Tutustu Viron 100 -vuotiseen historiaan Maarjamäen kartanossa

Minun vapaa maani -näyttely tutustuttaa kävijät Viron satavuotiseen historiaan.

Viro juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan. Juhlavuoteen liittyen Tallinnassa on useita asiaan liittyviä näyttelyitä. Viron historiallisessa museossa on esillä Viron sadan vuoden historiaan perehdyttävä näyttely Minun vapaa maani. Pääsin tutustumaan näyttelyyn Viro100 -lehdistömatkan* yhteydessä maaliskuussa.

Viron historiallinen museo sijaitsee Piritan alueella, Tallinnan keskustan ulkopuolella. Minun vapaa maani -näyttely on viehättävässä, upeasti kunnostetusta Maarjamäen kartanossa. Maaliskuussa kartanon piha-alueet olivat toki lumen peitossa, mutta voin kuvitella miten vehreää siellä on kesällä, jolloin puistoalue on suosittu päiväretkikohde ja piknik-paikka. Kartanon alueelta löytyy myös lapsille leikkkipaikka ja ulkonäyttely Muisti. Pihapiirissä sijaitsee myös viime vuonna avattu elokuvamuseo, jossa pääsee tutustumaan elokuvan tekemiseen. Tänne on ehdottomasti tultava kesällä uudestaan koko perheen voimin!

Minun vapaa maani -näyttely johdattaa kulkijat läpi Viron historian tasavallan syntymisestä nykypäiviin saakka. Näyttelyssä on paljon erilaista tekniikkaa ja lukuisia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Katsoja johdatellaan virolaiseen elämään lukuisilla vanhoilla esineillä, mutta myös pienoismallien, valokuvien ja videoiden avulla. Näyttely kiinnostaa taatusti kaikenikäisiä ja tarjoaa jokaiselle jotakin.

Itseäni kiinnosti eniten Neuvostoliiton aikaiset yksityiskohdat. Tuo aika on toisaalta niin lähellä, toisaalta kuin toisesta maailmasta. Näyttelyssä pääsee muun muassa kurkistamaan neuvostoaikaiseen kellariin, jossa tuli hyvin esille virolaisten kekseliäisyys ja toimeliaisuus ajalla, jolloin kaikesta oli pulaa.

Lapsille on museossa oma alueensa: Lasten tasavalta

Vaikka taatusti koko näyttely kiinnostaa lapsia, on heille varattu erikseen ihan omakin näyttely: Laste vabariik – Lasten tasavalta. Siellä voi leikin ohessa tutustua tasavallan perusteisiin. Näyttely on siis yhdistetty oppimis- ja leikkipaikka. Siellä voi tutustua vaikkapa äänestyksen perusteisiin tai rakentaa oma maansa. Mikä mahtava idea ja inspiroiva oppimisympäristö.

Museolippu Maarjamäen kartanoon maksaa 8€, saman verran elokuvamuseeon. Perhelippu näyttelyihin erikseen maksaa 16€. Yhdistelmä lippu kaikkiin alueen museoihin maksaa 15€ ja perheeltä 25€.

Museonäyttelyiden lisäksi Maarjamäen kartanossa on myös ravintola Maarjamäe. Ravintola on avoinna ma-su klo 10-18.

Ravintola Maarjamäen tarjoilemat alkupalat nostivat veden kielelle.

Lue lisää Maarjamäen kartanosta Visit Tallinnan sivuilta.

Lue lapsiperheen matkailuvinkit Maarjämäen kartanoon ja elokuvamuseoon Lähtöselvitetty -blogista.

 

Lue blogistani lisää vinkkejäni Tallinnan lapsiperhekohteisiin: Viron terveydenhoitomuseo ja  Energian oivalluskeskus

Suosittelen myös tutustumaan Tallinnan KGB:n vankiselleihin ja KGB-museoon

 

*museovierailu oli osa Viro100 -lehdistömatkaa, jonka järjestivät yhdessä Visit Tallinn sekä laivayhtiöt Eckerö LineTallink Silja ja Viking Line


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Tutustu Viron 100 -vuotiseen historiaan Maarjamäen kartanossa”

  1. Katriina avatar
    Katriina

    Tuo on varmasti käymisen arvoinen paikka. Harmi, että sitä ei ollut aikaisemmin. En tietänyt Viron kiehtovasta historiasta juuri mitään muuta kuin, että siellä on ollut tuhannen vuoden aikana monta vierasta isäntää, jotka taistelivat keskenään yliherruudesta. Kävin kahdesti Virossa ( Tallinnassa, Saarenmaalla ja Haapsalussa), ja minulle rupeaa vähitellen hahmottumaan jonkin verran Viron historia. Halusin tietää mm. jotakin Sofi Oksasen romaanien taustasta. Luin lisää netistä. Vilkaisen silloin tällöin myös The Baltic Guiden sivuja.

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

      Minuakin on viron historia alkanut viime aikoina enenevässä määrin kiinnostaa. Hävettävän vähän kyllä siitä mitään tiedän, mutta ainahan voi ottaa asioista paremmin selvää! Sofi Oksasen kirjat ovat kyllä minuakin inspiroineet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *