Parasta ulkosuomalaisuudessa

Ulkosuomalaisuudessa ehdottomasti parasta on mahdollisuus poimia rusinat pullasta.

Huomaan viihtyväni ulkosuomalaisena pelottavankin hyvin. Kaikkine hankaline puolineenkin siitä on tullut osa minuutta ja minua yhdeltä kantilta määrittelevä termi. Ja pidän siitä. Olen aiemminkin kirjoitellut kuinka tunnen eläväni eräänlaisessa kuplassa, ulkosuomalaisen kuplassa. Ja se juuri on se, joka tekee tästä niin rakasta – vaikka samalla myös raskasta.

Olen viime aikoina usein miettinyt, olenko jäänyt hieman koukkuun juuri tähän irrallisuuteen, ulkopuolisuuden tunteeseen. Siihen, ettei tarkasti tiedä mitä on odotettavissa ja missä olen tulevaisuudessa. Siihen, että voi itse määritellä millaista elämää elää. Nautin siitä, että voin poimia itselleni ja perheelleni sopivimmat palat kahdesta maasta.

Ulkosuomalaisuus on valinnanvapautta, mutta myös vastuunottamista omista valinnoistaan.

Olemme itse valinneet tämän elämäntavan. Olemme valinneet muuttaa Suomesta kokeilemaan siipiämme toisessa maassa. On ahdistavaa ajatella, että elämä olisi tavallaan ulkoapäin määritelty ja ohjattu. Että elämän pitäisi noudattaa samoja ennaltamääriteltyjä kaavoja ja reittejä. Hyppy tuntemattomaan – toiseen kulttuuriin oli raikas tuulahdus, toivottu muutos ja ennen kaikkea opettavainen valinta. Miten paljon vähemmän tietäisin, jos olisimme jääneet Suomeen.

Joku tietysti voi ahdistua liikojen valintojen edessä, mutta toisaalta vastuun ottaminen omista päätöksistä on aina hyväksi. En lainkaan tarkoita, että ulkomaille muuttaminen olisi vapauttanut meidät erinäisistä velvollisuuksista. Ei suinkaan. Etenkin, kun olemme vanhempia ja vastuussa kolmesta lapsesta. Saksassa asuminen on opettanut (ja pakottanut) minut aktiivisemmin miettimään tekemiäni valintoja ja päätöksiä. Täällä olen saanut tutustua niin erilaisiin kasvatussuuntauksiin, kulttuureihin kuin uskontoihin ja voin sanoa, että olen muuttunut paljon suvaitsevammaksi. Erilaisten tapojen hyväksyminen ja sen ymmärtäminen miten monella tapaa asiat voi tehdä oikein on ollut suurin oppini mitä olen ulkosuomalaisuudesta saanut.

Ulkosuomalaisuus on opettanut minulle, että on olemassa lukuisia vaihtoehtoja päätyä hyvään lopputulokseen. Ulkosuomalaisuus on saanut minut huomaamaan, että Suomessa vallalla olevat käytännöt ja tavat eivät ole ainoita oikeita maailmassa.

Ulkosuomalaisuus on opettanut tervettä nöyryyttä.

Olen kasvanut ulkomaille muuttamisen jälkeen ihmisenä. Olen oppinut nöyrtymään ja pyytämään apua. Ja ennen kaikkea olen oppinut vastaanottamaan sitä. On mielestäni avartavaa olla avuton ja muista riippuvainen. Olla se, joka ei tiedä miten asiat toimivat. Olla se, joka tarvitsee apua. Kohdata uusia asioita. Oppia uutta. Huomata kuinka hyviä ihmisiä maailma on täynnä ja laittaa vuorostaan hyvä kiertämään. Meille kaikille tekisi hyvää astua kielitaidottoman saappaisiin edes kerran.

Ulkosuomalaisuudessa mahtavaa ovat toiset ulkosuomalaiset.

Ulkosuomalaiselle toiset lähellä asuvat suomalaiset ovat korvaamaton vertaistuki. Kukaan ei voi ymmärtää toista (ulko)suomalaista paremmin kuin samassa tilanteessa itsekin oleva. Ulkosuomalaisuuden kautta tulee myös tutustuttua monenlaisiin ja kaiken ikäisiin ihmisiin. Sellaisiinkin, joiden kanssa ei aluksi tunnu olevan muuta yhteistä kuin suomalaistausta. On mielestäni suuri rikkaus, että olen tutustunut myös sellaisiin ihmisiin, joihin en olisi ehkä Suomessa asuessani tutustunut lainkaan.

Yhtään paikallisia ystäviä väheksymättä arvostan valtavasti täältä löytämiäni toisia (ulko)suomalaisia. Ilman heitä tänne asettumiseni olisi ollut huomattavasti hankalampaa ja ja täällä elämiseni yksinäisempää. Etenkin alkuvaiheessa paikallista kieltä osaamattomana. Olen jopa sitä mieltä, että yksi ulkosuomalaisuuden parhaita puolia on uusiin suomalaisiin tutustuminen. He ovat se samaistumisryhmä ja tukijoukko, jota ulkosuomalainen tarvitsee. Etenkään, kun meillä kokonaan suomalaisena perheenä ei ole täällä sukua lainkaan.

Syvällisempien oppien lisäksi koen ulkosuomalaisuudesta olevan lukuisia muitakin hyviä puolia.

Näitä ovat esimerkiksi lasten saama kielitaito ja kansainvälisempi ystäväpiiri. Meidän tapauksessa etuja ovat myös pikkuisen Suomea parempi ilmasto ja Saksan tarjoamat matkailumahdollisuudet. On ihan käsittämätöntä miten paljon täällä on koettavaa ja nähtää ihan kotinurkilla! Saksaa olen monesti kehunut matkailumielessä ja  Ja etäisyydet muihinkaan maihin eivät ole kovin pahat. On mieletöntä asua keskellä Eurooppaa!

Jos pohdintani ulkosuomalaisuudesta ja ulkomailla asumisesta kiinnostavat, kannattaa lukea myös aiemmat aiheeseen liittyvät postaukseni:

Tämä postaus on vastineeni ulkosuomalaisten bloggaajien haasteeseen, jonka laittoi liikkeelle iki-ihana Lena London and Beyond -blogista. Lenan postauksesta löytyy linkit myös muiden haasteeseen osallistuneiden kirjoituksiin ja mietteisiin ulkosuomalaisen parhaista puolista. Lukuiloa!


Posted

in

by

Comments

20 vastausta artikkeliin “Parasta ulkosuomalaisuudessa”

 1. Héléna @ Chez Héléna avatar

  Yhdyn ehdottomasti tähän: ulkosuomalaisuus on valinnanvapautta, mutta myös vastuunottamista omista valinnoistaan. Ulkosuomalaisuus, asuminen maailmalla vapauttaa monista tutuista kaavoista, mutta toisaalta vaatii ihmiseltä paljon. Aika usein on näitä lapsia kasvattessa tullut esimerkiksi mieleen, että mitä jos muutettaisiin heti takasin. Siis Suomeen. Siellä olisivat ne tutut ohjenuorat, joita seurata.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Meillä toki on lasten kasvatus vähän ”helpompaa”, kun olemme kokonaan suomalainen perhe, ei kotona tarvitse sovitella kahden eri kulttuurin menetelmiä yhteen. Mutta ympäristö tuo kyllä mukavaa vaihtelua ja vaihtoehtoja ja etenkin mulle on tuonut myös tiettyä rentoutta asioihin.

 2. Anna / Muuttolintu avatar

  Tulin tänne kuikuilemaan mitä muut kirjoittaa samasta aiheesta. Ihan mahtipostaus, ja iso osa olisi voinut olla oman pääni sisältä. Miusta on hienoa, että tulee tutustuttua paljon erilaisiin ihmisiin, sellaisiinkin, kenen kanssa ei tosiaan Suomessa olisi niin helposti tutustua. Ja tuo, että on monta hyvää tapaa tehdä asiat, eikä se suomalainen välttämättä ole ainut oikea tai paras.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos 🙂 Mielenkiinnolla odottelen myös muiden vastineita tähän haasteeseen. On hauska lukea toisten ajatuksia ja saada sitä kautta itsekin uusia näkökulmia aiheeseen.

 3. Johanna / Eau de Cologne avatar

  ”On lukuisia vaihtoehtoja päästä hyvään lopputulokseen”, aivan totta! 🙂 Hyvä kirjoitus!

 4. Oili / Ajatuksia Saksasta avatar

  Oon vakaasti sitä mieltä, että kaikille suomalaisille (ja muillekin) tekisi hyvää lähteä hetkeksi ulkomaille. Ei lomalle, vaan ihan asumaan. Pienessä maassa ikänsä elänyt pitää niin montaa asiaa itsestäänselvyytenä, ja sitä suomalaista yhtä ja ainoaa tapaa tehdä asiat myös helposti vähän ylimielisesti parhaimpana.

  1. Jonna avatar

   Onneksi toisiin kulttuureihin voi halutessaan tutustua myös kotimaassa, mutta luonnollisesti parhaiten se onnistuu asumalla muualla. Lomamatkat voivat mielestäni jopa jossain määrin pahentaa ennakkoluuloja, jos ja kun määritelmät muista maista tehdään jonkun turisteille rakennetun lomakompleksin suojista. Toki lomamatkoillakin voi aitoa elämänmenoa nähdä, mutta on se silti eri asia kuin asua jossakin pidempi aika.

 5. Laura avatar

  Tää haaste oli todella tervetullut ja mukava piristysruiske! Ihan mahtavaa lukea muiden mietteitä aiheesta. Toiset treffit tälle vuodelle, eikö joo! https://www.rantapallo.fi/laurasitinerary/2016/06/08/parasta-ulkosuomalaisuudessa/

  1. Jonna avatar

   Tämä oli kyllä osuva haaste! Ja ehdottomasti laitetaan uudet treffit suunnitteluun!

 6. Kati / Wanderlustmanaged avatar

  Ihan totta, on mahtavaa lukea naita ajatuksia ulkosuomalaisuudesta! Todella innostava haaste oli tama!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kyllä! todella innostava haaste 🙂

 7. Heidi Stillman avatar

  Loistavaa pohdintaa ja mielestäni lauseesi ’Meille kaikille tekisi hyvää astua kielitaidottoman saappaisiin edes kerran’ osuu niin nappiin, kuin vain voi. Se kuvastaa aika hyvin sitä fiilistä, miltä itseltä tuntuu vieraassa maassa ja kulttuurissa.
  Tosta kielitaidottomuudesta muuten; meillä käy paljon kiinalaisia asiakkaita Samuilla ja hehän liikkuvat isoissa ryhmissä. Lähes aina yksikään kahdeksan hengen ryhmästä ei puhu englantia sanaakaan, mutta ei se tunnu heidän matkailuintoaan hillitsevän. Ei voi kuin nostaa hattua sille rohkeudelle :).

  1. Jonna avatar

   Ihana asenne, ettei kielitaidon ouute yhtään vähennä matkaiuluintoa ja näinhän sen pitäisi olla 🙂

 8. lena avatar

  Ulkosuomalainen ymmärtää toista ulkosuomalaista, sen olen tässä viime aikoina ymmärtänyt. Olen aina ennen viettänyt hyvin vähän aikaa ulkomailla muiden suomalaisten kanssa, koska ystäväpiiri on koostunut pääasiassa opiskelukavereista ja kämppiksistä joista on tullut ystäviä. Nyt Saksassa olen vihdoin tutustunut moneen suomalaiseen ja on ihan superkiva vaihtaa ajatuksia. Esim Kölnin reissu sinua ja Johannaa tapaamaan oli ihan paras ja tosi kiva oli kun kävit täällä. Kun meidän pieni on täällä niin pitää taas tavata uudemman kerran (:

  1. Jonna avatar

   Elämäntilanne varmasti vaikuttaa myös siihen, viettääkö aikaa ulkomailla toisten suomalaistan kanssa paljon vai ei. (Ja toki tietty asuinmaa myös, kaikkialla ei tietenkään edes ole toisia suomalaisia). Itse koen jo lastenkin takia tärkeäksi pitää suomiyhteyksiä ja suomen kieltä yllä täällä toisten suomalaisten parissa. Ehdottomasti sovitaan uudet treffit taas pian! Ja tsemppiä viime hetkiin, kohta odotus palkitaan!

 9. Petra avatar

  Ihanaa lukea muiden ulkosuomalaisten postauksista etta se ulkosuomalaisuus tuntuu hyvalta, niin minustakin. Sita voi olla suomalainen vaikka sopeutuu muuallekin. Hyva kirjoitus!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos Petra 🙂 Juuri näin, suomalainen voi olla, vaikka viihtyisi muuallakin kuin Suomessa.

 10. Martta / Martan Matkassa avatar

  Samoja mietteitä täälläkin ja allekirjiotan todella tuon että olen joutunut nöyrtymään ja pikkuhiljaa yritän opetella pyytämään myös apua, eihän se niin vaikeaa ole! Yksi suurin syy miksi pidän ”ulkosuomalaisesta” tavasta elää on se että täällä pystyy olla itselle paljon helpommin armollinen ja eikä tarvitse aina tuntea huonoa omaatuntoa ties mistäkin asiasta, ehkä se on juuri osa sitä ihnaa kuplassa elämistä 🙂 Meilläpäin on yllättävän paljon suomalaisia ja on ollut todella kiva tutustua moniin uusiin tyyppeihin ja kuten sanoit tuskin olisin heihin koskaan Suomessa tutustunut! Näitä postauksia on kiva lukea, mukavaa kesää ja Juhannusta 😉

  1. Jonna avatar

   Kyllä, näitä haastepostauksia on ollut ihan mahtavaa lukea! Täällä meilläkin on tosi paljon suomalaisia ja ensi viikonlppuna saamme viettää juhannusta suomalaisporukassa! Vietämme Suomi-koulun perheleiriä noin 20 perheen kesken, ohjelmassa muun muassa leirinuotiota ja saappaanheittoa 😀 Mukavaa kesää sinnekin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *