Vappukoivu – rakkaudenosoitus reiniläisittäin

Toukokuun ensimmäiseen päivään liittyy erityisesti täällä Reininmaalla hauska perinne, Maibaum, joka on eräänlainen ihailun ja rakkauden osoitus nuorelta naimattomalta mieheltä ihastuksen kohteelleen. Näitä kreppipaperein koristeltuja ja monesti nimellä varustetuin sydämin merkittyjä koivuja näkee vähän joka talon pihalla niin meidän naapurustossamme kuin Kölnissäkin. Tämän postauksen kuvat on otettu eilen Kölnissä. Ihastuttavan paljon siellä näitä rakkaudentunnustuksia olikin näkyvissä.

13116192_10154234481503324_5518074604157674490_o

Tämä Maibaum pystytetään mielitietyn kodin edustalle (ikkunan eteen tai parvekkeelle) 1.5. (Erste Mai) vastaisena yönä ja pois se haetaan 1.6. Puu on siis syytä kiinnittää tukevasti paikoilleen, jotta se siinä kuukauden pysyy. Olen kuullut, että perinteen mukaan neidon tulisi tarjota sulholle ruokaa tai jonkun mukaan jopa korillinen olutta, jotta tämä koivun hakisi pois.

Tämä Maibaum on yleensä pienehkö koivu (Birkenbäumchen), koska koivu on on ensimmäinen talven jälkeen viheriöivä puu. Koivu symboloi hedelmällisyyttä, voimaa ja elämänhalua. Lisää tästä hauskasta reiniläisestä perinteestä voit lukea vaikka täältä, saksaksi tosin.

13087132_10154234486898324_4646555221638503087_o

Ja koska Saksa on iso maa ja perinteet erilaisia eri puolilla maata, kannattaa käydä lukemassa Allgäussa asuvan suomalaisen Katin kirjoittama juttu heidän Maibaum -perinteestään. Se ei ole lainkaan sama asia kuin tämä täällä oleva.

Comments

4 vastausta artikkeliin “Vappukoivu – rakkaudenosoitus reiniläisittäin”

 1. Kati avatar

  Ihana tapa. Luin että jossain päin Baijeria olisi myös tämän tapainen perinne.
  Kiitos linkkauksesta!

 2. Jonna avatar

  Kiitos kommentista Kati 🙂 Tämä on kyllä ihana tapa ja tosiaan aktiivinen perinne edelleen. Noita koristeltuja koivuja on todellakin joka paikassa. Ihanan romanttisia nämä Reininmaan nuorukaiset. Vai ovatko vain janoisia, mikäli kuulemani versio kaljalla palkitsemisesta pitää paikkaansa 😀 Tämä tapa varmasti löytyy myös muualta, mutta ainakin tutkimieni nettilähteiden mukaan on voimakkainta ja tyypillisintä juuri täällä NordRhein-Westfalenissa.

 3. Minna avatar
  Minna

  Ja tänä vuonna kun on karkausvuosi, tytöillä on lupa laittavat koivu tai sitten paperiruususydän jossa on pojan nimikirjain.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos lisätiedosta! Katselinkin, että joissakin koivuissa oli sydämessä pojan nimi 🙂 Hauskoja perinteitä. Meillä muuten tytöt kovasti kyselivät, että onko isikin laittanut äidille sellaisen koivun? Valitettavasti Suomessa ei tätä kivaa perinnettä ole 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *