Berliinin East Side Gallery ja Muurimuseo – pienoiset pettymykset

Heinäkuisella Saksan lomalla yhdistimme Berliinin ja Kölnin samaan reissuun. Lensimme pitkälti kustannussyistä Easy Jetin halvoilla lennoilla Berliiniin ja matkustimme sieltä junalla Kölniin ja vanhalle asuinpaikkakunnallemme. Sekä tullessa että mennessä yövyimme Berliinissä ja kiertelimme kaupungilla nähtävyyksiä katselemassa. Voisi sanoa, että saimme Berliinin loman kaupan päälle.

Edellisellä Berliinin lomallamme ihastuin kaupunkiin kovin. Tällä kertaa odotin myös innosta piukeana Berliiniin paremmin tutustumista. Aivan ensimmäiseksi halusin käydä East Side Galleryssä, jota niin monet kehuvat. Se myös tuntuu sellaiselta pakko nähdä -kohteelta Berliinissä. Kartalta olin katsonut, että siellä olisi myös kiinnostavalta vaikuttava muurimuseo. Saisimme katsauksen Berliinin historiaan kätevästi siinä samalla.

En tiedä oikeastaan miksi, mutta pakko sanoa, ettei East Side Gallery tehnyt minuun vaikutusta. Saihan sieltä ihan kivoja kuvia, jos ja kun onnistui ihmispaljoudelta seinämaalauksia ilman ylimääräiisä henkilöitä näkemään. En tiedä olivatko odotukseni liian korkealla. Enkö löytänyt sitä oikeinta tunnelmaa ja paikkaa. Olivathan seinämaalaukset hienoja ja näin. Mutta se jokin siitä puuttui. Tai sitten vika on vain minussa. Ainakin vähän siltä tuntuu, että olen ainoa tähän nähtävyyteen pettynyt.

Muurimuseo oli toinen pettymys. Aikuisen näkökulmasta se oli ihan ok, mutta mukana kulkeville lapsille museo ei tarjonnut oikein mitään mielenkiintoista. Vanhin nyt varmasti jotain asiasta ehkä ymmärsi ja jaksoi lukea pitkiä esittelytekstejä itsekin. Hänhän on käynyt Saksassa koulua viisi vuotta, joten kieli on täysin hallussa ja ehkäpä jotain historiastakin on jäänyt mieleen.

Muurimuseo (The Wall Museum) oli jotenkin liian tylsä, vaikka aihe onkin sinänsä mielenkiintoinen. Toisaalta oli myös aivan älyttömän kuuma, joten ilmastoinnin puuttuessa museossa oli aika tukalaa. Huoneet olivat matalia ja pieniä. Olisin myös toivonut museoon vielä enemmän katseltavaa, siis enemmän aitoja esineitä, konkreettisia aikakauden tavaroita. Museonäyttely koostui suurimmaksi osaksi pitkistä videoista ja tietoteksteistä.

Museohan on avattu vasta viime huhtikuussa, joten se on melko uusi. Ehkä tämänkin takia odotin museolta enemmän, nykyiset tekniikat kun mahdollistaisivat vaikka kuinka upeita museoelämyksiä. Hintakaan ei mielestäni ollut kovin edullinen, etenkin, jos vertaa Berliinin muihin museoihin (esim Tekniikan museoon tai luonnontieteelliseen!). Muurimuseoon pääsylippu aikuiselta maksaa 12,50€ ja koululaisilta sisäänpääsy on 6,50€.

Muurimuseon nettisivut: thewallmuseum.com

Parasta muurimuseossa taisi olla sieltä avautuvat näkymät Spree-joelle ja kaksikerroksiselle Oberbaumbrücke -sillalle, jota pitkin kulkevat sekä metrot että kevyt liikenne. Näin Wikipediassa kerrotaan sillasta:

Nykyinen Oberbaumbrücke rakennettiin vuosina 1894–1896. Se edustaa pohjoissaksalaista tiiligotiikkaa, ja siihen kuuluu arkadeja, puolustuskäytäviä ja kaksi tornia. Suunnittelusta vastasi arkkitehti Otto Stahn (1859–1930). Vuonna 1902 siltaa alkoi käyttää myös metro.

Mitä mieltä sinä olet East side Gallerystä? Oletko sinä vieraillut muurimuseossa? Mitä pidit? Onko sinulle tullut eteen huteja Berliinissä, mitä kohdetta et suosittelisi muille matkaajille? Mitä sen sijaan suosittelisit? Meidän viime kesän matkaan mahtui näiden hutien lisäksi onneksi myös todellisia hittejä: Tekniikan museo ja luonnontieteellinen museo.

Comments

7 vastausta artikkeliin “Berliinin East Side Gallery ja Muurimuseo – pienoiset pettymykset”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Olipa kivaa, että et haikaillut Hitlerin perään Berliinissä, kuten jotkut muut näköjään. East side Gallery ei minua kiinnosta, enkä ole käynyt uudessa muurimuseossakaan, vain Bornholmer Straßen pienellä musitopaikalla ja Bernauer Straßen Gedenkstättellä. Ostin sieltä kaksi ohutta kirjaa. Kylmä sota ja Saksan jako loppuivat minun päästäni vasta sitten, kun luin kirjat ja näin, että voin ajaa autollani Thüringenin läpi ilman, että oli merkkiäkään piikilanka-aidoista ja vartiotorneista. Ritarit, prinsessat ja linnat jaksavat lapsia viehättää, mutta tuskin kylmä sota ja rautaesirippu.
  Selailin pikaisesti lapsia kiinnostavia ja hauskempia kohteita Berlinnissä. Suomeksi taisin löytää lapsille kolme kohdetta enkä englanniksi juuri enempää. Saksaksi löytyi tietenkin paljon lapsille ja lapsenmielisille ilmaistakin tekemistä ja näkemistä. Löytyi paljon saksaksi, mutta vähän englanniksi. Top 10 Berliinin sivulta löytyy joitakin englanniksi. Berliini on alle nelikymppisille vain yksi kaupunki muiden joukossa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Berliinissä on varmasti tosiaankin paljon enemmän lapsia kiinnostavia kohteita kuin nämä kaksi. Kotimatkalla kävimmekin lasten kanssa luonnontieteellisessä museossa ja tekniikan museossa, jotka molemmat olivat aivan hittejä. Edellisenä kesänä olimme myös askartelemassa tulevaisuuden kirjoja työpajassa Hombolt boxilla. Googlailin myös, että Berliinissä olisi paljon erilaisia kulttuurikeskuksia nimenomaan juuri lapsille ja perheille. Toki vain saksaksi, mutta meille se ei ole ongelma. Tällä reissulla emme niihin ehtineet, mutta jos joskus vielä Berliiniin menemme, niin sitten.

 2. Hanneli / toisiinmaisemiin avatar

  Mun piti pikein käydä lukemassa mitä itse olin kirjoittanut East Side Gallerysta. Muistikuviin oli jäänyt, että muuri oli mun mielestä vähän tylsä ja sama fiilis heijastui kyllä kirjoituksestanikin. En ollut etukäteen ymmärtänyt, että teoksia kunnostetaan ja uusitaan, ja ilkivallan vuoksi niitä on suojattu aidoilla. Luulin että paikka olisi jotenkin aidompi.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   hih, ensi kerralla muistan etsiä sun blogista tietoa suunnittelemistani kohteista. Meillä on niin sama maku, että sun arvioihin voi aina luottaa 🙂

 3. VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa avatar

  Itse tykkäsin East Side Gallerystä – tosin silloin oli vähän tihkuttava sateinen sää, joten aika pitkälti saatiin kävellä kahdestaan muurin vartte pitkin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Makuja on monia ja hyvä niin 🙂 Olen yrittänyt miettiä miksi en niin vaikuttunut East Side Galleriesta enkä osaa sitä oikein edes sanoa. Ehkä odotukseni olivat vaan liian suuret. Minulle esimerkiksi Dusseldorfissa sijaitseva graffitien täyttämä asuinkatu oli paljon vaikuttavamnpi kokemus. https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2017/11/02/se-rouheampi-dusseldorf/

 4. Travelloverin Annika avatar

  Minusta on hauska lukea paikoista, joista joku ei ole pitänyt, ainakin jos voin vertailla omiin kokemuksiini. Itse taisin ottaa East Side Galleryn lähinnä katutaiteena. Tykkäsin kyllä. Ehkä sekin vaikutti, että olin tammikuussa, jolloin näkymät kuville olivat useimmiten esteettömät eli turisteja vain satunnaisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *