Syyslomanen Tukholmassa

Pari yötä hotellissa takaa enemmän aikaa tutustua naapurimaan pääkaupunkiin.

Olemme käyneet useampaan kertaan päivä Tukholmassa -risteilyllä, joka onkin helppo ja näppärä tapa tutustua Tukholmaan etenkin pienten lasten kanssa tai kylminä vuodenaikoina. Tällä kertaa halusimme kuitenkin nähdä enemmän ja siihen ei puolikas päivä riitä. Varasimme siis kaksi yötä hotellista Tukholman keskustan tuntumasta, jotta ehtisimme tutustumaan kaupunkiin laajemmin.

Majoituimme Best Western Hotel at 108 -hotellissa ja se oli sijainnin puolesta nappi valinta, aamupala oli todella hyvä ja hinta kohtuullinen. Hotellin lähellä oli paljon ravintoloita ja ruokakauppojakin löytyi. Seuraavat kuvat on otettu ihan hotellin lähistöltä vanhan tähtitornin puistosta.

Rentoa lomaa ilman tarkkoja etukäteissuunnitelmia

”Ei sitten mennä museoihin” perheen teinit esittivät toiveeksi, johon esitin, että jos kuitenkin yhdessä käytäisiin. Paradox oli ollut mielessäni museolistalla jo jonkin aikaa ja vastaavasta museosta Berliinistä oli hyviä muistoja (ja hauskoja kuvia). Loppujen lopuksi kävimme kuitenkin kolmessa museossa. Miehen toive oli vierailu perinteisessä, kuuluisassa Vasa-museossa. Reissun kolmanteen museokohteeseen osuimme aika ex-temporee suurempia suunnittelematta. GoogleMaps on mun matkaopas ja inspiraationlähde numero yksi. Puhelimella on kiva zoomailla karttaa ja katsoa mitä kohteita lähistöltä löytyy ja sitä kautta suunnitella päivän ohjelmaa. Sitä kautta bongasin reissun kolmannen museon, keskiaikamuseon, joka osui kätevästi kävelyreitille hotellilta terminaaliin.

Paradox – illuusioita keskellä Tukholmaa

Olen käynyt vanhimman lapsen kanssa nelisen vuotta sitten Berliinissä vastaavassa museossa ja siitä jäi hyvät kokemukset. Niinpä toiveissa oli uudistaa elämys Tukholmassa. Sijainniltaan Paradox on kätevä. Sinne ehtii helposti myös päivä Tukholmassa risteilyn maissaoloaikana ja kophde sopii hyvin koko perheelle. Ei tätä nyt ehkä edes museoksi voi sanoa, ennemmin interaktiivinen elämyskeskus. Ja hauskoja perhekuvia tai omakuvia sieltä ainakin saa. Työntekijät ovat myös auttamassa ja neuvomassa kuvien sommittelussa tai voivat myös ottaa valokuvan sinusta.

Meillä meni Paradoxissa noin tunnin verran aikaa. Emme olleet varanneet lippuja etukäteen ja jouduimmekin odottamaan sisäänpääsyä noin 40 minuuttia. Jos on kovin tiukka aikataulu, niin varminta lienee varata liput (kellonaika) etukäteen. Sisälle pääsee aina 20 minuutin välein 50 henkilöä. Lisätietoja ja lippuhinnat tms. löytyvät parhaiten Paradoxin omilta sivuilta.

Tunnettu Vasa-museo

Junibackenin ohella Vasa-museo on niitä Tukholman museoita, joissa ”kaikki” suomalaiset ovat käyneet tai ainakin niistä kuulleet. Nyt olemme sitten mekin näissä itse käyneet. Vasa-museo oli kyllä kävijämäärästä päätellen myös muiden kuin suomalaisturistien suosiossa ja museo onkin panostanut nettisivuillaan lukuisiin kielivaihtoehtoihin. Museossa pyörivä Vasa-laivan vaiheista kertova videokin esitettiin useammalla eri kielellä. Se menee myös suomeksi pari kertaa päivässä. Me katsoimme saksan kielisen esityksen virkistääksemme saksan kielen taitoja. (Oli silti hyvä, että elokuvassa oli tekstitykset englanniksi.) Lue museosta lisää museon omilta sivuilta: Vasamuseet.

Tukholman keskiaikamuseo yllätti: kuin maanalainen keskiaikainen kaupunki!

Tukholman keskiaikamuseon bongasin tosiaan GoogleMapsista ja ajattelin, että tuollaiseen ilmaismuseoon voisi hyvin poiketa ohikulkeissaan matkalla satamaan. Mitä vielä. Museo tarjosikin ison yllätyksen ja maan alta avautui elämyksellinen keskiaikainen tunnelma. Museo tarjosi mielenkiintoisia tietoiskuja ja näkökulmia keskiaikaiseen Tukholmaan ja silloiseen ihmiselämään ja uskomuksiin. Harmi, että museo on auki enää pari viikkoa, mutta jos lähiaikoina olet Tukholmassa, niin mene ihmeessä keskiaikamuseoon! Lisätietoja museon omilta sivuilta: Medeltidsmuseet.

Keskiaikamuseon edustalta avautui hieno maisema.

Kaupungilla kiertelyä, shoppailua ja kirpputorilöytöjä

Perheen nuorison toiveissa oli kaupoissa kiertely ja siihen toki Tukholman keskusta tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Itse ihailin vanhoja ostoskeskuksia ja pienten erikoisputiikkien määrää. Poikkesimme myös kahdella kirppiksellä. Kirppiksia tulee kotioloissakin kierreltyä ja näyttipä niitä löytyvän Tukholman keskustastakin useampia. Meidän kirppikset valikoituivat sillä perusteella, että ne sijaitsivat ihan hotellin lähellä, joten niihin oli helppo mennä.

Vaatimaton sisäänkäynti kaupunkilähetyksen kirppikselle johti isoon, sokkeloiseen myymälään.
Myrorna-second hand -liikkeitä oli useampia Tukholman keskustan alueella.

Lämpenin Tukholmalle hitaasti ja kolmantena päivänä alkoi harmittaa, että piti jo suunnata terminaaliin ja kotimatkalle. Juurihan tässä vasta pääsin vauhtiin ja vielä olisi ollut kartalla kohteita, joihin olisin halunnut tutustua. Ensi kerralla sitten… Seuraavalla kerralla voisin myös ottaa tarkemmin selvää Tukholman second hand -liikkeistä ja kirpputoreista ja kiertää niitä ihan ajan kanssa. Kommenttikenttäänkin saa jättää mielellään vinkkiä, jos tietää hyviä kirppiksiä Tukholmassa!

—–

Lue blogistani lisää vinkkejä Tukholmaan:

Hovitallin joulumarkkinat Tukholmassa.


Posted

in

by

Comments

2 vastausta artikkeliin “Syyslomanen Tukholmassa”

  1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

    Onpa Tukholmassakin kauniit syksyiset värit! Meillä on edellisestä käynnistä jo useampi vuosi, joten mukava olisi lähteä Tukholmassa käymän. Joulukuu voisi olla hyvä ajankohta, niin pääsisi nauttimaan myös kaupungin joulutunnelmasta. Tuo Paradox on muuten varmasti sellainen, josta me pitäisimme kovasti!

    1. Jonna avatar

      Sää suosi meitä ja aurinko paistoi koko ajan, onneksi! Joulukuu on kyllä varmasti ihanaa aikaa, kun pääsee samalla piipahtamaan joulutoreille joulua fiilisteleen. Paradoxia kyllä suosittelen lämpimästi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *