Leikkipuistomuotia Saksasta

Kolmen lapsen äitinä erilaiset leikkipuistot ovat vuosien saatossa tulleet tutuiksi. Kuviakin on matkan varrella tullut napsittua. Tässäpä siis pieni kooste siitä, millaisia leikkipuistoja Saksasta löytyy. Leikkipuistomuoti on hieman Suomesta poikkeavaa, vaikka toki yhtäläisyyksiäkin löytyy.

WP_20140324_003
Tällaisia rengaskeinuja näkee aika useasti. Minulle ei kyllä ole vielä oikein selvinnyt, mitä varten näissä tuo rengas on.

Leikkipuistoja on Saksassa mielestäni hyvin tiheässä, meidänkin pienestä, n. 9000 asukkaan kaupunginosastamme löytyy helposti ainakin 10 leikkipaikkaa. Osa toki on ihan pieniä esimerkiksi vain keinun ja kiipeilytelineen käsittäviä. Yksi selkeä ero Suomen puistoihin verrattuna on, ettei täällä juurikaan ole vauvakeinuja. Meidän kaupunginosamme noin 10 puistosta vain yhdestä löytyy vauvakeinu. Isommille lapsille erilaisia keinuja löytyy joka paikasta ja myös erilaiset liukuradat ovat suosittuja.

WP_20140913_004

Korikeinu löytyy monista puistoista ja kivahan se on, kun siinä voi samaan aikaan keinua monta lasta.

Kölnin
Kölnistä löytyy myös monta kivaa leikkipuistoa. Tässä leikitään Nikolausplatzilla Sulzin kaupunginosassa. Taustalla Nikolauskirsche.

Toinen ero on se, ettei Saksassa olla niin tarkkoja turvallisuudesta. Jätetään siis vastuuta lapsille ja vanhemmille itselleen. Tässä on se hyvä puoli, että telineissä riittää haastetta isommillekin lapsille. Kaikkea ei tarvitse tehdä niin turvalliseksi, että lopputulos on jo ehkä hieman tylsä. Leikkipuistoissa tunnutaan suosivan erilaisia puisia leikkitelineitä, taloja ja kiikkuja. Myös paksuja köysiä käytetään paljon. Seuraavat kaksi esimerkkiä löytyvät myös Kölnistä. Ensimmäinen Lindenthalin kaupunginosasta, jälkimmäinen Brückistä.

WP_20140105_011 WP_20140806_021

Erilaisia kiipeilytelineitä ja -ratoja löytyy joka lähtöön. Alla oleva löytyy esikoisen koulun pihalta.

Tämä kiipeilyteline löytyy myös yhden koulun pihalta. Tämä häkkyrä myös pyörii!, kun sitä työntää keskeltä
Tämä kiipeilyteline löytyy myös yhden koulun pihalta. Tämä häkkyrä lisäksi pyörii, kun sitä työntää keskeltä!
Tämä laitos on aika mielenkiintoinen tapaus. Tässä yhdistyy köysissä kiipeily ja tasapainoilu heiluvilla tukeilla.
Tämä laitos on aika mielenkiintoinen tapaus. Tässä yhdistyy köysissä kiipeily, keinuminen ja tasapainoilu heiluvilla tukeilla.

Luonnonmateriaaleja osataan kyllä hyödyntää monipuolisesti. Vai mitä sanotte alla olevista esimerkeistä? Mielestäni todella hieno tuo isosta kannosta muotoiltu mustekala. Mustekala löytyy Kölnistä, Dünnwaldin villieläinpuiston yhteydestä.

WP_20150222_023

WP_20150222_021
Turvallisuudenkaan suhteen ei Saksassa olla niin nöpönnuukia. Huomaa aitaamattomana virtaava puro ihan leikkipaikan vieressä.
WP_20140307_008
Kivestäkin saa tehtyä vaikka mitä!

Vaikka iso osa puistoista on tehty puisista rakennelmista, löytyy toisesta ääripäästä myös esimerkkejä. Jotkut puistot ovat kokonaan metallia ja pehmustettua muovia.

WP_20150524_012
Tämä puisto löytyy Koblenzista.

Tämä mielenkiintoinen kiipeilyteline löytyy kaupunginosamme keskustasta. Aluksi pidin sitä hieman vaikeana ja se todellakin taitaa olla suunniteltu vähän isommille lapsille. Haastetta riittää vielä 9-vuotiaallekin.

WP_20150419_024

Liukumäet ovat pitkiä. Yllä oleva värikäs liukumäkirinne löytyy Siegburgin kaupungista. Alla on mahtavan pitkä liukumäki ihan kotimme läheltä.

WP_20131226_003

Loppuhuipennuksena mahtava ekologinen huvipuistolaite. Tässä laitteessa aikuinen saa kuntoilua samalla, kun lapset voivat nauttia maailmanpyörän vauhdista. Polje, isi, polje!

Tämä mahtava maailmanpyörä on apina- ja lintupuistosta, Eckenhagenista. (Affen und Vogelpark, Eckenhagen).
Tämä mahtava maailmanpyörä on apina- ja lintupuistosta, Eckenhagenista. (Affen und Vogelpark, Eckenhagen).

 

Comments

2 vastausta artikkeliin “Leikkipuistomuotia Saksasta”

 1. Elina avatar
  Elina

  Tosi kivoja leikkipuistoja olette löytäneet! Musta on kans täällä kivaa, että on myös isommille lapsille kaikenlaista vempainta. Ne isot korikeinut taitavat tosiaan olla ainoita, jonne voi laittaa pienemmän lapsen keinumaan (edellyttäen ettei ole kovin isoja lapsia mukana).
  Olen Suomessa ihastellut niitä aidattuja pikkulapsialueita vauvakeinuineen esim. Angrybirds-puistoissa. Vastaavasti sitten useimmat Suomen leikkipuistot ovat LAPPSET-firman tuotantoa ja muistuttavat hyvin paljon toisiaan. Puolensa kussakin.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Juuri niin, puolensa kummassakin. Täällä meidän lähellä on yhdessä puistossa sellainen ”suomalaismallinen” vauvakeinu. Tai olisko niitä vallan kaksikin kappaletta. Meidän päiväkotiin hankittiin muuten myös vauvakeinut, kun siellä aloitti useita 2-vuotiaita toissa syksynä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *