Noblessner – uusi kiinnostava kohde Tallinnassa

Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa -lehdistömatkan* toisena päivänä pääsimme tutustumaan upouuteen, mutta vanhaa teollisuusperinnettä kunnioittavaan Noblessnerin alueeseen muutaman kilometrin päässä vanhastakaupungista, aivan Kalasataman ja Lentosataman lähellä.

Noblessnerissa vanha sukellusvenetelakka saa uuden elämän

Noblessnerin aluetta ollaan kovaa vauhtia restauroimassa uuteen loistoonsa. Alueen historia ulottuu yli sadan vuoden taakse. Ennen ensimmäistä maailmansotaa Noblessnerin telakalla rakennettiin sukellusveneitä Venäjän keisarikunnan tarpeisiin. Viron itsenäistyttyä vuonna 1918 rakennustyöt jatkuivat pienempien laivojen parissa. Neuvostovallan vuosina ”Tehdas nro 7:ssä” korjattiin mm. toisessa maailmansodassa vaurioituneita aluksia sekä sukellusveneitä ja kalastusaluksia. Noblessnerin alue oli pitkään täysin suljettuna kaikilta ulkopuolisilta. Tällä hetkellä alue on Tallinnan nopeimmin kehittyvä alue, jolta odotetaan paljon.

Nobblesneristä löytyy entisöityjen tehdashallien lisäksi huikeita uudisrakennuksia aivan meren rannasta. Nobblesnerissa on uusien asuntojen lisäksi ravintoloita, yökerho, taidegallerioita ja kaikkien sisustus- ja joulufanien suosittelema sisustuskauppa Shishi. Virolaisesta olutkulttuurista kiinnostuneille tarjolla on Põhjala -olutpanimo ravintoloineen. Lisäksi Nobblesneriin tullaan avaamaan mielenkiintoisia uusia käyntikohteita lähiaikoina. Suunnitelmien mukaan syyskuussa 2019 avautuu Taidekeskus KAI. Lokakuussa 2019 avajaisiaan viettää Keksintökeskus PROTO, koko perheen elämyskeskus.

*Lue täältä kokemukseni keksintötehdas PROTOsta kesäkuulta 2020.

Tähän avataan loppusyksystä virtuaalitodellisuutta hyödyntävä keksintökeskus Proto.

Lue lisää Noblessnerista Visit Tallinnan sivuilta: Noblessner – vanhan telakan uusi elämä

Virolais-norjalainen sisustusbrändi Shishi täyttää sisustajan unelmat

Shishin myymälään astuessaan väkisinkin mykistyy. Tarjolla on vaikka ja mitä ja millä tavalla esillepantuna! Liikkeessä voi vain ihailla kaikkea kaunista. Ostettavaakin toki löytyisi, jos jotain sattuisi tarvitsemaan. Tuotteiden esillepano oli kyllä sen verran upeasti toteutettu, että voisin vaikka maksaa pienen pääsymaksun. Olen lisäksi kuullut monelta taholta kehuja Shishin joulumyynnistä. Koko kauppa muuntuu joulun alla jouluintoilijan unelmaksi.  Sanotaan, että sellaista joulukoristetta, jota Shishistä ei löydy, ei ole olemassakaan. Se on kyllä päästävä itsekin näkemään. Samasta rakennuksesta löytyy myös erillinen Shishi Outlet, jossa pääsee tekemään edullisempia löytöjä. Juuri nyt siellä oli vaikuttava määrä joulukoristeita puoleen hintaan.

Shishiä vastapäätä sijaitsee kovin kätevästi miesparkki. Tai näin olen jossain hauskasti kuullut sanottavan.
Olutmaistelua, panimokierros ja amerikkalainen lounas Põhjala panimon ravintolassa.

Põhjala Tap Room on oluen ystävän taivas. Yksi seurueemme jäsen kuvaili Põhjalan oluita olutmaailman kaviaariksi. Itse en siitä osaa mitään sanoa, mutta uskotaan oluista enemmän tietäviä tässä asiassa. Maailman sadan parhaan panimon joukkoon valitun Põhjalan ravintola ilahduttaa laajalla 24 hanaoluen valikoimallaan. Panimon toimintaa voi ihmetellä ravintolan suurten ikkunoiden läpi tai hyvällä säällä ruokansa ja oluensa voi nauttia sisäpihalle avautuvalla parveketerassilla. Ravintolassa tarjoillaan teksasilaista barbequeta ja lihojen kylkeen voi tilata haluamiaan lisukkeita. Esimerkiksi valtavan kokoinen (jaettavaksi tarkoitettu) kolmen lihan lautanen maksaa listalla 18€ ja sen oheen voi tilata esimerkiksi maukkaita papuja (4€), mac and cheeseä (4€) tai maissia (3€).

Põhjalan panimo on perustettu 2011 Tallinnassa neljän virolaisen olutharrastajan voimin. Põhjalan panimon tuotteisiin ja toimintaan voi tutustua tarkemmin tutustumiskierroksella, jollaiselle mekin osallistuimme. Paikka opastukseen on varattava ennakkoon. Kierroksia järjestetään sekä viroksi että englanniksi ja osallistuminen maksaa 10€. Lue lisää panimon sivuilta.

Pohlajan erikoisuuksiin kuuluu tynnyreissä kypsytetyt ”Cellar series” oluet. Pullotuksen jälkeen korkit sinetöidään vahalla säilymisen takaamiseksi.

Siellä sitä pannaan, virolaista Pohjalan olutta.

 

*vierailu Noblessnerin alueella sekä esittelykierros ja olutmaistiaiset Põhjala -olutpanimossa ja lounas Põhjala panimon tap roomissa olivat osa lehdistömatkaa: Vastuullista lähimatkailua Tallinnassa. Pressimatkan järjestivät kolme varustamoa Viking LineTallink Silja ja Eckerö Line yhdessä Visit Tallinnan ja Visit Estonian kanssa.

Comments

5 vastausta artikkeliin “Noblessner – uusi kiinnostava kohde Tallinnassa”

 1. Liisa/Hollanninhippiäinen avatar

  Põhjala-olut on sattumoisin tuttu meillä Hollannissakin. Se kuuluu Venrayn erikoisoluiden kuppilan valikoimiin ja sitä saa olutkaupasta, jossa myydään 1400 lajia olutta. Joku virolaisista omistajista oli käynyt esittelemässä heidän tuotteitaan olutpäivillä täällä. Niin että on se aika kuuluisa merkki, hehe. Olutkaupssa huomasin yhden lajeistaan ja olin, että ”kah, Rukkirääk!” Ilahduin, kun tajusin sen tarkoittavan ruisrääkkää.

  1. Jonna avatar

   No mutta onpa hauskaa, Pohjalan olutta löytyy teiltäkin! Varmaan muitakin virolaisia oluita? Ja suomalaisia? 1500 oluen valikoima on kyllä vaikuttava.

   1. Liisa/Hollanninhippiäinen avatar

    Varmaan olivat Tallinnan pojat juuri sopivasti esittelymatkalla, kun erikoisolut-buumi tuli tänne kylälle. Nyt saadaan aina jotain Põhjalan uutuuksia. Suomalaisia oluita ei ole vielä näkynyt kaupassamme, eikä muita virolaisia. Tanskalaista ja jonkun islantilaisen olen bongannut. Muutoin hyllyjä hallitsee aika pitkälti Belgia, josta löytyy myös eksoottisimmat erikoisuudet kuten suklaaolut ja banaaniolut.

 2. Eetu avatar

  Me ollaan perheen kanssa menossa taas Tallinnaan pitkästä aikaa ja mietittiin olisiko siellä mitään uutta tekemistä. Tämä vanha venetelakkahan näyttää todella mielenkiintoiselta. Hyvä syy käydä testaamassa myös tuo testaamasi olutravintola!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mukava kuulla, että löysit blogistani uusia ideoita Tallinnaan. Itse odotan mielenkiinnolla Noblessnerin alueelle syksyllä avattavia kohteita, Taidekeskus KAI:ta (avajaiset syyskuussa) ja Keksintökeskus PROTOa, koko perheen elämyskeskusta (avajaiset lokakuussa).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *