Olet tehnyt minusta fanisi Saksa!

Myönnetään. En ollut Saksa-fani vielä viisi vuotta sitten. Kokemukseni Saksasta olivat vähäiset ja vuosien takaa. Käsitykseni oli muodostunut lähinnä maan läpi ajaessa eli olin nähnyt lähinnä moottoritietä ja ketä se nyt kiinnostaa ja vakuuttaa. Kerran olimme jopa pistäytyneet päiväksi Saksan puolelle meille paljon kehuttuun Schwarzwaldin alueelle Ranskan Colmarista käsin. Mikä virhe. Jos on juuri saanut nauttia upeista Ranskan alppimaisemista ja ylisöpöistä Colmarin ristikkotalokylistä ei synkkä havupuumetsä tehnyt meihin muuta vaikutusta kuin pettymyksen. Äkkiä pois ja takaisin matkailullisesti kiinnostavampaan silloiseen asuinmaahan Ranskaan. (Silloin minulla ei ollut vielä tietoa lukuisista Saksan ristikkotalokylistä!)

Kun sitten perheellemme tarjoutui mahdollisuus muuttaa Saksaan töiden perässä, olimme heti valmiita ottamaan haasteen vastaan. Järki-ihmisinä tiesimme Saksan olevan hyvä asuinmaa etenkin lapsiperheelle ja tarjoavan loistavan työmahdollisuuden miehelleni. Mutta edelleen olin hieman epäileväinen voisiko Saksa tarjota mielenkiintoisia matkailuelämyksiä.

Ensi kosketukseni Saksaan oli nykyinen kotikaupunkimme ja sen vieressä oleva miljoonakaupunki Köln. Pidin molemmista heti!

Reinin puistossa voi nauttia vaikka Saksan Suomea varhaisemmasta keväästä ja auringonpaisteesta!
Kölnistä löytyy myös mielenkiintoisia katumaalauksia ja kaupunkikulttuuria joka lähtöön suurkaupungista pitäville matkalaisille. Tämä kuva on paikallistenkin suosiossa olevasta belgialaisesta korttelista.
Modernina suurkaupunkina Köln tarjoaa myös loistavat ostosmahdollisuudet. Tämä kuva on Breite Strasselta.
Kaikkein eniten pidän pienistä ristikkotalokylistä ja luonnonläheisyydestä täällä Saksassa.

Aina näiden perässä ei tarvitse mennä kauas, vaan kotikaupungistani ja Kölnistäkin niitä löytyy. Yksi kiva päiväretkikohde Kölnissä on Brück:n kaupunginosa, jonne pääsee U-Bahnin linjalla 1. Brückistä löytyy ravintoloita kuin iso leikkipuisto ja muutamia kauppojakin. Ehkä ihan niiden takia sinne ei kannata muualta Kölnistä tulla, mutta hyvä vetonaula luontoihmisille on suuri Wildgehege Brück -metsikkö, jossa voi kävelylenkin ohessa esimerkiksi syöttää villisikoja tai tutustua metsätietopolulla erilaisiin puihin ja kasveihin.

Keväisin on hyvä aika seurailla eläinpienokaisia. Eivätkö villisianporsaat olekin söpöjä?
Ensimmäisiä syksyn merkkejä lokakuun alussa. Sieltä se ruska on tulossa. Luonto on Saksassa vehreää ja kaunista.
On niitä ristikkotaloja Kölnissäkin! Ja italialaista jäätelöä 1€/pallo! Köln Brückin kaupunginosa on kiva päiväretkikohde.

Saksassa asuttujen vuosien mittaa olen rakastunut maahan myös matkailunäkökulmasta katsottuna ja tämä toki on näkynyt täällä blogissakin jo lukuisten Saksaa ylistävien postausten vuorossa. Ja tästäkin on tulossa sellainen. Ja kyllähän suomalaiset Saksaan paljon matkustavatkin. Tilastokeskuksen  tilastojen mukaan Saksa on edelleen suomalaisten viidenneksi suosituin matkakohde. Minun tehtäväni on yrittää vakuuttaa loputkin suomalaiset kiinnostumaan Saksasta, ehkä ihastumaankin vähän. Ilokseni en ole tässä asiassa ainoa. Luepas myös tämä mahtava Saksa-esittely Duunireissaajan blogista ja taatusti koet tarvetta varata matkan Saksaan.

Duunireissaajan tavoin minäkin pidän Saksan linnoista. Olen kehittänyt itsestäni täällä asuessa linnafanin. Onnekseni lähistöltä löytyy lukuisia linnoja, joten nähtävää riittää pitkiksi ajoiksi. ennätykseni on vierailu kolmessa linnassa yhden viikonlopun aikana. Linnoja on tiheimmillään vain muutaman kilometrin etäisyyksillä, joten yhdessäkin päivässä ehtii useampaan tutustua. Erityisen paljon linnoja on Reinin varrella. Alla olevat kuvat ovat Stolzenfelsin linnalta (Schloss Stolzenfels) Koblenzista. Lisää linnasta voit lukea täältä.

Mahtava sunnuntairetki Reinin yläpuolelle Stolzenfelsin linnalle.

Bendorf ja sen pieni kylä Sayn sijaitsee Keski-Reinillä noin tunnin matkan päässä Kölnistä. Samassa paikassa on perhospuutarha, (Garten der Schmetterlinge) ja museona toimiva linna/kartano Schloss Sayn ja kauniit näköalat tarjoava vanhempi linna Burg Sayn.

Schloss Sayn. Päiväretkellä yhdessä lukuisista Reinin alueen linnoista.

Braubach, pieni ristikkotalokylä myöskin Reinin varrella ansaitsee myös erityismaininnan. Kylä itsessään on todella viehättävä ja sen vanhan keskustan kapeilla kujilla ristikkotalofanin sydän sykkii ihastuksesta. Braubachin yläpuolella seisoo myös vanha linna, Marksburg, jonka terassilta aukeavat näköala on kaiken kiipeämisen arvoinen!

Piipahdus Reinin varren ristikkotalokylässä. Uusi tuttavuus Braubach.
Terveisiä Reinin varrelta Marksburgista!
Yksi Saksan koristeellisimmista linnoista löytyy Düsseldorfista.

Vuonna 1770 valmistunut Benrathin linna oli vaaliruhtinas Carl Theodorin ja hänen vaimonsa Elisabeth Augustan ”kesämökki”. Ruhtinaspariskunnan päälinna oli  Münchenissä ja heillä oli linna myös Mannheimissa. Kesähuvilassaan Benrathin linnassa he vierailivat itseasiassa kumpikin vain yhden kerran. Tuntuu jotenkin uskomattomalta, että tällainen koristeellinen linna on rakennettu lähes turhaan, tyhjänpantiksi. Lue lisää linnasta täältä.

Schloss Benrath, Düsseldorf.

Düsseldorf on myös tätä. Sininen taivas, vaaleanpunainen linna ja sateenkaari.

Minun Saksani on siis vihreitä metsiä, viehättäviä kyliä ja romanttisia linnoja. Mutta myös modernia kaupunkikulttuuria. Minulle Saksan upeus ja monipuolisuus matkakohteena ei auennut heti, mutta kun vauhtiin on päästy, niin loppua ihastukselle ei näy!

Millainen on sinun Saksasi? Miksi sinä pidät tai miksi et pidä Saksasta?

Tämä blogikirjoitus on osa Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover ja Vagabonda -matkablogit.

Postauksen kuvat ovat tempauksen luonteen mukaisesti kaikki Instagram-tililläni julkaistuja. Minut löytää Instagrammista nimellä @jonnajujukas.

Comments

17 vastausta artikkeliin “Olet tehnyt minusta fanisi Saksa!”

 1. Teea | Curious Feet avatar

  Ei yhtään parantanut tätä ikävääni Saksaa kohtaan tämä ylistys! Niin upea maa varsinkin reissaajalle! Saksassa on lukemattomia hyviä puolia, mutta luonto, kylät ja arkkitehtuuri kyllä miellyttää. Nuorempana en itsekään hyvin lyhyen vierailun ja mielikuvieni perusteella ajatellut Saksasta kummoisesti, mutta ensimmäisen oikean sinne tehtyn reissun jälkeen tykästyin ja myöhemmin ihastuin todella palavasti.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Sori 😀 Ei muuta kuin suunnittelemaan seuraavaa Saksanmatkaa!

 2. VEERAPIRITA / AURINKORASVAA & ALOE VEERAA avatar

  Tämä postaus herätti kyllä mussa pienen uteliaisuuden Saksaa kohtaan. Itselleni on tullut tutuksi vain Berliini ja se on itseasiassa mun suosikki kaupunkilomakohde! Nuo linnat ja ristikkotalokylätkin kyllä näyttää varsin houkuttelevilta.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiva kuulla! Berliini taitaa olla aika monen suosikikaupunkikohde, enkä,ihmettele miksi! Mutta kannattaa kyllä poiketa muuallekin Saksaan. Saksa on niin paljon muutakin kuin Berliini.

 3. Katriina avatar
  Katriina

  Kiitos kysymästä. Minun Lounais-Saksani on kaukana kahden yön ja kahden päivän automatkan päässä Suomesta. Martti Lutherkin käväisi täällä jo 500 vuotta sitten hevospelillä. Minun Saksani on juuri sellainen, josta pääsee nopeasti tylsiä moottoriteitä A 61, A6, A67 ja A5 pitkin läpi ja ohi näkemättä juuri muuta kuin moottoritietä, melunsuoja-aitoja, joitakin Raststättejä, Autohofeja ja kumpuilevia vuoria horisontissa – ilman linnoja. Jos poikkeaa moottoriteiltä, niin tekee löytöjä, joita ei (vielä) suomenkielinen Wikipedia tunne ja englanninkielinen välttävästi. Löytää muutakin kuin kliseitä ja muuta syötävää ja juotavaa kuin Raststättejen wiininleikket, Bratwurstit, oluet, kahvit ja juustokakut.
  Minun Saksani on Reinin yläjuoksun tasanko, n. 300 km Baselin ja Mainzin/ Frankfurt am Main´in välillä. Tämä on Saksan leudointa seutua, joskus leikkimielellä Saksan Toscanaksi kutsuttu. Idän pakkastuulilta ja lännen myrskyiltä suojaavat vuoristot (Schwarzwald, Odenwald, Vogeesit, Pfälzer Wald). Niiden lämpimillä reunoilla levittäytyvät hedelmä- ja viinitarhat, tasangolla vihannespellot. Napoleon sotiin ja Wienin kongressiin asti Kurpfalz (nykyisin Metropolregion Rhein-Neckar) oli merkittävä ja mm.Saksan sivistyksen (Heidelbergin yliopisto 1386), uskonpuhdistuksen ja demokratian kehto (Wormsin valtiopäivät 1517, Speyerin valtiopäivät 1521/Luther, Hambacher Fest Neustadtissa an der Weinstraßella 1832). Edellä mainitsemasi vaaliruhtinaan Carl Theodorin hallintopaikka oli Mannheimin linna, ja hovissa oli vilkas valistuksen ajan kulttuurielämä (W.A. Mozart, Voltaire, tiedeakatemia). Euroopassa vain Versaillen linna oli suurempi kuin Mannheimin linna (450 m), mutta Mannheimissa oli yksi ikkuna enemmän (!). Mannheimista 15 km:n päässä Heidelbergiin päin vaaliruhtinaitten kesänviettopaikka, Schwetzingenin puutarha ja pieni kesälinna, joissa kannattaa ehdottomasti käydä. Benrathin kesälinna lienee ollut liian kaukana. Carl Theodorin oli pakko siirtää hovinsa Müncheniin, mutta hän ikävöi kovasti Mannheimia. Ankaran katolisille Müncheniläisille Carl Theodor oli liian sivistynyt ja vapaamielinen, ja he inhosivat tätä. Hovin muuton mukana Mannheim menetti loistonsa ja taideteoksensa, mutta kulttuuri jäi (kansallisteatteri; Friedrich Schiller ”Die Räuber”/rosvot ensi-ilta) Nykyisin Mannheimin linna on yliopiston käytössä. Onnellinen on hän, joka pääsee opiskelemaan liiketaloustiedettä Mannheimin yliopistossa. Mannheimissa kauppa käy, ja se on tunnettu siitä, että sen keskustassa ei ole kadunnimiä. Korttelit ovat alunperin paperilla vedetty viivottimella neliöiksi (Quadrate) ja nimetty aakkosten mukaan niin että A ja L alkavat linnasta ja päätyvät Neckarille J:hin ja U:hun. Joen toisella puolella on nuori teollisuuskaupunki Ludwigshafen (153 v.) Mannheimin ja Ludwigshafenin satamat ovat n. 600 km:n päässä merestä ja Saksan 4. ja 5. suurimmat tavaranvihdoltaan. Niin, että pääseehän tänne tulemaan ajan kanssa vaikka Lapppeenrannasta asti merikelpoisella moottoriveneellä. Pas poiketen , sanoo satakuntalainen!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Näinhän se on, että nähdäkseen sitä kaunista ja monipuolista Saksaa, on poikettava Autobahnoilta pois. Sieltä pikkuteiltä se löytyy. Mannheimissa olisi haaveissa ehtiä piipahtamaan, juurikin linnaa kurkkimassa.

 4. Ananas2go / Popot pogoillen avatar

  Vielä yllytät! Lange nicht gesehen!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hih, taitaa olla jo aika sinunkin tulla taas Saksaa tervehtimään 😀

 5. duunireissaaja avatar
  duunireissaaja

  Hauska sattumus, linnoista minäkin kirjoittelin tämän kuun IGTT:ssä. Ja kiitos linkkauksesta omaan juttuuni Saksasta!

  Tervetuloa Suomeen, eiköhän me löydetä täältä mukavia päiväretkipaikkoja yhdessäkin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tosiaan hauska sattuma! Mutta linnathan ovat hienoja ja mielenkiintoisia, missä maassa vaan 🙂 Itse odottelen jo innolla Suomea ja matkailua Suomessa ja matkabloggaajayhteisön tapaamisia. Eiköhän me tosiaankin keksitä vaikka mitä retkiä yhdessä! Me muutetaan kuitenkin melko lähelle Helsinkiä, joten sielläkin on helppo piipahtaa vaikka vaan kahvittelemaan.

 6. Noora | Kerran poistuin kotoa avatar

  Sama juttu, mulla ei ollut Saksasta mitenkään jännittävän matkailumaan mielikuvaa ennen käyntiäni siellä. Köln oli mun ensikosketus Saksaan (tai no ihan ensimmäinen oli Frankfurt-Hahnin lentokenttä, joka ei tietenkään antanut maasta mairittelevaa kuvaa) ja ihastuin siihen heti. Saksa on todella monipuolinen, tykkään myös noista ristikkotaloista, linnoista ja upeasta luonnosta. Mulla on vielä niin paljon Saksaa näkemättä. En yhtään tiedä, mikä kohde siellä mua seuraavaksi odottaa, mutta varmasti sinne tulee taas parin vuoden sisään lähdettyä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Voi, mullakin on vaikka mitä täällä näkemättä ja näkemättä jääkin, vaikka viisi vuotta on täällä asuttu! Ei vaan kaikkea ehdi, vaikka kuinka haluaisi. Noh, onpahan meilläkin syitä matkustaa tänne lomalle jatkossa. Toki pääasiassa tänne tullaan lasten saksan kieltä vahvistamaan ja ystäviä tapaamaan, mutta kaupan päälle tulee upeat matkailumahdollisuudet!)

 7. Terhi | VAGABONDA avatar

  Enpäs olisi arvannut, että Saksa on viidenneksi suosituin matkakohde suomalaisten keskuudessa! Hieman on maa jättänyt minut kylmäksi, mutta kiinnostus linnoja kohtaan on herännyt. Yhden Saksalaisen linnan olen kylläkin vasta nähnyt, mutta niitä olisi kiva kierrellä joskus enemmänkin 🙂

  P.S. Muru Mou -blogia ei enää ole, vaan IGTT:tä vetää sen sijaan Vagabonda 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Hups, kopsasin vaan vanhan pohjan tähän postaukseen, nekä hoksannut vaihtaa blogiasi, mutta nyt on korjattu! Anteeksi.

 8. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

  Ihana fanituspostaus! Mä en kyllä ymmärrä, miksi olen käynyt Saksassa vain Berliinin ja Hampurin tienoilla. Mähän tykkään Saksasta (ainakin noista kulmista) tosi paljon. Ja matkablogeja sen verran paljon ahmineena voin laittaa pääni pölkylle, että tykkään muustakin Saksasta. Esimerkiksi ne ristikkotalot, lukuisat linnat, kirkot, herkuttelut ja ja ja ja… Onneksi se on tuossa lähellä ja voi ottaa vaikka haltuun hiljalleen, pidennetty viikonloppu kerrallaan. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Ehkä ensi kerralla lennätkin Dusseldorfiin ja otat sen, sekä Kölnin, Bonnin ja läheiset viinilaaksot linnoineen ja ristikkotaloineen haltuun. Varmasti tykkäät!

 9. Travelloverin Annika avatar

  Seppo Rädyn ”Saksa on paska maa” on kyllä niin virheellinen kuin olla ja osaa. Omat kokemukseni Saksasta ovat toki versin rajalliset, mutta minkä olen ollut, olen tykännyt. Viinialueet kiehtoisivat ja Etelä-Saksan pikkukylät. Joskus vielä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *