Miltä maistuu Ahvenanmaa? 4 x ravintolavinkki

Paikallisuus, satokalenteri ja päivän saalis näyttelevät tärkeää osaa ahvenanmaalaisessa ravintolatarjonnassa.

Vesi saattoi hieman herahtaa kielelleni jo lukiessani kutsusta Ahvenanmaan parhaat palat –lehdistömatkan* tarkempaa sisältöä. Kahden päivän aikana kiersimme niin Maarianhaminassa kuin muualla Ahvenanmaalla useammassa kohteessa ja nautimme useamman ravintolan ja kahvilan antimista.

Bagarstugan, tunnelmallinen kahvila Maarianhaminen keskustassa.

Pressimatkan ensimmäinen päivä sujui laivamatkan jälkeen Maarianhaminan ostos-, kahvila- ja ravintolatarjontaan tutustuessa. Päiväkahvit nautittiin aivan Maarianhaminan keskustassa, ihanan tunnelmallisessa Bagarstugan Cafe & Vin -kahvilassa. Tarjolla oli niin ahvenanmaalaista perinneherkkua, pannukakkua, kuin toinen toistaan näyttävämpiä kakkupalasia tai pikkuleivonnaisia. Kahvilassa tarjotaan myös lounasta ja pikkusuolaisia. Sisustus oli aivan ihastuttavan vanhanaikainen ja romanttinen.

yhteystiedot: Bagarstugan, Ekonomiegatan 2, Maarianhamina, facebook.com/Bagarstugan-Cafe-Vin

Illallista tyylikkäässä ravintola Kvarter5:ssa.

Ensimmäinen päivä huipentui kolmen ruokalajin illalliseen Hotelli Pommernin yhteydessä olevassa Kvarter5 -ravintolassa. Saimme lautasillemme ensin ahvenanmaalaista lammasta aasialaisella tvistillä. Pääruokana oli taimenta ehkä maailman maukkaimmalla muusilla (voissa ei oltu todellakaan säästelty!). Aterian kruunasi vadelmasorbetti ja suklaakakku. Ai että. Jokainen ruoka oli viimeisen päälle mietitty makujen sointuisa kokonaisuus. Itse yllätyin eniten hinnasta. Meidän ryhmämenuun hinta oli 36€ eli ei todellakaan paljoa tuollaisesta kokonaisuudesta.

Kvarter5 -ravontolassa on tarjolla myös arkipäivisin lounasta ja pikkupurtavia iltaisin a la Carten lisäksi. Pikkupurtavat vaihtelevat päivittäin ja muutenkin ravintolan menuussa näkyy voimakkaasti paikallisuus ja satokausi.

yhteystiedot: Kvarter5, Norragatan 10, Maarianhamina, www.kvarter5.ax

Olutmaistelua ahvenanmaalaisessa Stallhagen -panimossa

Ahvenanmaalainen pienpanimo, Stallhagen sijaitsee noin 20 km päässä Maarianhaminasta keskellä kaunista maaseutua. Pääsimme tutustumaan panimoon ja kuulemaan käsityöoluen valmistuksesta. Panimokierroksen jälkeen oli vuorossa olutmaistelu. Valitettavasti en ole itse mikään oluiden suurin ystävä, mutta oli silti mielenkiintoista päästä testaamaan Stallhagenin tuotteita. Maistettavaksi oli valittu 4 erityyppistä olutta ja niille sopivat pikkupurtavat. Maistelun ensimmäinen olut, Honungsöl (Hunajaolut) on panimon suosituin olut. Itselleni eniten mieleen oli toisena tarjottu Lemon ale, jonka kukkaisa tuoksu viehätti.

Oluiden kanssa saimme pienet maistiaiset panimon yhteydessä olevan ravintolan taidonnäytteistä. Pikkupurtavien perusteella tulisin milloin vain uudestaan Pub Stallhageniin – siis syömään! Ravintolassa ei ole pysyvää menua, vaan päivän annokset tehdään sen perusteella mitä on saatavilla. Kalana on sitä, mitä kalastaja on saanut saaliiksi. Satokausiajattelu ja lähitilojen tarjonta ohjaa ravintolan tarjontaa. Ekologista, mielenkiintoista ja vaihtelevaa. Ravintolassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia, joista ehkä mielenkiintoisin on olutpilkki! Talvella viereiseen lampeen upotetaan oluita, joita pääsee pilkkimään.

lisätietoja: Stallhagenin nettisivuilta

Nauti letkeästä tunnelmasta huippukokin ravintolassa Smakbyssä.

Smakbyn sijaitsee aivan Kastelholman linnan ja ulkoilmamuseon vieressä, joten sinne kannattaa lähteä samanntein vaikka koko päiväksi. Ravintolan yhteydessä on myös myymälä, josta voi ostaa herkkuja, paikallista käsityötä tai omistajan – Micken Björklundin kokkikirjoja kotiin vietäväksi. Smakbyssä järjestetään myös juomamaisteluita, kokkisotaa ja muita hauskoja aktiviteettejä. Meidän ryhmää tämä ahvenanmaan tunnetuin kokki kierrätti ravintolan yhteydessä olevassa tislaamossaan ja hauskuutti vitsailemalla sujuvasti huonon suomen ja hyvän ruotsin sekoituksella.

Illalliseksi nautimme hänen ravintolassaan kolmen ruokalajin kokonaisuuden. Alkuruokana oli graavia lammasta ja pääruokana turskaa. Jälkiruokana maitosuklaajäädykettä sorbetin kanssa. Kaikki muu oli täydellisen hyvää, mutta miinusta annan alkuruuan liian etikkaisista kanttarelleistä. Pääruoan kanssa tarjotut kanttarellit sen sijaan olivat maistuvia, voissa paistettua kuten asiaan kuuluu. Jälkiruuan kylkeen tilasin vielä Smakbyn omaa päärynälikööriä.

Ateriakokonaisuus oli hieman samankaltainen kuin edellisenä iltana Kvarter5-ravintolassa, mutta siitä huolimatta omanlaisensa. Kaikesta päätellen lammas ja päivän kala ja satokauden mukaiset lisukkeet ovat sitä tämän hetken ahvenanmaalaista ravintolaruokaa aidoimmillaan. Molemmissa ravintoloissa pääsee myös seuraamaan kokkien työskentelyä, koska niissä on (muodinmukaiset) avokeittiöt. Smakbyssä kokit taiteilivat annokset valmiiksi ihan silmien alla, ja heidän työskentelyään oli helppo ja hauska mennä katsomaan.

yhteystiedot: Smakbyn, Slottsvägen 134, Kastelholm, smakbyn.ax

Lisää vinkkejäni Ahvenanmaalle löydä täältä:

Mitä ehtii Ahvenanmaalla kahdessa päivässä?

Ihastuttava, merellinen Eckerö ja Käringsund Ahvenanmaalla

2 x luontopolku Maarianhaminan lähellä

 

*osallistuin Ahvenanmaan parhaat palat -lehdistömatkalle Silja Linen ja Ålandhotelsin kutsumana.

Comments

4 vastausta artikkeliin “Miltä maistuu Ahvenanmaa? 4 x ravintolavinkki”

 1. Ihana Ahvenanmaani avatar

  Oi että että näitä annoksia! Kaikki muut on tullut testattua, tuo Stallhagen vaan ei ole vieläkään osunut kohdalle. Ehkä osasyynä se että kun en olutta juo, ja se on niin jotenkin sen värittämä että aina unohtaa että sieltä saisi mainiota ruokaakin. 🙂

  1. Jonna avatar

   Tosiaan, minäkään en juo olutta, mutta noiden ruokien takia pelkästään kannattaa Stallhagenin suunnata. Toki oluen ystävälle kokemus on varmasti vielä parempi.

 2. Fredrik avatar

  Hei, on myös toinen panimo Ahvenanmaalla http://www.openwaterbrewery.com/

  1. Jonna avatar

   Kiitos hyvästä huomiosta, täytyypä tutustua tähänkin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *