Erikoisin automaatti, jonka olen nähnyt

Saksalaiset ovat hulluna parsaan. Lisäksi saksalaiset tuntuvat olevan hulluna myös automaatteihin. Erilaisista täällä näkemistäni automaateista kirjoittelinkin jo aiemmin oman postauksen, mutta silloin vuodenajasta johtuen jouduin jättämään tämän mainion laitteen pois.

Ajattele, että tekisi mieli valmistaa ihanaa parsaa, mutta laiskottaa sen kuoriminen. Kas tässä ratkaisu, parsankuorimisautomaatti.

Tästä parsat laitetaan koneeseen sisälle.
Tästä parsat laitetaan koneeseen sisälle.
Ja täältä päästä parsat tulevat ulos kauniisti kuorittuina.
Ja täältä päästä parsat tulevat ulos kauniisti kuorittuina.

Tämä mainio parsankuorimisautomaatti löytyy ihan kotimme läheltä maatilamyymälästä. Myymälän pihalle ilmestyy valtava parsaukko merkiksi satokaudesta. Ei varmasti jää huomaamatta, milloin herkkua on saatavilla.

13115985_10154233346818324_6292161679552958735_o

Lähellä tuotettua tuoretavaraa saa myymälästä läpi vuoden. Itse ostamme sieltä monet hedelmät, sillä myymälässä on todella hyvänmakuiset lajikkeet esimerkiksi omenoita ja päärynöitä. Ja kivaa on, että vaihtoehdoista on tarjolla maistiaisia. Helppo siitä valita oman makunsa mukaiset. Tarjolla on myös satokaudesta riippuen tuoretta raparperia, erilaisia marjoja ja kurpitsoita. Ja läpi vuoden löytyy myös erilaisia hilloja, luomuruokia ja juomia.

13147390_10154233344273324_6446528378507836825_o

Itse en osaa parsaa valmistaa enkä ole siitä mitenkään erityisen innoissani muutenkaan. Sen sijaan olen ihan onnessani siitä, että täältä saa jo kotimaista mansikkaa 😀 Ihan yhtä makeaa saksalainen mansikka ei kyllä ole kuin suomalainen, mutta maistuu se silti hyvältä.

13130953_10154233345588324_4827921502369306722_o

 


Posted

in

,

by

Comments

6 vastausta artikkeliin “Erikoisin automaatti, jonka olen nähnyt”

 1. Katriina avatar
  Katriina

  Olen pääsääntöisesti kasvissyöjä, eli harvoin lihaa kaipaava. Parsa on kaikissa muodoissa parasta (vähäkalorista) pikaruokaa kiireiselle ihmiselle, varsinkin jos raaskii raaskii maksaa enemmän kuoritusta. Vihreää parsaa ei tarvitse kuulemma kuoria, mutta en ymmärrä sen kalliimpaa hintaa.
  Oletan, että olet saanut eräitä ” hienoja” (ravintola)parsaruokia (”tiperryksiä”) ja nähnyt lukemattomia ohjeita sauce hollandaisen tekemisestä, ja siksi kuvittelet että et osaisi parsaruokia valmistaa.
  Täällä provinssissa maalaisemännillä tai työssä käyvillä ei ole aikaa tiperrellä ruokiensa kanssa tuntikaupalla. Reseptit ovat simppelit, mutta tarpeet ekstratuoreet kuten sinun maatilamyymälässäsikin.
  Kuorimisvaiheessa minullekin häipyy jo keittämätön parsa suuhun ; maistuu nuorille herneille. Tapani on laittaa kuoritut parsat (n. 1/2 kg kuorimatonta parsaa/aikuista kohti) kiehuvaan kevyesti suolattuun veteen joko kokonaisina tai pätkittynä ja keittää 10-15 min.
  Kastike: sulatettua voita + ripaus suolaa. Voin voi kevyesti ruskistaa ja leikata ruohosipulia (tai muita yrttejä) sekaan, tai lisätä hakkeloitua keitettyä kananmunaa. Sopii syödä sellaisenaan, mutta keitetyt perunat ja makkarat ja mitkä tahansa lihat käyvät kaveriksi.
  Pätkinä keitetyt säilyvät päivän jääkaapissa ja niistä voi kylminä tehdä oivan salaatin. Niistä saa myös pfalzilaista parsanviljelijän herkkua: laitetaan pätkityt parsat hapankerman kanssa tehtyyn valkokastikkeeseen (Saure Sahne 10 % rasvaa, Schmand n.20 % rasvaa) ja tarjotaan kastike vastapaistettujen pannukakkujen kanssa. Syöjien pitää odottaa pöydässä pannukakkuja eikä päin vastoin , eikä sokeria saa käyttää.
  Keitinvedestä ja kuorista saa parsakeiton. On parempaa kuin Knorr tai Maggi pussikeitto.

 2. Jonna / Lempipaikkojani avatar

  Kiitos ohjeista, täytyypä kokeilla 🙂

 3. Heini avatar

  Hauskaa sinänsä, että ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut saksalainen ystäväni oli jostain lukenut, että suomalaiset ovat varsinaista automaatti -kansaa (ettei vaan tarvitse puhua kenellekään), mutta itse kyllä olen bongaillut automaatteja enemmän Saksassa. Varsinkin tupakka-automaatit herättävät itsessäni hieman ihmetystä.

  Ja parsa on herkkua! Itse tosin olen tottunut siihen vihreään parsaan, josta saa pekoniin käärittynä (se siitä terveellisyydestä) kunnon herkkuannoksen.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mutta totta tuokin, kyllähän Suomesta löytyy monenlaista automaattia, joilla korvata asiakaspalvelu. Itseasiassa en ole Saksassa käynyt kirjastossa, mutta epäilen, että kirjojen lainausautomaattia ei täältä löytyisi. Ja ne itsepalvelukassat suomalaisissa ruokakaupoissa! Toisaalta kyllä taas meidänkin lähikylpylästä löytyy maksuautomaatti (jota ei kyllä juuri kukaan taida käyttää, vaan liput ostetaan aina henkilökunnalta kassalta).

   1. Heini avatar

    Nyt täytyy kyllä yllättää, koska ainakin täällä yliopiston kirjastosta löytyy lainausautomaatti ja kaupunginkirjastossakin taisi olla ainakin itsepalvelulla toimiva kirjojen palautuspiste. Eli kyllä niitä automaatteja täälläkin riittää! 🙂

    1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

     Toisaalta en kyllä ylläty yhtään 🙂 Omat kokemuksieni kirjastoista rajoittuvat meidän ”kylän” sivukirjastoon ja esikoisen gymnasiumin kirjastoon, mutta ihan varmasti pääkirjastot ovat ihan eri lailla moderneja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *