2 x luontopolku Maarianhaminan lähellä.

Ramsholmen ja Kungsö batteriberg ovat lyhyitä ja keskenään erilaista luontoa tarjoavia luontopolkuja Ahvenanmaalla.

Vietimme Ahvenanmaalla pitkän viikonlopun ja perusnähtävyyksien lisäksi halusimme ehdottomasti tutustua myös Ahvenanmaan luontoon, sillä juuri luontokohteena Ahvenanmaa on mielestäni parhaimmillaan. Etäisyydet ovat lyhyitä, joten yhdessäkin päivässä ehtii poikkeamaan useammassa kohteessa ja valikoimaa on moneen makuun. Ahvenanmaalla on niin pitkiä vaellusreittejä kuin lyhyempiä ja helppokulkuisempia luontopolkuja. Me suosimme perheen kanssa kulkiessa luontopolkuja, joilla yleisesti ottaen pärjää ilman erityisiä varusteita eli tässä tapauksessa ihan tavallisissa tennareissa. Niinpä tällä reissulla valitsimme luontopolkukohteemme etenkin sijainnin ja helppouden perusteella. Lisäksi halusimme tutustua keskenään erilaisiin kohteisiin.

Molemmat polut, jotka kävimme kiertämässä, sijaitsivat Maarianhaminan lähellä ja olivat pituudeltaan lyhyitä, jolloin ne ehtisi kiertää nopeasti läpi. Säätila on sen verran vaihteleva, että luontopoluille oli parempi pyrkiä sateiden välissä ja siinä onnistuimmekin ja saimme nauttia jopa hetkittäisistä auringonsäteistä. Paremmalla kelillä olisi toki kiva kiertää hieman pidempiäkin reittejä, mutta jääköön se seuraavaan kertaan.

Kungsö batteriberg eli venäläinen rannikkopatteri tarjoaa metsämaastoa, kallioita ja upeat näkymät näkötornista.

Noin 11 kilometrin päässä Maarianhaminasta sijaitsee reilu 100 vuotta vanha venäläisten rakentama kasarmialue, jossa on nykyään ulkoilualue erilaisine polkuineen ja näkötornineen. Parkkipaikkoja löytyy Patterimäen molemmin puolin. Me pysäköimme Möskatsvägenin varrella sijaitsevalle parkkipaikalle, josta löytyy myös pöytäryhmä eväiden nauttimista varten. Tältä parkkipaikalta on helppokulkuinen, noin 600 m pitkä hiekkatie ylös patterimäelle näkötornin juurelle.

Patterimäeltä voi halutessaan lähteä kiertämään vähän haastavampiakin reittejä. Mekin kävimme vähän matkan päässä katselemassa paikkoja kivikkoista polkua pitkin, mutta ajanpuutteen vuoksi päädyimme palaamaan samaa helppokulkuista reittiä takaisin autolle.

Maisemien puolesta Kungsö tarjoaa mäntymetsää ja kallioita, vanhat puolustuspatterin rauniot ja näköalatorni lisäävät alueen tarjontaa. Suunkin sai mustikasta ja metsämansikasta makeaksi, sillä kumpiakin löytyi alueelta heinäkuun alussa meidän siellä vieraillessamme. Lisäksi ihastelimme kauniita sormustinkukkia.

Ramsholmen – vehreä lehdesniitty tuoksuu karhunlaukalle

Ramsholmen luontopolku sijaitsee vain noin 6 kilometrin päässä Maarianhaminasta. Polku on sekä helppokulkuinen että lyhyt, pituudeltaan vain 1,5 km, joten se sopii hyvin kaikenlaisille kulkijoille. Alue on luonnonsuojelualuetta, joten polulta ei saa poiketa.Erityisesti paikkaa voi suositella kukista kiinnostuneille luonnonystäville, sillä Ramsholmen on lajistoltaan todella runsas ja sieltä voi löytää myös harvinaisempia orkideoja ja muuta rantojen kasvillisuutta sekä tietysti erilaisia merilintuja ja kahlaajia.

Me nautimme paikan vihreydestä ja ihmettelimme hentoista valkosipulin tuoksua, jonka aiheuttavat metsänpohjassa mattona kasvavat karhunlaukat. Lisäksi piti muistaa katsella jalkoihinsa, jottei olisi tallonut sateen jälkeen esille tulleita etanalaumoja tai liukastunut mehevään lantakasaan, joita myös siellä täällä porttien sisäpuolella oli. Keväällä ja alkukesästä luontopolku olisi varmasti vieläkin kauniimpi näky metsänpohjan olessa täynnään kukkia, ensin valkovuokkoja ja kevätesikkoa, sitten myöhemmin karhunlaukkaa.

Lue lisää Ahvenanmaasta:

Ihastuttava, merellinen Eckerö ja Käringsund Ahvenanmaalla

Mitä opin Ahvenanmaasta 2 päivässä?

Miltä maistuu Ahvenanmaa? 4 x ravintolavinkki


Posted

in

,

by

Comments

Yksi vastaus artikkeliin “2 x luontopolku Maarianhaminan lähellä.”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Ramsholmenin luontopolku tosiaan taitaa olla keväällä parhaimmillaan. Tällä viikolla kun reitin kuljimme, niin reitti ei vaikuttanut kovinkaan erityiseltä. Maarianhaminan lähellä Nåtön ja Järsön luontopolut ovat käymisen atvoisia paikkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *