista. Etiketin mukaan siinä olisi karhunvatukkainen tuoksu ja maku pehmeä ja mieto. Näin minäkin sitä arvioisin. Tuoksu oli todella ihana, sellainen marjainen tai hedelmäinen ja maku vain hyvin lievästi tanniininen. Kevyenä viininä sopisi erinomaisesti vaikkapa pastan seuraksi. Laadukas ja oikein käypä ruokaviini, siitä ei pääse mihinkään. Kotiinkin lähti yksi pullo mukaan myöhemmin nautittavaksi.
Dagernovan myymälässä oli erilaisten viinien ohella myös paikallisia herkkuja myytävänä. Myymälä oli tilava ja kauniisti sisustettu. Pääsipä siellä kurkistamaan myös viinikellariin. Myymälän yhteydessä on myös iso laadukas ravintola. Ravintolan ruokalistaan voi tutustua ravintola/viinituvan omilla sivuilla: Dagernova Culinarium. Me emme jääneet tällä kertaa tänne syömään, vaan lähdimme tutustumaan Dernaun kylän muuhun ravintolatarjontaan ennen kotiin lähtöä.
Olipa kiva päivä. Todellinen pieni irtiotto, päiväretki ihan toisenlaiseen maailmaan. Dernaun kylä ja Dagernovan viininmaistelukierros saavat vilpittömät suositukseni.
—
Tämä postaus on toinen osa Ahrin viinialueesta kertovaa juttusarjaani. Ensimmäisen osan pääset lukemaan tästä: Hyvää saksalaista punaviiniä etsimässä.
—
Yhteistyössä Saksan viinitiedotus:
Vastaa