Paluumuuton yllättävät vaikutukset

Paluumuutosta on nyt kuukausi ja pahin shokkivaihe on selkeästi mennyt ohi. Niin henkisesti kuin fyysisesti. Aiemmin kertomastani loputtomasta väsymyksestä on päästy pahimman yli, flunssat ja muut taudit on toistaiseksi selätetty ja arki on löytänyt uuden uomansa. Ja mikä mukavaa, myös ihon ja hiusten hyvinvointi on nyt tasaantunut.

Itselle tuli todellakin yllätyksenä, että myös iho voi reagoida maasta toiseen muuttoon näin voimakkaasti. Saksaan aikanaan muutettua muistan kuinka hiukset tuntuivat karkeammilta ja takkuisemmilta ja riittävän hyvän hoitoaineen löytäminen otti aikaa. Ihoni alkoi sen sijaan voida paremmin kuin Suomessa ja laitoin syyn (ansion) tästä pitkälle luonnonkosmetiikan piikkiin. Enkä kiellä, etteikö sillä olisikin vaikutusta. Luonnonkosmetiikassa on luonnollisemmat aineet eivätkä sen tuoksut aiheuta minulle yliherkkyyttä.

Nyt Suomeen palattuani alan uskoa myös ympäristön vaikutukseen entistä enemmän. Heti paluumuuton jälkeen iho-ongelmani palasivat. Iho kutisi ja hilseili voimakkasti ja pesun jälkeen kasvoissa oli kirkkaanpunaisia kutisevia läikkiä. Toin käyttämäni kosmetiikat mukanani Suomeen, joten ainoa ero oli muuttunut veden laatu ja kuiva pakkasilma ja sisätilojen suurempi lämmitys tahi koneellinen ilmanvaihto. Nyt kuukauden kuluttua iho ei reagoi enää niin voimakkaasti kuin alussa, mutta edelleen on huomattavasti kuivempi ja herkempi reagoimaan kuin Saksassa. Täytyy siis vain siirtyä tehokkaampiin rasvoihin ainakin talven ajaksi.

Hiukseni sen sijaan voivat paremmin Suomessa. Hiuksia ei myöskään tarvitse pestä niin usein, vaan ne pysyvät pidempään puhtaina. Saksassa riittävän puhtaaksi pesevät shampoosuosikkini olivat Laveran tuotteita ja kaikkein paras hoitoaine Santen koivuhoitoaine. Mikään muu hoitoaine ei saanut pitkiä (pisimmillään vyötärölle ulottuvia) hiuksiani tarpeeksi takuttomiksi. Nyt Suomessa hoitoaineeksi riittää mainiosti myös jo aiemmin hyväksi kokemani luonnonkosmetiikka-halpismerkki Alterran granaattiomenahoitoaine. Ja luultavasti myös moni sellainen tuote, jonka Saksassa totesin riittämättömäski.  Päänahalle taas kävi kuten muullekin iholle, ekat viikot oli kauhea kutina ja hilseily.

Enkä ollut ainoa perheestä, joka kärsi päänahan kutinasta. Yhdellä lapsella päänahka kutisi niin pahasti, että hän raapi sen aivan rikki. Nyt tilanne on hänelläkin onneksi jo rauhoittunut.

Tämän hetken suosikkituotteeni. Harmi, että Alterraa ei myydä suomessa.

Mielenkiintoista, että maasta toiseen muuttaminen voi todellakin vaikuttaa ihmiseen niin kokonaisvaltaisesti, että siihen reagoi koko keho! Ja hassua on, että iholleni Suomen ilmasto ei sovi yhtään, mutta hiukseni tykkäävät suomalaisesta vedestä enemmän kuin saksalaisesta. Vaikea yhtälö ratkaistavaksi.

Oletko sinä huomannut eroa ihon ja hiusten kunnossa eri maissa asuessasi?


Posted

in

by

Comments

12 vastausta artikkeliin “Paluumuuton yllättävät vaikutukset”

 1. Noora | Kerran poistuin kotoa avatar

  Osaan samaistua tässä moneen asiaan, vaikka vähän eri tilanteissa. Toisaalta ihan samat taustasyyt molemmissa ovat. Olin aivan lopen uupunut viime vuoden lopulla tulevista reissujärjestelyistäni, jotka ulottuivat niin moneen suuntaan, myös siihen että muutin omaisuuteni pois vuokra-asunnostani, ja kävin kaiken ohella töissä. Pahimman stressivaiheen aikaan naama meni ihan kamalaan kuntoon, finnejä tuli vaikka kuinka ja on tullut vieläkin, vaikka nyt ei olekaan enää samoja stressitekijöitä vaan tilalla on ollut lepoa ja rentoja päiviä. Kun reissasin pari kesää sitten Alpeilla, ihoni voi paremmin kuin koskaan. Olikohan syynä vuoristoilma vai mikä. Hiukseni taas menevät yleensä huonompaan kuntoon ulkomailla, en tiedä ovatko sitten tottuneet suomalaiseen veteen niin että pesun yhdeydessä muuttuvat todella karheiksi, vaikka Suomessa käytettyjä tuotteita kuljetan matkoillakin.

  1. Jonna avatar

   totta, myös stressi vaikuttaa ihon kuntoon, ei vain ulkoiset olosuhteet. Samoin mietin, että myös ruokavaliomuutokset vaikuttavat osaltaan ja sekin usein tulee ainakin pineessä määrin kyseeseen maasta toiseen vaihtaessa. suomessa on pehmeä vesi, joten se vaikuttaa hiusten pesutuloksiin paljon. Ainakin Keski-Euroopassa on ihan yleiisesti paljon kalkkisempaa vettä kuin Suomessa ja se juuri tekee hiuksista karkeammat ja takkuisemmat. Mahtavaa maailmanympärimatkaa sinulle! Toivottavasti kaikki sujuu mahdollisimman hyvin 🙂

 2. Kaisa / Ribs & Coke avatar

  Hei, täsmälleen samanlaisia tuntemuksia oli minullakin, kun kävin 2,5 viikon reissun Suomessa joulun aikaan. Olinkin kirjoittamassa samoista huomioista omaan postaukseeni, mutta jätin ne sitten pois, kun pituutta tuli tekstille jo muutenkin aikamoisesti. Mutta mulla siis ihan sama juttu. Iho muuttui vuorokaudessa(!) ihan korppukuivaksi, kun se täällä Kalifornian talvessa (ei siis mikään helleaika) on tuntunut ihan kosteutetulle. Yllätyin, että muutos tapahtui noin nopeasti! Ja hiuksissa sama reaktio kuin sinullakin. Suomalainen vesi vain on laadultaan niin paljon parempaa, että joskus pitkät hiukseni eivät välttämättä edes tarvitsisi hoitoainetta Suomessa. Ja Suomessa hiukset myös tuntuvat pesun jälkeen aivan eri ihanille kuin täällä. Tsemppiä paluuseen ja uuden, tarpeeksi tujun kasvorasvan etsintään! 🙂

  1. Jonna avatar

   Suomessa lomaillessa tuli muuten myös saunottua pitkästä aikaa ja se ei mulla tee mitään hyvää iholle, päinvastoin kuivattaa vaan lisää. Harmi! Kiitos tsempeistä 🙂

 3. Terhi/Fammo matkalla avatar

  Talvi-ilma on iholle liian, varsinkin sisäilma. Kesällä iho on aina paremmassa kunnossa kuin talvella ilman, etgä tarvitser edes ulkomaille matkustaa.

  1. Jonna avatar

   Totta, kesällä iho voi Suomessakin paremmin. Paitsi, jos sattuu hyvä (huono!) hyttysvuosi ja joka paikka on täynnä kutisevia ja jopa tulehtuneita paukamia 😀

 4. Riikka / Vihreän saaren emäntä avatar

  Olimme joulun tienoilla pari viikkoa Suomessa. Huomasin tuon saman kuivuusongelman ihossa. Sekä kasvot että kädet olivat ihan korppukuivia. Ja Etelä-Suomessa ei ollut silloin edes pakkasta kun ehkä yhtenä päivänä. Käsiä väitän peseväni kotona (Irlannissa) huomattavasti useammin kotitöiden yhteydessä kun tulin Suomessa pesseeksi. Uskon, että syynä on enemmänkin kuiva sisäilma.

  1. Jonna avatar

   Mulla kädet kuivuu myös kylmyyden takia eli jos on liian ohuet hanskat käytössä. Kovilla pakkasilla iho alkaa lisäksi kutisemaan, lasillakin on alkanut esiintyä ihon kutinaa, jota ei Saksassa ollut. Mutta eikun rasvaamaan silloin tällöin, kyllä se siitä.

 5. Lotta avatar

  Todella kaipaan Saksan valtavia ja edullisia luonnonkosmetiikka-apajia… Olin suurkuluttaja! Suomessa toki hyvät kaupat mutta Saksasta vain sai niin paljon edullsemmin ja enemmän. Täällä Maputossa ostan Palmolivea ja Niveaa ym eli mitä kaupasta saa, luomut jäi. Iho voi Maputon kosteudessa erittäin hyvin. Selviää vähemmällä rasvaamisella ja ohuemmilla voiteilla. Paksut yövoiteet eivät oikeon edes imeydy hikisessä makuuhuoneessa (en käytä öisin ilmastointia), kevyet seerumit riittävät (se Nivea!). Karu arki alkaa sitten taas joskys Suomen talvessa. Olem oikeasti kuivaihoinen. Entä hiukset? Käytän paljon hattua, mutta poninhäntä kyllä kuivuu auringossa ja kloorivedessä eli hiustenhoitoainetta sen sijaan pitää käyttää oikeadtaan aina, joka pesun yhteydessä. Muuten tulee nuhteet kampaajalta, sillä tukka kyllä täällä kuivuu. Ihanat luomushampootkin on muisto vain (Lavera oli minunkin suosikkejani – samoin Weledan hiusainert). Ja vielä käsiasiaa, meillä ei ole tiskikonetta joten käsiä ja kynsiparkoja saa kyllä rasvata. Jälleen Nivea. Lähikaupadta. Mahtaako maapallolla maata ollakaan joka ei möisi Niveaa?

 6. Jonna avatar

  nivean sinisessä peltirasiassa oleva paksu voide on kyllä hyvä tuote! Vaikkei olekaan luonnonkosmetiikkaa. Saksan luonnonkosmetiikkavalikoimat olivat kyllä mahtavat, hinnoista puhumattakaan. Oli myös kiva suosia paikallisia eli Saksassa valmistettuja tuotteita. Nyt Suomessa voisi kyllä ottaa testaukseen jonkun mielenkiintoisen suomalaisen luonnonkosmetiikkasarjan. Jahka saan käytettyä ne lukuisat muuttokuormaan hamstraamani tuotteet.

 7. MKA avatar
  MKA

  Minullakin meni Saksaan muutettuani ensimmäiset pari viikkoa ihmetellessä miten hiuksiini ilmestyy joka päivä takkuja, joita oli uuvuttavaa harjata. Suomessa riittivät ihan normaalit markettishampoo ja hoitoaine, muutta täällä ostin Alterran tai sen toisen halvan luonnonkosmetiikkamerkin öljytipat, jota riittää kun pisaran lisää suihkun jälkeen ja hiukset pysyvät Suomen kunnossa. Itse pidin taas ihoni kunnosta enemmän Suomessa, kun täällä se muuttui heti rasvaisemmaksi. Käsirasvoja ei tosin kulu samaan tahtiin täällä.

  1. Jonna avatar

   Hyvä vinkki nuo öljytipat! Varmasti iloa monelle Saksassa asuvalle. Itse laitoin usein huuhdeltavan hoitoaineen lisäksi kampaamisvaiheessa suihkutettavaa jätettävää hoitoainetta. Mulla oli köytössä Alterran hoitosuihke. Olen muuten kuullut monen kuivaihoisen sanovan, että Saksassa iho voi paremmin, mutta rasvaisemman ihotyypin omaavat taas kokevat, että Suomessa oli parempi. Eli myös ihotyyppi vaikuttaa miten reagoi erilaiseen ilmastoon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *