Ihastuttava, merellinen Eckerö ja Käringsund Ahvenanmaalla

Pitkä viikonloppu Ahvenanmaalla tarjosi mahdollisuuden kierrellä kaikessa rauhassa ja tutustua erilaisiin nähtävyyksiin ilman kiireen tuntua.

Matkustimme Ahvenanmaalle Turusta Viking Linen reittimatkoilla ja mukana oli oma auto. Laivamatka kestää noin viisi tuntia ja aika kuluu leppoisasti saaristoa ihaillen. Maisemat laivalta ovat yhtä silmänruokaa. Perillä Maarinhaminassa aamulaiva on noin klo 14, joten ekanakin matkapäivänä ehtii jo vaikka mitä. Mekin kiertelimme Maarianhaminassa muutaman tunnin ja kävimme syömässä herkulliset pitsat italialaisessa ravintola Nonna Rinassa. Paluukin tapahtuu iltapäivällä, joten viimeisenäkin matkapäivänä on aikaa kierrellä vaikka uudestaan Maarianhaminassa ennen laivan lähtöä.

Me olimme varanneet kolmeksi yöksi viiden hengen mökin Eckeröstä, Käringsundin leirintäalueelta, jonne ajaa Maarianhaminasta puolisen tuntia. Ylipäätään välimatkat Ahvenanmaalla ovat melko lyhyitä ja tiet olivat hyvässä kunnossa ja liikennettä oli todella vähän. Omalla autolla on siis hyvin helppoa siirtyä paikasta toiseen ja pysähtyä suunnittelemattakin mielenkiintoisen paikan huomatessaan.

Punainen kiviaines saa sekä hiekkatiet että asfaltin näyttämään erilaiselta kuin manner-Suomessa.
Hammarlandin keskiaikainen kivikirkko

Ensimmäinen ihastus tuli vastaan jo ajomatkalla Maarianhaminasta Eckeröön. Ohittaessamme viehättävän kivisen kirkon, oli pakko kääntää auto ympäri ja pysähtyä tutkimaan sitä tarkemmin. Hammarlandin kirkko eli Pyhän Katariina Aleksandrialaisen kirkko on keskiaikainen harmaakivikirkko, jonka historia ulottaa aina 1300-luvin alkupuolelle asti. Kirkon vieressä oli myös lehmiä laiduntamassa ja matkailijaa ihastuttamassa.

Eckerön vierasvenesatama

Käringsundin leirintäalueelta on lyhyt kävelymatka Eckerön vierasvenesatamaan luontopolkua pitkin. Satamasta voi kävellä osan matkaa myös laitureita pitkin, joten ihan samoja askelia ei tarvitse kävelylenkillä molempiin suuntiin seurailla. Vierasvenesatamasta löytyy ravintola sekä metsästys- ja kalastusmuseo. Me emme tällä kertaa käyneet kummassakaan, vaan tyydyimme ihailemaan ja valokuvaamaan maisemia. Ravintola vaikutti kyllä hyvin suositulta ja sieltä leijaili herkullinen tuoksu. Museossa olisin varmaan muuten piipahtanut, mutta se olikin sunnuntaisin suljettu ja juuri sunnuntaina meillä olisi ollut aikaa siellä käydä sadetta pitämässä.

Käringsundin majakka

Yhtenä iltana kävelimme mökiltämme Eckerön vierasvenesataman ohitse Käringsundin majakalle asti. Matka ei kyllä kovin pitkä ollut, mutta ympäristö sitäkin upeampi ja maiset silmiä hivelevän kauniita. Itse olen sisämaan kasvatti, joten merimaisemat jo itsessään tarjoavat vaihtelua ja uusia elämyksiä. Merenranta on yhtä kuin lomafiilis.

Eckerön posti- ja tullitalo

1828 vuonna rakennettu vaaleankeltainen empiretyylinen Eckerön posti- ja tullitalo on yksi Eckerön nähtävyyksistä ja kertoo alueen historiasta merkittävänä postireittinä. Posti- ja tullitalon on suunnitelleet arkkitehdit Engel ja Bass. Pihapiiristä löytyy kahvila ja lapsille leikkipaikka. Lähellä on myös hiekkaranta.

Eckerön alue tarjosi merellisen ja rauhallisen paikan lomanviettoon ja sielläkin on mukavasti nähtävää ja tutkittavaa muutaman päivän ajalle. Me olemme matkailijoina vähän sellaisia kiertelijöitä ja niin tälläkin reissulla pidimme mökkiä Käringsundin leirintäalueella tukikohtana, josta käsin tutkimme niin Eckerön aluetta, mutta myös muuta Ahvenanmaata. Yhtenä päivänä kiertelimme perusnähtävyydet (Kastelholman linna, vankilamuseo, Jan Karsgården ulkoilmamuseo, Taffelin tehtaanmyymälä jne). Kahdella luontopolullakin ehdimme poikkemaan.

Käringsund Resort -helppoa majoitusta mökissä leirintäalueella

Käringsundin leirintäalue tarjoaa monentasoisia vaihtoehtoja yöpymiseen. Me varasimme viidelle hengelle sopivan perusmökin, jossa oli kaikki mukavuudet. Hinta-laatusuhde oli mielestämme oikein hyvä ja leirintäalueella oli oma hiekka ranta, leikkipaikka lapsille ja mahdollisuus esimerkiksi vuokrata polkuveneitä.

Tutustu Kärinsundin leirintäalueeseen ja majoitusvaihtoehtoihin tarkemmin heidän nettisivuillaan.

Lue lisää Ahvenanmaasta:

2 x luontopolku Maarianhaminan lähellä

Mitä opin Ahvenanmaasta 2 päivässä?

Miltä maistuu Ahvenanmaa? 4 x ravintolavinkki


Posted

in

,

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “Ihastuttava, merellinen Eckerö ja Käringsund Ahvenanmaalla”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Eckerö on kiva paikka, viime viikolla yövyttiin pari yötä siellä. Hyvänä vinkkinä Eckeröön osalta vosin mainita sieltä tehtävät majakkaretket, jotka ovat kyllä todella kivoja!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *