Kaikki päiväkodin juhlat

Saksassa juhlitaan jatkuvasti. Tai ainakin joskus tuntuu siltä. Kokoan tähän kaikki vuoden aikana päiväkodissa vietettävät juhlat. Ja niitähän piisaa!

Tammikuu:

Vuosi alkaa loppiaisella, Heilige drei Könige eli kolmen tietäjän juhlimisella. Tätä juhlaa lapset viettävät päiväkodissa ilman vanhempia. Juhlaan kuuluu kruunujen askarteleminen, tietäjien näytteleminen ja erityisen loppiaiskakun syöminen.

Helmikuu:

Helmikuun kohokohta on tietenkin karnevaalit. Niistä olen kirjoitellut erikseen oman postauksen ja sen voi lukea täältä. Karnevaalit ovat taustaltaan katolinen juhla ja niiden jälkeen laskeudutaan pääsiäistä edeltävään paastoon. Päiväkodissa karnevaalijuhlaan tulevat mukaan myös aikuiset.

Päiväkodin karnevaalijuhlassa pukeudutaan naamiaisasuihin, askarrellaan, herkutellaan ja leikitään ja lauletaan.
Päiväkodin karnevaalijuhlassa pukeudutaan naamiaisasuihin, askarrellaan, herkutellaan ja leikitään ja lauletaan.
Maalis-huhtikuu:

Keväällä päiväkodissa vietetään kevätjuhlaa eli Frühlingsfest. Sitä juhlitaan ilman vanhempia. Juhlapäivänä lapset tuovat mukanaan kevätkukkien tai yrttien taimia, joita he istuttavat päiväkodin puutarhaan yhdessä opettajien kanssa.

Kuopuksen valitsemat kukat päiväkotiin istutettavaksi.
Kuopuksen valitsemat kukat päiväkotiin istutettavaksi.

Yhdessä vanhempien kanssa keväällä vietetään myös satupäivää ja samalla avoimien ovien päivää. Tämä juhla on aina lauantaina ja teeman mukaisesti silloin on erilaisia satuesityksiä nukketeatterina. Päiväkodissa on myös vanhempien järjestämä kahvio, jonka tuotoilla kerätään rahaa päiväkodin toimintaan.

Kesäkuu:

Kesäkuussa lapset viettävät päiväkodissa juhannusjuhlaa, Johannisfest. Lapset puetaan juhlaviin vaatteisiin ja vanhemmat koristelevat kotona seppelepohjat kukilla. Lisäksi lapset tuovat päiväkotiin mukanaan erilaisia punaisia marjoja ja hedelmiä yhdessä syötäväksi.

WP_20140624_002
Kukkaseppeleiset lapsukaiset näyttävät kyllä suloisilta.

Kesäkuun loppupuolelle/heinäkuun alkuun osuu myös esikoululaisten viimeinen päiväkotipäivä, jota juhlitaan yhdessä eskareiden vanhempien kanssa. Heidän viimeisenä päivänään päiväkodilla esitellään kaikki eskareiden vuoden aikana tekemät työt ja koulureput tuodaan kotoa mukaan näytettäväksi. Lopuksi eskarit ratsastavat itsetekemillään keppihevosilla reput selässään ulos päiväkodista laulun saattelemana.

Elokuu:

Kesän aikana järjestetään myös koko perheen yhteinen lauantainen kesäjuhla, Sommerfest. Silloin päiväkodilla on kahvio rahankeruuta varten, mutta lisäksi myös erilaisia leikkimielisiä ulkoleikkejä ja -kilpailuita, saippuakuplien puhaltamista ja askartelu-ja puutyöpisteitä. Lisäksi on kottikärryillä ajelua ja ihan vain yleistä mukavaa yhdessäoloa. Tämä ja muut koko perheen kesken vietettävät päiväkodin juhlat ovat myös kätevä ja mukava tapa tutustua toisiin perheisiin. Ja kullanarvoisia näin maahanmuuttajalle paikalliseen kulttuuriin tutustumisen kannalta.

WP_20140830_001 WP_20140830_003 WP_20140830_041

Syyskuu:

Syksyllä on useita vuodenaikaan liittyviä juhlia. Näistä ensimmäisenä on syyskuussa pidettävä Sankt Michaelis eli eräänlainen sadonkorjuujuhla. Silloin lapset tuovat päiväkotiin mukanaan korin, jonne kerätään syksyn satoa eli erilaisia juureksia, kurpitsoita, pähkinöitä tai vaikkapa syksyisiä värikkäitä lehtiä. Päähänsä lapset saavat punaista, sinistä, kultaista tai vihreää kimaltavat itsetekemänsä kruunut.

kekrijuhla

WP_20140929_001

Marraskuu:

Marraskuulle osuu kaksi juhlaa, joista ensimmäinen on Sankt Martin eli Martinpäivän lyhtykulkue. Sitä vietetään arki-iltana, jolloin vanhemmatkin pääsevät mukaan. Martinpäivän juhlinnasta voi lukea lisää täältä.

Lyhtykulkueen jälkeen lyhdyt ripustetaan päiväkodin pihamaalle omenapuuhun tunnelmaa ja valoa tuomaan.
Lyhtykulkueen jälkeen lyhdyt ripustetaan päiväkodin pihamaalle omenapuuhun tunnelmaa ja valoa tuomaan.

Adventin alkamista juhlitaan päiväkodissa erityisellä adventtijuhlalla, josta voi lukea lisää täältä. Tämä adventtispiraali on omasta mielestäni tunnelmallisin päiväkodin juhlista ja heti tuon lyhtykulkueen jälkeen ihanin vuoden juhlista.

adventti5

Joulukuu:

Joulukuullekin mahtuu kaksi juhlaa. Joulukuun kuudes päivä on pyhän Nikolauksen päivä, Sankt Nikolaus, jolloin Nikolaus tuo lapsille lahjapussit. Tästä juhlasta voit lukea lisää täältä. Ja luonnollisesti ennen joulua on päiväkodissa myös joulujuhla. Tähän juhlaan osallistuvat myös vanhemmat. Juhlassa lapset esittävät Joosefia ja Mariaa jotka ihmettelevät jeesuslasta seimessä. Ja yhdessä herkutellaan jokaisen mukanaan tuomilla jouluisilla leivonnaisilla.

Näiden lukuisten vuodenkiertokulkuun liittyvien juhlien lisäksi päiväkodissa juhlitaan jokaisen lapsen (ja ohjaajien) syntymäpäiviä suurellisesti. Kun lapsia on ryhmässä 20 ja aikuisiakin useampia, niin synttärijuhlia riittää useampia jokaiselle kuukaudelle. Lisää saksalaisten synttärijuhlatavoista voit lukea täältä.

Kuten tästä koosteesta huomaa, päiväkotivuoteen mahtuu monenlaista juhlaa. Mutta eletään siellä toki myös sitä ihan tavallistakin arkea. Siitä olen kirjoitellut oman postauksen: päiväkotiarki Saksassa.

 

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *