Toivepostaus: koiran kanssa Saksassa

Sain postaustoiveen koirablogi Dankon kirjoittajalta Odessalta. Häntä kiinnostaisi kuulla enemmän siitä, miten koiriin Saksassa suhtaudutaan ja millaista on elää koiran kanssa Saksassa. Tartuin mielihyvin aiheeseen, sillä uskon sen kiinnostavan monia muitakin. Itselläni ei ole omakohtaista kokemusta koiraelämästä, joten päätin pyytää kahden ystäväni apua tässä asiassa. He molemmat ovat muuttaneet Saksaan koiran kanssa, joten he ovat minua parempia vastaamaan tähän aiheeseen. Tein heille liudan koiramaisia kysymyksiä ja kokosin koosteen molempien antamista vastauksista. Postauksen kuvien suloinen koiramalli on Bella, Natalian perheen koira. Kuvat on myös saatu Natalialta.

1. Mitä piti ottaa huomioon ennen muuttoa? Millaisia rokotuksia koira tarvitsee ja oliko jotain karanteeniaikaa ennen maahantuontia?

Natalia: ”Muutto oli melko simppeli! Eläinlääkärillä käytiin ottamassa rokotteet ajantasalle ja pyysin koiralle eläinpassin. Tähän passiin eläinlääkäri merkitsi siis koiran saamat rokotteet ja koiran sirumerkinnän ”koodin”. Mitään karanteeniaikaa ei tarvittu ja passia näyttämällä rajan yli.”

FB_IMG_1462134664510

2. Miten toitte koiran Saksaan ja paljonko se suunnilleen maksoi?

Johanna: ”Tuotiin Elli lentämällä Saksaan ja tätä varten piti olla koiralla rokotukset ja koirapassi kunnossa. Suomen puolella tarkistettiin kaikki, mutta yllättäen Saksan puolella ei ollut enää tarkistuksia. Haimme vain koiran ja lentokopan mukaamme. Finnairilla koiran lennättäminen yhden suuntaisesti Saksaan maksoi vuonna 2014 70€”

Natalian perhe toi koiran autolla: ”Matkustelu koiran kanssa oli helppoa autolla ja melkein kaikkiin hotellihuoneisiin sai ottaa koiran mukaan. Lisähinta oli tosi pieni. Samoin laivamatkasta joku nimellinen summa.”

Natalian perhe otti koiran mukaansa myös toisin päin eli koira kulki myös lomalle Suomeen mukana. ”Suomeen tullessa koiralle piti antaa ekinokokkoosi matokuuri. Näitä matoja ei Suomessa ole ja näin yritetään välttää myös niiden leviäminen. Kuuri pitää antaa 1-5vrk ennen Suomeen saapumista. Me tultiin autolla ja sukuloitiin Ruotsissa siinä matkalla usempi päivä. Joten meidän piti hoitaa asia Ruotsissa. Siellä myös tosi helppoa asiointi ja eläinlääkäri kirjasi eläinpassiin että kuuri annettu.”

FB_IMG_1462134795463
Lautalla Tanskasta Saksaan

Koirien tuonti- ja vientiohjeita kannattaa käydä tutkimassa Eviran sivuilta. Sieltä löytyy aina ajankohtainen tieto tarvittavista rokotuksista ja säädöksistä.

3. Oliko helppo löytää koiralle eläinlääkäri? Onko eläinlääkärikäytännöissä tai hinnoissa eroja Suomeen?

Johanna: ”Löysimme eläinlääkärin helposti täältä (Kölnistä) ja palvelu oli ensiluokkaista, myös huomattavasti edullisempaa kuin Suomessa.”

Natalia: ”Eläinlääkäri oli helppo löytää ja asiointi sujui helposti, taisi lääkäri puhua englantiakin 🙂 Suomessa eläinlääkäreillä harvoin sihteeriä/assaria, itse vastaavat puhelimeen ja hoitavat varaukset. Jos kyseessä siis oma pieni yritys ja esim kotona vastaanotto. Isommilla eläinlääkäriasemilla Suomessakin toki enemmän henkilökuntaa. Se missä Saksassa käytiin vaikutti pieneltä paikalta mutta silti oma toimitila ja sihteeri. Eläinlääkärihinnat varmaan aika samoissa tai hitusen halvempia (kuin suomessa), kun ei jäänyt mitenkään erityisemmin mieleen.”

4. Miten Saksassa yleisesti suhtaudutaan koiriin? Saako koiria ottaa mukaan ravintolaan, kauppaan tai julkisiin kulkuvälineisiin?

Johanna: ”Koiran kanssa oli mahtava ulkoilla ja myös liikkuminen oli helppoa, joihinkin kauppoihin sai sisälle ottaa mukaan (Kölnin isot kaupat keskustassa) ja ravintoloihinkin oli tervetullut. Tosin olimme sen verran suomalaisia,ettemme tätä kovin usein tehneet. Puistossa liikkuminen oli mukavaa ja ihmisten kanssa tuli helposti juteltua koiran kautta. ”

Natalia: ”Koiriin suhtaudutaan siinä mielessä (Saksassa) lempeämmin, että koirat saavat tulla usein vaatekauppoihin ja olla omistajan mukana terassilla.”

Julkisissa kulkuvälineissä koiria saa kuljettaa. Itse olen monesti nähnyt koiria raitiovaunussa tai bussissa.

Pitkä muuttomatka takana, vihdoinkin lepäämään!

5. Olen kiinnittänyt huomiota, että Saksassa koiria usein lenkitetään vapaana eli ilman hihnaa. Onko tämä aiheuttanut ongelmia?

Johanna: ”Toisinaan vapaana kulkevat koirat ärsyttivät, kun tulivat hihnassa kulkevan koiramme kimppuun ja omistajaa ei näkynyt mailla halmeilla. Tämä on kovin yleistä täällä, että omistajat voivat olla kaukanakin koirastaan.. Picnik aikana muuten super ärsyttävää, kun koirat ilman hihnaa saattavat juosta viltille ja omistajaa ei näy missään..”

Natalia: ”Kyllä tosiaan, metsässä lähes poikkeuksetta koirat vapaana. Paitsi villieläinaitausten lähettyvillä pidettävä kytkettyinä. Kävelyteillä Saksassakin koirat pidetään toki kytkettyinä ja valvottuina 🙂 Meille tämä vapaana olo aiheutti hieman harmaita hiuksia. Koiramme ei ollut tottunut että vieras koira voi tulla milloin vain puskista haistelemaan. Ja Bella ei ole kaikille koirille kovin lempeä alkuun, niin saattoi tulla rähinää. … Koirien vapaana olo on niin oletus että eräs pyöräilijä antoi (saksalaiseen tyyliin) palautetta kun meinasi ajaa flexin naruun. Kun koiran ja mun väliin jäi rakoa mistä just mahtui menemään ja itse ei kyllä mitään kelloa vaivautunut soittamaan ja vauhti niin kova etten huomannut :/ Muutenhan lenkkeilymaastot mitä parhaat ja jos uskaltaa omaa koiraansa vapaana pitää niin ihan unelma! Kukaan ei ainakaan tule valittamaan vapaana olevasta koirasta! 😀 niiku Suomessa :/”

Natalia muistuttaa myös tarkistamaan koira usein punkkien varalta: ”Punkkeja tuli joka päivä useita! Ilmaston puolesta Saksa on punkkien luvattu maa. Lämmintä ympäri vuoden ja kosteaa. Paljon aluskasvillisuutta.”

lautta tanska-saksa
Bella ruotsinlaivalla. (Koirille on tietyllä kannella ulkona pissapaikat missä hiekkalaatikko johon tarpeet voi hoitaa.)

Lisäksi kannattaa muistaa, että koirasta maksetaan KOIRAVEROA. Tietoa tästä saa aina kunkin kaupungin virastosta. Kölnissä koiravero (Hundesteuer) on 156 € vuodessa. Tosin esimerkiksi opaskoirat ovat verovapaita. Lisätietoja Kölnin koiraverosta ja koiran ilmoittamisesta saa Kölnin kaupungin nettisivuilta.

Johanna totesi vielä lopuksi, että ”kaiken kaikkiaan olimme tyytyväisiä, että koira muutti mukanamme Suomesta ja emmekä jättäneet sukulaisten hoiviin.” Johanna on omassa blogissaan, Eau de Cologne, kirjoittanut tämän koskettavan kertomuksen koirastaan Ellistä. Valitettavasti Elli sairastui vakavasti, eikä ole enää ilahduttamassa meitä olemassa olollaan.

Toivottavasti tästä postauksesta oli iloa kaikille koirien ystäville ja koiran kanssa Saksaan (tai muuallekin ulkomaille) muuttamista suunnitteleville. Ja iso kiitos kysymyksiini vastanneille Johannalle ja Natalialle 🙂

*Lisäys: Kannattaa huomioida, että eri puolilla Saksaa saattaa olla erilaisia sääntöjä koiran pitämiseen ja siksi asiat kannattaa aina tarkistaa paikallisilta viranomaisilta. Esimerkiksi ns. taistelukoiralistan koirat on jossain paikoissa kokonaan kielletty ja joissain niiden pitämiseen tarvitaan erityinen koira-ajokortti. Joissain paikoissa koira-ajokortti vaaditaan tietyn koon ylitäviltä koirilta. Myös koirien lukumäärässä saattaa olla kaupunkikohtaisia rajoituksia.

Comments

2 vastausta artikkeliin “Toivepostaus: koiran kanssa Saksassa”

  1. S avatar
    S

    Hei, Kiitos superkivasta blogistasi! Olemme muuttamassa ensi vuoden alkupuolella Pohjois-Saksaan. Koiramme lähtevät myös mukaan, joten hauska lukea tämä(kin) postaus. Olemme aiemmin matkustelleet koirien kanssa melko paljon Saksassa, mutta onhan se tietysti ihan eri asia asua maassa, kuin käydä vierailulla silloin tällöin.:)

  2. Jonna avatar

    Kiitos kivasta kommentistasi 🙂 Ja mukavaa muuttoa, kyllä täällä Saksassa on hyvä asua ja elää 🙂 Ja tervetuloa toistekin lukemaan. Toivottavasti postauksistani on paljon iloa ja hyötyä jatkossakin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *