Vuorokausi Tankarin majakkasaarella

Omaa aikaa, rauhaa ja kauniita saaristomaisemia.

Olen jo pitkään haaveillut yöpymisestä majakkasaarella. Visit Kokkolan somemainoksia vilahteli feedissäni pitkin kevättä ja alkukesää ja huomasin kerta toisensa jälkeen klikkaavani auki Tankarin majakkasaaresta kertovat sivut ja miettiväni kesälomareissua saarelle. Kokkolaan on kotoa sen verran matkaa, että ehdottomasti niin kauas matkustaessa pitäisi kohteessa olla yötä. Onneksi majakkasaarella on useampikin majoitusvaihtoehto. Loppujen lopuksi matkustuspäätös syntyi aika äkkiä. Sopivan sään (hellettä, koska saarella oli muuten kylmä) ja vapaan ajankohdan sattuessa kohdalle huomasin naputtelevani hostellista yhden hengen huoneen ja varaavani M/S Jennystä meno- ja paluuliput ja aamujunan Kokkolaan sekä paluujunan seuraavan päivän illalle. Ihmeekseni saarella oli tyhjiä huoneita kahden päivän varoajalla, joten ex tempore -matkustus oli mahdollista.

Tankariin pääsee kätevästi M/S Jennyn kyydissä Merisatamasta

Kokkolan rautatieasemalta on noin kolmen kilometrin kävelymatka Merisatamaan, josta saaristoristelijä kuljettaa matkustajat Tankarin majakkasaarelle. Torstaina alus lähtee klo 12 kohti Tankaria, joten aamujunalla ehtii hyvin Kokkolaan kauempaakin. Laivamatka kestää noin 1,5 tuntia, joten merimaisemien ihailulle ja tunnelmaan virittäytymiseen on hyvin aikaa. Yläkannelta on parhaimmat näköalat, mutta toki myös kylmintä. Alakannella taas tunnelma ja maisemat ovat aivan erilaiset ikkunoiden läpi merta tuulensuojassa katsellessa.

Tankarin majakkasaaren historia ulottuu 1500-luvulle

Tankarin saari on tarjonnut kalstajille ja hylkeenpyytäjille suojaa sekä opastanut merenkulkijoita turvallisesti satamaan Kokkolassa jo 1500-luvulla. 1860-luvulla saaressa on ollut noin 60 venevalkamaa. Nykyinen majakka on valmistunut 1889 eli 135 vuotta sitten! Majakka on edelleen käytössä ja se on Suomen valovoimaisin majakka. Majakkaan pääsee sisälle tutustumaan vain majakkapäivinä (kesällä 2024 keskiviikkoisin ja perjantaisin) oppaan johdolla 6 euron hinnalla. Linssistö on yleisöltä suljettu,koska majakka on ensisijaisesti merenkulun turvalaite ja linssistö on todella arvokas. 122 askelmaa kivuttuaan pääsee ihailemaan majakkasaarta yläilmoista avonaisista ikkunoista. Myös portaikon ikkunoista avautuu hieno näkymät saarelle.

Ikkunasta näkyy Tankar inn -hostelli, jossa itsekin yövyin.

Yöpymällä saaresta pääsee nauttimaan kaikessa rauhassa ja kiireettömästi.

Kun saaristoristelijä lähtee paluumatkalle, jää saareen vain siellä yöpyvät. Saarelle pääsee myös omalla veneellä ja saaressa on myös ykstityiskäytössä olevia mökkejä. Julkista majoitusta on tarjolla mm. entisessä luotsiasemassa,joka toimii nykyisin hostellina. Yhden hengen huone maksoi 75 euroa, kahdelta hengeltä huone maksaa 95 euroa. Aamupala tarjotaan Cafe Tankarissa ja se maksaa 13 euroa. Kaikista huoneista on majakkanäkymä.

Hostellin yhteissä tiloissa voi rentoutua tai laittaa ruokaa.
Omat huoneet ovat pienehköjä, mutta hienolla näkymällä ja hyvällä sängyllä varustettuja.
Majakkanäkymät omasta huoneesta illan hämärtyessä.

Majakkasaarella parasta on monipuolinen luonto ja näkymät merelle.

Vuorokauden aikana ehtii kierrella saarta moneen otteeseen ja muuttuva valo tekee maisemista joka kerta erilaiset. Saarta kiertää 1,5 km pituinen luontopolku sekä muita polkuja, joita pitkin saareen voi tutustua. Tankarissa on tavattu noin 180 kasvilajia ja yli 250 lintulajia, joten bongattavaa riittää! Osa saaresta on eristetty aidoin tai kieltokyltein ohjataan jättämään saarella pesivät linnut rauhaan. Saarella on myös lampaita pitämässä yllä perinnemaisemaa.

Jos päiväristeily Tankariin tai yöpyminen siellä kiinnostaa, niin ajantaiset tiedot laivamatkoista löytyvät ja majoitusvaraukset voi tehdä Visit Kokkolan sivuilta.

Blogistani löytyy juttua majakkafaneille myös Södeskärin majakasta: Söderskär – helppo majakkaretki. Erikoisempia hostellikokemuksia majakkasaaren ohella on myös yöpyminen laivahostellissa, josta voit lukea lisää täältä: Pikkubudjetilla Turussa: yötä hostellilaivassa


Posted

in

,

by

Comments

4 vastausta artikkeliin “Vuorokausi Tankarin majakkasaarella”

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Tankarin majakka saarella olisi mukava päästä käymään. Ilman muuta haluaisin silloin myös yöpyä siellä. Utön majakka saari on ainoa, jossa olen yöpynyt, ja se oli kyllä kiva kokemus.

  1. Jonna avatar

   Kannattaa kyllä suunnata Tankariin! Itse yllätyin siitä, ettei hostelli ollut edes täynnä, vaan useampi huone oli tyhjänä! Toisaalta olipahan rauhallista 🙂

 2. Stiina avatar
  Stiina

  Todella mukava matkakertomus ja majakkasaaren esittely! Kiitos kun jaoit tämän! 😊

  1. Jonna avatar

   Kiva kuulla, että pidit jutustani 🙂 Suosittelen kyllä kovasti reissua Tankarille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *