Saksassa suositaan ruokavalinnoissa kauden tuotteita ja lähiruokaa.
Niinpä myös matkaillessa ravintoloiden tarjonnassa näkyy voimakkaasti kausituotteet. Keväällä koko Saksa on sekaisin parsasta, raparperista ja tuoreista marjoista. Syksyllä taas sienet, pähkinät, kurpitsat ja muut syksyn sadonkorjuun kasvikset ja hedelmät ilmestyvät ilmestyvät ruokalistoille. Esimerkkinä sipulipiirakka, kanttarellikeitto ja luumupiirakka.
Olin Moselin varrella syyskuun ekana viikonloppuna ja tämä on myös viinialueilla alkavan sadonkorjuun aikaa. Joka paikassa mainostettiin uuden sadon ”viiniä” eli keskeneräistä käymistuotetta, Federweisseria. Sitä kannattaa kyllä maistaa, jos sattuu sopivaan aikaan alueelle. Se on hieman sameaa, makeaa, vähän simaa tai siideriä muistuttavaa. Viiniksi sitä ei oikein voi vielä sanoa. Federweisser nautitaan useimmiten sipulipiirakan kanssa.
Itse nautin lasillisen Federweisseria Trierissä, paikallista ruokaa tarjoavassa Viinitupa Kesseltatissa. Tämä sijaitsee aivan Trierin tuomiokirkon lähellä, joten sinne on helppo löytää. Sipulipiirakan maistamisen jätin toiselle kerralle ja sen sijaan nautin raikkaasta salaatista.
Saksan jokilaaksoissa on viinitila toisensa vieressä. Moselin alueella tuotetaan erityisesti Rieslingiä. Jokaisessa kylässä tarjoillaankin aina paikallisia viinejä. Onpa monesti niinkin, että tietty ravintola tarjoaa vain tiettyjen tilojen tuotteita. On siinä vara valita ja maistella. Itselleni Moselin alueella maistuvat aina takuuherkulliset puolikuivat (feinherb) Riesling valkoviinit tai Riesling Sektit eli kuohuviinit. Sekt saa minulle mieluusti olla kuivaa (Trocken).
Samalla syyskuisella reissulla Cochemissa nautin kevyeksi lounaaksi kanttarellikeittoa hotelli Müllerissä rantakadun varrella. Herkullinen yhdistelmä paikallisen Rieslingin kanssa. Keittoa lusikoidessa sai vielä nauttia moselin jokimaisemista ravintolan näköalaterassilta.
Kauden vaihtelut vaikuttavat myös Moselin ja Reinin alueella yleisesti tarjoiltavaan Flammkucheniin. Perinteisesti Flammkuchenissa on kermaviiliä, pekonikuutioita ja sipulia, mutta esimerkiksi kylmäsavulohi on myös yleinen täytevaihtoehto. Näin syyskuussa näin myös mainoksia kanttarellitäytteisesti Flamkucheneista. Itse kokeilin välimerellistä Flammkuchenia Reinin varrella Boppardissa. Boppardin keskustan toriaukiolla siaitsevan Chokobar -kahvila-ravintolan välimerellinen versio olikin aivan mahtavaa. Siitä tuli kyllä kertaheitolla uusi Flammkuchen-suosikkini.
Viinirinteiden kauniista maisemista saa myös nauttia Moselin alueella. Eli tarjolla on erityisen paljon myös silmänruokaa. Alla olevassa kuvassa olen ihailemassa jokilaaksoa Bernkastel-Kuesissa olevan vanhan linnan (Burg Landshut) raunioilla. Ylös on melkoisen jyrkkä reitti, mutta maisemat olivat kyllä kiipeämisen (ja hengästymisen) arvoisia!
—
Tämä blogikirjoitus on osa lokakuun Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.
Postauksen kuvat ovat tempauksen luonteen mukaisesti kaikki Instagram-tililläni julkaistuja. Minut löytää Instagrammista nimellä @jonnajujukas.
Vastaa