Saksa ja söpöt ristikkotalot Reinin varrella

Minulle Saksa on jokilaaksoja, linnoja ja viinirinteitä.

Minun Saksani on toinen toistaan idyllisempiä pikkukyliä vierivieressä seisovine kapeine ristikkotaloineen. Perinteistä ristikkorakentamista löytyy jonkin verran myös isompien kaupunkien vanhoista keskustoista, kuten vaikkapa miljoonakaupunki Kölnin vanhasta kaupungista (Altstadt) Reinin varrelta.

These narrow old houses are so cute. Cologne old town. Köln altstadt. #Joel. #cologne #thisisgermany #instagermany #explorecologne #instacologne #ourgermany #mygermany #köln #visitkoeln #altstadt #city break #kölnistschön #saksa #lomallesaksaan #matkablogi #lempipaikkojani #kaupunkiloma #rantapallomaailmalla #mondolöytö #saksansuomalainen #blogi #bloggaaja
Köln altstadt. Kölnin vanhan kaupungin vanhat, värikkäät kapeat talot ihastuttavat.

Mutta jos haluaa löytää perinteisiä, idyllisiä ristikkotalojen täyttämiä kyliä, täytyy askeleet suunnata kohti pienempiä kaupunkeja ja kyliä. Saksa on valtava maa ja ristikkorakentamista löytyy joka puolelta. Tässä artikkelissa keskityn Reinin varren kyliin ja kaupunkeihin. Niihin on helppo mennä esimerkiksi Kölnin, Düsseldorfin, Bonnin tai Frankfurtin matkan yhteydessä. Ja kaikkiin tässä postauksessa esittelemiini kyliin ja kaupunkeihin pääsee oman auton lisäksi kätevästi julkisilla eli junalla. Tai kukapa estää hyppäämästä myös jokilaivan kyytiin. Reinin risteilyyn voi helposti yhdistää piipahtamisen jossakin Reinin jokilaakson pittoreskeista kylistä.

Königswinter on mainio paikka aloittaa tutustuminen Keski-Reinin viinialueeseen ja ristikkorakentamiseen.

Aloitetaan ristikkotalokierros Königswinteristä, vajaan 40 km päästä Kölnistä. Königswinter kuuluu Mittelrheinin eli Keski-Reinin viinialueeseen. Königswinterissä on asukkaita reilut 40 000 ja siellä on paljon nähtävää kuuluisan linnan (Schloss Drachenburg) lisäksi. Kaupunki on aivan Reinin rannalla kapeassa solassa ja osa kaupungista on itseasiassa Siebengebirge -vuoriston rinteillä. Königswinteriin tutustuminen kannattaa aloittaa vanhasta kaupungista Reihin rannasta. Vanhan kaupungin talot ovat värikkäitä ja sieviä ja perinteistä ristikkorakennustyyliä näkee myös paljon. Kaupungilla on lukuisia kauppoja, ravintoloita ja kahviloita. Taukopaikaksi suosittelen Drachenburgin linnan läheltä löytyvää erittäin viehettävää ja perinteistä viiniterassia kauniilla Reinin näköaloilla varustettuna. Kyllä siellä kelpaa lasillinen reiniläistä Rieslingiä siemailla ja suunnitella seuraavaa kohdetta.

Königswinter, Germany. Weinstube Winzerhäuschen. En kestä miten söpö viinitupa! #königswinter #rhein #mittelrhein #meindeutschland #bestgermanypics #mygermany #ourgermany #Fachwerk #weinstube #winzerhäuschen #romanticrhein #topgermanyphotos #thisisgermany #lomallesaksaan #matkablogi #lempipaikkojani
Königswinter. Weinhaus Winzerhäuschen. En kestä miten söpö viinitupa! Viinituvan historia ulottuu aina 1661 -luvulle saakka!

Unkelin pikkukylä tarjoaa aitoa paikallista kylätunnelmaa.

Königswinteristä matka jatkuu kohti pientä, noin 5000 asukkaan Unkelin viinikylää. Tämä kylä on hieman tuntemattomampi turistien keskuudessa, joten siellä saanee olla melko rauhassa. Unkeliin kannattaa ehdottomasti mennä, sillä kylän keskusta on todella sievä ja täynnä historian havinaa. Pützgasse -kuja on idyllisin kapea kuja, jonka olen pitkiin aikoihin nähnyt. Sen varrella on myös houkuttelevan oloinen viinitupa Im Lämmlein, jonne haluan päästä joku päivä maistelemaan paikallisia viinejä Flammkuchenin tai juustolautasen keralla.

Kölnistä Unkeliin on matkaa vajaat 50 km ja Bonnista vain noin 20 km. Siellä on siis helppo piipahtaa vaikka vain päiväseltään. Junalla pääsee myös helposti. Matka-aika paikallisjunalla Kölnistä Unkeliin on noin 50 minuuttia ja aikuisen yhdensuuntainen lippu maksaa 11,40€.

Unkel, Germany. Reinin varrelta löytyy toinen toistaan söpömpiä kyliä värikkäine kapeine kujineen. #unkel #visitunkel #rhein #explorerhrein #ristikkotalo #rein #saksa #lomallesaksaan #matkablogi #meindeutschland #liebedeutschland #mittelrhein #Fachwerk #rheintal #thedeutschapproach #topgermanyphoto #ourgermany #mygermany #visitgermany #IGTravelThursday
Unkel. Puetzgasse on Unkelin söpöin kuja. Tämän kapean kujan varrella on toinen toistaan värikkäämpiä ikkunalautoja.
Unkel. Tämä silitysrauta-taloksi kutsuttu perinteinen ristikkotalo on peräisin 1650-luvulta.
Unkel. Tämä silitysrauta-taloksi kutsuttu perinteinen ristikkotalo on peräisin 1650-luvulta.
Värikäs ja taiteellinen Linz am Rhein ihastuttaa matkaajaa

Unkelista noin 5 kilometrin päässä on hieman isompi, värikkäämpi ja koristeellisempi Linz am Rhein. Sieltä löytyy huomattavasti koristeellisempaa ristikkorakentamista kuin mitä keskimäärin Reinin varrella olen nähnyt. Tyylistä tulee mieleeni hyvin paljon Moselin varrella sijaitseva todella kaunis Bernkastel-Kues. Jos on tykännyt Bernkastel-Kuesista tulee taatusti ihastumaan myös Linziin! Tai toisinpäin 🙂

Linzin kaupunki kutsuu itseään (mielestäni hyvin oikeutetusti) Reinin varren värikkääksi kaupungiksi. Ja sitä se onkin. Siinä missä monesti ristikkotalot ovat valkoisia, Linzistä löytyy myös vihreitä, kellertäviä ja punertavia ristikkotaloja ja useissa on myös erilaisia hyvinkin taiteellisiä koristekaiverruksia. Linz on sen verran tunnetumpi ja suositumpi turistien keskuudessa, että siellä on useita kauppoja keskustan alueella myös sunnuntaina auki. Tämä kannattaa lomailijan pitää mielessä, jos mielii päästä sunnuntaina tuliaisostoksille. Yleisesti ottaen Saksassa eivät nimittäin kaupat sunnuntaisin auki ole.

Lisää kauniita kuvia ja yksityiskohtia Linzistä voit katsella omasta postauksestaan: Reinin kaunein kylä.

More lovely traditional German half timbered houses. These can be seen in one of the most charming little villages in Rhein valley. Linz am Rhein, Germany. #linzamrhein #middlerhein #rhein #romanticrhein #rheinvalley #halftimbered #Fachwerk #topgermanyphotos #ourgermany #bestofgermany #meindeutschland #visitgermany #thisisgermany #lomallesaksaan #matkablogi #lempipaikkojani #ristikkotalo #rein #reininjokilaakso #linz
Linz am Rhein.
koristeellista rakennustyyliä Linz am Rheinissä
Koristeellista rakennustyyliä löytyy Linz am Rheinin historiallisesta keskustasta.
Unesco-alueella sijaitseva Boppard tarjoaa historian havinaa ja luontoelämyksiä.

Siinä missä Trier Moselilla on Saksan vanhin kaupunki, on Reinin varrella sijaitsevan Boppardinkin historia yli 2000 vuotinen! Boppard on aikoinaan ollut roomalaisten sotilaiden linnoitus.Bobbardissa on asukkaita vajaat 8000, mutta kaupunki on eläväinen ja suosittu matkakohde. Perinteistä ristikkorakentamistakin sieltä löytyy, mutta ei siinä määrin kuin aiemmin esitttelemissäni Unkelissa ja Linz amRheinilla. Boppardiin kannattaakin mennä ehkä enemmän muiden asioiden perässä. Kaupungin roomalaishistoria ja ympäröivä upea jokilaakson luonto ovat ristikkotaloja suurempi houkute Boppardiin  tutustumiselle.

Boppardiin on matkaa Kölnistä noin 130 km ja melkein yhtä paljon Frankfurt am Mainista. Boppardista voit lukea lisää täältä.

Onkohan tässä Boppardin söpöin talo? Edustalla kuuluisan karkkikauppias Elsjen muistoksi pystytetty patsas Schnuggel Elsje
Onkohan tässä Boppardin söpöin talo? Edustalla kuuluisan karkkikauppias Elsjen muistoksi pystytetty patsas, Schnuggel Elsje.
Viinikaupunki Mainz

Mainz on viehättävä noin 200 000 asukkaan kaupunki Reinin varrella alle kahden tunnin junamatkan päässä Kölnistä. Frankfurt am Mainista sinne on matkaa vain noin 40 km (tai junalla 30-40 min). Mainz on Rheinland-Pfaltzin osavaltion pääkaupunki ja tunnettu myös Rheinhessenin viinialueen viinipääkaupunkina. Lisäksi Mainz on tunnettu mediakaupunki ja vilkas yliopistokaupunki. Mainz on sopiva sekoitus modernia nykyaikaa, mutta sen vanha keskusta tarjoaa myös perinteisetä tyylistä pitäville paljon silmänruokaa. Tarkempia vinkkejäni Mainziin ja lisää kuvia sieltä löydät aiemmasta postauksestani täältä.

Exploring the narrow streets of Mainz, DE. #mainz #visitmainz #oldtown #visitgermany #thisisgermany #Fachwerk #Altstadt #blogitapaaminen #matkablogi #bloggaaja #saksa
Mainzista löytyy myös kapeita kujia tutkittavaksi.

Reinin varrelta löytyy siis isompaa ja pienempää kaupunkia ja kylää vierailtavaksi. Tässä artikkelissa esiteltyjen lisäksi suosittelen tutustumaan myös Braubachin kylään, josta ristikkotalojen lisäksi löytyy kaksi linnaa!

Tämä blogikirjoitus on osa helmikuun 2017 Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat Travellover, Muru Mou ja Skimbaco -matkablogit.

Postauksen kuvat ovat tempauksen luonteen mukaisesti kaikki Instagram-tililläni julkaistuja. Minut löytää Instagrammista nimellä @jonnajujukas.

Comments

18 vastausta artikkeliin “Saksa ja söpöt ristikkotalot Reinin varrella”

 1. Terhi / Muru Mou avatar

  Minun mielikuvat Saksasta on kyllä muuttuneet huimasti sinun blogin myötä! Ihastuttavia kyliä ja paikkoja sieltäkin näköjään löytyy 🙂 Aivan ihania nämä ristikkotalot!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Olen iloinen, että kamppikseni Saksan mielikuvien muuttamisesta harmaasta ja tylsästä värikkääksi ja mielenkintoiseksi on tehonnut 😀 Mutta totta on, että näitä söpöjä kyliä ei välttämättä vahingossa löydä, vaan pitää osata vähän etsiä.

 2. ananas2go avatar
  ananas2go

  Kiitos valaisevasta jutusta! Ei ainakaan helpottanut Saksa-ikävää, ja joskus tekisi sellaiselle jokiristeilyllekin mieli. Jollain muinaisella reissulla kävin muutaman pikku satamanvälin, olisiko kestänyt tunnin, pari, ja ällistytin laivaväen puhumalla saksaa ja sain viinisuosituksia maan parhaista! Milloinkahan sitä olisi noita nuuskimassa tarkemmin…

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minäkin vasta haaveilen jostain pidemmästä jokiristeilystä. Olen myös tehnyt vain tuollaisia lyhyitä, maks parituntisia.

 3. sarsa /Pohjoistuuli puhaltaa avatar

  Samaa mieltä kuin Terhi, minunkin mielikuva on Saksasta muuttunut positiiviseen ja kiinnostavampaan suuntaan blogisi myötä. Juuri tuollaiset pienet kylät ja kaupungit on tosi sympaattisia, eikä se Reinin jokivarsikaan hullummalta vaikuta. Näillä näkymin pääsen tekmään tuttavuutta Saksan (Munchen) kanssa edes pikaisesti tulevana kesänä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minä pidän juuri tällaisista pienemmistä kylistä ja jokilaaksojen viinirinteistä patikointipolkuineen. Se on sitä Saksaa, josta minä pidän! Ja sellaista en minäkään ollut tajunnut olemassa olevankaan ennen kuin muutin tänne.

 4. Venla avatar
  Venla

  Tämä postaus oli kuin tehty minulle. Ensi kesän suunnitelmissa on autoilla varsinkin Saksassa ja haluamme siellä nähdä mukavia ja idyllisiä kaupunkeja. Kiitos.

  1. Jonna avatar

   Ole hyvä 🙂 Saksa on kyllä oikein sopiva autoilumaa ja nähtävää varmasti riittää! Näiden Reinin varren kylien lisäksi suosittelen ajelemaan myös Moselilla ja Ahr-jokea pitkin. Niistäkin löytyy lukuisia toinen toistaan kauniimpia pikkukyliä ja välimatkat eivät päätä huimaa! Katsopas blogistani lisää vinkkejä: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/03/23/moselin-top-3-suosikkikylaani/ ja Ahrista: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/08/14/punaviinivaellusreitti/

 5. Noora | Kerran poistuin kotoa avatar

  Noi talot on niin söpöjä! Saksan pienemmät kylät ovat vielä oikeastaan käymättä, mutta varsinkin junan ikkunasta noita on tullut ihasteltua. Mä tykkään kyllä Saksasta matkailumaana, siellä on tarjolla paljon niitä asioita mistä mä tykkään. Kuten kaunista luontoa, linnoja, vuoria, ihania pikkukyliä ja paljon muuta 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Mä olen niin ihastunut näihin suloisiin pikkukyliin. Niissä kulkiessa on tunne, että on keskellä satukirjaa 🙂 Parasta Saksaa minun makuuni!

 6. Tiina avatar
  Tiina

  Kiitos! Ensi kesäksi on harkinnassa ollut viikon reissu Saksaan, Itävaltaan tai Tanskaan ja tämä sinun juttusi nosti juuri reippaasti Saksan mahdollisuuksia 🙂 Yhtenä vaihtoehtona on ollut lentää Frankfurtiin ja majoittua sinne tai johonkin lähikaupunkiin viikoksi ja tehdä päivän reissuja lähikyliin ja -kaupunkeihin. Sitä on mietitty, että onnistuuko se hyvin ilman autoa, mutta tämä blogikirjoitus vakuutti mut siitä, että onnistuu. Junalla matkustaminen on sitä paitsi kivaa!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Olen itse junaillut jonkin verran Saksassa ja se on kyllä melko helppoa. Saksassa on kattava raideverkko. Blogistanikin löytyy jotain vinkkkejä aiheeseen liittyen: https://www.rantapallo.fi/lempipaikkojani/2016/05/04/junaillen-saksassa/ Edulliseksikin se tulee, jos ostaa joko hyvissä ajoin etukäteen junaliput tai jos käyttää lähinnä paikallisjunia, niin niihin saa edullisia päivälippuja. Reinin varrella ja Moselilla junaillessa saa kyllä kaupan päälle mahtavat maisemat. Rata kulkee monissa paikoissa ihan joen rannalla ja junan ikkunasta voi ihailla niin viinirinteitä kuin historiallisia linnojakin!

 7. MatkaMartta avatar

  Ihania taloja. Tuo vaaleanpunainen oli ehkä söpöin, mutta toisaalta perinteisemmät valkoiset ruskein ristikoin on kyllä ihania 😀
  Sinulle on tunnustus mun blogissa odottamassa.

 8. Kohteena maailma / Rami avatar

  En tiedä onko itsellä suosikkia Reinin rannalta, mutta Mainz oli ainakin passeli kaupunki! Tykästyin jotenkin enemmän Moselin laaksoon, kun on selkeästi pienempää kylää tarjolla. Mutta kaiken kaikkiaan molempi parempi ja nuo ristikkotalot on kaikkialla upeita!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minäkin pidän ehkä hiukan enemmän Moselin laaksosta. Tai sitten vaan olen saanut sen jo paremmin haltuun, koska se on pienempi. Reinin laakso on alueena paljon laajempi ja monipuolisempi ja pitää ehkä enemmän etsiä niitä helmiä. Mosel on myös jokena paljon pienempi eli kapeampi ja vastaranta ja viinirinteet tms ovat paremmin nähtävillä. Rein on myös karumpaa luontoa ja jyrkempää rinnettä. Mutta sitten taas Reinin varrella on enemmän linnoja ja toisaalta, jos tykkää isommista kaupungeista, niin niitäkin on sit Reinillä enemmän. Molempi parempi. Ja sitten on vielä oma ehdoton jokilaaksosuosikkini eli Ahrin viinialue 😀 Se on erityisen mieluinen luonnosta pitäville ja aidompaa ja rauhallisempaa meininkiä etsiville. Siellä ei turistivirtoja ole!

 9. Travelloverin Annika avatar

  Voi vitsit, miten ihania! Tämä postaus on kyllä taas ihana parasta matkailumainontaa Saksalle. Olen jo ajatuksissani niin siemailemassa rieslingiä ristikkotalojen varjossa.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos 🙂 Eipä yhtään huonompi jaatus 😀 Onneksi itselläni on jo seuraava visiitti ristikkotalojen keskellä kalenterissa ja sille reissulle mahtuu myös Rieslingin maistelua!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *