10 + 1 kysymystä ulkosuomalaisille

Ulkosuomalaisen elämä. Millaista se on. Välillä yhtä leijumista suklaalevyjen päällä, välillä kyllästynyttä köröttelyä ruuhkametrossa. Iloa, riemua, uutta ja ihmeellistä. Tavallista tylsää arkea. Uusia ystäviä, ilahduttavia hetken kohtaamisia. Kipeää ikävää ja kaipuuta kotimaahan. Vastauksia on varmasti yhtä monta kuin on ulkosuomalaistakin eli arviolta noin kaksi miljoonaa!

Ja tiedättekö mitä. Vääriä vastauksia ei ole.

Tässä minun mietteitäni ulkosuomalaisen elämästä. Vastaukset kymmeneen plus yhteen kysymykseen, jotka sain Viherjuuria -blogista. Kiitos Heidi mielenkiintoisesta haasteesta!

1. Mikä on parasta tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Varhain alkava kevät kukkivine puineen ja pitkä leuto syksy. Lyhyet välimatkat. Viinirinteet. Ristikkotalokylät ja vanhat linnat. Lukuisat erilaiset kyläjuhlat ja tapahtumat. Ystävälliset ihmiset. Kirjoitin aikanaan oman postauksenkin aiheesta: miksi viihdyn Saksassa niin hyvin.

2. Entä ikävintä?

Asioiden hoitamisen vanhanaikaisuus. Verotuksen monimutkaisuus. Ruuhkaisuus ja ihmispaljous.

3. Jos saisit matkustaa mihin tahansa maahan kahdeksi viikoksi ilmaiseksi, mihin matkaisit?

Tämä on kyllä vaikea. Japanista olen haaveillut jo kauan, että kyllä mä sen varmasti valitsisin.

4. Mihin kohteeseen matkustaisit uudestaan?

Lähialueiden kohteisiin tulee matkusteltua uudestaan ja uudestaan, mutta varsinaisiin lomakohteisiin harvemmin. Samaan maahan voi toki mennä uudestaan, mutta ihan samaan kaupunkiin en mielellään. Tosin Miamiin menisin vaikka heti uudestaan, sillä siitä en ehtinyt nähdä kuin pienen pintaraapaisun huhtikuisella Floridan matkalla.

5. Mitä suomalaista ruokaa kaipaat eniten ulkomailla?

Saksassa on tämän suhteen melko helppoa, koska täältä löytyy kaupoista hyvin samanlaista ruokaa ja elintarvikkeita kuin Suomessa. Maitorahka, raejuusto ja hapantaikinaan leivottu ruislimppu ovat ihan tavanomaisia tuotteita täälläkin. Olen opetellut tekemään itse piparkakkutaikinaa ja muutenkin suomalaista arkiruokaa on helppo tehdä itse. Mutta ruispaloja ja oltermannia kaipaan. Niitä ei täältä saa. Eikä sokeriherneitä, metsämustikoita ja villivadelmia (molempia tuoreena suoraan puskasta!).

6. Uskotko muuttavasi joskus takaisin Suomeen?

Ihan varmasti. Juuri tästä yllättävästä kaipuusta takaisin Suomeen kirjoitinkin äskettäin oman postauksen. Sitä tosin en tiedä milloin tämä paluu tapahtuu.

7. Mikä on asuinmaasi hauskin/mielenkiintoisin juhlapyhä?

Oma juhlasuosikkini on pyhän Martin kunniaksi vietettävä lyhtykulkue. Siinä on jotain herkkää. Kulkea pimeillä kaduilla lyhtyjen valossa perinteisiä lauluja laulaen. Nauttia kulkueen jälkeen kuumaa glühweinia ja pullapoikaa kokon leiskuvia liekkejä katsellen. Juhla tuo valoa pimeään marraskuuhun.

Piippusuinen pullapoika, Weckmann, kuuluu olleellisena osana St Martin juhlaan.

8. Mikä oli vaikeinta ulkomaille muutossa?

Kielitaidottomuus toi omat haasteensa. Alussa oli avuton olo, kun ei saanut itse hoidettua asioitaan. Onneksi saimme alussa apua miehen työpaikan kautta. Alusta asti viihdyin kyllä hyvin Saksassa, vaikka joskus turhauttikin asioiden hidas eteneminen (esimerkiksi päiväkotipaikan löytyminen) ja lasten sopeutuminen jännitti myös.

9. Voisitko kuvitella asuvasi jossain muussa maassa kuin Suomessa tai tämänhetkisessä asuinmaassasi?

Kyllä ja toivon mukaan asunkin. En ole niinkään intohimoinen matkustelija, vaan nimenomaan on  hienoa tutustua kunnolla uusiin kulttuureihin. Ajan kanssa arjen kautta. Ehdottomasti haluaisin asua vielä muuallakin kuin Suomessa ja Saksassa. Kokemusta löytyy myös Ranskassa asumisesta. Olisi kiva kokeilla siipiään Euroopan ulkopuolella.

10. Mikä oli vuoden 2016 mieleenjäävin hetki? 

Viime vuonna ei tapahtunut mitään suuria mullistuksia eikä ollut mitään erityisiä merkkipaaluja. Siitä syystä lokakuinen Australian matka on varmaankin ikimuistoisin hetki vuonna 2016.

11. Aiotko matkustaa jonnekin tänä vuonna? Minne?

Berliinin kautta Suomeen kesälomalle! Jee! Lisäksi lähimatkoja Saksassa, Hollannissa ja Belgiassa tulee varmasti tehtyä päiväseltään/viikonloppuisin. Kevätlomalla olimme Floridassa, mutta syyslomalle ei ainakaan vielä mitään isompaa matkaa ole suunnitteilla.

Kölnin vanhan kaupungin kapeilla kujilla on aina yhtä hauskaa poiketa. Ja uskomatonta, mutta kyllä, joskus niillä ei ole yhtään ruuhkaa!

Säännöt Liebster Awardin vastaanottamiseen:

 • Kirjoita postaus palkinnon saamisesta ja julkaise se blogissasi
 • Kiitä henkilöä, joka nimitti blogisi ja linkkaa hänen bloginsa postauksessasi
 • Lisää blogiisi Liebster Awardin logo osoitukseksi palkinnosta
 • Lisää postaukseen myös palkinnon säännöt
 • Vastaa palkinnon antajan esittämiin kysymyksiin
 • Nimitä 5-11 uutta blogia
 • Keksi kysymykset bloggaajille, jotka nimität
 • Ilmoita nimityksestä valitsemillesi bloggaajille ja linkkaa oma postauksesi heille
 • Linkkaa Liebster Award -postauksesi myös sinut nimittäneen blogin postaukseen

 

Minä lähetän haasteen samoilla kysymyksillä eteenpäin seuraaville ulkosuomalaisille bloggaajille:

Hollanninhippiäiselle Hollantiin

Saksaan Katille Allgäuhin ja Päiville Hampuriin

Turkkiin Ulkosuomalaiselle äidille ja MatkaMartalle

Köln, Saksa

 

Lempipaikkojani blogi löytyy myös Facebookista, Instagrammista ja Twitteristä. Tervetuloa seuraamaan!


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “10 + 1 kysymystä ulkosuomalaisille”

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mukavaa, että lähdit mukaan 🙂 Näitä haastepostauksia on ollut tosi hauskaa lukea.

 1. Päivi / Puolivälissä avatar

  Kiitos haasteesta! Näihin on aina kiva vastata, nakutin juuri oman postaukseni. Ikävistä asioista unohdin muuten itse mainita tuon ruuhkaisuuden. Autolla jonnekin lähteminen on stressaavaa juuri ruuhkien vuoksi. Täälläpäin maata ei ole niitä puuristikkotaloja ja viinirinteitä (voi kun olisikin!), mutta ihan hyvää elämää täälläkin tulee vietettyä 🙂

  1. Jonna avatar

   Kiva, että lähdit mukaan 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Jee jee, käynpä heti lukemassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *