Saksalaislapset eivät käytä kännyköitä koulussa

Seuraan aktiivisesti Suomen uutisia ja mediaa ja aina säännöllisesti silmiini osuu kirjoituksia aiheesta koulu ja kännykät. Hyvin usein lasten kännyköiden käyttö kouluissa koetaan ongelmalliseksi, mutta siihen ei (muka) voida puuttua tai edes kunnolla kieltää koulupäivien aikana. En ymmärrä tätä lainkaan. Täältä Saksasta katsottuna asia on hyvin yksinkertainen. Kännykät vain kielletään koulupäivien ajalta.

Saksassa useille lapsille hankitaan oma kännykkä vasta heidän siirtyessään alakoulusta (Grundschule) seuraavalle koulutasolle eli 5 lk eteenpäin. Tällöin lapset ovat noin 10 -vuotiaita. Toki jotkut saavat kännykän jo aikaisemminkin, mutta todella harvalla omaa puhelinta on esimerkiksi tokalla tai kolmannellakaan luokalla. Saati, että kännykkä olisi aina mallia älypuhelin. Vanhemmillakin malleilla nimittäin onnistuu yhteydenpito.

Esikoinen on nyt Gymnasiumissa viidennellä luokalla ja syksyn ensimmäisessä vanhempainillassa oli puhetta kännyköistä. Joku vanhemmista ehdotti, että läksyt voisi lähettää koulusta poissaolleelle esimerkiksi kätevästi WhatsApp -viestinä (ts kuvana). Opettaja kysyi, kuinka monella lapsella on älypuhelin käytössään. Todellakaan kaikkien vanhempien kädet eivät nousseet ilmaan.

Kyselin esikoiselta kännyköiden käyttämisesti koulussa ja hän sanoi, että heillä on ehdoton käyttökielto koko koulupäivän ajan. Edes välitunnilla kännyköitä ei käytetä, vaan niiden pitää pysyä repussa koko koulupäivän ajan. Kaikilla ei tietenkään ole edes puhelinta mukana koulussa, kuten ei meidänkään tytöllä. Jos lapsen täytyy saada vanhempi kiinni kesken koulupäivää, hän soittaa vanhemmalle koulun toimistosta. Samoin vanhemmat voivat soittaa koulun sihteerille, mikäli haluavat jostain syystä tavoittaa lapsen kesken koulupäivän.

Kännykkäkielto koskee myös koulun retkiä. Myös niitä, joilla ollaan yötä pois kotoa. Esikoinen oli neljännellä luokalla kahden yön luokkaretkellä ja kukaan lapsista ei saanut ottaa kännykkää mukaan retkelle. Eikä mitään muutakaan pelilaitetta.  Sinne mentiin olemaan aidosti yhdessä, ei tuijottamaan älylaitteen/pelikoneen ruutua yksinään. Taskurahaakin luokkaretkelle sai ottaa vain 2€.

Nyt tulevana keväänä esikoinen on menossa kolmen yön luokkaretkelle ja jälleen omat kännykät on kielletty. Jälleen perusteluna on se, että luokkaretkellä ollaan yhdessä eikä vetäydytä ruutujen taakse. Samoin taskurahaa saa ottaa mukaan maksimissaan 10€. Erittäin järkevää sanon minä. Yhdessäolon maksimoimisen lisäksi näin minimoidaan myös ikäviä puhelimen/rahan varastamis- tai hukkumistapauksia.

 

Lue lisää koulunkäynnistä Saksassa:

Koulunkäynti Saksassa: alakoulu (Grundschule)

Vanhempainvelvollisuudet Saksan kouluissa

Kouluun ilmoittautumassa

Comments

16 vastausta artikkeliin “Saksalaislapset eivät käytä kännyköitä koulussa”

 1. Miia avatar

  Voi kun tuollainen systeemi tulisi tännekin. Kerkeää ne lapset kotona ihan riittävästi viettämään aikaa puhelinten ja pelien kanssa. Koulussa ne ovat vain häiriötekijä.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Minun mielestäni tämä on kyllä hyvä systeemi! Tosiaan ihan riittävästi puhelimen ääressä aikaa tulee vietettyä kotioloissa.

 2. lena / london and beyond avatar

  Ei ole muuten yhtään huono juttu Suomessakaan. En ymmärrä miksi Suomessa niitä kännyköitä ei voi estää vaan annetaa häiritä esimerkiksi opetusta. Hyvä kirjoitus, Jonna!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kysyin muuten esikoiselta, että mitäs sitten tapahtuu, jos koulussa joku ottaa sen puhelimen repusta kesken oppitunnin. Sanoi ettei tiedä. Että kai opettaja sen takavarikoisi. Mutta, kun kertaakaan kukaan ei ole puhelinta luokassa esille ottanut! Hyvin toimii auktoriteetti 😀 Esikoisen luokalla on 20 poikaa ja 7 tyttöä, ikä 10-11 v. Ja lisätääs vielä, että esikoisen mielestä opettajat koulussa eivät ole mitään tiukkiksia tai pidä mitenkään erityisen kovaa kuria. Ihan rentoa meininkiä on.

 3. Tiia/ReiseReise avatar

  Kuulostaa hyvältä! Oon muutenkin viime aikoina tässä ihmetellyt, että jos lapselle pitää hankkia puhelin, niin miksi sen pitää olla älypuhelin? Tietysti pelit on viihdyttäviä ja voi kai kiusaamista esiintyä jos on joku ”halko”.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Totta, aina Suomessa vanhemmat perustelevat kännykän hankkimista, että pitäähän lapsella puhelin olla. Koska kotona ei ole enää lankapuhelimia (kuten vaikka Saksassa vielä yleisesti on). Mutta miksi aina pitää olla älypuhelin, vaikka perusmallillakin pärjäisi! Tai miksi ylipäätään pienillä koululaisilla tarvistee olla nettilyyttymä puhelimessa?

 4. Jeppe avatar
  Jeppe

  Hommahan menee niin, että jos Suomessa jotain rajoituksia lapsille ehdottaa, niin ne ammutaan alas välittömästi hirveän älämölön kera. Mutta sitten jos se vanhempi muuttaa ulkomaille ja törmää rajoituksiin siellä, niin se onkin ihan järkevää.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Omalta kohdaltani en voi kuin kommentoida, että samaa mieltä olisin ihan varmasti Suomessakin. Eli että kännyköitä ei kuulu käyttää koulupäivän aikana. Me olemme asuneet Saksassa jo yli neljä vuotta, joten tokikaan minulla ei ole omakohtaista kokemusta lasten koulunkäynnistä Suomessa. Mutta mitä tulee siihen, että joskus mielipiteet muuttuvat elämänkokemuksen myötä, vaikka sitten ulkomaille muuttamisen johdosta, niin sehän on vaan hyvä. Kun tieto ja ymmärrys muistakin kuin Suomen tavoista lisääntyy, niin saattaahan siinä huomata, etteivät ne Suomen tavat ole ainoita oikeita vaihtoehtoja.

 5. Katriina avatar
  Katriina

  En halua kritisoida suomalaisia kouluja, opettajia tai vanhempia. Minua hämää se, kun opettajat ja vanhemmat puhuvat kurista ja auktoriteetista tai niitten puutteesta. Saksalaisissa kouluissa puhutaan työrauhasta, sosiaalisuudesta, yhteisöllisyydestä ja säännöistä. Ne kuuluvat koulun opetustavoitteisiin ja opetussisätöön esim. ns. Sachunterricht´in puitteissa (Sanalle ei ole suomalaista käännöstä. engl. general science) Luokanopettaja laatii ekaluokalta asti vuosittain yhdessä oppilaitten kanssa luokalle säännöt, joita kaikki sitoutuvat noudattamaan. Niitä myös harjoitellaan, esim. puhumis- ja kuuntelemissääntöä maanantaiaamuisin n. 1/4 t kertomispiirissä , kun yksi puhuu niin muut kuuntelevat. Isommille 4. luokkalaisille on viikottain Klassenparlament. Eräät oppilaat haluavat opetalla toimimaan Streitschlichtereinä ( mediation). Myös koko koululle saatetaan yhdessä oppilaitten, opettajien ja vanhempien kanssa kehittää yhteiset säännöt. Mahdollisuuksia on paljon. Tässä yhteydessä en voi selittää kaikkia seikkaperäisesti. Opetusmateriaalia on opettajalle avuksi ja koulupsykologit pitävät koulutuspäiviä opettajakunnalle. Oppilaat sisäistävät omat yhdessä kehittelemänsä säännöt aivan eri tavalla kuin ylhäältä päin auktoriteettisesti määrätyn kurin ja sanktiot. Sikäli kuin jotakuta asia kiinnostaa, niin netistä löytyy esim. ” Sachunterricht / In der Klasse -Gemeinschaft”. Jonnan pojan luokassa on ilmeisesti yhdessä sovittu sääntö, että kukaan ei ota kännykkää esiin repusta.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Kiitos jälleen kerran kattavasta ja valaisevasta kommentistasi Katriina. Olen samaa mieltä, että Saksan koulusysteemissä erityisen hyvää on juuri tuo sosiaalisuus- ja yhteisöllisyyskasvatus. Arvostan paljon meidän lasten kouluissa (kokemusta nyt kolmesta koulusta) sitä, että työrauha taataan kaikille, kaikki otetaan mukaan toimintaan ja kiusaamista ei suvaita. Omakin lapseni on ollut luokan edustajana Klassenparlamentissa. Olisikohan oppilaskunta tätä suurinpiirtein vastaava sana/toimi Suomessa. Ja juuri tuota yhdessä myös säännöistä sopimista ja ja niistä keskustelemista arvostan ja pidän hyvänä myöskin. Ja samoin myös vanhemmat voivat yhdessä opettajien kanssa keskustella luokan säännöistä ja koulun toiminnasta. Rakentavasti ja yhteishengessä.

 6. Fiia avatar

  Kuulostaapa fiksulta järjestelmältä! Nykyään kun itse kukin viettänee ihan liikaa aikaa ruutujen ääressä muutenkin, niin on tosi hyvä juttu, jos lapset ainakin koulupäivän ajan keskittyvät toisiinsa ja opiskeluun ihan oikeasti 🙂 Tässä asiassa suomalaisissa kouluissa on kyllä parannettavaa, vaikka monelta osin meidän koulusysteemi onkin toimiva juttu.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tämä kännykkäkielto on muuten ihan yleinen käytäntö kaikkialla Keski-Euroopassa eikä sitä koeta ongelmaksi muuallakaan. Saisi tulla Suomessakin kaikkiin kouluihin käyttöön. Toki Suomen kouluissa on paljon hyvää ja Saksan kouluissa paljon myös huonoa, mutta kuten yllä Katriina kommentoi, on Saksan kouluissa myös hyvin monia hyviä puolia. Saksaan soisin Suomesta otettavan mallia hieman modernimmista oppimismenetelmistä, mutta liika on liikaa. Ja toisaalta juuri käsinkirjoittamalla monet asiat jäävät oikein hyvin mieleen.

 7. Sisko avatar

  Ihailtavaa että toimii! Eikä ollenkaan hullumpi käytäntö. Tästä voisi ottaa moni muukin maa mallia!

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Itse asiasssa luulen, että Suomi on tässä asiassa poikkeus. Ihan yleisesti täällä Keski-Euroopassa (esim myös Ranskassa) on ehdoton kännykkäkielto kouluissa.

 8. Elina avatar
  Elina

  Onneksi toimii ainakin vielä alakoulussa, mutta ylemmillä luokilla tuota ”sopimusta” pitää kännykkä laukussa koulupäivän aikana kyllä kyseenalaistetaan oppilaiden taholta täällä Saksassakin… ja siinä ovat opettajan mahdollisuudet aika pienet. Jos otat kännykän varoituksen jälkeen pois ja annat sen tunnin jälkeen takaisin, röyhkeimmät yksilöt syyllistävät opettajaa, että ope on muka sinä aikana naarmuttanut/rikkonut tms. kännykkää. Sama tarina kerrotaan vielä kotona ja jos vanhemmat eivät kyseenalaista mitään, niin on sitten tosi kivaa palaveerata rehtorin ja oppilaan vanhempien kanssa niistä ”yhteisistä säännöistä” ja niiden noudattamisesta.

  1. Jonna / Lempipaikkojani avatar

   Tuo on kyllä varmasti valitettavan totta, että ylemmillä luokilla ongelmia aiheesseen liittyen alkaa tulla. Itsellänihän ei vielä ole kokemusta kuin viidenneltä luokalta eli kyse on tosiaan vasta esiteineistä. Ja mitä olen kuullut muilta isommpien lasten vanhemmilta täällä Saksassa, niin esimerkiksi kasiluokkalaiset saavat käyttää kännyköitä välitunnilla. Toki varmasti koulukohtaisiakin eroja asiassa on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *