Paikallisia makuja Moselilla

Saksassa suositaan ruokavalinnoissa kauden tuotteita ja lähiruokaa.

Niinpä myös matkaillessa ravintoloiden tarjonnassa näkyy voimakkaasti kausituotteet. Keväällä koko Saksa on sekaisin parsasta, raparperista ja tuoreista marjoista. Syksyllä taas sienet, pähkinät, kurpitsat ja muut syksyn sadonkorjuun kasvikset ja hedelmät ilmestyvät ilmestyvät ruokalistoille. Esimerkkinä sipulipiirakka, kanttarellikeitto ja luumupiirakka.

Olin Moselin varrella syyskuun ekana viikonloppuna ja tämä on myös viinialueilla alkavan sadonkorjuun aikaa. Joka paikassa mainostettiin uuden sadon ”viiniä” eli keskeneräistä käymistuotetta, Federweisseria. Sitä kannattaa kyllä maistaa, jos sattuu sopivaan aikaan alueelle. Se on hieman sameaa, makeaa, vähän simaa tai siideriä muistuttavaa. Viiniksi sitä ei oikein voi vielä sanoa. Federweisser nautitaan useimmiten sipulipiirakan kanssa.

Itse nautin lasillisen Federweisseria Trierissä, paikallista ruokaa tarjoavassa Viinitupa Kesseltatissa. Tämä sijaitsee aivan Trierin tuomiokirkon lähellä, joten sinne on helppo löytää. Sipulipiirakan maistamisen jätin toiselle kerralle ja sen sijaan nautin raikkaasta salaatista.

Viinitupa Kesselstatt, Trier ja lasissa paikallista erikoisuutta Federweisseria. #trier #visittrier #federweisser #weinstube #kesselstatt #winetourism #saksanviinit #germanwines #wein #matkablogi #igtravelthursday #igtt
Weinstube Kesselstatt, Trier ja lasissa paikallista erikoisuutta Federweisseria.

Saksan jokilaaksoissa on viinitila toisensa vieressä. Moselin alueella tuotetaan erityisesti Rieslingiä. Jokaisessa kylässä tarjoillaankin aina paikallisia viinejä. Onpa monesti niinkin, että tietty ravintola tarjoaa vain tiettyjen tilojen tuotteita. On siinä vara valita ja maistella. Itselleni Moselin alueella maistuvat aina takuuherkulliset puolikuivat (feinherb) Riesling valkoviinit tai Riesling Sektit eli kuohuviinit. Sekt saa minulle mieluusti olla kuivaa (Trocken).

Samalla syyskuisella reissulla Cochemissa nautin kevyeksi lounaaksi kanttarellikeittoa hotelli Müllerissä rantakadun varrella. Herkullinen yhdistelmä paikallisen Rieslingin kanssa. Keittoa lusikoidessa sai vielä nauttia moselin jokimaisemista ravintolan näköalaterassilta.

Chantarelle soup and Riesling #cochem #visitcochem #hotelmüller #chantarelle #soup #riesling #whitewine #weisswein #Moselwein #mosel #Moseltal #September #Pfifferlinge #igtt #igtravelthursday #matkablogi

Kauden vaihtelut vaikuttavat myös Moselin ja Reinin alueella yleisesti tarjoiltavaan Flammkucheniin. Perinteisesti Flammkuchenissa on kermaviiliä, pekonikuutioita ja sipulia, mutta esimerkiksi kylmäsavulohi on myös yleinen täytevaihtoehto. Näin syyskuussa näin myös mainoksia kanttarellitäytteisesti Flamkucheneista. Itse kokeilin välimerellistä Flammkuchenia Reinin varrella Boppardissa. Boppardin keskustan toriaukiolla siaitsevan Chokobar -kahvila-ravintolan välimerellinen versio olikin aivan mahtavaa. Siitä tuli kyllä kertaheitolla uusi Flammkuchen-suosikkini.

Flammkuchen mediterranean style. #lecker #flammkuchen #riesling #bobbard #rhein #saksanviinit #matkablogi #lomallesaksaan #igtravelthursday
Flammkuchen mediterranean style.

Viinirinteiden kauniista maisemista saa myös nauttia Moselin alueella. Eli tarjolla on erityisen paljon myös silmänruokaa. Alla olevassa kuvassa olen ihailemassa jokilaaksoa Bernkastel-Kuesissa olevan vanhan linnan (Burg Landshut) raunioilla. Ylös on melkoisen jyrkkä reitti, mutta maisemat olivat kyllä kiipeämisen (ja hengästymisen) arvoisia!

View over Mosel river and wine yards and beautiful city of Bernkastel-Kues #mosel #moseltal #bernkastel-kues #Riesling #germanwines #winearea #winetourism #vineyard #saksanviinit #lomallesaksaan #matkablogi #lempipaikkojani #ruins #moselblick #aussicht #bernkastel #September

Tämä blogikirjoitus on osa lokakuun Instagram Travel Thursday -tempausta, jonka järjestäjinä toimivat RIMMA+LAURA -matkablogi, Travellover ja Muru Mou -matkablogi.

Postauksen kuvat ovat tempauksen luonteen mukaisesti kaikki Instagram-tililläni julkaistuja. Minut löytää Instagrammista nimellä @jonnajujukas.

instagram-travel-thursday-FIN

Comments

10 vastausta artikkeliin “Paikallisia makuja Moselilla”

 1. Terhi / Muru Mou avatar

  Tätä postausta lukiessa tuli nälkä! Keskeneräinen viini ei kuulosta kovinkaan houkuttelevalta, mutta enköhän oikeaan paikkaan oikeaan aikaan sattuessani kokeilisi sitä silti 🙂
  Tuo Flammkuchen näyttää pitsalta, mutta sitä se ei kai ole?

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   No en mäkään ehkä Federweisseria lenpijuomakseni nimeäisi, mutta kuuluu ajankohtaan 🙂 Flammkuchen on tehty rapeampaan pohjaan kuin pitsa ja siinä on tomaattikastikkeen tilalta kermaviili. Alunperin Flammkuchen on elsassilainen ruoka.

 2. Vivi Vinna avatar

  Flammkuchen näyttää herkulliselta! 🙂 Olisipa kiva vierailla jollain viinitilalla. 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Flammkuchenit ovat hyviä! Sopivat kivasti valkoviinin kanssa.

 3. sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa avatar

  Mulle kävi samoin kuin Terhille, tuli nälkä. Mieli tekee sipulipiirakkaa tai kanttarellikeittoa – toisaalta tässäpä on idea viikonlopun ruuanlaittoon. Keskeneräinen viini ei kyllä vakuuta, mutta maisemat kyllä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   hih, tuo käyttämäni nimi keskeneräinen viini ei ehkä ole juu se vakuuttavin. Olisikohan uuden sadon viini vähän parempi 🙂 Ei muuta kuin kanttarellikeittoa tekemään!

 4. Annika | Travellover avatar

  Olen myyty: value, jolta saa herkullista ruokaa ja rieslingejä, suosikkiviinejäni! Opinpahan uuttakin, eli riesling-kuohuvat. Viinisivistyksessäni oli niiden mentävä aukko, joka olisi täytettävä viipymättä!

  1. Jonna avatar

   Oi kyllä, riesling Sektit ovat hyviä ?

 5. Rimma | RIMMA + LAURA avatar

  En ole yhtään viinin (no okei, kuohari on jees) ystävä, mutta silti vierailu viinitilalla kiinnostelisi 🙂

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Vaikka ei viinin ystävä olisikaan, kannattaa ehdottomasti vierailla viinialuilla! Moselillakin jo plekästään maisemat ovat näkemisen arvoisia! Ja viinitilavierailut ovat tosiaankin mielenkiintoisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *